Piatok, 9. jún, 2023 | Meniny má Stanislava

Príde čas, keď sa budeme do reštaurácií objednávať

Dobrá kuchyňa je zvyčajne jednoduchá, ale pripraviť kvalitné jedlo je aj pre skúseného kuchára veľké umenie. Dôležitá je kombinácia ingrediencií.

Roman sa snažil do kuchyne luxusného liptovského hotela priniesť to, čo sa vo svete od uznávaných šéfkuchárov naučil.Roman sa snažil do kuchyne luxusného liptovského hotela priniesť to, čo sa vo svete od uznávaných šéfkuchárov naučil. (Zdroj: (ARCHÍV TMR))

„Dobrý kuchár kombinuje tri, maximálne štyri chutne," prezradil šéfkuchár renomovanej liptovskej reštaurácie Roman Kováč. Štyri roky pôsobil v Anglicku vo viacerých prestížnych hoteloch ocenených aj Michelinovým hviezdami. Pracoval pod vedením jedného z najvýznamnejších šéfkuchárov Veľkej Británie Petra Gortona.

Od anglického odborníka sa naučil rôzne techniky varenia a spájania ingrediencií, ktoré potom, podľa Romana, vyvolávajú doslova jedinečný kulinársky zážitok. V súčasnosti je jedným z najlepších slovenských kulinárskych odborníkov a napriek bohatým skúsenostiam a víťazstvám je stále skromný.

Polotovary v reštaurácii určite nenájdete

S liptovským šéfkuchárom sme sa porozprávali o nových trendoch v jedlách a reštauráciách. Nové trendy a postupy prípravy. Pre rozvoj akejkoľvek kuchyne, nie len slovenskej, sú dôležité nové trendy a postupy prípravy. Roman sa snažil do kuchyne luxusného liptovského hotela priniesť to, čo sa vo svete od uznávaných šéfkuchárov naučil.

„Žiadne polotovary v našej reštaurácii určite nenájdete, maximálne anglickú zeleninu. Všetko ostatné od omáčok cez vývary si pripravujeme sami. Je to určite veľmi pracné, ale pre dobrú kuchyňu nevyhnuté," vysvetlil mladý šéfkuchár.

Kvalitná kuchyňa je obrazom dobrého šéfkuchára. Podľa Romana je v prvom rade veľmi dôležitý spoľahlivý pracovný tím. „Mám určitú predstavu a snažím sa ju priblížiť aj mojim kolegom," doplnil. V reštaurácii, v ktorej pracuje, obmieňajú jedálny lístok niekoľkokrát do roka.

„Počas môjho asi ročného pôsobenia na Troch studničkách sme ho zmenili trikrát, ale viem si predstaviť, že by sme ho zmenili aj štvrtý. Menu je dôležité prispôsobiť sezóne. Hosťom potom môžeme ponúknuť jedlá z čerstvých a dostupných surovín," dodal.

Lokálne jedlá z lokálnych surovín

Roman Kováč tvrdí že dobým riešením je, ak reštaurácia ponúka lokálne jedlá z lokálnych surovín. „Vyhnete sa tak problému, kde zohnať, napríklad, čerstvé morské ryby, keďže sa na náš trh dovážajú len mrazené. V Liptove určite kúpite čerstvú bryndzu, tradičný syr, dobré maslo, ale nie je problém ani čerstvý pstruh, " vysvetlil.

Keďže žijeme v krásnom regióne, máme kde čerpať. „Tradičné sú pre nás určite jedlá z diviny, tiež jahňacina," myslí si séfkuchár. Okrem kvalitných surovín je dôležitá aj príprava jedla. „Mnohým slovenským kuchárom, chýba hlavne tvorivosť. S jedlom je dôležité sa doslova pohrať. Prečo by sme mali, napríklad, pstruha stále piecť alebo grilovať.

V móde sú predsa nové chutne. Rybu môžeme vyfiletovať alebo pripraviť v pare. Je to hlavne o skúsenostiach a kuchárovi, či má chuť hľadať aj iné spôsoby prípravy. Dôležité je naučiť sa pripravovať aj tradičné jedlá moderne a zaujímavo," povedal R. Kováč.

Špecialitou sú obsiahle jedálne lístky

Ťažkým orieškom v reštaurácii bývajú často aj obyčajné jedálne lístky. Hosť si lístok veľakrát musí nechať od čašníka preložiť. Názvy ako šéfkuchárovo tajomstvo alebo pastierska kapsa veľa o ponúkanom jedle nenapovedia.

Názov musí byť jasný, aby hostia bez problémov vedeli, o aké jedlo ide. „Keď napíšete maďarský guláš, každý vie, čo to je," konštatoval. Našou špecialitou sú aj obsiahle jedálne lístky, napríklad, s desiatimi druhmi kuracieho mäsa. „Je to podľa mňa úplne zbytočné.

V podstate ide stále o rovnaké jedlo, len kuchár zmení šampiňóny za ananás alebo broskyňu, ale stále je to to isté jedlo. Problém je možno aj v tom, že mnohým to chutí, ale na takéto jedlo sa predsa do reštaurácie nechodí. Ľudia by u nás mali vyskúšať niečo nové, netradičné, čo si doma nepripravia," dodal R. Kováč.

Hosťom pripravia aj to, čo neponúkajú

Kuchyňa luxusnej liptovskej reštaurácie, v ktorej Roman kraľuje, ponúka po jednom jedle z každého druhu mäsa. „O každom z týchto jedál vám môžem povedať, odkiaľ mäso pochádza, aká je jeho spotreba, dokonca druh chovu.

Dobré reštaurácie sú také, ktoré hosťovi pripravia aj to, čo v jedálnom lístku neponúkajú. Podľa šéfkuchára by si hostia mali do reštaurácie prísť oddýchnuť. Je dôležité, aby bol kuchár tvorivý, aby sa učil nové veci či samovzdelávaním, alebo na súťažiach, kde sa môže porovnať s konkurenciou.

Pre hostí reštaurácií sú dôležitou a tvorivou prevenciou, napríklad, kurzy varenia. Na nich si môžu pripraviť nové nezvyčajné jedlá a ochutnať ich. „Verím, že príde doba, keď si aj my na Slovensku zvykneme reštaurácie navštevovať a budeme sa do nich objednávať, ako je to bežné vo svete," doplnil na záver R. Kováč.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  3. Ako zvládnuť zápal močových ciest bez antibiotík?
  4. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  5. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  6. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  7. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  8. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  1. Ojazdených elektromobilov je v SR 3x viac než pred covidom
  2. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  3. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  4. Ostré videnie vďaka špeciálnym biometrickým šošovkám
  5. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  6. Super zábava, super deň
  7. Špecialisti na úspory vám bezplatne poradia
  8. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  1. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 15 667
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 8 982
  3. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 751
  4. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 5 811
  5. Ak si teraz predplatíte mesačník INDEX, získate knihu zadarmo 5 150
  6. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 4 758
  7. Ako znížiť vysoký cholesterol? 4 312
  8. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 4 198

Blogy SME

  1. Milan Brejcha: Môže úprimný katolík voliť Proresívne Slovensko? Pokojne áno.
  2. Vladimír Krátky: Fico liezol na Úrad vlády cez plot.
  3. Miroslav Kocúr: Prečo Ukrajina nie je ruské "dieťa" ani ruský domov
  4. Ján Šeďo: "Dneprogres" zaplavil Záporožie v roku 1941, "Kachovka" dnes.
  5. Tomáš Kraus: Deň víťazstva
  6. Roland Šipoš: Vzťahy
  7. Monika Mezeiova: Krásy stredného veku
  8. Marián Viskupič: Veronika, digitalizácia, eurofondy...tri slová, obyčajné slová
  1. Vlasta Sedláková: Ruský štandard 17 573
  2. Martin Sukupčák: Barbari aj na Slovensku 9 828
  3. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 9 563
  4. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 6 901
  5. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 5 684
  6. Ján Šeďo: Západ nejaví záujem o dianie na Slovensku a odchádzajú aj veľkí investori. 5 342
  7. Michal Porubän: Adamovi Blahovi a Lile Blahovej po roku 2030.Aký bol Váš otec Ľuboš Blaha v skutočnosti, keď ste boli ešte deti. 4 806
  8. Rastislav Puchala: Zakázať Bibliu? 4 441
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  4. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Cestujúcich vozia nové autobusy, no z praktického hľadiska sa mnohým doprava skomplikovala.

Síce sa vozia v moderných autobusoch, no s nelogickými cestovnými poriadkami.


4 h

Diskusiu vysielame naživo v utorok 13. 6. 2023 o 19.00 h.


24 h
Lovec hradov Lukáš maleček na hrade Kreuzenstein v Rakúsku.

Navštívte pamiatky v blízkom okolí Slovenska.


19 h

Cieľom je podľa ministerstva odstrániť konkrétne medvede, ktoré ohrozujú zdravie a životy ľudí.


20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prielomová vlna by sa valila Oravou.


7 h

Z mesta uviedli, že na "túto iniciatívu skupiny občanov" nebudú reagovať.


TASR 8. jún

Opel zrejme dostal na mokrej ceste šmyk.


8. jún

Prípad sme preverili priamo na riaditeľstve Strediska sociálnych služieb.


22 h

Blogy SME

  1. Milan Brejcha: Môže úprimný katolík voliť Proresívne Slovensko? Pokojne áno.
  2. Vladimír Krátky: Fico liezol na Úrad vlády cez plot.
  3. Miroslav Kocúr: Prečo Ukrajina nie je ruské "dieťa" ani ruský domov
  4. Ján Šeďo: "Dneprogres" zaplavil Záporožie v roku 1941, "Kachovka" dnes.
  5. Tomáš Kraus: Deň víťazstva
  6. Roland Šipoš: Vzťahy
  7. Monika Mezeiova: Krásy stredného veku
  8. Marián Viskupič: Veronika, digitalizácia, eurofondy...tri slová, obyčajné slová
  1. Vlasta Sedláková: Ruský štandard 17 573
  2. Martin Sukupčák: Barbari aj na Slovensku 9 828
  3. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 9 563
  4. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 6 901
  5. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 5 684
  6. Ján Šeďo: Západ nejaví záujem o dianie na Slovensku a odchádzajú aj veľkí investori. 5 342
  7. Michal Porubän: Adamovi Blahovi a Lile Blahovej po roku 2030.Aký bol Váš otec Ľuboš Blaha v skutočnosti, keď ste boli ešte deti. 4 806
  8. Rastislav Puchala: Zakázať Bibliu? 4 441
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  4. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu