Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Pekárska rodina má pracovné dni v noci aj pred sviatkami

Vraví sa, že chlieb je najväčší vynález ľudstva. Základnými surovinami na chlieb sú múka, soľ, voda, kvások.

V pekárni v Liptovskom Ondreji pečú aj na sviatky chlieb rovnakej chuti ako počas roka. Dávajú si na tom veľmi záležať, lebo ondrejský zemiakový chlieb má osobitnú chuť.V pekárni v Liptovskom Ondreji pečú aj na sviatky chlieb rovnakej chuti ako počas roka. Dávajú si na tom veľmi záležať, lebo ondrejský zemiakový chlieb má osobitnú chuť. (Zdroj: LAC0 HÁMOR)

LIPTOVSKÝ ONDREJ. Chlieb pokladali veriaci za boží dar a počas Vianoc nechýbal na sviatočnom stole. Takto si ho uctili. Štedrovečerné omrvinky použili pri prvom siatí alebo liečení. A ešte treba dodať, že chlieb sa nepreje. V domácnostiach, kde si ho vážia, ho dávajú vždy na čistý, spravidla ľanový obrus.

V stáročnej slovanskej tradícii nechýba akt vítania návštevy chlebom a soľou. Jej veličenstvo Alžbetu II. počas jej návštevy Slovenska o zvyku nikto neinformoval, preto slovenský chlieb posolený solivarskou soľou neochutnala.

Každý má svoje zvyky. Chlieb kupujeme pravidelne a zväčša v tej istej pekárni. Sú aj takí, ktorí ho kupujú priamo v jednej z posledných klasických pekární v Liptove, v Liptovskom Ondreji.

Pečie celá rodina

V tejto pekárni je už sedemnásť rokov pekárom Ján Droppa. Spolu s manželkou a dcérou, obe sa volajú Vierky, švagrom Milanom Šimkom a synom Jánom každý pracovný deň prežívajú skôr pracovnú noc. Lebo každý pekár potvrdí, že biologické hodiny si prestavuje podľa potrieb pekárne.

Ján Droppa prešiel vo svojej profesii od pece v Almanovej pekárni suterénu v budove katolíckej fary v Liptovskom Mikuláši, cez majstra a vedúceho pekárenskej výroby priemyselnej pekárne, aby sa nakoniec vrátil tam, kde začínal. Ku klasickej produkcii chleba v pekárni.

„V súčasnosti pečieme tri druhy chleba a pred vianočnými sviatkami meníme iba tvar, lebo chuť, tú má náš ondrejský zemiakový chlieb stále rovnakú. Snažíme sa o to zo všetkých síl," hovorí J. Droppa.

V pekárni ešte s Droppovcami pracujú Ema a Elena Uličné. Chlieb rozvážajú predovšetkým do liptovských miest. V poslednom čase začali produkovať tmavý ondrejský chlieb, o ktorý je veľký záujem, lebo je zdravší.

Sladkého pečiva už niet

Pred časom pekár zakladal pekárne v Liptovskej Lúžnej a v Svätom Kríži, ale zostala už iba táto v Liptovskom Ondreji. „Keď sa raz prestane v pekárenskej peci piecť chlieb, už nikdy sa v nej nepodarí upiecť taký, ako predtým. Jednoducho, vychladne a všetka klíma sa v nej zmení. Od šamotiek až po dvercia." J. Droppa nie je síce poverčivý, ale pekársky život ho naučil nepodceňovať nič, čo súvisí s kvalitou chleba. Pekársky majster, akým je Ján Droppa, vie o tom svoje.

Tradícia pečenia chleba

Na Slovensku siaha tradícia pečenia chleba asi do 4. storočia. Archeológovia našli dôkazy na Devíne. Ale najstarším jedlom z obilia, ktoré si naši predkovia pripravovali, bola pražma. Pripravovali ju z obilných zŕn pražením. Chlieb v podobe rôznych placiek, najprv nekvasený, neskôr kvasený, má však dlhú históriu. Určiť presné obdobie, v ktorom sa pečenie chleba stalo remeslom, je skoro nemožné. Chlieb si piekli ľudia takmer v každej domácnosti, zvyčajne raz za týždeň. Pec postavili na zadnom dvore a naraz sa v nej upieklo aj osem dvojkilových pecňov chleba. Každá rodina mala na pečenie chleba svoj vlastný recept. Prvé historické správy o pekárskom remesle u nás pochádzajú z 11. storočia. Gréci piekli až niekoľko druhov chleba. Athénaios v 2. a 3. storočí uvádza až neuveriteľných 72 druhov prepychového pečiva, ktoré sa v tom čase piekli v Aténach. Údajne najlepší z nich bol aténsky chlieb.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  6. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  7. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. Úprava osobného motorového vozidla
  10. Important information for Brazilians living in Slovakia
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 602
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 349
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 620
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 985
  5. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 11 544
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 414
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 182
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 604
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 513
  10. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje 9 459
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Bezbariérový vstup do kostola vyriešili v Stankovanoch elegantne

Veriaci vstupovali do kostola v Stankovanoch po schodoch, ktoré sa rokmi rozpadávali, vplyvom počasia praskali. Problém s prístupom mali starší ľudia, vozičkári a mladé rodiny s kočíkmi.

Pred kostolom kladú kamennú dlažbu.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Otváracie hodiny domu smútku predĺžili, mesto chce predísť náporu

Mesto Liptovský Mikuláš od tohto týždňa predlžuje otváracie hodiny domu smútku.

Ilustračné foto
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Na Orave sa začal pilotný projekt testovania na Covid-19 (minúta po minúte)

Testovanie zabezpečujú zdravotníci, vojaci a dobrovoľníci. Odberné miesta sú otvorené od 8.00 do 12.00 h a od 13.00 do 20.00 h.

Už ste čítali?