Piatok, 23. apríl, 2021 | Meniny má VojtechKrížovkyKrížovky

Vicemajstri sveta uvarili v Tureckej belanské gance

Na 15. majstrovstvách sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek v Tureckej súťažilo 38 štvorčlenných družstiev. Striebro si vybojovalo družstvo Belanské gance z Bieleho Potoka.

Všetci sú čistokrvní Belani. Sprava s pohármi Karol Janovec, Jano Konderik, Jozef Kolovič a Marek  Janovec.Všetci sú čistokrvní Belani. Sprava s pohármi Karol Janovec, Jano Konderik, Jozef Kolovič a Marek Janovec. (Zdroj: JANO MIŠKOVIČ)

BIELY POTOK. Tvorili ho Jozef Kolovič, Jano Konderik, Karol Janovec a jeho syn Marek. Prvý z nich je vyučený kuchár, druhý zámočník, tretí murár a štvrtý stolár. Tri a pol kilogramu bryndzových halušiek navarili za dvanásť a pol minúty a zjedli za necelú minútu. Keďže však dostali 350 trestných sekúnd, ich výsledný čas bol 19 minút a 21 sekúnd. Od víťazného družstva z Poltára ich delilo dvadsať sekúnd.

Od zlata ich delila štipka soli

„Trestné sekundy sme dostali za to, že halušky boli vraj málo slanie. Ale pre nás boli slanie akurát. Kto chce, nech si dosolí. Horšie by bolo, keby boli presolené," povedal Karol Janovec a vysvetlil názov belanské gance. „Belanské preto, lebo sme všetci z Bieleho Potoka, teda čistokrvní Belani. A gance preto, že tak sa u nás volajú halušky."

Karol Janovec bol v družstve zrejme najlepším jedákom. Nielen preto, že má najväčší žalúdok, ale aj preto, že halušky mu chutia. Doma ich varia údajne každý týždeň. A keď nie gance, tak bryndzové pirohy. Uvažuje dokonca o tom, že na budúci rok sa v Tureckej prihlási do súťaže o najlepšieho jedáka. Tento rok ju vyhral Ladislav Húščava, ktorý kilogram halušiek zjedol za minútu a tri sekundy. „Či ho prekonám, neviem, ale skúsim. Žiadnu špeciálnu taktiku zatiaľ nemám. Podľa mňa to netreba koštovať ani jesť, ale jednoducho žrať a nehanbiť sa," povedal s úsmevom.

Revúcke im prestali chutiť

S varením a jedením bryndzových halušiek má družstvo z Bieleho Potoka bohaté skúsenosti. Viackrát boli na súťaži Revúcke halušky, dvakrát na nej zvíťazili a raz boli druhí. A to len preto, že im vraj naparili trestné sekundy za nič.

Bolo toho viac, čo sa im na Revúckych haluškách prestalo páčiť, a tak vlani prvý raz vyskúšali halušky v Tureckej. Ale boli sklamamí, lebo skončili až na jedenástom mieste.

„Zaplatili sme nováčikovskú daň. Nevedeli sme, ako to tam chodí a zvolil som zlú taktiku varenia. Všetky halušky som nahádzal do vody naraz a dlho sme museli čakať, kým zovrie voda. Teraz som zvolil inú taktiku. Cesto som rozdelil na dve časti a halušky som varil na dva razy," prezradil hlavný kuchár Jozef Kolovič.

Z horúcej rýchlo do studenej

Kým cesto na halušky v Revúcej pomáha robiť celé družstvo a každý môže „rajbať" zemiaky, v Tureckej sú iné pravidlá. Všetko robí kuchár, ostatní členovia družstva iba prikladajú pod kotlík, pokrájajú a upražia slaninku a potom jedia.

Jozef Kolovič je však majster kuchár a nerobilo mu to žiaden problém. Dvanásť rokov pracoval v zahraničí, bol šéfkuchárom v Nemecku aj Rakúsku. Potom sa vrátil a založil v Ružomberku firmu na výrobu policového papiera. Spýtali sme sa ho, či má na halušky nejaký špeciálny recept.

„Robím ich klasicky na liptovský spôsob bez vajec. Niekto dáva do cesta aj vajcia, potom sú halušky tvrdšie. Ja ich hneď, keď ich vyberiem z horúcej vody, ochladím v studenej. Potom sú pevnejšie."

Dve osmičky

Zo strieborných medailí a pohárov mali Belani veľkú radosť. Okrem nich dostali aj otvarák na fľaše, vývrtku, príslušenstvo na nalievanie a päťlitrový sud piva. Vypili ho s kamarátmi v krčme v Bielom Potoku.

V Bielom Potoku tiež býva súťaž vo varení a jedení bryndzových halušiek s názvom Belanské gance. Organizuje ju miestny stolnotenisový klub vždy 8. 8. a tento rok bude už štvrtý ročník. Zúčastňujú sa na nej aj strieborní majstri sveta z Tureckej, ale každý súťaží v inom družstve.

V obci založili aj občianske združenie Belanské gance. Jeho zakladajúcimi členmi sú Anton Kendera, Jozef Kolovič a Jozef Mišík.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  2. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  3. Chýbajú vám peniaze, a výplata ešte neprišla? Vieme, čo robiť
  4. SME mení akcionársku štruktúru
  5. Niečo pečie: Junior pripravuje novú kuchársku show
  6. Seychely: Pláže, korytnačky aj unikátny prales
  7. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  8. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  9. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  10. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  1. SME mení akcionársku štruktúru
  2. Chýbajú vám peniaze, a výplata ešte neprišla? Vieme, čo robiť
  3. Zlepšite svoje zdravie s novou sériou GPS hodiniek Garmin Venu 2
  4. HYZA uvádza na trh nový produktový rad Sous-vide
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK najsilnejšia prírodná prevencia proti korone
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK najsilnejšia prírodná prevencia proti korone
  7. Na Slovensko prichádza prvý ekologický kamión na čistú bionaftu
  8. Seychely: Pláže, korytnačky aj unikátny prales
  9. Niečo pečie: Junior pripravuje novú kuchársku show
  10. Svoj Dom snov nájdete pri OC Cassovia už tento víkend
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 18 395
  2. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou 11 782
  3. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 11 469
  4. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 10 425
  5. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 6 818
  6. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 6 650
  7. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 6 649
  8. Svoj Dom snov nájdete pri OC Cassovia už tento víkend 6 612
  9. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze 6 540
  10. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 6 267
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Ponuku môžete využiť aj vtedy, ak v súčasnosti máte aktívne predplatné - nové predplatné vám začne platiť automaticky po skončení vášho súčasného.

9 h
Ľudia sa tlačia pri nástupe na lanovku.

Stredisko otvorilo vo štvrtok. Chcú fungovať do začiatku mája.

8 h
Východná je rázovotá podtatranská obec.

Zbierajú príbehy z dediny, historky, ktoré sa viažu k Východnej, aby ich spracovali do originálnej zbierky poviedok.

9 h

Miesto oddychu a pokoja nad Ružomberkom už dlhšiu dobu vyvoláva vášne. Proti plánovanej výstavbe bytov vedľa nej sa zdvihla vlna nevôle. Investor má toho už dosť, pozemky chce predať.

11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?