Príde čas, keď sa budeme do reštaurácií objednávať

Dobrá kuchyňa je zvyčajne jednoduchá, ale pripraviť kvalitné jedlo je aj pre skúseného kuchára veľké umenie. Dôležitá je kombinácia ingrediencií.

Roman sa snažil do kuchyne luxusného liptovského hotela priniesť to, čo sa vo svete od uznávaných šéfkuchárov naučil.Roman sa snažil do kuchyne luxusného liptovského hotela priniesť to, čo sa vo svete od uznávaných šéfkuchárov naučil. (Zdroj: (ARCHÍV TMR))

„Dobrý kuchár kombinuje tri, maximálne štyri chutne," prezradil šéfkuchár renomovanej liptovskej reštaurácie Roman Kováč. Štyri roky pôsobil v Anglicku vo viacerých prestížnych hoteloch ocenených aj Michelinovým hviezdami. Pracoval pod vedením jedného z najvýznamnejších šéfkuchárov Veľkej Británie Petra Gortona.

Od anglického odborníka sa naučil rôzne techniky varenia a spájania ingrediencií, ktoré potom, podľa Romana, vyvolávajú doslova jedinečný kulinársky zážitok. V súčasnosti je jedným z najlepších slovenských kulinárskych odborníkov a napriek bohatým skúsenostiam a víťazstvám je stále skromný.

SkryťVypnúť reklamu

Polotovary v reštaurácii určite nenájdete

S liptovským šéfkuchárom sme sa porozprávali o nových trendoch v jedlách a reštauráciách. Nové trendy a postupy prípravy. Pre rozvoj akejkoľvek kuchyne, nie len slovenskej, sú dôležité nové trendy a postupy prípravy. Roman sa snažil do kuchyne luxusného liptovského hotela priniesť to, čo sa vo svete od uznávaných šéfkuchárov naučil.

„Žiadne polotovary v našej reštaurácii určite nenájdete, maximálne anglickú zeleninu. Všetko ostatné od omáčok cez vývary si pripravujeme sami. Je to určite veľmi pracné, ale pre dobrú kuchyňu nevyhnuté," vysvetlil mladý šéfkuchár.

Kvalitná kuchyňa je obrazom dobrého šéfkuchára. Podľa Romana je v prvom rade veľmi dôležitý spoľahlivý pracovný tím. „Mám určitú predstavu a snažím sa ju priblížiť aj mojim kolegom," doplnil. V reštaurácii, v ktorej pracuje, obmieňajú jedálny lístok niekoľkokrát do roka.

SkryťVypnúť reklamu

„Počas môjho asi ročného pôsobenia na Troch studničkách sme ho zmenili trikrát, ale viem si predstaviť, že by sme ho zmenili aj štvrtý. Menu je dôležité prispôsobiť sezóne. Hosťom potom môžeme ponúknuť jedlá z čerstvých a dostupných surovín," dodal.

Lokálne jedlá z lokálnych surovín

Roman Kováč tvrdí že dobým riešením je, ak reštaurácia ponúka lokálne jedlá z lokálnych surovín. „Vyhnete sa tak problému, kde zohnať, napríklad, čerstvé morské ryby, keďže sa na náš trh dovážajú len mrazené. V Liptove určite kúpite čerstvú bryndzu, tradičný syr, dobré maslo, ale nie je problém ani čerstvý pstruh, " vysvetlil.

Keďže žijeme v krásnom regióne, máme kde čerpať. „Tradičné sú pre nás určite jedlá z diviny, tiež jahňacina," myslí si séfkuchár. Okrem kvalitných surovín je dôležitá aj príprava jedla. „Mnohým slovenským kuchárom, chýba hlavne tvorivosť. S jedlom je dôležité sa doslova pohrať. Prečo by sme mali, napríklad, pstruha stále piecť alebo grilovať.

SkryťVypnúť reklamu

V móde sú predsa nové chutne. Rybu môžeme vyfiletovať alebo pripraviť v pare. Je to hlavne o skúsenostiach a kuchárovi, či má chuť hľadať aj iné spôsoby prípravy. Dôležité je naučiť sa pripravovať aj tradičné jedlá moderne a zaujímavo," povedal R. Kováč.

Špecialitou sú obsiahle jedálne lístky

Ťažkým orieškom v reštaurácii bývajú často aj obyčajné jedálne lístky. Hosť si lístok veľakrát musí nechať od čašníka preložiť. Názvy ako šéfkuchárovo tajomstvo alebo pastierska kapsa veľa o ponúkanom jedle nenapovedia.

Názov musí byť jasný, aby hostia bez problémov vedeli, o aké jedlo ide. „Keď napíšete maďarský guláš, každý vie, čo to je," konštatoval. Našou špecialitou sú aj obsiahle jedálne lístky, napríklad, s desiatimi druhmi kuracieho mäsa. „Je to podľa mňa úplne zbytočné.

V podstate ide stále o rovnaké jedlo, len kuchár zmení šampiňóny za ananás alebo broskyňu, ale stále je to to isté jedlo. Problém je možno aj v tom, že mnohým to chutí, ale na takéto jedlo sa predsa do reštaurácie nechodí. Ľudia by u nás mali vyskúšať niečo nové, netradičné, čo si doma nepripravia," dodal R. Kováč.

Hosťom pripravia aj to, čo neponúkajú

Kuchyňa luxusnej liptovskej reštaurácie, v ktorej Roman kraľuje, ponúka po jednom jedle z každého druhu mäsa. „O každom z týchto jedál vám môžem povedať, odkiaľ mäso pochádza, aká je jeho spotreba, dokonca druh chovu.

Dobré reštaurácie sú také, ktoré hosťovi pripravia aj to, čo v jedálnom lístku neponúkajú. Podľa šéfkuchára by si hostia mali do reštaurácie prísť oddýchnuť. Je dôležité, aby bol kuchár tvorivý, aby sa učil nové veci či samovzdelávaním, alebo na súťažiach, kde sa môže porovnať s konkurenciou.

Pre hostí reštaurácií sú dôležitou a tvorivou prevenciou, napríklad, kurzy varenia. Na nich si môžu pripraviť nové nezvyčajné jedlá a ochutnať ich. „Verím, že príde doba, keď si aj my na Slovensku zvykneme reštaurácie navštevovať a budeme sa do nich objednávať, ako je to bežné vo svete," doplnil na záver R. Kováč.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 343
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 6 553
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 103
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 4 878
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 732
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 830
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 188
  8. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva 1 540
  1. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  2. Juraj Tušš: 80 rokov
  3. Anna Miľanová: Štylizované, fantazijné kvety v trávnatom poraste...
  4. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (9. - 15.5.1925)
  5. Elena Antalová: Koho som ešte nedokázal nasrdiť? "Majiteľ"sveta z mesta T.
  6. Ján Valchár: Plánuje Maďarsko vojnu?
  7. Daniel Jankech: Čo spája voličov Róberta Fica?
  8. Jozef Pivarník: Ficov kultúrny kiks: Keď premiér "rusofóbne" kritizuje ruskú klasiku!
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 37 645
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 675
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 291
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 371
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 974
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 765
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 983
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 972
  1. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  2. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  3. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  4. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  5. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  6. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  7. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  8. Tupou Ceruzou: Zámočky
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Jaroslav Mender z DHZ Ludrová tragicky zahynul 10. septembra 2024 v Ludrovskej doline.

Všetci hasiči stáli a tlieskali jeho pamiatke.


Svadba je jedným z najkrajších dní v živote – ale jej plánovanie môže byť poriadne vyčerpávajúce. Pripravili sme pre vás overené tipy, vďaka ktorým si celý proces užijete rovnako ako samotný obrad.


Pečivo od MINIT ulahodí aj skutočným fajnšmekrom.


Rudolf Huliak.

Slovenského skialpinistu privítala cigarová vôňa dymu.


5

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Titul? Nie je to veľmi pravdepodobné.


8. máj

Areál s vyše 170-metrovými stožiarmi je ekonomickou príťažou.


5 h

František Feja je inšpirácia pre všetkých.


Eliška Veselovská a 1 ďalší 7. máj

Slovenského skialpinistu privítala cigarová vôňa dymu.


18 h
  1. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  2. Juraj Tušš: 80 rokov
  3. Anna Miľanová: Štylizované, fantazijné kvety v trávnatom poraste...
  4. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (9. - 15.5.1925)
  5. Elena Antalová: Koho som ešte nedokázal nasrdiť? "Majiteľ"sveta z mesta T.
  6. Ján Valchár: Plánuje Maďarsko vojnu?
  7. Daniel Jankech: Čo spája voličov Róberta Fica?
  8. Jozef Pivarník: Ficov kultúrny kiks: Keď premiér "rusofóbne" kritizuje ruskú klasiku!
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 37 645
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 675
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 291
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 371
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 974
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 765
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 983
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 972
  1. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  2. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  3. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  4. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  5. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  6. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  7. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  8. Tupou Ceruzou: Zámočky

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu