MALATINÁ. To sú výsledky súťaží, ktoré boli súčasťou 9. ročníka Bačovských dní. Medzinárodný festival valaskej kultúry Bačovské dni sa konal 18. a 19. júla v Malatinej.
Folklór aj folk
Bačovské dni sa začali turistickým výletom do Kvačianskej doliny a na Oblazy. V základnej škole v Malatinej si návštevníci mohli pozrieť výstavu ľudových vyšívaných násteniek a predmetov z plstenej vlny aj tkanie kobercov a výrobu gobelínov. V areáli školy bola výstava strašiakov. Kto chcel, mohol si vyrobiť vlastného v tvorivej dielni.
V prvý festivalový deň vystúpili folklórne súbory Lúčan z Lúčok, Radhosť z Rožnova pod Radhoštěm a Urpín z Banskej Bystrice. Večer vystriedal folklór folk. Zahrala česká skupina Panenka vyzutá a Nebeská muzika z Terchovej. Pôvodne mal byť program v amfiteátri, ale pre nepriaznivé počasie sa uskutočnil v kulúrnom dome v Malatinej.
Súťažili aj kozy
Nedeľný program sa začal ráno slávnostnou svätou omšou na Skalke. Po nej nasledoval tradičný malatinský jarmok. V miestnej škole bola ochutnávka a súťaž o najchutejšie výrobky z ovčieho mlieka, vonku súťaž v práskaní bičom a o najkrajšie kozľa. Do súťaže v práskaní bičom sa prihlásilo sedemnásť práskačov z celého Slovenska. Súťažili v presnosti práskania na kladivo, pričom porota kládla dôraz aj na umelecký dojem. Najlepším práskačom sa stala žena Kamila Ružičková z Detvy.
O titul najkrajšie kozľa sa uchádzalo šesť kozliatok, o víťazovi rozhodli návštevníci Bačovských dní v ankete. Najviac sa im páčilo kozliatko od chovateľky Mariány Mudrončíkovej z Pucova.
Zlatý syr z Revúc
Výrobky z ovčieho mlieka hodnotili návštevníci aj odborná porota. Najlepší oštiepok a najlepšiu žinčicu vyrobil podľa nich bača Ján Červeň.
V kategórii hrudkový syr zvíťazil syr z PD Liptovské Revúce, ktorý urobil bača Jozef Málik. Jeho žinčicu vyhodnotili medzi žinčicami ako tretiu najlepšiu. Druhý najlepší hrudkový syr pochádza z Liptovskej Lúžnej.
PD Liptovské Revúce patrí k najväčším chovateľom oviec plemena zošľachtená valaška na Slovensku. Jeho predsedníčka Anna Kováčiková prezradila, že v súčasnosti chovajú na družstve 2500 oviec. Z toho asi 700 na farme pri družstve a ostatné na salaši v časti zvanej Mogury, kde je bačom Ján Hromada. Nemajú tam elektrinu, vodným zdrojom je studnička a ovce doja ručne. Na farme strojovo.
Strieborný syr z Lúžnej
Ručne doja aj na dvoch salašoch, ktoré obhospodaruje Svojpomocné podielnicke družstvo Lúžňan. Jeho predsedom je Štefan Črep. Získal už veľa ocenení a diplomov za výrobky z ovčieho mlieka, niekoľko aj na Bačovských dňoch. „Máme tri salaše, ale na treťom sú ovce, ktoré nedoja. Spolu ich máme asi 1050. Všetko mlieko spracujeme v našej mliekarni. Robíme z neho syr aj žinčicu a hneď aj predáme. Denne vyprodukujeme asi 50 litrov žinčice, ale kto príde neskôr, už sa mu neujde. Preto som sa rozhodol, že budeme predávať najviac šesť litrov, aby sa ušlo viacerým.
Ale od pondelka asi žinčicu nebudem predávať vôbec, lebo 2. augusta budú v Liptovskej Lúžnej majstrovstvá v strihaní oviec, tak musím nejakú žinčicu našetriť. Na vlaňajších majstrovstvách sa jej za jedeň vypilo až 250 litrov." Bude aj baraní guláš a strihanie oviec si môžu vyskúšať aj návštevníci. Ale tí budú strihať ručne nožnicami, súťažiaci strojčekmi.
Bačovské dni v Malatinej vyvrcholili programom, v ktorom vystúpili fujaráši spod Makyty, slovenskí, českí aj poľskí folkloristi aj poľský divadelný súbor.