Pekárska rodina má pracovné dni v noci aj pred sviatkami

Vraví sa, že chlieb je najväčší vynález ľudstva. Základnými surovinami na chlieb sú múka, soľ, voda, kvások.

V pekárni v Liptovskom Ondreji pečú aj na sviatky chlieb rovnakej chuti ako počas roka. Dávajú si na tom veľmi záležať, lebo ondrejský zemiakový chlieb má osobitnú chuť.V pekárni v Liptovskom Ondreji pečú aj na sviatky chlieb rovnakej chuti ako počas roka. Dávajú si na tom veľmi záležať, lebo ondrejský zemiakový chlieb má osobitnú chuť. (Zdroj: LAC0 HÁMOR)

LIPTOVSKÝ ONDREJ. Chlieb pokladali veriaci za boží dar a počas Vianoc nechýbal na sviatočnom stole. Takto si ho uctili. Štedrovečerné omrvinky použili pri prvom siatí alebo liečení. A ešte treba dodať, že chlieb sa nepreje. V domácnostiach, kde si ho vážia, ho dávajú vždy na čistý, spravidla ľanový obrus.

V stáročnej slovanskej tradícii nechýba akt vítania návštevy chlebom a soľou. Jej veličenstvo Alžbetu II. počas jej návštevy Slovenska o zvyku nikto neinformoval, preto slovenský chlieb posolený solivarskou soľou neochutnala.

SkryťVypnúť reklamu

Každý má svoje zvyky. Chlieb kupujeme pravidelne a zväčša v tej istej pekárni. Sú aj takí, ktorí ho kupujú priamo v jednej z posledných klasických pekární v Liptove, v Liptovskom Ondreji.

Pečie celá rodina

V tejto pekárni je už sedemnásť rokov pekárom Ján Droppa. Spolu s manželkou a dcérou, obe sa volajú Vierky, švagrom Milanom Šimkom a synom Jánom každý pracovný deň prežívajú skôr pracovnú noc. Lebo každý pekár potvrdí, že biologické hodiny si prestavuje podľa potrieb pekárne.

Ján Droppa prešiel vo svojej profesii od pece v Almanovej pekárni suterénu v budove katolíckej fary v Liptovskom Mikuláši, cez majstra a vedúceho pekárenskej výroby priemyselnej pekárne, aby sa nakoniec vrátil tam, kde začínal. Ku klasickej produkcii chleba v pekárni.

SkryťVypnúť reklamu

„V súčasnosti pečieme tri druhy chleba a pred vianočnými sviatkami meníme iba tvar, lebo chuť, tú má náš ondrejský zemiakový chlieb stále rovnakú. Snažíme sa o to zo všetkých síl," hovorí J. Droppa.

V pekárni ešte s Droppovcami pracujú Ema a Elena Uličné. Chlieb rozvážajú predovšetkým do liptovských miest. V poslednom čase začali produkovať tmavý ondrejský chlieb, o ktorý je veľký záujem, lebo je zdravší.

Sladkého pečiva už niet

Pred časom pekár zakladal pekárne v Liptovskej Lúžnej a v Svätom Kríži, ale zostala už iba táto v Liptovskom Ondreji. „Keď sa raz prestane v pekárenskej peci piecť chlieb, už nikdy sa v nej nepodarí upiecť taký, ako predtým. Jednoducho, vychladne a všetka klíma sa v nej zmení. Od šamotiek až po dvercia." J. Droppa nie je síce poverčivý, ale pekársky život ho naučil nepodceňovať nič, čo súvisí s kvalitou chleba. Pekársky majster, akým je Ján Droppa, vie o tom svoje.

SkryťVypnúť reklamu

Tradícia pečenia chleba

Na Slovensku siaha tradícia pečenia chleba asi do 4. storočia. Archeológovia našli dôkazy na Devíne. Ale najstarším jedlom z obilia, ktoré si naši predkovia pripravovali, bola pražma. Pripravovali ju z obilných zŕn pražením. Chlieb v podobe rôznych placiek, najprv nekvasený, neskôr kvasený, má však dlhú históriu. Určiť presné obdobie, v ktorom sa pečenie chleba stalo remeslom, je skoro nemožné. Chlieb si piekli ľudia takmer v každej domácnosti, zvyčajne raz za týždeň. Pec postavili na zadnom dvore a naraz sa v nej upieklo aj osem dvojkilových pecňov chleba. Každá rodina mala na pečenie chleba svoj vlastný recept. Prvé historické správy o pekárskom remesle u nás pochádzajú z 11. storočia. Gréci piekli až niekoľko druhov chleba. Athénaios v 2. a 3. storočí uvádza až neuveriteľných 72 druhov prepychového pečiva, ktoré sa v tom čase piekli v Aténach. Údajne najlepší z nich bol aténsky chlieb.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 266
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 555
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 327
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 516
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 226
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 584
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hlavná cesta je úzka a krajnice sú minimálne.


6
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Medvede pri Liptovskej Kokave.

Medvedici nasadili sledovací obojok.


2

Uvažujete nad kúpou nového auta? Tak práve teraz prichádza tá pravá chvíľa premeniť svoje myšlienky na činy.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu