NAGYBÖRZSÖNYI/LIPTOVSKÉ REVÚCE. Na maďarsko-slovenskom poľovníckom dni sa zúčastnili aj Revúcki haluškári.
Siedmy ročník tohto podujatia sa uskutočnil 28. augusta v Nagybőrzsőnyi. „Niektorí jedli bryndzové halušky prvýkrát v živote a mýlili si ich so strapačkami. S pomocou rúk, nemčiny a ruštiny sme vysvetľovali, že jedia pravé bryndzové halušky," prezradil s úsmevom Pavol Baštigál a dodal: „Halušky Maďarom chutili a niektorí zjedli dve, dokonca aj tri porcie. Predali sme asi tristo porcií a už sme nemali čo predávať, lebo sa nám minula bryndza aj slanina. Ale ľudia ďalej stáli v rade, lebo si mysleli, že po výmene vody v kotli budeme variť ďalej. Museli sme ich sklamať."
Revúcki haluškári priznali, že pri predávaní halušiek im robilo trochu problémy prepočítavanie forintov na eurá. Kurz bol 260 forintov za jedno euro.
Halušky varili v 60-litrovom medenom kotlíku, ktorý si priviezli so sebou. Okrem neho aj dva smrečky, aby navodili pravú liptovskú atmosféru a veľkú, takmer jeden a pol metrovú drevenú lyžicu. Vyrezal ju Albert Šimrák a nosia ju so sebou ako talizman. Pozornosť pútal aj revúcky kroj, najmä ženský, ktorý si mnohí fotografovali.
Revúcke bryndzové halušky ochutnal a pochválil aj veľvyslanec Slovenskej republiky v Maďarsku Peter Weiss s manželkou. Zaujímalo nás, či Revúcki haluškári ochutnali pre zmenu poľovnícke špeciality: „Nebolo kedy. Stále sme prikladali pod kotlík a varili halušky. Možno na budúci rok," povedal P. Baštigál.
Autor: BEA