Štvrtok, 16. september, 2021 | Meniny má ĽudmilaKrížovkyKrížovky

Pekárska rodina má pracovné dni v noci aj pred sviatkami

Vraví sa, že chlieb je najväčší vynález ľudstva. Základnými surovinami na chlieb sú múka, soľ, voda, kvások.

V pekárni v Liptovskom Ondreji pečú aj na sviatky chlieb rovnakej chuti ako počas roka. Dávajú si na tom veľmi záležať, lebo ondrejský zemiakový chlieb má osobitnú chuť.V pekárni v Liptovskom Ondreji pečú aj na sviatky chlieb rovnakej chuti ako počas roka. Dávajú si na tom veľmi záležať, lebo ondrejský zemiakový chlieb má osobitnú chuť. (Zdroj: LAC0 HÁMOR)

LIPTOVSKÝ ONDREJ. Chlieb pokladali veriaci za boží dar a počas Vianoc nechýbal na sviatočnom stole. Takto si ho uctili. Štedrovečerné omrvinky použili pri prvom siatí alebo liečení. A ešte treba dodať, že chlieb sa nepreje. V domácnostiach, kde si ho vážia, ho dávajú vždy na čistý, spravidla ľanový obrus.

V stáročnej slovanskej tradícii nechýba akt vítania návštevy chlebom a soľou. Jej veličenstvo Alžbetu II. počas jej návštevy Slovenska o zvyku nikto neinformoval, preto slovenský chlieb posolený solivarskou soľou neochutnala.

Každý má svoje zvyky. Chlieb kupujeme pravidelne a zväčša v tej istej pekárni. Sú aj takí, ktorí ho kupujú priamo v jednej z posledných klasických pekární v Liptove, v Liptovskom Ondreji.

Pečie celá rodina

V tejto pekárni je už sedemnásť rokov pekárom Ján Droppa. Spolu s manželkou a dcérou, obe sa volajú Vierky, švagrom Milanom Šimkom a synom Jánom každý pracovný deň prežívajú skôr pracovnú noc. Lebo každý pekár potvrdí, že biologické hodiny si prestavuje podľa potrieb pekárne.

Ján Droppa prešiel vo svojej profesii od pece v Almanovej pekárni suterénu v budove katolíckej fary v Liptovskom Mikuláši, cez majstra a vedúceho pekárenskej výroby priemyselnej pekárne, aby sa nakoniec vrátil tam, kde začínal. Ku klasickej produkcii chleba v pekárni.

„V súčasnosti pečieme tri druhy chleba a pred vianočnými sviatkami meníme iba tvar, lebo chuť, tú má náš ondrejský zemiakový chlieb stále rovnakú. Snažíme sa o to zo všetkých síl," hovorí J. Droppa.

V pekárni ešte s Droppovcami pracujú Ema a Elena Uličné. Chlieb rozvážajú predovšetkým do liptovských miest. V poslednom čase začali produkovať tmavý ondrejský chlieb, o ktorý je veľký záujem, lebo je zdravší.

Sladkého pečiva už niet

Pred časom pekár zakladal pekárne v Liptovskej Lúžnej a v Svätom Kríži, ale zostala už iba táto v Liptovskom Ondreji. „Keď sa raz prestane v pekárenskej peci piecť chlieb, už nikdy sa v nej nepodarí upiecť taký, ako predtým. Jednoducho, vychladne a všetka klíma sa v nej zmení. Od šamotiek až po dvercia." J. Droppa nie je síce poverčivý, ale pekársky život ho naučil nepodceňovať nič, čo súvisí s kvalitou chleba. Pekársky majster, akým je Ján Droppa, vie o tom svoje.

Tradícia pečenia chleba

Na Slovensku siaha tradícia pečenia chleba asi do 4. storočia. Archeológovia našli dôkazy na Devíne. Ale najstarším jedlom z obilia, ktoré si naši predkovia pripravovali, bola pražma. Pripravovali ju z obilných zŕn pražením. Chlieb v podobe rôznych placiek, najprv nekvasený, neskôr kvasený, má však dlhú históriu. Určiť presné obdobie, v ktorom sa pečenie chleba stalo remeslom, je skoro nemožné. Chlieb si piekli ľudia takmer v každej domácnosti, zvyčajne raz za týždeň. Pec postavili na zadnom dvore a naraz sa v nej upieklo aj osem dvojkilových pecňov chleba. Každá rodina mala na pečenie chleba svoj vlastný recept. Prvé historické správy o pekárskom remesle u nás pochádzajú z 11. storočia. Gréci piekli až niekoľko druhov chleba. Athénaios v 2. a 3. storočí uvádza až neuveriteľných 72 druhov prepychového pečiva, ktoré sa v tom čase piekli v Aténach. Údajne najlepší z nich bol aténsky chlieb.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  2. Radosť zachytiť tieto krásne krivky
  3. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  4. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  5. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  6. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  7. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  8. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  10. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  3. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  4. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  7. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  10. ŠKODA prišla s unikátnou platformou
  1. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 9 155
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 092
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 4 156
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 3 982
  5. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 2 545
  6. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 282
  7. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 856
  8. Prvá dáma festivalu 1 684
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 1 660
  10. Za koľko zradil Judáš Ježiša podľa dnešných peňazí? 1 561
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Po nezvestnej advokátke pátrali členovia pohotovostného pátracieho tímu aj dobrovoľní hasiči.

Do akcie sa zapojili stovky ľudí.


5 h

Na túto ale aj mnohé iné otázky od vás odpovedáme v našej právnej poradni.


8 h

Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR v spolupráci s Asociáciou pre podporu rozvoja ICM v Českej republike vytvorili inovatívnu mapu príležitostí zameranú na sebarozvoj mladých.


(PR) 9 h

Sochy vytvoria umelci z dreva.


(STAN) 9 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Do akcie sa zapojili stovky ľudí.


5 h

Paradoxom je, že Poltár, ktorý patrí medzi okresy s najnižšou zaočkovanosťou, zostáva v najlepšom štvorlístku.


SITA 9 h

(+Aké opatrenia budú platiť v praxi). Susedná Krupina bude bordová.


9 h

Ľudia pocítia obmedzenia.


9 h

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu