Označenie výrobku: Zaručená tradičná špecialita sa vzťahuje na typické prísady a postup výroby.
Pre potraviny pozná Európska únia tri druhy ochranných známok, chránené zemepisné označenie, chránené označenie pôvodu a zaručená tradičná špecialita.
O zápis do registra požiadali spoločne Slovenský zväz spracovateľov mäsa a Český svaz zpracovatelů masa.
Známa je aj v Česku
Pomenovanie liptovská saláma alebo liptovský salám je spájaný s konkrétnym druhom mäsového výrobku. Na území oboch krajín je známy a zaužívaný vďaka svojej dlhoročnej tradícii.
Originálna liptovská saláma vonia po muškátovom kvete, muškátovom orechu, zázvore a údení. Na reze má jemný, jednoliaty vzhľad. Je vyrobená z hovädzieho a bravčového mäsa, výrezu a slaniny.
Podľa liptovského zvyku
V roku 1956 sa pokúsili v mäsokombináte v Dubnici nad Váhom pripraviť výrobok, ktorý by sa odlišoval od ostatných jemne mletých mäsových výrobkov. Časť slaniny preto nahradili bravčovým výrezom.
Zmes nezomleli na mozaiku, ako bolo vtedy bežné, ale na jemno. Papriku do nej v tom období nepridávali, lebo
v liptovskom regióne nebolo zvykom ju pridávať do mäsových výrobkov. Preto nový výrobok dostal názov liptovská saláma.
V zozname ochranných produktov má Slovensko zaregistrovanú aj slovenskú bryndzu, slovenskú parenicu, slovenský oštiepok, skalický trdelník, ovčí hrudkový syr salašnícky a ovčí salašnícky údený syr.