V pálenici majú najviac roboty koncom roka

Regulárnych páleníc nie je veľa. V Liptove sú dve. Do jednej z nich nás pustil Zdenko Kondor, ktorý je hrdý na to, že nadväzuje na tradíciu spracovania plodín v Liptove.

Je to prvé pálenie v destilačnom kotli.Je to prvé pálenie v destilačnom kotli. (Zdroj: LACO HÁMOR)

Regulárnych pestovateľských páleníc nie je veľa. V Liptove sú dve. Do jednej z nich, v Podturni, nás pustil jej majiteľ Zdenko Kondor, ktorý je hrdý na to, že nadväzuje na dlhoročnú tradíciu spracovania plodín v tejto časti Liptova.

PODTUREŇ. Vybudoval som modernú pálenicu v roku 2003, ale v obci, kde som vyrástol, bola výroba destilátov už začiatkom štyridsiatych rokov minulého storočia. Vtedy tam vyrábali lieh najmä zo zemiakov. Neskôr, v polovici sedemdesiatych rokov, pokračovala výroba ovocných destilátov. Pálenica bola súčasťou najväčšieho poľnohospodárskeho družstva v širokom okolí," vysvetľuje Z. Kondor.

SkryťVypnúť reklamu

V novom objekte plody jesene teraz, keď sezóna vrcholí, spracúvajú tradične, ale modernou dvojkotlovou technológiou na pevné palivo.

„Drevo, ktoré si záhradkár privezie aj s kvasom, musí byť suché, najlepšie, ak je tvrdšie," ozrejmuje páleník Ján Rakyta. A jedným dychom dodáva, že technológia výroby kvalitného alkoholu je stará tisíce rokov. Ktovie ako na to prišli? Zrejme náhodou. Teraz by náhody iba výsledok znehodnotili. Všetko má svoje pravidlá hry.

Kvalita destilátu závisí od kvality kvasu

„Kvalita destilátu závisí v mnohom od kvality kvasu," hovorí J. Rakyta a pokračuje: „Z prvého kotla sa dostáva takzvaná vodka do druhého destilačného kotla, neskôr cez kontrolné meradlo, ciachu do nádoby, ktorá je vlastne meracím valcom. Tam sa už ukáže výťažnosť destilátu, buď je 50,55, alebo 60 percent. Závisí to od kvasu a, samozrejme, od technológie."

SkryťVypnúť reklamu

Posledné dva mesiace v roku majú najviac práce

„Vlani bol jeden z najlepších rokov. Ovocia bolo neúrekom aj vysoká kvalita kvasov z jabĺk a sliviek. V tomto roku sa najväčší nápor zákazníkov začal už v novembri. Pravidelne posledné dva mesiace v roku máme najviac práce. Ale výroba je prispôsobená tak, že každý sa vopred objedná, presne na deň a hodinu, skoro ako u lekára," vysvetľuje Z. Kondor.

Alkohol v malom množstve môže byť liekom. Ale Z. Kondor vraví, že aj keď alkohol pochádza z certifikovanej, regulárnej pálenice, môže zaškodiť, ak ho dotyčný veľa vypije. A to už potom je nie liek. A čo odporúča tým, ktorí chcú pripraviť kvalitný kvas?

„Aby bol kvas hodnotný a destilát dobrej akosti, odporúčam pripraviť si čistú nádobu z umelej hmoty, nikdy nie železnú. Postačí nádobu poriadne vypláchnuť horúcou vodou. Kvas zásadne neuskladňujeme tak, aby bol vystavený slnečným lúčom. Taktiež nie do miestností ako chlievy či maštale. Preto, lebo výpary močovky a pach nepriaznivo ovplyvňujú hodnotu kvasu. Teplota prostredia, v ktorom je uskladnený kvas, musí byť stála a pohybovať sa okolo 16 - 20 stupňov Celzia."

SkryťVypnúť reklamu

Nezrelé a nahnité ovocie do kvasu nepatrí

Alkohol nemrzne, takže neprekáža, ak je kvas premrznutý. Predpokladom vysokej výťažnosti kvasu je dozreté ovocie. Vtedy má najväčší obsah skvasiteľných cukrov, ľahko sa rozpadá a dobre kvasí.

„Nezrelé ovocie do kvasných nádob zásadne nedávame, lebo obsahuje málo alebo žiadny cukor, zvyšuje obsah kyselín a zle kvasí. Ani nahnité a plesnivé do kvasnej nádoby nepatrí. Nádobu plníme najviac do štyroch pätín jej obsahu. Plody by mali byť popučené, pomleté. Kôstkové ovocie by nemalo mať veľa rozdrvených kôstok, lebo tie ovplyvňujú príchuť vypáleného destilátu," dopĺňa Z. Kondor.

Treba sledovať dokvap, aby bola výroba skončená včas

Kvas netreba miešať. Na povrchu sa vytvorí „koláč", ktorý zabráni prístupu vzduchu a nežiaducim mikroorganizmom. Ale pleseň treba radšej odstrániť. Keď sa „koláč" prepadáva, proces je ukončený. Ak treba dlhšie počkať s pálením, nádobu hermeticky uzavrite.

„Destilácia je prvé pálenie kvasu v destilačnom kotli," ukazuje J. Rakyta na obstavanú pec s medenou nádobou s vývodom a pokračuje: „Druhý stupeň destilácie, rektifikácia je pomalší proces. Citlivejší, pretože destilát sa delí na tri časti. Úkvap, ktorý obsahuje značné množstvo aldehydov a je nevhodný na požívanie, je tam metylalkohol. Každý vie, že pri vyšších dávkach zapríčiňuje otravu a slepotu. Druhý diel, takzvaný stred, je najjemnejší destilát. Čistý lieh, etylalkohol má bod varu 78,3°C. Tretí diel je dokvap, ktorý obsahuje značné množstvo pribudliny, vyšších alkoholov. To je už parketa pre mňa, pretože pri ukončovaní výroby musím sledovať dokvap, aby výroba bola ukončená včas." J. Rakyta naznačuje, že ak nechce nič pokaziť, musí byť pozorný.

Aby nedošlo k omylu. Spotrebná daň, ktorá, mimochodom, bude na budúci rok zasa vyššia, zhltne z každého litra pálenky dve tretiny. Tretia tretina z ceny zostáva majiteľovi na chod pálenice a náklady na to potrebné. Žiaden milionár z neho nikdy nebude.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  2. V Malackách vybudovali čajové impérium
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  5. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  6. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  7. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  8. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  1. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  2. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  3. V Malackách vybudovali čajové impérium
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  5. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  6. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  7. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 438
  2. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 11 753
  3. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 10 151
  4. Ľuboš Fellner otvorene 8 120
  5. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 7 109
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 378
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 253
  8. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 3 993
  1. Dušan Piršel: Po amputácii charakteru sa dá žiť, ale aj slušne?
  2. Martin Turčan: Počujte Kotlára, vypusťte Krakena!
  3. Martin Fronk: SISI a Gödöllő: Romantika cisárovnej v barokovom paláci
  4. Tomáš Kuvik: Názor: Stane sa z Čiech po voľbách ďalší spojenec Fica a Orbána?
  5. Ján Valchár: Expedície v Novej Vieske alebo výlety do slovenského pliocénu. Časť druhá.
  6. Monika Albertiová: Od čias Masaryka sa v Horných Uhroch nič nezmenilo. Keby hlúposť kvitla... ...vlastne žijeme v Getsemanskej záhrade
  7. Martin Korčok: Ako dať Redtube červenú? Svalovica zápästia trápi čoraz viac ľudí
  8. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 104 853
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 21 488
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 17 631
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 478
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 028
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 6 730
  7. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli... 4 902
  8. Miroslav Daniš: Štát sme MY, nie vy, súdružky a súdruhovia ! 3 970
  1. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  2. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  3. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  4. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  5. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  6. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
  7. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
  8. Dušan Koniar: Ako vystúpiť z Európskej Únie v troch krokoch
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Slovenská atlétka Laura Frličková.

Na akciu prídu aj futbalisti Žiliny.


Pohľad na vodnú nádrž v Čutkove prekvapil aj niektorých domácich.

Po dvanástich rokoch ju čistia.


Večerná cyklojazda mestom.

Ide o podujatie v rámci Európskeho týždňa mobility.


TASR
Zľava Viera Legerská – moderátorka diskusie, Marta Jendeková – programová manažérka v Academii Istropolitana Nova, Ditta Trindade Dolejšiová – expertka na globálne vzdelávanie v GENE (Global Education Network Europe) a Zuza Fialová – lektorka a sociologička z Klimatickej koalície.

Globálne vzdelávanie nie je len o učení faktov, ale o chápaní sveta v súvislostiach.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu