Streda, 18. máj, 2022 | Meniny má Viola

Príde čas, keď sa budeme do reštaurácií objednávať

Dobrá kuchyňa je zvyčajne jednoduchá, ale pripraviť kvalitné jedlo je aj pre skúseného kuchára veľké umenie. Dôležitá je kombinácia ingrediencií.

Roman sa snažil do kuchyne luxusného liptovského hotela priniesť to, čo sa vo svete od uznávaných šéfkuchárov naučil.Roman sa snažil do kuchyne luxusného liptovského hotela priniesť to, čo sa vo svete od uznávaných šéfkuchárov naučil. (Zdroj: (ARCHÍV TMR))

„Dobrý kuchár kombinuje tri, maximálne štyri chutne," prezradil šéfkuchár renomovanej liptovskej reštaurácie Roman Kováč. Štyri roky pôsobil v Anglicku vo viacerých prestížnych hoteloch ocenených aj Michelinovým hviezdami. Pracoval pod vedením jedného z najvýznamnejších šéfkuchárov Veľkej Británie Petra Gortona.

Od anglického odborníka sa naučil rôzne techniky varenia a spájania ingrediencií, ktoré potom, podľa Romana, vyvolávajú doslova jedinečný kulinársky zážitok. V súčasnosti je jedným z najlepších slovenských kulinárskych odborníkov a napriek bohatým skúsenostiam a víťazstvám je stále skromný.

Polotovary v reštaurácii určite nenájdete

S liptovským šéfkuchárom sme sa porozprávali o nových trendoch v jedlách a reštauráciách. Nové trendy a postupy prípravy. Pre rozvoj akejkoľvek kuchyne, nie len slovenskej, sú dôležité nové trendy a postupy prípravy. Roman sa snažil do kuchyne luxusného liptovského hotela priniesť to, čo sa vo svete od uznávaných šéfkuchárov naučil.

„Žiadne polotovary v našej reštaurácii určite nenájdete, maximálne anglickú zeleninu. Všetko ostatné od omáčok cez vývary si pripravujeme sami. Je to určite veľmi pracné, ale pre dobrú kuchyňu nevyhnuté," vysvetlil mladý šéfkuchár.

Kvalitná kuchyňa je obrazom dobrého šéfkuchára. Podľa Romana je v prvom rade veľmi dôležitý spoľahlivý pracovný tím. „Mám určitú predstavu a snažím sa ju priblížiť aj mojim kolegom," doplnil. V reštaurácii, v ktorej pracuje, obmieňajú jedálny lístok niekoľkokrát do roka.

„Počas môjho asi ročného pôsobenia na Troch studničkách sme ho zmenili trikrát, ale viem si predstaviť, že by sme ho zmenili aj štvrtý. Menu je dôležité prispôsobiť sezóne. Hosťom potom môžeme ponúknuť jedlá z čerstvých a dostupných surovín," dodal.

Lokálne jedlá z lokálnych surovín

Roman Kováč tvrdí že dobým riešením je, ak reštaurácia ponúka lokálne jedlá z lokálnych surovín. „Vyhnete sa tak problému, kde zohnať, napríklad, čerstvé morské ryby, keďže sa na náš trh dovážajú len mrazené. V Liptove určite kúpite čerstvú bryndzu, tradičný syr, dobré maslo, ale nie je problém ani čerstvý pstruh, " vysvetlil.

Keďže žijeme v krásnom regióne, máme kde čerpať. „Tradičné sú pre nás určite jedlá z diviny, tiež jahňacina," myslí si séfkuchár. Okrem kvalitných surovín je dôležitá aj príprava jedla. „Mnohým slovenským kuchárom, chýba hlavne tvorivosť. S jedlom je dôležité sa doslova pohrať. Prečo by sme mali, napríklad, pstruha stále piecť alebo grilovať.

V móde sú predsa nové chutne. Rybu môžeme vyfiletovať alebo pripraviť v pare. Je to hlavne o skúsenostiach a kuchárovi, či má chuť hľadať aj iné spôsoby prípravy. Dôležité je naučiť sa pripravovať aj tradičné jedlá moderne a zaujímavo," povedal R. Kováč.

Špecialitou sú obsiahle jedálne lístky

Ťažkým orieškom v reštaurácii bývajú často aj obyčajné jedálne lístky. Hosť si lístok veľakrát musí nechať od čašníka preložiť. Názvy ako šéfkuchárovo tajomstvo alebo pastierska kapsa veľa o ponúkanom jedle nenapovedia.

Názov musí byť jasný, aby hostia bez problémov vedeli, o aké jedlo ide. „Keď napíšete maďarský guláš, každý vie, čo to je," konštatoval. Našou špecialitou sú aj obsiahle jedálne lístky, napríklad, s desiatimi druhmi kuracieho mäsa. „Je to podľa mňa úplne zbytočné.

V podstate ide stále o rovnaké jedlo, len kuchár zmení šampiňóny za ananás alebo broskyňu, ale stále je to to isté jedlo. Problém je možno aj v tom, že mnohým to chutí, ale na takéto jedlo sa predsa do reštaurácie nechodí. Ľudia by u nás mali vyskúšať niečo nové, netradičné, čo si doma nepripravia," dodal R. Kováč.

Hosťom pripravia aj to, čo neponúkajú

Kuchyňa luxusnej liptovskej reštaurácie, v ktorej Roman kraľuje, ponúka po jednom jedle z každého druhu mäsa. „O každom z týchto jedál vám môžem povedať, odkiaľ mäso pochádza, aká je jeho spotreba, dokonca druh chovu.

Dobré reštaurácie sú také, ktoré hosťovi pripravia aj to, čo v jedálnom lístku neponúkajú. Podľa šéfkuchára by si hostia mali do reštaurácie prísť oddýchnuť. Je dôležité, aby bol kuchár tvorivý, aby sa učil nové veci či samovzdelávaním, alebo na súťažiach, kde sa môže porovnať s konkurenciou.

Pre hostí reštaurácií sú dôležitou a tvorivou prevenciou, napríklad, kurzy varenia. Na nich si môžu pripraviť nové nezvyčajné jedlá a ochutnať ich. „Verím, že príde doba, keď si aj my na Slovensku zvykneme reštaurácie navštevovať a budeme sa do nich objednávať, ako je to bežné vo svete," doplnil na záver R. Kováč.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  2. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  3. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  4. Šprintérsky duel IONIQ 5 vs i30 N Performance má víťaza
  5. MS v hokeji: TV Tipsport + špeciálna kurzová ponuka!
  6. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov
  7. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť?
  8. Princípy ostávajú, nástroje sa menia
  1. Aké typy cukrovky poznáme?
  2. Biele srdce putovalo aj do Nemocnice AGEL Košice-Šaca
  3. Potrebujete tichú kosačku? Vsaďte na aku verziu!
  4. Čo by ste mali vedieť o ročnom vyúčtovaní spotreby tepla a vody?
  5. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  6. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja
  7. Hypoglykémia – nebezpečná komplikácia cukrovky
  8. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  1. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 13 397
  2. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 6 937
  3. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 5 378
  4. 5 najčastejších chýb pri zateplení fasády: zabráňte im 2 748
  5. Jazdecký areál v lete 2022 ožije akciami 2 037
  6. Doplaťte tisíce. Ako bojovať s podrazmi developerov? 1 926
  7. Príliš veľa vitamínov škodí zdraviu, majte ich pod kontrolou 1 393
  8. Manuál k výsadbe priesad 1 197

Blogy SME

  1. Jozef Rybár: Ministerstvo hospodárstva nevyvodzuje politické a trestnoprávne dôsledky?
  2. Eva Gallova: Názor mladých - byť čestným sa neoplatí
  3. Tomáš Sedílek: Čokoláda, švajčiarske zvonce, syr... náš dnešný súper zo Švajčiarska
  4. Štefan Vidlár: Pre pani Remišovú
  5. Tupou Ceruzou: Do NATO
  6. Miloš Svrček: Situácia na Ukrajine ovplyvní aj budúcu výstavbu diaľnice cez Zemplín
  7. Tomáš Vodvářka: Manželské toccaty a fugy - manželství snižuje riziko demence
  8. Irena Šimuneková: Túlačky Kremnicou a okolím – mesto a mestský hrad
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 23 297
  2. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 7 042
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 6 842
  4. Miroslav Kocúr: Pápež sa pomýlil 6 723
  5. Jana Melišová: Skutočná cena za vojnu 5 671
  6. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 4 945
  7. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 3 513
  8. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 2 876
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  2. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  3. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  4. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  5. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  6. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
  7. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 37. - Arktída - Nansenova expedícia na lodi Fram (1893 - 1896)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Ján Marhefka.

Suma odmien by pokryla ročnú starostlivosť o tatranské chodníky.


4 h

PR článok


5 h
Sestry Gajanové na rodinnom salaši v Bobrovci, Gabriela na foto v čiernom.

Atlétka, bežkyňa na 400 a 800 metrov, Gabriela Gajanová z Bobrovca má za sebou náročnú zimnú prípravu a onedlho ju čakajú prvé preteky tohtoročnej sezóny.


23 h
Švošov v bielom, foto: ilustračná.

Bližšie sme sa pozreli do piatej ligy a na troch liptovských zástupcov v nej. Ich hlavný predstavitelia zároveň hodnotia uplynulé kolo.


17. máj

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Firma poukazuje na nárast cien kľúčových stavebných materiálov až o niekoľko sto percent.


(JÁ) 17. máj

Cesta je obojsmerne uzavretá.


a 1 ďalší 7 h

Vedenie školy nedodržiavalo viaceré všeobecne záväzné právne a interné predpisy.


17. máj

Po škole sa šíril štipľavý zápach.


TASR 24 h

Blogy SME

  1. Jozef Rybár: Ministerstvo hospodárstva nevyvodzuje politické a trestnoprávne dôsledky?
  2. Eva Gallova: Názor mladých - byť čestným sa neoplatí
  3. Tomáš Sedílek: Čokoláda, švajčiarske zvonce, syr... náš dnešný súper zo Švajčiarska
  4. Štefan Vidlár: Pre pani Remišovú
  5. Tupou Ceruzou: Do NATO
  6. Miloš Svrček: Situácia na Ukrajine ovplyvní aj budúcu výstavbu diaľnice cez Zemplín
  7. Tomáš Vodvářka: Manželské toccaty a fugy - manželství snižuje riziko demence
  8. Irena Šimuneková: Túlačky Kremnicou a okolím – mesto a mestský hrad
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 23 297
  2. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 7 042
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 6 842
  4. Miroslav Kocúr: Pápež sa pomýlil 6 723
  5. Jana Melišová: Skutočná cena za vojnu 5 671
  6. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 4 945
  7. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 3 513
  8. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 2 876
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  2. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  3. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  4. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  5. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  6. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
  7. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 37. - Arktída - Nansenova expedícia na lodi Fram (1893 - 1896)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu