Po slovensky nevedeli ani slovko. Po deväťmesačnom pobyte v Liptovskom Mikuláši Mexičanka sa Kenia Hernández Briz a Brazílčanka Elisa Pinheiro Weber slovenčinu naučili.
LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Kenia a Elisa navštevovali takmer celý školský rok mikulášsku Hotelovú akadémiu. Obe pri príchode na Slovensko prekvapilo podnebie. Bolo zima a po prvýkrát zažili v zime sneh. „Všetko sa mi u vás páčilo: jedlo, ľudia, počasie, lebo to bolo iné ako v Mexiku," zahlásila temperamentná Mexičanka a pridala, že v Liptove bola veľmi spokojná. Elisa len s jemným úsmevom pritakávala, slovenčina jej predsa len robila väčšie problémy ako Kenii. Často si pomáhala angličtinou a rukami.
Čili a fazuľa
Skôr, ako odcestujú k svojim blízkym, Kenia 14. júla a Elisa 26. júna, prezradili čo - to o národných kuchyniach. „Mexická kuchyňa je veľmi štipľavá. Používame v nej veľa čili papričiek, pretože sa ich veľa dopestuje," povedala Kenia. Dodala, že okrem čili pre mexickú kuchyňu je charakteristickou zeleninou fazuľa. Mexičania vraj poznajú najmenej päťdesiat druhov fazulí a stopäťdesiat druhov papričiek. Na dochucovanie jedla používajú čerstvé a sušené čili.
Rozoznávajú len dva typy chutí. Pálivú a korenistú. Netrénovaný jazyk cudzinca však medzi nimi rozdiel nenájde.
Mexická placka
„Typická pre Mexiko je aj tortilla, ktorú pripravujeme najmä na slano a je súčasťou takmer každého jedla," predstavila kukuričnú placku Kenia. Tortilla tvorí základ mexickej stravy a pre domácich znamená to, čo pre Slovákov chlieb. Pravá tortilla je placka z nekysnutého cesta pripraveného z kukuričnej múky a vody. V Európe kukuričnú múku často nahrádza pšeničná. Tortillu podávajú k väčšine jedál. Je zdravá, má málo kalórií a často býva plnená. Podľa druhu náplne má svoje vlastné pomenovanie.
Z kukuričnej múky sa pripravujú aj tacos, ktoré majú tvar mušle a sú plnené hovädzím, bravčovým alebo kuracím mäsom a bohato obložené cibuľou a zeleninou.
V Brazílii denne ryža a fazuľa
„V Brazílii oveľa viac jedávame sladké jedlá. Veľmi sladké," zdupľovala Elisa. „Najmä pudingy a koláče s čokoládovou, smotanovou alebo vanilkovou plnkou. Slovenské ovocné koláče boli pre mňa prekvapením. My také nepoznáme."
Ako východiskovú surovinu pre sladkostí používajú zahustené mlieko, ktoré je sladené trstinovým cukrom.
Ich kuchyňa je však bohatá najmä na zeleninu, strukoviny, mäso a ovocie. Prílohou k jedlám je takmer vždy ryža, občas zemiaky alebo maniok, ktorý sa na zemiaky podobá. „Ryžu a fazuľu máme doma každý deň," potvrdila Elisa. „Ale polievok jeme menej než Slováci. Ak však máme polievku, nemáme ďalšie chody. Jeme menej, vy viac porcií aj viac chodov. U nás najviac tri jedlá denne."
Základom v brazílskom jedálničku okrem ryže je aj fazuľa. Najmä čierna a hnedá. Varenú ju pridávajú takmer ku všetkým druhom mäsa. Elisa pridala, že kapustu spoznala až na Slovensku a veľmi jej chutí.
Čo so slovenčinou
Elisiným rodným jazykom je portugalčina, Kenia je doma v španielčine. Čo so slovenčinou, keď sa vrátia domov? „V Mexiku som pred príchodom na Slovensko skončila strednú školu. Keď sa vrátim domov, pôjdem na vysokú školu študovať manažment hotelov a reštaurácií. Budem potrebovať cudzie jazyky a verím, že aj slovenčinu využijem," zahlásila Kenia.
Vraj sa už veľmi teší domov na rodičov a deväť bratov. Hoci v Liptove žije vo veľmi dobrej rodine, trošku jej chýba väčšia spätosť rodiny, čo pozná z domu. „Rodiny sa u nás viac schádzajú, vy tak nežijete," uzavrie tému.
Na Elisu doma čaká brat s mamou a stredná škola, ktorú musí dokončiť. Otec s rodinou nežije. S mamou si vraj každý deň buď skypovali, alebo jej Elisa telefonovala. „Najviac sa asi teším doma na jedlo a klímu," nevedela rýchlo nájsť slovko počasie Elisa.
Dievčatá zhodnotili, že slovenčina sa im zdala prvé mesiace veľmi komplikovaná. Teraz sú rady, že sa ju naučili a veria, že ju využijú aj na druhej strane zemegule.
„Na Slovensku som bola veľmi spokojná, ani neviem, či sa mi chce ísť až tak veľmi domov," prezradila Kenia a obe sa zhodli na tom, že sa do Liptova ešte niekedy chcú vrátiť.