Kozie mlieko je vraj zdravšie ako kravské. Hovorí sa, že je elixírom krásy a dlhovekosti. Obsahuje viac vápnika, je dobré na trávenie, pomáha proti stresu, alergiám, rakovine, posilňuje imunitu. Napriek tomu ho u nás málokto pije.
„Ani u nás kozie mlieko nejde veľmi na odbyt, ale keď z neho urobím syr, všetci ho zjedia," povedal M. Orieščik. Mlieko nalial do hrnca, zohrial na 35-40 stupňov a nalial do neho kľag - syridlo. Kupuje ho v obchode, liter stojí 33 eur. Na tri litre mlieka dáva jednu kávovú lyžičku syridla, ale najskôr ho zriedi v pohári teplej vody. „Za stáleho miešanie ho vlejem do mlieka a nechám pôsobiť, kým sa nesekne syr. Potom ho odstavím, dolejem pol litra horúcej vody, ktorá proces urýchli. To som sa naučil od bačov. Rozhabarujem, syr o chvíľu sadne a oddelí sa od neho srvátka. Do syra pridávam cesnak, papriku alebo pažítku, aby mal lepšiu chuť. Precedím cez sitko na rezance a mokrý syr je hotový. Môže sa hneď konzumovať."
Z troch litrov kozieho mlieka vznikla asi 300 - 400-gramová hrudka syra. Keď chce údený, namočí ho pred údením na dvadsaťštyri hodín do slanej vody. Chutí naozaj výborne.
Srvátku nevylieva ale polieva ňou šrtot, ktorým kŕmi sliepky.
Autor: BEA