LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, RUŽOMBEROK. Mäsny na kolesách navštívia liptovské obce priemerne dva až trikrát za týždeň. V niektorých sú biele dodávky už tradičným obchodom.
Časy, kedy organizované zájazdy do poľského pohraničia dvíhali obrat tunajších predajní, sú už na ústupe. S rovnakým tovarom a len o niečo vyššou cenou navštevujú poľskí predajcovia obce na severnom Slovensku.
Najväčší záujem majú domáci o kuracie stehná, krídla, prsia a trupy. Obchodníci ich dovážajú v stovkách kilogramov.„Zákazníci sú stále, niekedy im už ani nemáme čo predať," hovorí zrozumiteľnou slovenčinou Poliak Andrzej.
„V roku 2010 bola u dvoch mäsových produktoch, pôvodom z Poľska, zistená prítomnosť nepovolených konzervačných látok," vysvetľuje Ján Stupka, riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Liptovskom Mikuláši, ktorá vykonáva kontrolu ambulantného predaja.
Požiadavky na predaj tovaru ignorujú
Predávaným produktom v drvivej väčšine chýba označenie o ich pôvode. Zákazník sa nedozvie záručnú lehotu ani dátum porážky. Ostáva len dôverovať slovu predajcu, že kupované mäso je skutočne čerstvé.
S obľubou ho totiž niekoľkokrát rozmrazujú, a keď sa nepodarí predať, opäť ho zamrazia.
Pojazdné predajne potravín, a najmä mäsa, by mali spĺňať špeciálne predpisy. Vozidlo musí byť vybavené chladiacim zariadením, malo by byť pravidelne dezinfikované a dobre utesnené.
Niektorí predajcovia ale ukladajú mäso do prepraviek, ktoré voľne položia do dodávky.
„Minulý rok bolo v okresoch Liptovský Mikuláš a Ružomberok vykonaných osemnásť kontrol ambulantného predaja vrátane predaja pri cestách, z toho pri pätnástich boli zistené nedostatky," dopĺňa Stupka.
Pojazdné predajne nemali povolenie od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, predajcovi chýbala registrácia a nadobúdacie doklady či tovar nebol označený štátnym jazykom.
No zistili aj vážnejšie porušenia zákona, najmä v hygiene a skladovaní.
Samosprávy robia medvediu službu
V mnohých liptovských obciach chýba predajňa mäsa, miestne potraviny neponúkajú čerstvú bravčovinu, hovädzinu či hydinu. S úmyslom nahradiť tento nedostatok samosprávy vyhlasujú do obecného rozhlasu oznamy predajcov z dodávok. Dobre mienená snaha pomôcť občanom im môže, naopak, poškodiť zdravie.
Okrem potrebných dokumentov, musí byť zabezpečená aj hygiena predaja a osobná hygiena. „Je veľmi riskantné nakupovať potraviny u neznámych predajcov alebo u tých, ktorí predávajú len príležitostne," varuje Stupka.
Kúpa tovaru neznámeho pôvodu ako aj podozrivo lacných výrobkov sa môže veľmi rýchlo ukázať ako nešťastné. Konzumácia pokazeného mäsa spôsobuje vážne ochorenia. Nie všetky druhy baktérií sa dajú zničiť varením.
Mäso absolvuje dlhú cestu, kým sa dostane do rúk konečného spotrebiteľa, preto by malo byť uložené do chladničky alebo mrazničky najneskôr pätnásť minút po zakúpení.