Nedeľa, 20. máj, 2018 | Meniny má Bernard
Pridajte si svoje mesto

V pálenici majú najviac roboty koncom roka

Regulárnych páleníc nie je veľa. V Liptove sú dve. Do jednej z nich nás pustil Zdenko Kondor, ktorý je hrdý na to, že nadväzuje na tradíciu spracovania plodín v Liptove.

Je to prvé pálenie v destilačnom kotli.(Zdroj: LACO HÁMOR)

Regulárnych pestovateľských páleníc nie je veľa. V Liptove sú dve. Do jednej z nich, v Podturni, nás pustil jej majiteľ Zdenko Kondor, ktorý je hrdý na to, že nadväzuje na dlhoročnú tradíciu spracovania plodín v tejto časti Liptova.

PODTUREŇ. Vybudoval som modernú pálenicu v roku 2003, ale v obci, kde som vyrástol, bola výroba destilátov už začiatkom štyridsiatych rokov minulého storočia. Vtedy tam vyrábali lieh najmä zo zemiakov. Neskôr, v polovici sedemdesiatych rokov, pokračovala výroba ovocných destilátov. Pálenica bola súčasťou najväčšieho poľnohospodárskeho družstva v širokom okolí," vysvetľuje Z. Kondor.

V novom objekte plody jesene teraz, keď sezóna vrcholí, spracúvajú tradične, ale modernou dvojkotlovou technológiou na pevné palivo.

„Drevo, ktoré si záhradkár privezie aj s kvasom, musí byť suché, najlepšie, ak je tvrdšie," ozrejmuje páleník Ján Rakyta. A jedným dychom dodáva, že technológia výroby kvalitného alkoholu je stará tisíce rokov. Ktovie ako na to prišli? Zrejme náhodou. Teraz by náhody iba výsledok znehodnotili. Všetko má svoje pravidlá hry.

Kvalita destilátu závisí od kvality kvasu

„Kvalita destilátu závisí v mnohom od kvality kvasu," hovorí J. Rakyta a pokračuje: „Z prvého kotla sa dostáva takzvaná vodka do druhého destilačného kotla, neskôr cez kontrolné meradlo, ciachu do nádoby, ktorá je vlastne meracím valcom. Tam sa už ukáže výťažnosť destilátu, buď je 50,55, alebo 60 percent. Závisí to od kvasu a, samozrejme, od technológie."

Posledné dva mesiace v roku majú najviac práce

„Vlani bol jeden z najlepších rokov. Ovocia bolo neúrekom aj vysoká kvalita kvasov z jabĺk a sliviek. V tomto roku sa najväčší nápor zákazníkov začal už v novembri. Pravidelne posledné dva mesiace v roku máme najviac práce. Ale výroba je prispôsobená tak, že každý sa vopred objedná, presne na deň a hodinu, skoro ako u lekára," vysvetľuje Z. Kondor.

Alkohol v malom množstve môže byť liekom. Ale Z. Kondor vraví, že aj keď alkohol pochádza z certifikovanej, regulárnej pálenice, môže zaškodiť, ak ho dotyčný veľa vypije. A to už potom je nie liek. A čo odporúča tým, ktorí chcú pripraviť kvalitný kvas?

„Aby bol kvas hodnotný a destilát dobrej akosti, odporúčam pripraviť si čistú nádobu z umelej hmoty, nikdy nie železnú. Postačí nádobu poriadne vypláchnuť horúcou vodou. Kvas zásadne neuskladňujeme tak, aby bol vystavený slnečným lúčom. Taktiež nie do miestností ako chlievy či maštale. Preto, lebo výpary močovky a pach nepriaznivo ovplyvňujú hodnotu kvasu. Teplota prostredia, v ktorom je uskladnený kvas, musí byť stála a pohybovať sa okolo 16 - 20 stupňov Celzia."

Nezrelé a nahnité ovocie do kvasu nepatrí

Alkohol nemrzne, takže neprekáža, ak je kvas premrznutý. Predpokladom vysokej výťažnosti kvasu je dozreté ovocie. Vtedy má najväčší obsah skvasiteľných cukrov, ľahko sa rozpadá a dobre kvasí.

„Nezrelé ovocie do kvasných nádob zásadne nedávame, lebo obsahuje málo alebo žiadny cukor, zvyšuje obsah kyselín a zle kvasí. Ani nahnité a plesnivé do kvasnej nádoby nepatrí. Nádobu plníme najviac do štyroch pätín jej obsahu. Plody by mali byť popučené, pomleté. Kôstkové ovocie by nemalo mať veľa rozdrvených kôstok, lebo tie ovplyvňujú príchuť vypáleného destilátu," dopĺňa Z. Kondor.

Treba sledovať dokvap, aby bola výroba skončená včas

Kvas netreba miešať. Na povrchu sa vytvorí „koláč", ktorý zabráni prístupu vzduchu a nežiaducim mikroorganizmom. Ale pleseň treba radšej odstrániť. Keď sa „koláč" prepadáva, proces je ukončený. Ak treba dlhšie počkať s pálením, nádobu hermeticky uzavrite.

„Destilácia je prvé pálenie kvasu v destilačnom kotli," ukazuje J. Rakyta na obstavanú pec s medenou nádobou s vývodom a pokračuje: „Druhý stupeň destilácie, rektifikácia je pomalší proces. Citlivejší, pretože destilát sa delí na tri časti. Úkvap, ktorý obsahuje značné množstvo aldehydov a je nevhodný na požívanie, je tam metylalkohol. Každý vie, že pri vyšších dávkach zapríčiňuje otravu a slepotu. Druhý diel, takzvaný stred, je najjemnejší destilát. Čistý lieh, etylalkohol má bod varu 78,3°C. Tretí diel je dokvap, ktorý obsahuje značné množstvo pribudliny, vyšších alkoholov. To je už parketa pre mňa, pretože pri ukončovaní výroby musím sledovať dokvap, aby výroba bola ukončená včas." J. Rakyta naznačuje, že ak nechce nič pokaziť, musí byť pozorný.

Aby nedošlo k omylu. Spotrebná daň, ktorá, mimochodom, bude na budúci rok zasa vyššia, zhltne z každého litra pálenky dve tretiny. Tretia tretina z ceny zostáva majiteľovi na chod pálenice a náklady na to potrebné. Žiaden milionár z neho nikdy nebude.


  1. V nedeľu sa v Bobrovci nerobí, zakázali kosačky a píly 6 242
  2. Kúpele v Korytnici pred storočím Foto 1 714
  3. Nezvyčajní drevuliaci v Račkovej doline sa rozrastajú Foto 1 188
  4. Hrádočania budú mať úplne novú hokejovú halu 274
  5. Floriánsku slávnosť navrhol kňaz 217
  6. Malí Liptáci, vitajte na svete 210
  7. Enviro: Zápach v Hrboltovej sa mal šíriť z domácností, ktoré nemajú kanalizáciu 117
  8. Po kalamite sprístupnili nízkotatranské pleso 110
  9. Jakub Šiarnik chce vrátiť Slovensko do prvej ligy 78
  10. Bývalý starosta Valaskej Dubovej ide do väzenia 58

Najčítanejšie správy

Mikuláš

V nedeľu sa v Bobrovci nerobí, zakázali kosačky a píly

Kosačky, motorové píly ani vŕtačky v nedeľu v Bobrovci nepočuť. Obec si urobila s hlučnými prácami poriadok. Schválila nariadene, ktoré robí z nedele deň oddychu a pokoja od hluku.

Kúpele v Korytnici pred storočím

Nielen vzácna minerálna voda, ale aj prostredie prispelo ku tomu, že kúpele v Korytnici patrili medzi najvychytenejšie v Uhorsku.

Nezvyčajní drevuliaci v Račkovej doline sa rozrastajú

Račkovu dolinu v Západných Tatrách od minulého roka zdobia drevuliaci. Ide o projekt mimoriadne vydarených nadrozmerných sôch, ktoré sprevádzajú návštevníkov doliny nad Pribylinou.

Hrádočania budú mať úplne novú hokejovú halu

V Liptovskom Hrádku by malo koncom roka pribudnúť nové športovisko.

Floriánsku slávnosť navrhol kňaz

Starosta s farárom oprášili starú tradíciu, na ktorú sa zabudlo pred desiatkami rokov.

Blízke regióny

Ak v kroví číhajú šelmy, roztláčať auto nie je dobrý nápad

Radoslav Coufal z Turčianskeho Ďura fotí zvieratá.

Zdanlivo hluché ženy drankajú od Martinčanov peniaze na falošnú zbierku

​​​​​​​Hluchonemé ženy zbierajú po Martine podpisy na zriadenie zvláštneho centra. Od ľudí si nepríjemným spôsobom pýtajú peniaze a keď sa majú legitimovať, dajú sa na útek.

Dominantou západného námestia v Martine bol najskôr Glückstahlov dom a neskôr Prior

Jednou z dominánt západnej strany martinského námestia bola určite aj budova Prioru, teraz OC Galéria. Kedysi však na tomto mieste pútal pozornosť Martinčanov dom obchodníka s textilom Jonáša Glückstahla.

Pod kostolom v Trstenej môžete nazrieť do útrob záhrobia. Otvorili kryptu

Pán Boh dal, Pán Boh vzal. Tak ľudia v 18. storočí vnímali smrť. O úcte k zomretým svedčia aj zdobené rakvy, ktoré dávali svojim príbuzným vyrobiť. Niektoré môžeme obdivovať aj po viac ako dvesto rokoch.

Kamión zišiel z cesty, skončil v areáli družstva

Rútiaci sa, niekoľko desiatok ton vážiaci kolos nezastavili zvodidlá ani plot

Všetky správy

Peter Lipa: Moje skutočné meno bolo pre mňa nebezpečné

Peter Lipa oslavuje 75 rokov. Hovorí, že pri živote ho drží záujem o hudbu.

Švajčiari porazili aj Kanadu a senzačne postúpili do finále MS

Švajčiarsko sa vo finále stretne so Švédskom.

Nové autá musia byť bezpečnejšie už o tri roky

Európska komisia zverejnila kompletný zoznam novej povinnej výbavy, ktorá má zlepšiť bezpečnosť na cestách.

Odhalili stámilióny, robia to po večeroch. Čo robí opozícia

V poslednom období zaberá opozičným poslancom investigatíva celé dni.