RUŽOMBEROK. Pani Helena nám v tejto súvislosti povedala, že gastrolístky vníma ako (ne)finančný príplatok k svojmu platu. Používa ich totiž na bežné potravinárske nákupy do domácnosti.
A práve táto skutočnosť niektorým zákonodarcom kole oči.
Z gastrolístkov sa stalo neoficiálne obeživo, ktorým sa dá zaplatiť aj za bežné potravinárske nákupy, cigarety, alkohol, dokonca pohonné hmoty. Prednedávnom sa v tlači objavila ku- riózna správa, že jedna žena ponúkujúca najstaršie povolanie na svete, poskytovala erotické služby aj za gastrolístky.
Reštaurácie sú proti
Parlamentnej politickej strane SaS sa nepodarilo zrušenie stravných lístkov pretlačiť do programového vyhlásenia vlády. Nominant tejto politickej strany je ministrom práce a tento rezort má v kompetencii aj riešenie problematiky stravovania zamestnancov. Kedykoľvek sa preto môže zrušenie stravných lístkov dostať na jeho pracovný stôl.
V strehu sú preto všetci, ktorým snaha o zrušenie gastrolístkov nie je po vôli. Veď v úvode spomínaný nesúhlas so zrušením gastrolístkov má svojich silných zástancov nielen medzi zamestnancami.
„Zrušenie stravných lístkov by vážne ohrozilo existenciu nielen mojej reštaurácie, ale mnohých iných v meste. Veď zamestnanecká strava, ktorú ponúkame už niekoľko rokov, tvorí v niektoré dni väčšinový podiel našich tržieb," prezradil jeden ružomberský podnikateľ, ktorého zariadenie je situované v širšom centre Ružomberka v blízkosti viacerých štátnych a samosprávnych úradov.
Zástupcovia Zväzu hotelov a reštaurácií navrhujú, aby ministerstvo prijalo nariadenie, že stravné lístky je možné použiť len za platbu teplej stravy. Tým by sa, podľa nich, odstránil zásadný argument odporcov stravných lístkov, ktoré by prestali byť neoficiálnym platidlom za nákupy, ktoré so stravovaním nemajú nič spoločné.
Navyše by sa týmto nariadením obnovila pôvodná myšlienka celého systému, zabezpečenie stravovania pre svojich zamestnancov bez potreby budovania nákladných kuchýň a jedální, čo je pre živnostníkov a malé firmy neefektívne.
Možné zvýšenie ceny jedál
Keďže na nominálnu cenu stravného lístka prispieva zamestnávateľ 55 percentami, je to pre zamestnancov mimoriadne výhodné.
Zrušenie stravných lístkov by preto zamestnanci neprijali s pochopením. Navyše, podľa skúseností z krajín, kde stravné lístky zrušili, sa výrazne znížila návštevnosť v reštauračných zariadeniach. Došlo k radikálnemu zvýšeniu cien jedál.
Tento následný domino efekt by postihol aj tých, ktorí stravné lístky nepoužívali vôbec alebo ich používali skutočne na zaplatenie stravy.
A čo by malo stravné lístky podľa ich odporcov nahradiť? Naznačil to jeden z oslovených pred ružomberským supermarketom: „Ak mi zamestnávateľ pridá k platu, môžu sa gastrolístky pokojne zrušiť. Aj tak ich všetky okamžite po prevzatí predám."
Nahradenie stravných lístkov príplatkom ku mzde však nie je jednoduché. Keďže zamestnávateľ prispieva na stravný lístok 55 percentami z jeho nominálnej ceny, pocitovo budú mať zamestnanci dojem, že príplatok ku mzde je nižší ako hodnota súčasného stravného lístka.
Navyše, mnohí zamestnávatelia by zrejme priznali zamestnancom nižší príspevok ku mzde, ako v súčasnosti prispievajú na stravné lístky, pretože by sa im pri vyššej mzde zvýšilo ich odvodové zaťaženie.