Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Tatry obdivujú mladí muži odmalička, našli tam aj pracovné uplatnenie

„Kuchárčina vysoko v horách je oveľa zaujímavejšia ako dolu," tvrdí tridsaťročný Ján Husár a slovom dolu myslel všetko, čo je nižšie ako tisíc osemsto metrov nad morom.

Kuchári si každé ráno vychutnávajú východ slnka od Soliska.Kuchári si každé ráno vychutnávajú východ slnka od Soliska. (Zdroj: Ján Husár)

Chata pod Soliskom sa stáva prechodným domovom ľudí, ktorí majú k horám veľmi blízko. Niekoľkými z nich sú aj Stanislav Jurík z Pribyliny či Ján Husár z Popradu. Oboch k chate pritiahla láska k Tatrám. Hoci obaja patria ku generácií mladých, ktorí za prácou odchádzajú do zahraničia, oni tvrdia, že doma im je dobre a nemajú zajačie úmysly.

Spievajú, aby odplašili medveďa

Čo majú mladí muži v horách najradšej? „Pokoj," bez rozmýšľania odpovedal J. Husár. „Hlavne večer. Všetko stíchne, sedím na terase a pozerám na zapadajúce slnko. Alebo ráno, kým vyjdú hore turisti, prichádza k chate skupinka piatich, šiestich kamzíkov. Takéto večery a rána sú veľkou odmenou."

Obaja však tvrdia, že sa nebránia ani životu v civilizácii, ale v horách si užívajú pokoj. „Chodievame skoro spať, lebo ráno skoro vstávame."

Deň pre mužov v chate začína pred šiestou hodinou. Keďže v horách je núdza o vodu, každé ráno ju musia zabezpečiť zo Štrbského Plesa. To znamená, že jeden z nich zíde z chaty pod Soliskom dolu načerpať vodu. Celou cestou vraj hrmoce alebo si spieva, aby odplašil nechcené stretnutie.

„Nemožno ísť tichučko, aby sme sa nestretli zoči-voči s medveďom. Medveď je plachý, nemá záujem sa s nami stretnúť, a tak radšej, keď nás počuje, odíde," vysvetlil kuchár z chaty ranný rituál. Nielen vodu však treba každé ráno vyviesť do chaty. Všetko od čistiacich potrieb až po štrúdľu.

Nechápu, že je nedostatok vody

Ján Husár, alias Janči, robil, ako sám hovorí, dolu, a tak vie porovnať, akí sú ľudia v civilizácii a akí v horách. Do hôr sa prídu väčšinou vyvetrať. Stresy nechávajú dolu, a preto sú akísi vďačnejší a trpezlivejší.

To bol dôvod, prečo išiel pracovať do hôr? „Chcel som skúsiť, ako sa robí v horách. Nikdy som tak vysoko nepracoval," vysoko v Jánovej reči znamená tisíc osemstoštyridsať metrov nad morom. Jedným dychom dodal, že v horskej chate sú úplne iné podmienky v práci ako dole. Čo je normálne v civilizovanom svete, v horách nemusí byť.

„Vody je málo, treba ňou šetriť. Mnohí ľudia sú však takí zvyknutí na dostatok vody, že aj vysoko v horách by chceli mať všetko pohodlie s vodou a hygienou s ňou spojenou. Navyše, očakávajú, že budú mať internet. Často nechápu, že tu nie je občas ani signál pre mobilné telefóny."

Na druhej strane je však viac tých vďačnejších, ktorým neprekáža vyspať sa aj na podlahe, aby na turistické chodníčky vystúpili už skoro ráno alebo tých, ktorých očarí východ či západ slnka vysoko v horách. Navyše, ako bonus získavajú pocit, že ak v tomto čase natiahnu ruky, jednou sa dotnú mesiaca, druhou slnka. Tak blízko sa to zdá hore.

Jelenica pózovala ako dáma

„Stále chodievam v horách s fotoaparátom. Porazilo by ma, keby som niečo zaujímavé videl a nemal ho," povedal J. Husár a dodal, že počas práce pod Soliskom sa stretol s medveďom, kamzíkmi, krkavcami či jeleňmi.

„Počas septembrového splnu som cestou do chaty stretol jelenicu s mladou. Mláďa odbehlo, jelenica pekne zapózovala. Nádherná. Aj medveď chodieval k chate. Bol mimoriadne prítulný. Vysvitlo, že to bolo mláďa, ktoré odvrhla medvedica a bolo hladné. My sme mu však nedávali jesť, takže muselo odísť. Teraz žije vo Furkotskej doline. Išlo do svojho prirodzeného prostredia, vlastne aj tu bolo vo svojom prostredí, my sme mu doň vošli."

Momentálne je jelenia ruja, jelene v kosodrevine vraj ručia ako o život. Stretnúť veľkého jeleňa v tomto čase by nebolo veľkou zábavou. Svište počuť tiež pišťať, ale Janči sa osobne ešte so žiadnym nestretol. A to býva v chate už vyše roka. Krkavce mu lietajú nad hlavou často. Majú v skalách na chatou hniezdo.

Robia všetko, čo treba

Mladí muži tvrdia, že Tatry majú radi. Narodili sa pod Tatrami, páči sa im v nich. Nielen pre prácu, ktorú momentálne v horách našli. „Som vyučený stolár, v chate robím všetko, čo treba, ale páči sa mi," potvrdil Stano Jurík. Obaja lyžujú či lyžovali, turistika je im blízka. Tatranské doliny prešli po vlastných, vyšli na mnohé štíty či sedlá, a tak dokážu turistom profesionálne poradiť.

Uvažujú mladíci stráviť celý svoj život v horách? „Nerozmýšľam o tom, to je ďaleká budúcnosť," zareagoval J. Husár. „Momentálne sa mi v horách páči a hoci v chate nie je jednoduchá práca, je ťažšia ako dole, ale je krajšia."

Čo hovorí kuchár o ľuďoch

„Starám sa hlavne o kuchyňu, som kuchárom, ale robím všetko, čo treba, počnúc raňajším vynášaním vody, potom zakúriť do pece, objednať tovar, vynosiť ho od lanovky do chaty. Každý robí v chate všetko. Keď skončí jeden deň, treba poupratovať a pripraviť ďalší bezproblémový deň," zhrnul celodennú prácu Janči. „Nie každému takýto život vyhovuje. Mnohí ľudia nevydržali. Bez vzťahu a lásky k prírode, horám to nejde."

Kuchár prezradil, čo ľuďom, keď sa zastavia v chate, najviac chutí. V lete vraj polievky. Kapustová, gulášová, cesnaková. V lete sú však aj ľudia iní ako v zime. V lete turistika a jedlo v batôžku zabalené. V zime halušky, vyprážané, ťažšie jedlá.

Je rozdiel medzi Slovákmi a zahraničnými turistami v horách? „Je," odpovedal J. Husár. „Viac ako my, šetria Poliaci. Veľmi vďační a spokojní sú Česi, ale veľa riskujú. Najmä pri zlom počasí ich treba doslova odhovárať, aby nešli do kopcov. S nimi je to tak: majú voľno, naplánujú si trasu, ale počasie im nevyjde, no aj tak chcú ísť do hôr."

Babie leto možno ešte v októbri ponúkne zažiariť kráse hôr, ale: „Nechápala som v posledných slnečných septembrových dňoch, ako sa môže niekto v horách podchladiť a ohroziť seba. Slnko rozohrialo skaly, dobre sa na nich oddychovalo," skomentovala jedna z turistiek na Solisku.

„Pochopila som to skoro ráno. V kosodrevine fučal taký mrazivý vietor, že naozaj prenikal cez oblečenie až do kostí. Ak by som ostala v noci v skalách, určite mám obrovské problémy."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 800
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 775
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 277
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 465
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 257
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 234
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 142
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 872
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 137
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 946
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Energetici do ochrany vtáctva v Liptovskej Teplej investovali 30-tisíc eur

Na úseku dlhom 1,3 kilometra ošetrili 14 stĺpov a splnili tak požiadavku štátnych ochranárov.

Minister obrany vyzýva ľudí, aby pre testy na Oravu necestovali

Záujem o testovanie na Orave majú aj Liptáci. Ide o blízke regióny, ktoré majú veľkú spoločnú hranicu.

Ilustračná fotografia.

Zemiaky vyrástli kvalitné, už sú aj pod strechou

S množstvom aj kvalitou zemiakov sú v tomto roku spokojní.

Triedenie zemiakov v Smrečanoch.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Prípravy na Kysuciach v plnom prúde, testovať sa bude aj v reštaurácii či v kolkárni

Sme na jednej lodi, musíme sa zomknúť, hovorí starosta Čierneho.

Už ste čítali?