Slovenskou majsterkou v ťahaní syrových nití je Anna Kralčáková zo Zázrivej. Za štyri minúty a sedem sekúnd rekordných 56 metrov a 36 centimetrov syrovej nite.
VÝCHODNÁ. Počas tohtoročných Ovenálií vo Východnej vo finále 2. majstrovstiev Slovenska vytiahla Anna Kralčáková za štyri minúty a sedem sekúnd rekordných 56 metrov a 36 centimetrov syrovej nite. Podľa znalcov mnohé finalistky spracujú ročne až do šesť ton syrových nití.
Celoslovenské ovčiarske slávnosti Zväzu chovateľov oviec a kôz pritiahli pozornosť návštevníkov z rôznych kútov krajiny. V gazdovskom dvore mali možnosť ochutnávať výrobky z ovčieho mäsa a mlieka. Okrem súťaže o najlepší ovčí hrudkový syr, ktorý je základom produkcie bryndze, zaujalo aj strihanie oviec.
Jednu ovcu ostrihajú za minútu a pol
Profesionalitu strihačov oviec predstavil Juraj Fongus z Liptovskej Lúžnej. Ovce strihá už asi dvadsať rokov, bol ich strihať aj v Nórsku a s bratom Igorom aj v Španielsku. Divákom ukázal, ako sa strihá podľa novozélandského spôsobu, teda keď je zviera na zemi. Naši strihači strihajú väčšinou takzvaným nemeckým štýlom, pri ktorom je ovca na lavičke.
V Liptovskej Lúžnej je viacero výborných strihačov a každý rok v lete sa tam konajú medzinárodné majstrovstvá v strihaní oviec. Predvlani na nich, napríklad, zvíťazil Dušan Dudáš z Liptovskej Lúžnej, vlani bol tretí. Chýrni strihači sú aj Kubekovci v Liptovských Revúcach. Naši najlepší strihači dokážu ovcu ostrihať asi za jeden a pol minúty.
O vlnu nie je záujem
Najvychýrenejší strihači oviec sú Novozélanďania. Majú najviac skúseností, lebo na Novom Zélande chovajú až 60-miliónov oviec. Len tak pre zaujímavosť, majster sveta v strihaní oviec ju ostrihal za menej ako 50 sekúnd. Ovčiu vlnu na Zélande aj spracúvajú a exportujú do celého sveta. Zaplavila aj náš trh, a o našu, slovenskú, nie je záujem. Kedysi predávali kilogram za 250 korún, v súčasnosti je problém predať ju za osem. A tak chovatelia oviec často viac zaplatia za ich ostrihanie, ako zarobia za vlnu. Ovce sa u nás chovajú hlavne pre mlieko, z ktorého sa robí syr a bryndza. Bryndza sa vo všetkých pádoch často skloňovala aj Ovenáliách.
Odkaz ministrovi
Exminister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa vyjadril nesúhlas s terajším šéfom rezortu Vladimírom Chovanom, ktorý odobril zníženie normy obsahu ovčieho hrudkového syra v slovenskej bryndzi pod doterajšiu hranicu päťdesiat percent. Spolu s ďalšími odkazuje Chovanovi, že takýto produkt by sa už nemal nazývať bryndzou.