Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Nie vždy je pravá bryndza pravá, môže to byť podvod

Jediným slovenským mliečnym výrobkom, ktorý sa môže vyrábať bez pasterizácie je tradičná slovenská bryndza.

Ovečka je nezmar. Na paši, aj keď už napadal sneh, si dokáže nájsť dostatok potravy.  Von ovce budú vyháňať, až kým neprídu silné mrazy.Ovečka je nezmar. Na paši, aj keď už napadal sneh, si dokáže nájsť dostatok potravy. Von ovce budú vyháňať, až kým neprídu silné mrazy. (Zdroj: DAGMARA SARITA POLIAKOVÁ)

Jediným slovenským mliečnym výrobkom, ktorý sa môže vyrábať bez tepelného spracovania, teda pasterizácie, je tradičná slovenská bryndza.

LIPTOV. Ruku na srdce, ani mnohí z tých, čo boli v Egejskom mori na Kose a nazývajú ho Hippokratov ostrov, nevedia, že existuje aj Hippokratov nápoj. Pre lekárov je ešte dôležitejšia prísaha, nesúca jeho meno. O starovekom lekárovi je známe, že liečil aj srvátkou.

O Hippokratovi je známe, že používal sladkú aj zakysanú srvátku z kozieho a ovčieho mlieka na hojenie rán, na liečenie žalúdočných a črevných ťažkostí a na potláčanie niektorých nákaz. V okolí Florencie dodnes kolujú príslovia: „Ak chceš byť zdravým, pi srvátku", alebo „Ak budeš živený srvátkou, lekár zbankrotuje."

Srvátku, ktorá prospieva zdraviu, vylievali do kanálov

Ako je to u nás? My si hudieme svoje: „Piť srvátku? Daj to prascom." Zrejme chceme, aby boli prasce zdravšie ako ľudia.

Srvátku ešte donedávna vylievali do kanálov. Rozlievala sa po poliach ako hnojivo, pridávala do krmiva hospodárskych zvierat. Názory na srvátku sa zmenili. Výskum a klinické štúdie potvrdili jej pozitívne účinky na zdravie. V súčasnosti sa používa nielen na skvalitňovanie výživových vlastností potravín (nutraceutiká), ale aj na prípravu preparátov pre medicínske použitie.

Profesor Libor Ebringer z Ústavu bunkovej biológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského hovoril o tom na podujatí, ktoré usporiadali minulý piatok pri príležitosti Svetového dňa potravín v Nitre. Nechýbali ani prvovýrobcovia z poľnohospodárstva a potravinári. Pri tejto príležitosti na trinástich slovenských salašoch otvorili dvere. Z toho v Liptove, napriek sneženiu, na troch. Pri Hubovej, v Liptovskej Lúžnej a v Bobroveckej doline na salaši Pastierska.

Pokiaľ nebudú veľké mrazy, ovce budú na paši

Ľudovít Urbanovský z Pastierskej vraví, že ich v tomto roku jeseň prekvapila ako nikdy predtým. Rozsac je tradičné ukončenie pastierskej sezóny a býva zyčajne okolo 24. októbra.

„Počasie nás zaskočilo. Ovce sme museli stiahnuť do ovčína v Jalovci, ale cez deň ich pasieme. Ovečka je jednoducho nezmar. Nájde si aj pod snehom dostatok potravy. Hlavne, že je šťavnatá. Aj v týchto dňoch dojíme raz do dňa. Pokiaľ nebude hlboko pod bodom mrazu, ovce sa cítia na paši ako doma. Lepšie ako pri sene. Mlieko, z ktorého vyrábame aj v súčasnosti čerstvý ovčí syr, je kvalitné," vysvetľuje Ľ. Urbanovský.

Chorého Hugolína Gavloviča zachránila žinčica

Žinčicou sa živili drevorubači, ktorí podávali od svitu do mrku neuveriteľné fyzické pracovné výkony. O blahodarnom pôsobení žinčice na zdravie a vitalitu svedčí množstvo bačovských žartov a prísloví. Hugolín Gavlovič, autor diela Valaská škola mravú stodola, mal už v mladosti podlomené zdravie, ochorel na tuberkulózu. Na odporúčanie opáta sa začal živiť žinčicou a dožil sa veku 75 rokov.

„Tradičnú bryndzu vyrábajú prakticky na všetkých salašoch od mája do októbra. Nielen v Liptove predávajú zväčša v drevených stánkoch s označením Predaj tradičných slovenských ovčích syrov rôzne špeciality. Výrobcovia pravej bryndze, ktorých spočítate na prstoch jednej ruky, ešte nevymizli.

Jeden z nich je Milan Brezňan z Liptovských Sliačov. Jeho stádo je synchronizované tak, že asi tretinu oviec dojí aj v zime. Bryndzu vyrába iba takým spôsobom, aký ho naučil starý otec. Hygienikom, ktorí mu prikazovali, aby bryndzu pasterizoval, odolal a nakoniec ich presvedčil. Všetky pôvodné zdraviu prospešné látky, čo príroda dala, sú v tradičnej bryndzi zachované. Chovatelia oviec si začínajú uvedomovať, že ak nechcú skrachovať, musia produkovať bryndzu," poznamenáva L. Ebringer.

To, že v nákupných centrách je v regáloch produkt s nápisom bryndza, ešte neznamená, že ide o pravú bryndzu. „Zdraviu prospešné účinky má iba pravá bryndza, vyrobená z nepasterizovaného, stopercentného ovčieho mlieka, teda bez tepelného spracovania. Doteraz to nikomu neprekážalo.

V ocenenej bryndzi neboli zdraviu prospešné baktérie

„V roku 2002 som bol na porade mikrobiológov v Paríži. Vedci konštatovali, že z hľadiska udržovania zdravia by sa malo vyrábať čo najviac syrov zo surového mlieka bez pasterizácie a apelovali na mňa, aby som sa pričinil o výrobu tradičnej bryndze. Keď som sa vrátil, v televízii som videl, ako vtedajší riaditeľ Liptovskej mliekarne preberá ocenenie Slovak Gold. To je cena za mimoriadne kvalitný výrobok, za termizovanú, tepelne spracovanú bryndzu. Kúpil som si ju a otestoval v laboratóriu.

Verte mi, žiadna zdraviu prospešná baktéria tam nebola zachovaná. Bol to mŕtvy produkt. Podobné výsledky by sa zistili aj po zohriatí jogurtu. Výsledky som zverejnil a okamžite ma obvinili, že ma niekto podplatil. Dnes do bryndze veľkovýrobcovia pridávajú kravský syr. Podľa potravinového kódexu je to možné v zime. Niektorí výrobcovia vyrábajú bryndzu, v ktorej podiel ovčieho syra tvorí len symbolických päť až desať percent. To však už nie je bryndza," hovorí L. Ebringer.

„Navyše, postupne som zistil, že je pre nich módou a ekonomicky výhodnejšie vyrábať bryndzu z pasterizovaného mlieka a kombinovať ju so syrom z kravského mlieka. Všetky naše kedysi chýrne bryndziarne, aj v Liptove, vyrábajú bryndzu z pasterizovaného mlieka, zmiešaného s kravským syrom celý rok," vyjadruje sklamanie profesor Ebringer.

Nie vždy je pravá bryndza pravá, môže to byť podvod

Svetoznámu tradíciu, ktorá urobila Slovensku meno, strácame. Aj „vďaka" zahraničným investíciám do liptovskomikulášskej mliekarenskej firmy, ktorá patrila k významným producentom. Výrobcovia iba podvádzajú a čudujú sa, že ich bryndzu málokto kupuje. Vo väčšine liptovských domácnostiach si ju dokážu spraviť sami. Stačí na to kuchynská soľ. Dodajme, že jediným slovenským mliečnym výrobkom, ktorý sa môže vyrábať bez tepelného spracovania, teda pasterizácie, je tradičná slovenská bryndza. Podľa L. Ebringera by to malo byť jednoznačne na obaloch uvedené. Pasterizovaná bryndza s obsahom ovčieho a kravského mlieka by mala byť odlíšená od tradičnej. „Laboratórny výskum dokázal, že pasterizácia likviduje nielen choroboplodné, ale aj dobré mliečne baktérie aj ďalšie biologicky vzácne látky. Tepelné spracovanie mlieka, pasterizácia a termizácia bryndzu do značnej miery znehodnotí," vysvetľuje L. Ebringer.

Slovenská kuchyňa nie je zasa taká bohatá, na rozdiel od iných, aby sme bryndzu mohli pustiť pomedzi prsty. Nie táranie do vetra, ale konkrétne kroky producentov a spracovateľov tomu môžu pomôcť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Zelená Bratislava
  7. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 272
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 17 405
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 124
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 282
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 690
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 314
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 474
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 096
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 997
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 611
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Rozbehnutý Tatran pozastavila až pandémia

Po výborne rozbehnutej 10-zápasovej futbalovej bilancii bez prehry pre druholigový MFK Tatran Liptovský Mikuláš mu dočasnú stopku vystavila koronavírusová pandémia.

Je otázne či Tatran v tohto sezónnej jesennej časti ešte zažije ligovú atmosféru.

Chladiarenské rúry sú už položené na svojom mieste

Rozsiahla rekonštrukcia ľadovej plochy bude čoskoro hotová.

Chladiarenské rúry sú už na svojom mieste.

GRAFY: Ako sa vyvíja pandémia na Liptove

Rekordný prírastok zaznamenal v nedeľu okres Ružomberok.

Najrýchlejšia druhá jazda ju vystrelila na pódium

Petra Vlhová tretia v prvej sútaži novej sezóny, po top druhej jazde má 35. pódium v kariere.

Petra Vlhová hneď v prvom kole svetového pohára na stupňoch víťazov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48-rokov.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?