V rámci slovensko-poľského projektu sa v posledný septembrový víkend uskutočnilo v Liptovských Sliačoch podujatie nazvané Tradície gastronómie.
Krapne aj kopýtka
Kuchárky z Liptovských Sliačov a z gminy Nowy Targ v Poľsku navarili špeciality svojich kuchýň. Domáce ženy pripravili napríklad šišky, ktoré v Sliačoch volajú krapne, šúľance s makom aj bryndzou, kapustníky, mrežovník či slepú kuru, Poľky grulovník, kopýtka, ktoré pripomínali naše opekance, kanvicu, zákusky moskol či polievku so sušeným ovocím zvanú zufka. Na dobrotách, ktoré ženy napiekli a uvarili, si večer pochutili návštevníci na hasičskom bále.
Hasili v lese aj na ihrisku
Súčasťou podujatia Tradície gastronómie bolo totiž aj zápolenie hasičov z Poľska a Liptovských Sliačov. Najskôr si hasiči preverili svoje schopnosti pri spoločnom hasení fingovaného lesného požiaru v sliačanskej doline, a potom v hasičskom útoku na starom futbalovom ihrisku. Zvíťazilo družstvo z Vyšného Sliača, za nimi skončili ich kolegovia z Nižného a tretí boli Stredňania. Poľskí hostia skončili na štvrtom mieste.