Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Vicemajstri sveta uvarili v Tureckej belanské gance

Na 15. majstrovstvách sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek v Tureckej súťažilo 38 štvorčlenných družstiev. Striebro si vybojovalo družstvo Belanské gance z Bieleho Potoka.

Všetci sú čistokrvní Belani. Sprava s pohármi Karol Janovec, Jano Konderik, Jozef Kolovič a Marek  Janovec.Všetci sú čistokrvní Belani. Sprava s pohármi Karol Janovec, Jano Konderik, Jozef Kolovič a Marek Janovec. (Zdroj: JANO MIŠKOVIČ)

BIELY POTOK. Tvorili ho Jozef Kolovič, Jano Konderik, Karol Janovec a jeho syn Marek. Prvý z nich je vyučený kuchár, druhý zámočník, tretí murár a štvrtý stolár. Tri a pol kilogramu bryndzových halušiek navarili za dvanásť a pol minúty a zjedli za necelú minútu. Keďže však dostali 350 trestných sekúnd, ich výsledný čas bol 19 minút a 21 sekúnd. Od víťazného družstva z Poltára ich delilo dvadsať sekúnd.

Od zlata ich delila štipka soli

„Trestné sekundy sme dostali za to, že halušky boli vraj málo slanie. Ale pre nás boli slanie akurát. Kto chce, nech si dosolí. Horšie by bolo, keby boli presolené," povedal Karol Janovec a vysvetlil názov belanské gance. „Belanské preto, lebo sme všetci z Bieleho Potoka, teda čistokrvní Belani. A gance preto, že tak sa u nás volajú halušky."

Karol Janovec bol v družstve zrejme najlepším jedákom. Nielen preto, že má najväčší žalúdok, ale aj preto, že halušky mu chutia. Doma ich varia údajne každý týždeň. A keď nie gance, tak bryndzové pirohy. Uvažuje dokonca o tom, že na budúci rok sa v Tureckej prihlási do súťaže o najlepšieho jedáka. Tento rok ju vyhral Ladislav Húščava, ktorý kilogram halušiek zjedol za minútu a tri sekundy. „Či ho prekonám, neviem, ale skúsim. Žiadnu špeciálnu taktiku zatiaľ nemám. Podľa mňa to netreba koštovať ani jesť, ale jednoducho žrať a nehanbiť sa," povedal s úsmevom.

Revúcke im prestali chutiť

S varením a jedením bryndzových halušiek má družstvo z Bieleho Potoka bohaté skúsenosti. Viackrát boli na súťaži Revúcke halušky, dvakrát na nej zvíťazili a raz boli druhí. A to len preto, že im vraj naparili trestné sekundy za nič.

Bolo toho viac, čo sa im na Revúckych haluškách prestalo páčiť, a tak vlani prvý raz vyskúšali halušky v Tureckej. Ale boli sklamamí, lebo skončili až na jedenástom mieste.

„Zaplatili sme nováčikovskú daň. Nevedeli sme, ako to tam chodí a zvolil som zlú taktiku varenia. Všetky halušky som nahádzal do vody naraz a dlho sme museli čakať, kým zovrie voda. Teraz som zvolil inú taktiku. Cesto som rozdelil na dve časti a halušky som varil na dva razy," prezradil hlavný kuchár Jozef Kolovič.

Z horúcej rýchlo do studenej

Kým cesto na halušky v Revúcej pomáha robiť celé družstvo a každý môže „rajbať" zemiaky, v Tureckej sú iné pravidlá. Všetko robí kuchár, ostatní členovia družstva iba prikladajú pod kotlík, pokrájajú a upražia slaninku a potom jedia.

Jozef Kolovič je však majster kuchár a nerobilo mu to žiaden problém. Dvanásť rokov pracoval v zahraničí, bol šéfkuchárom v Nemecku aj Rakúsku. Potom sa vrátil a založil v Ružomberku firmu na výrobu policového papiera. Spýtali sme sa ho, či má na halušky nejaký špeciálny recept.

„Robím ich klasicky na liptovský spôsob bez vajec. Niekto dáva do cesta aj vajcia, potom sú halušky tvrdšie. Ja ich hneď, keď ich vyberiem z horúcej vody, ochladím v studenej. Potom sú pevnejšie."

Dve osmičky

Zo strieborných medailí a pohárov mali Belani veľkú radosť. Okrem nich dostali aj otvarák na fľaše, vývrtku, príslušenstvo na nalievanie a päťlitrový sud piva. Vypili ho s kamarátmi v krčme v Bielom Potoku.

V Bielom Potoku tiež býva súťaž vo varení a jedení bryndzových halušiek s názvom Belanské gance. Organizuje ju miestny stolnotenisový klub vždy 8. 8. a tento rok bude už štvrtý ročník. Zúčastňujú sa na nej aj strieborní majstri sveta z Tureckej, ale každý súťaží v inom družstve.

V obci založili aj občianske združenie Belanské gance. Jeho zakladajúcimi členmi sú Anton Kendera, Jozef Kolovič a Jozef Mišík.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  1. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 29 989
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 632
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 743
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 129
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 865
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 604
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 990
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 811
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 193
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 177
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hrboltová ide na postup, jesennú časť odohrali bez jedinej prehry

Hovorili sme s trénerom futbalistov TJ Iskra Hrboltová Milanom Krivošom. Nič iné ako postup v ružomberskej mestskej časti sa v súťažnom ročníku 2020/2021 neberie.

Hrboltová v zelenom v zápase proti Lipt. Ondreju.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Samosprávy pripravujú odberové miestnosti

Výber miestností ovplyvňuje aj očakávané nepriaznivé počasie. Liptovské samosprávy hľadajú dobrovoľníkov.

Vojaci prechádzali mestom navrhnuté odberové miesta v Ružomberku.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Už ste čítali?