V lete zvíťazili v silnej konkurencii na Bratislava Food Footivale dve liptovské reštaurácie. Teraz vyhral v kuchárskej súťaži Horeca varí s profesionálmi mladý liptovský šéfkuchár Roman Kováč z luxusného hotela v Demänovskej doline. Na treťom ročníku súťaže sa v Demänovskej Doline prvý októbrový pondelok stretlo 164 profesionálnych kuchárov.
Pôsobil v prestížnych hoteloch s oceneniami
Roman Kováč dráždil svojím kulinárskym umením chuťové poháriky odbornej poroty a jeho vysoké kvality ocenili aj hostia podujatia. Zvíťazil v super finále súťaže, v ktorom sa stretol s bratislavským kuchárom Zdenkom Michálekom.
„Štyri roky som pôsobil v Anglicku vo viacerých prestížnych hoteloch ocenených aj Michelinovými hviezdami. Pracoval som pod vedením jedného z najvýznamnejších šéfkuchárov Veľkej Británie Petra Gortona.
Od anglického odborníka som sa naučil rôzne techniky varenia a spájania ingrediencií, ktoré potom vyvolávajú doslova jedinečný kulinársky zážitok," povedal šéfkuchár Roman Kováč.
Momentálne je najlepší z najlepších kulinárskych odborníkov. Aj napriek skúsenostiam víťazstvám je skromný.
Hviezdičky od Michelina nabrali na dôležitosti
Gastronomickú súťaž Horeca varí s profesionálmi prvýkrát vyhlásil na jar v roku 2008 špecializovaný hoteliérsky a gastronomický časopis.
Michelinova hviezda je najvyššie svetové ocenenie v gastronómii. Pomenované je podľa najuznávanejšieho gastronomického sprievodcu André Michelina, francúzskeho majiteľa spoločnosti na výrobu pneumatík. Hviezdičky od Michelina nabrali postupom času dôležitosť a dnes také ocenenie zaručuje vstupenku medzi najlepších približne tisícpäťsto reštaurácií na svete.