LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. V rámci cezhraničnej spolupráce s Opavou túto aktivitu po druhýkrát zorganizovali zamestnanci mikulášskej radnice. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
Opavské jedlá pripravujú žiaci z opavskej a mikulášskej hotelovej akadémie. Za tento týždeň pripravili v reštaurácii viac ako 500 obedov. „Dokonca sme nemohli ani uspokojiť požiadavky všetkých záujemcov, reštaurácia praskala od preplnenia, ľudia sa počas podávania obedov na stoličkách nestíhali striedať," povedala Marta Jančoková z oddelenia regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši.
Varili sa špeciality ako, napríklad, mešec opavského richtára so zemiakovou kašou a cibuľkou, údené plece so slivkami na smotanovej omáčke s chrenom a zemiakovými knedľami so žemľou.
Nadviazaním na Týždeň opavskej kuchyne bude projekt Švábkafest. Mikulášska a opavská hotelová akadémia bude pripravovať jedlá zo zemiakov, zemiakové hody budú spojené s kuchárskou šou. Podujatie by sa malo uskutočniť na jeseň 2010. V minulom roku oslávili tieto dve partnerské mestá 45 rokov spolupráce. Tá sa prejavuje v gastronómii, v sociálnej, športovej či kultúrnej oblasti.