Nedeľa, 2. apríl, 2023 | Meniny má Zita

V pálenici majú najviac roboty koncom roka

Regulárnych páleníc nie je veľa. V Liptove sú dve. Do jednej z nich nás pustil Zdenko Kondor, ktorý je hrdý na to, že nadväzuje na tradíciu spracovania plodín v Liptove.

Je to prvé pálenie v destilačnom kotli.Je to prvé pálenie v destilačnom kotli. (Zdroj: LACO HÁMOR)

Regulárnych pestovateľských páleníc nie je veľa. V Liptove sú dve. Do jednej z nich, v Podturni, nás pustil jej majiteľ Zdenko Kondor, ktorý je hrdý na to, že nadväzuje na dlhoročnú tradíciu spracovania plodín v tejto časti Liptova.

PODTUREŇ. Vybudoval som modernú pálenicu v roku 2003, ale v obci, kde som vyrástol, bola výroba destilátov už začiatkom štyridsiatych rokov minulého storočia. Vtedy tam vyrábali lieh najmä zo zemiakov. Neskôr, v polovici sedemdesiatych rokov, pokračovala výroba ovocných destilátov. Pálenica bola súčasťou najväčšieho poľnohospodárskeho družstva v širokom okolí," vysvetľuje Z. Kondor.

V novom objekte plody jesene teraz, keď sezóna vrcholí, spracúvajú tradične, ale modernou dvojkotlovou technológiou na pevné palivo.

„Drevo, ktoré si záhradkár privezie aj s kvasom, musí byť suché, najlepšie, ak je tvrdšie," ozrejmuje páleník Ján Rakyta. A jedným dychom dodáva, že technológia výroby kvalitného alkoholu je stará tisíce rokov. Ktovie ako na to prišli? Zrejme náhodou. Teraz by náhody iba výsledok znehodnotili. Všetko má svoje pravidlá hry.

Kvalita destilátu závisí od kvality kvasu

„Kvalita destilátu závisí v mnohom od kvality kvasu," hovorí J. Rakyta a pokračuje: „Z prvého kotla sa dostáva takzvaná vodka do druhého destilačného kotla, neskôr cez kontrolné meradlo, ciachu do nádoby, ktorá je vlastne meracím valcom. Tam sa už ukáže výťažnosť destilátu, buď je 50,55, alebo 60 percent. Závisí to od kvasu a, samozrejme, od technológie."

Posledné dva mesiace v roku majú najviac práce

„Vlani bol jeden z najlepších rokov. Ovocia bolo neúrekom aj vysoká kvalita kvasov z jabĺk a sliviek. V tomto roku sa najväčší nápor zákazníkov začal už v novembri. Pravidelne posledné dva mesiace v roku máme najviac práce. Ale výroba je prispôsobená tak, že každý sa vopred objedná, presne na deň a hodinu, skoro ako u lekára," vysvetľuje Z. Kondor.

Alkohol v malom množstve môže byť liekom. Ale Z. Kondor vraví, že aj keď alkohol pochádza z certifikovanej, regulárnej pálenice, môže zaškodiť, ak ho dotyčný veľa vypije. A to už potom je nie liek. A čo odporúča tým, ktorí chcú pripraviť kvalitný kvas?

„Aby bol kvas hodnotný a destilát dobrej akosti, odporúčam pripraviť si čistú nádobu z umelej hmoty, nikdy nie železnú. Postačí nádobu poriadne vypláchnuť horúcou vodou. Kvas zásadne neuskladňujeme tak, aby bol vystavený slnečným lúčom. Taktiež nie do miestností ako chlievy či maštale. Preto, lebo výpary močovky a pach nepriaznivo ovplyvňujú hodnotu kvasu. Teplota prostredia, v ktorom je uskladnený kvas, musí byť stála a pohybovať sa okolo 16 - 20 stupňov Celzia."

Nezrelé a nahnité ovocie do kvasu nepatrí

Alkohol nemrzne, takže neprekáža, ak je kvas premrznutý. Predpokladom vysokej výťažnosti kvasu je dozreté ovocie. Vtedy má najväčší obsah skvasiteľných cukrov, ľahko sa rozpadá a dobre kvasí.

„Nezrelé ovocie do kvasných nádob zásadne nedávame, lebo obsahuje málo alebo žiadny cukor, zvyšuje obsah kyselín a zle kvasí. Ani nahnité a plesnivé do kvasnej nádoby nepatrí. Nádobu plníme najviac do štyroch pätín jej obsahu. Plody by mali byť popučené, pomleté. Kôstkové ovocie by nemalo mať veľa rozdrvených kôstok, lebo tie ovplyvňujú príchuť vypáleného destilátu," dopĺňa Z. Kondor.

Treba sledovať dokvap, aby bola výroba skončená včas

Kvas netreba miešať. Na povrchu sa vytvorí „koláč", ktorý zabráni prístupu vzduchu a nežiaducim mikroorganizmom. Ale pleseň treba radšej odstrániť. Keď sa „koláč" prepadáva, proces je ukončený. Ak treba dlhšie počkať s pálením, nádobu hermeticky uzavrite.

„Destilácia je prvé pálenie kvasu v destilačnom kotli," ukazuje J. Rakyta na obstavanú pec s medenou nádobou s vývodom a pokračuje: „Druhý stupeň destilácie, rektifikácia je pomalší proces. Citlivejší, pretože destilát sa delí na tri časti. Úkvap, ktorý obsahuje značné množstvo aldehydov a je nevhodný na požívanie, je tam metylalkohol. Každý vie, že pri vyšších dávkach zapríčiňuje otravu a slepotu. Druhý diel, takzvaný stred, je najjemnejší destilát. Čistý lieh, etylalkohol má bod varu 78,3°C. Tretí diel je dokvap, ktorý obsahuje značné množstvo pribudliny, vyšších alkoholov. To je už parketa pre mňa, pretože pri ukončovaní výroby musím sledovať dokvap, aby výroba bola ukončená včas." J. Rakyta naznačuje, že ak nechce nič pokaziť, musí byť pozorný.

Aby nedošlo k omylu. Spotrebná daň, ktorá, mimochodom, bude na budúci rok zasa vyššia, zhltne z každého litra pálenky dve tretiny. Tretia tretina z ceny zostáva majiteľovi na chod pálenice a náklady na to potrebné. Žiaden milionár z neho nikdy nebude.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Oficiálny rebríček top 10 ciest Slovákov do exotiky 2023
  2. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur.
  3. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať?
  4. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  5. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  6. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO?
  7. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  8. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch
  1. Oficiálny rebríček top 10 ciest Slovákov do exotiky 2023
  2. Deti v letných táboroch budú pomáhať strážiť roboty
  3. MetLife prináša novinky v skupinovom poistení pre zamestnancov
  4. Prihlás sa do programu She's Next na podporu žien-podnikateliek
  5. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať?
  6. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur.
  7. Unilabs Slovensko otvára v Boroch najmodernejšie laboratórium
  8. Istota nízkeho úroku. Krásne bývanie s hypotékou za 1,49 %
  1. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte 34 870
  2. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO? 22 447
  3. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur. 14 856
  4. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 11 379
  5. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 6 353
  6. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať? 5 326
  7. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 4 668
  8. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov 3 314

Blogy SME

  1. Peter Kubica: Kniha o vytrvalom seniorovi
  2. Jozef Sitko: Šíritelia lží a chaosu hrozbou štátu
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  4. Blanka Ulaherová: Marcový víkend v Aténach
  5. Silvia Valkovič: Na svitaní
  6. Anton Lisinovič: Recenzia: Kybernemoc (kniha)
  7. Michal Fizer: Timkova Ublianská pekáreň
  8. Anna Miľanová: Vynárajúci sa psík... 2022
  1. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 46 604
  2. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 24 667
  3. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 9 554
  4. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 863
  5. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 4 966
  6. Ján Šeďo: Medveď s telemetrickým obojkom trhá človeka ohľaduplne ! 4 763
  7. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 4 211
  8. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte 3 757
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  2. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  5. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  6. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  7. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na diskusiu s bývalým premiérom prišli asi dve stovky ľudí.


20 h

Lučenčan netušil, že sa mu v noci pokúšajú vybieliť účet.


12 h

Na Hornej Nitre v priebehu týždňa šelmy útočili dvakrát.


31. mar

Obyvatelia bytov sledovali zásah hasičov z okien a balkónov.


19 h

Blogy SME

  1. Peter Kubica: Kniha o vytrvalom seniorovi
  2. Jozef Sitko: Šíritelia lží a chaosu hrozbou štátu
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  4. Blanka Ulaherová: Marcový víkend v Aténach
  5. Silvia Valkovič: Na svitaní
  6. Anton Lisinovič: Recenzia: Kybernemoc (kniha)
  7. Michal Fizer: Timkova Ublianská pekáreň
  8. Anna Miľanová: Vynárajúci sa psík... 2022
  1. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 46 604
  2. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 24 667
  3. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 9 554
  4. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 863
  5. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 4 966
  6. Ján Šeďo: Medveď s telemetrickým obojkom trhá človeka ohľaduplne ! 4 763
  7. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 4 211
  8. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte 3 757
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  2. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  5. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  6. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  7. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu