Na Hovalde pod majestátnym Kriváňom im ženy z domáceho folklórneho združenie Stráne zaspievali aj važeckú hymnu Podkrivánske stráne, zahrali dvaja heligónkari.
VAŽEC. Členmi delegácie, ktorá prišla na návštevu do Poľnohospodárskeho družstva (PD) vo Važci, boli okrem Malťanov aj zástupcovia z ministerstva pôdohospodárstva a Agentúry pre rozvoj vidieka, ktoré návštevu sprostredkovali. Nečudo, že si vybrali práve važecké družstvo. Važecký chotár totiž tento rok zvíťazil nielen v súťaži o najkrajší chotár Liptova, ale aj celého Slovenska. Po najkrajšom chotári ich previedol predseda PD Važec Zoltán Strcula. V družstevnej jedálni im po obede premietli aj videoprojekciu o činnosti družstva.
Pestujú aj topinambury
Važecké družstvo ako jediné v Liptove už päť rokov hospodári v systéme ekologického poľnohospodárstva. To znamená, že nepoužíva žiadne chemické prostriedky a priemyselné hnojivá, iba maštaľný hnoj. Na svoje produkty má certifikát bio. Na važeckom družstve pestujú napríklad bioovos, z ktorého sa vyrábajú ovsenné vločky a na jar zasadili prvýkrát aj exotické topinambury. Čoskoro bude zber a úroda vyzerá sľubne.
Biomlieko a biomäso
Hostia z Malty si prezreli výrobné priestory družstva aj novú pôrodnicu pre teliatka. „Hneď po narodení ich presunieme do takzvaných štajnerových búdok, kde sú sedem dní a potom ich sústreďujeme do teľatníka," vysvetlil predseda. Na družstve chovajú 1200 kusov hovädzieho dobytka a 800 oviec. Kravské a ovčie biomlieko dodávajú do tatranskej mliekarne a dostanú zaň viac ako za obyčajné. Hovädzie a jahňacie mäso v biokvalite však zatiaľ nemá na Slovensku odberateľov, preto chcú zriadiť vlastný bitúnok a predávať mäso v rôznych zariade- niach.
Chcú zriadiť vlastný bitúnok
Važecké družstvo hospodári na ploche viac ako dvetisíc hektárov. Z toho je takmer 500 hektárov ornej pôdy, zvyšok sú trvalo trávne porasty. Základom úspechu družstva sú, podľa Z. Strculu, kvalitné pasienky a lúky. „Vzorky z pasienkov pravidelne vyhodnocujeme a chýbajúce výživové látky dopĺňame formou jadra a minerálnych látok," povedal Zoltán Strcula.
Na družstve využívajú nové, moderné technológie, podali veľa úspešných projektov a pripravujú ďalšie. Napríklad na rekonštrukciu dvoch maštalí a zriadenie malého bitúnku s predajňou mäsa. Družstvo v súčasnosti zamestnáva 65 pracovníkov, ale predpokladajú, že v budúcnosti sa ich počet v súvislosti s realizáciou projektu agroturistiky a predaja z dvora ešte zvýši.