Pondelok, 25. október, 2021 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Nie vždy je pravá bryndza pravá, môže to byť podvod

Jediným slovenským mliečnym výrobkom, ktorý sa môže vyrábať bez pasterizácie je tradičná slovenská bryndza.

Ovečka je nezmar. Na paši, aj keď už napadal sneh, si dokáže nájsť dostatok potravy.  Von ovce budú vyháňať, až kým neprídu silné mrazy.Ovečka je nezmar. Na paši, aj keď už napadal sneh, si dokáže nájsť dostatok potravy. Von ovce budú vyháňať, až kým neprídu silné mrazy. (Zdroj: DAGMARA SARITA POLIAKOVÁ)

Jediným slovenským mliečnym výrobkom, ktorý sa môže vyrábať bez tepelného spracovania, teda pasterizácie, je tradičná slovenská bryndza.

LIPTOV. Ruku na srdce, ani mnohí z tých, čo boli v Egejskom mori na Kose a nazývajú ho Hippokratov ostrov, nevedia, že existuje aj Hippokratov nápoj. Pre lekárov je ešte dôležitejšia prísaha, nesúca jeho meno. O starovekom lekárovi je známe, že liečil aj srvátkou.

O Hippokratovi je známe, že používal sladkú aj zakysanú srvátku z kozieho a ovčieho mlieka na hojenie rán, na liečenie žalúdočných a črevných ťažkostí a na potláčanie niektorých nákaz. V okolí Florencie dodnes kolujú príslovia: „Ak chceš byť zdravým, pi srvátku", alebo „Ak budeš živený srvátkou, lekár zbankrotuje."

Srvátku, ktorá prospieva zdraviu, vylievali do kanálov

Ako je to u nás? My si hudieme svoje: „Piť srvátku? Daj to prascom." Zrejme chceme, aby boli prasce zdravšie ako ľudia.

Srvátku ešte donedávna vylievali do kanálov. Rozlievala sa po poliach ako hnojivo, pridávala do krmiva hospodárskych zvierat. Názory na srvátku sa zmenili. Výskum a klinické štúdie potvrdili jej pozitívne účinky na zdravie. V súčasnosti sa používa nielen na skvalitňovanie výživových vlastností potravín (nutraceutiká), ale aj na prípravu preparátov pre medicínske použitie.

Profesor Libor Ebringer z Ústavu bunkovej biológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského hovoril o tom na podujatí, ktoré usporiadali minulý piatok pri príležitosti Svetového dňa potravín v Nitre. Nechýbali ani prvovýrobcovia z poľnohospodárstva a potravinári. Pri tejto príležitosti na trinástich slovenských salašoch otvorili dvere. Z toho v Liptove, napriek sneženiu, na troch. Pri Hubovej, v Liptovskej Lúžnej a v Bobroveckej doline na salaši Pastierska.

Pokiaľ nebudú veľké mrazy, ovce budú na paši

Ľudovít Urbanovský z Pastierskej vraví, že ich v tomto roku jeseň prekvapila ako nikdy predtým. Rozsac je tradičné ukončenie pastierskej sezóny a býva zyčajne okolo 24. októbra.

„Počasie nás zaskočilo. Ovce sme museli stiahnuť do ovčína v Jalovci, ale cez deň ich pasieme. Ovečka je jednoducho nezmar. Nájde si aj pod snehom dostatok potravy. Hlavne, že je šťavnatá. Aj v týchto dňoch dojíme raz do dňa. Pokiaľ nebude hlboko pod bodom mrazu, ovce sa cítia na paši ako doma. Lepšie ako pri sene. Mlieko, z ktorého vyrábame aj v súčasnosti čerstvý ovčí syr, je kvalitné," vysvetľuje Ľ. Urbanovský.

Chorého Hugolína Gavloviča zachránila žinčica

Žinčicou sa živili drevorubači, ktorí podávali od svitu do mrku neuveriteľné fyzické pracovné výkony. O blahodarnom pôsobení žinčice na zdravie a vitalitu svedčí množstvo bačovských žartov a prísloví. Hugolín Gavlovič, autor diela Valaská škola mravú stodola, mal už v mladosti podlomené zdravie, ochorel na tuberkulózu. Na odporúčanie opáta sa začal živiť žinčicou a dožil sa veku 75 rokov.

„Tradičnú bryndzu vyrábajú prakticky na všetkých salašoch od mája do októbra. Nielen v Liptove predávajú zväčša v drevených stánkoch s označením Predaj tradičných slovenských ovčích syrov rôzne špeciality. Výrobcovia pravej bryndze, ktorých spočítate na prstoch jednej ruky, ešte nevymizli.

Jeden z nich je Milan Brezňan z Liptovských Sliačov. Jeho stádo je synchronizované tak, že asi tretinu oviec dojí aj v zime. Bryndzu vyrába iba takým spôsobom, aký ho naučil starý otec. Hygienikom, ktorí mu prikazovali, aby bryndzu pasterizoval, odolal a nakoniec ich presvedčil. Všetky pôvodné zdraviu prospešné látky, čo príroda dala, sú v tradičnej bryndzi zachované. Chovatelia oviec si začínajú uvedomovať, že ak nechcú skrachovať, musia produkovať bryndzu," poznamenáva L. Ebringer.

To, že v nákupných centrách je v regáloch produkt s nápisom bryndza, ešte neznamená, že ide o pravú bryndzu. „Zdraviu prospešné účinky má iba pravá bryndza, vyrobená z nepasterizovaného, stopercentného ovčieho mlieka, teda bez tepelného spracovania. Doteraz to nikomu neprekážalo.

V ocenenej bryndzi neboli zdraviu prospešné baktérie

„V roku 2002 som bol na porade mikrobiológov v Paríži. Vedci konštatovali, že z hľadiska udržovania zdravia by sa malo vyrábať čo najviac syrov zo surového mlieka bez pasterizácie a apelovali na mňa, aby som sa pričinil o výrobu tradičnej bryndze. Keď som sa vrátil, v televízii som videl, ako vtedajší riaditeľ Liptovskej mliekarne preberá ocenenie Slovak Gold. To je cena za mimoriadne kvalitný výrobok, za termizovanú, tepelne spracovanú bryndzu. Kúpil som si ju a otestoval v laboratóriu.

Verte mi, žiadna zdraviu prospešná baktéria tam nebola zachovaná. Bol to mŕtvy produkt. Podobné výsledky by sa zistili aj po zohriatí jogurtu. Výsledky som zverejnil a okamžite ma obvinili, že ma niekto podplatil. Dnes do bryndze veľkovýrobcovia pridávajú kravský syr. Podľa potravinového kódexu je to možné v zime. Niektorí výrobcovia vyrábajú bryndzu, v ktorej podiel ovčieho syra tvorí len symbolických päť až desať percent. To však už nie je bryndza," hovorí L. Ebringer.

„Navyše, postupne som zistil, že je pre nich módou a ekonomicky výhodnejšie vyrábať bryndzu z pasterizovaného mlieka a kombinovať ju so syrom z kravského mlieka. Všetky naše kedysi chýrne bryndziarne, aj v Liptove, vyrábajú bryndzu z pasterizovaného mlieka, zmiešaného s kravským syrom celý rok," vyjadruje sklamanie profesor Ebringer.

Nie vždy je pravá bryndza pravá, môže to byť podvod

Svetoznámu tradíciu, ktorá urobila Slovensku meno, strácame. Aj „vďaka" zahraničným investíciám do liptovskomikulášskej mliekarenskej firmy, ktorá patrila k významným producentom. Výrobcovia iba podvádzajú a čudujú sa, že ich bryndzu málokto kupuje. Vo väčšine liptovských domácnostiach si ju dokážu spraviť sami. Stačí na to kuchynská soľ. Dodajme, že jediným slovenským mliečnym výrobkom, ktorý sa môže vyrábať bez tepelného spracovania, teda pasterizácie, je tradičná slovenská bryndza. Podľa L. Ebringera by to malo byť jednoznačne na obaloch uvedené. Pasterizovaná bryndza s obsahom ovčieho a kravského mlieka by mala byť odlíšená od tradičnej. „Laboratórny výskum dokázal, že pasterizácia likviduje nielen choroboplodné, ale aj dobré mliečne baktérie aj ďalšie biologicky vzácne látky. Tepelné spracovanie mlieka, pasterizácia a termizácia bryndzu do značnej miery znehodnotí," vysvetľuje L. Ebringer.

Slovenská kuchyňa nie je zasa taká bohatá, na rozdiel od iných, aby sme bryndzu mohli pustiť pomedzi prsty. Nie táranie do vetra, ale konkrétne kroky producentov a spracovateľov tomu môžu pomôcť.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  2. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  3. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  4. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  5. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  7. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  8. Rebríček: Kto sú najlepší zamestnávatelia na svete podľa Forbes?
  9. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  10. Tristo nových lavičiek pre Bratislavu vďaka ČSOB nadácii
  1. 365.invest prináša investíciu s garantovaným výnosom
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Rebríček: Kto sú najlepší zamestnávatelia na svete podľa Forbes?
  5. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  6. Tristo nových lavičiek pre Bratislavu vďaka ČSOB nadácii
  7. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  8. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie
  9. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku
  10. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 15 028
  2. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 8 209
  3. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 334
  4. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 3 865
  5. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 3 851
  6. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 636
  7. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 635
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 244
  9. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 805
  10. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor 2 572

Blogy SME

  1. Filip Balint : Cesta do Holandska
  2. Anna Milanová: Dobrý deň...
  3. Igor Lichý: Quo vadis CE ZA AR?
  4. Rudolfa Vallová: O čom je Hegerova komunikácia
  5. Júlia Piraňa Mikolášiková: Čo spája Gašpara a expriateľku Mikulca?
  6. Richard Dubovický: Pomôže slobodným matkám v Prešove nový mestský podnik?
  7. Miroslav Makyta: Boris Kollár ako trójsky kôň opozície
  8. Štefan Vidlár: Pamperska
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 676
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 16 759
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 12 208
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 9 075
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 6 602
  6. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 6 493
  7. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 079
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 813
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Liptáci na Slovane hrali od 35 minúty oslabený o svojho kapitána.

V prvej odvete jesennej časti najvyššej futbalovej súťaže – Fortuna lige, vycestoval nováčik MFK Tatran Liptovský Mikuláš na bratislavský Slovan, aby si zmerali sily v 12. kole.


a 1 ďalší 3 h

V pravidelnom video-podcaste MY Športujeme sa dozviete okrem iného aj to, ako sa darilo Adamov Žampovi s jeho bratom Andreasom v nedeľnom obrovskom slalome Svetového pohára v lyžovaní.


6 h

Mladí podnikatelia pestujú konopu uprostred liptovskej prírody. Vytvorili originálny projekt a s ním aj zdraviu prospešné produkty, ktoré teraz môžete vyhrať.


14. okt
Petra Vlhová skončila v úvodných pretekoch tretia.

Zatiaľ čo Rakúšankám to opäť nevyšlo, Vlhová v Söldene zopakovala tretie miesto spred roka a pripísala si do boja o veľký glóbus prvých 60 bodov.


SITA 23. okt

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ľuďom sa nepáčia najmä zjednosmernené ulice.


23. okt

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej a myjavskej pôrodnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.


24. okt

V nákupnom vozíku sa nachádzalo viac ako 150 položiek v hodnote takmer 500 eur.


SITA 23. okt

Naháňačka a skrývačka po hornooravskom regióne trvala takmer týždeň. Viacerí chlapi si pri nej museli vyhrnúť rukávy.


23. okt

Blogy SME

  1. Filip Balint : Cesta do Holandska
  2. Anna Milanová: Dobrý deň...
  3. Igor Lichý: Quo vadis CE ZA AR?
  4. Rudolfa Vallová: O čom je Hegerova komunikácia
  5. Júlia Piraňa Mikolášiková: Čo spája Gašpara a expriateľku Mikulca?
  6. Richard Dubovický: Pomôže slobodným matkám v Prešove nový mestský podnik?
  7. Miroslav Makyta: Boris Kollár ako trójsky kôň opozície
  8. Štefan Vidlár: Pamperska
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 676
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 16 759
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 12 208
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 9 075
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 6 602
  6. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 6 493
  7. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 079
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 813
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu