LIPTOV. V poslednom období sa aj v Liptove rozširuje predaj surového kravského mliek z automatov. Je to nová forma aj zatraktívnenie predaja výrobkov priamo od producenta, ktorú budú uprednostňovať viacerí spotrebitelia.
Prvovýrobca ponúka
Pri tejto forme predaja poľnohospodárskeho výrobku treba mať na zreteli niekoľko okolností, ktoré ju ovplyvňujú.
V prvom rade si treba uvedomiť, že tento spôsob predaja mlieka je zapríčinený dlhodobými nepriaznivými nákupnými cenami od spracovateľov v celej Európskej únii, ktoré boli spôsobené nadprodukciou v tomto spoločenstve.
Takouto formou finalizácie mlieka prvovýrobca získa adekvátnu cenu za jeho finálny produkt a zároveň získa platbu ihneď.
Spotrebiteľ získava
Naopak, spotrebiteľ získa čerstvé, vychladené surové kravské mlieko, ďalej neupravené, so všetkými zložkami ako ich získa od dojnice za primeranú cenu.
Treba uviesť, že takéto mlieko môže pochádzať len z chovov prostých, teda bez nákaz ako sú tuberkulóza, brucelóza a leukóza. Zároveň je mlieko kontrolované spracovateľom alebo výrobcom na ukazovatele kvality surového kravského mlieka. Avšak toto mlieko nie je sterilné, ale môže obsahovať mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť zdravotné komplikácie predovšetkým, keď nie je dodržaný postup pred samotnou konzumáciou.
Len po tepelnej úprave
Surové kravské mlieko je potravina určená na nepriamu ľudskú spotrebu po tepelnej úprave, a preto je vhodné ho pred použitím prevariť, tepelne ošetriť.
Tepelná úprava je prostriedok na devitalizáciu mikroorganizmov a tým elimináciu možných zdravotných problémov u konzumenta. Preto treba, aby spotrebitelia pred konzumáciou dodržali upozornenie, ktoré je na predajných automatoch. Teda, okrem iného, aj to, že pred konzumáciou mlieko treba prevariť.
Surové kravské mlieko nie je vhodné na konzumáciu pre ľudí, ktorí sú alergickí na kravské mlieko či jeho zložku mliečny cukor - laktózu.
Dodržaním zásad môže spotrebiteľ vychutnať tento produkt a nebude zaskočený možnou zdravotnou komplikáciou.