LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Marián Hrnčiar z liptovskomikulášskeho veľkoskladu ovocia a zeleniny, ktorý je jeden z najväčších na Slovensku, potvrdil, že v Liptove predávajú v pomere na jedného obyvateľa najviac kapusty.
„Predpokladáme, že do konca sezóny, teda do začiatku novembra, jej predáme takmer tristo ton. Z trhu sa však vytratili naši pestovatelia. Dve odrody kapusty, Galaxy a Avac, dovážame teraz zo severu, z Poľska, pretože úroda nebola dobrá ani vo Svederníku, ani v Kotešovej. Aj naši dodávatelia v Balogu nad Ipľom počas povodní prišli skoro o celú úrodu. Každý druhý deň privezie kamión dvadsať ton čerstvej kapusty," povedal M. Hrnčiar.
Netreba čakať na prvé mrazy
Vo veľkosklade v Palúdzke sa zákazníci musia obrniť v sezóne trpezlivosťou, lebo väčšina z nich už od rána čaká, aby si kapustu nakúpila a dala aj postrúhať, aby mali doma menej roboty. Ešte donedávna sa u nás predávali odrody dobrovodskej kapusty a kamenné hlavy. Teraz z Poľska k nám importujú holandské odrody. Značná časť úrody z okolia Krakova aj tak skončí v krajine pôvodu, pretože poľsko-holandské kapustné hlavy vyvážajú do tamojších veľkoskladov a počas roka z krajiny tulipánov sa postupne objavujú v obchodných reťazcoch.
V tomto roku v Európe časté dažde kvalitu kapusty znížili, no netreba sa znepokojovať, ani čakať na prvé mrazíky.
„Počul som, že treba počkať na prvé mrazíky, a potom zbierať kapustu. Nejdem sa k tomu vyjadrovať, ale podľa mňa, je to iba povera pre tých, čo nestíhali agrotechnický termín. Vo veľkosklade už dávno niet letných odrôd. Ak kapusta naložená v sude zmäkne, ide skôr o spôsob spracovania a technológiu nakladania, nie o odrodu," hovorí M. Hrnčiar.
Zásobáreň vitamínov počas celého roka
Mnohí Liptáci si pamätajú na spracovávanie kapusty v bývalých Stredoslovenských konzervárňach a liehovaroch v Liptovskom Mikuláši. Pracovníčky ju tam v čižmách nohami tlačili v desať metrov vysokých a asi päť metrov širokých sudoch. O hygienických pomeroch prípravy na kvasenie kapusty v priemyselných podmienkach sa rozprávali rôzne legendy. Jeden čas vraj kapustu tlačili väzni. Napriek všetkému sa na čas stal Liptov centrom spracovania kapusty na Slovensku.
Surová kvasená kapusta patrí k najzdravším potravinám, najmä v zime. Ale počas celého roka je zásobárňou vitamínov, minerálov a iných látok, ktoré ovplyvňujú zdravotný stav. Je vhodná aj proti chrípke.
Kyslá kapusta bohatá na vitamín C obsahuje aj iné vitamíny skupiny B, železo, fosfor, draslík, horčík, fluór, baktérie kyseliny mliečnej a dôležité enzýmy. Podporuje rýchle odstraňovanie toxínov z tela. Starí ľudia poznali, že šťava z kyslej kapusty je liečivá, prečistí, ozdraví tráviace ústrojenstvo, dokonca priaznivo vplýva na krvný tlak, pomáha v boji so stresom a únavou. Údajne má účinky proti nádorovým ochoreniam a je dobrá aj na chudnutie.
Kapustu ako úžitkovú zeleninu pestujú ľudia už viac ako tisíc rokov. Najstaršie doložené zmienky sú z antického Grécka a Ríma. Stredoeurópania tradične v desiatom mesiaci roka prežívajú kapustnú žatvu.