Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Bojujú za zachovanie pravej slovenskej bryndze

Cech bryndziarov a predstavitelia Zväzu chovateľov oviec a kôz varujú, Slovensko môže prísť o tradičnú bryndzu a ovčiarstvo.

Počet oviec klesá, v súčasnosti ich je na Slovensku približne 370-tisíc.  Novela môže chovateľstvo oviec ešte viac obmedziť.Počet oviec klesá, v súčasnosti ich je na Slovensku približne 370-tisíc. Novela môže chovateľstvo oviec ešte viac obmedziť. (Zdroj: BEATA CHRENKOVÁ)

LIPTOV. Bryndza z ovčieho syra alebo kravského tvarohu? Jediný, kto dokáže zachovať dobré meno typického slovenského výrobcu, je spotrebiteľ. Pravý domáci výrobok, ktorý uznala aj Európska únia, bryndziari výrazne označia.

Ministerstvo pôdohospodárstva pripravuje na základe požiadaviek niektorých výrobcov zmeny v Potravinovom kódexe. Uvažuje o tom, že bryndza vyrábaná na Slovensku nemusí obsahovať najmenej 50 percent ovčej hrudky. Jediné slovenské výrobky, ktorých kvalitu a originalitu uznala aj Európska únia, sú slovenská bryndza s obsahom ovčiny vyšším ako 50 percent a ovčia bryndza, ktorá sa vyrába len z čistého ovčieho syra.

„Ak sa zmení kódex, bude to výsmech slovenskému ovčiarstvu a jeho likvidácia. Budeme vyrábať menej mlieka, klesne jeho cena a znížia sa stavy oviec. Výrobok, ktorý sa bude predávať, nenazývajme bryndza a už vôbec nie slovenská, pretože to už nebude bryndza,“ povedal o plánovanej novele Ľudovít Urbanovský zo Združenia chovateľov oviec a kôz.

Dováža sa napodobenina bryndze

Práve tento pomer robí slovenskú bryndzu originálnou a výrobcovia u nás nesmú produkovať výrobok s nižším podielom ovčieho syra. Avšak na pultoch obchodov siahnu zákazníci častejšie po tej lacnejšej, ktorú k nám dovážajú Poliaci, Česi alebo Maďari. Bez podrobného študovania obalu spotrebiteľ nemá šancu rozoznať, či ide o pravú slovenskú bryndzu alebo napodobeninu zo zahraničia.

Slovenskí výrobcovia sa zhodli na tom, že ak by ministerstvo upustilo od podmienky, zmena v Potravinovom kódexe by bola likvidačná. „Dohodli sme sa s ministerstvom pôdohospodárstva, že na Slovensku sa bude vyrábať iba slovenská bryndza, ktorá má 51 a viac percent ovčej hrudky a ovčia bryndza, ktorá je stopercentná," informovala Anna Kováčiková, predsedníčka Poľnohospodárskeho družstva Liptovské Revúce, ktoré patrí k najväčším chovateľom slovenského plemena zošľachtená valaška.

„Naštartujeme reklamnú kampaň, aby sa označenie dostalo do povedomia ľudí. Bude sa dovážať bryndza aj zo zahraničia, s tým my zatiaľ ale nič neurobíme. Ich Potravinové kódexy sú nastavené tak, že bryndza môže mať už od 5 percent ovčej hrudky. S našou, slovenskou, nemá ale nič spoločné,“ dodala Kováčiková.

Na obale uvedú percento ovčiny

Štáty Európskej únie, s výnimkou Slovenska, nemajú prikázaný podiel ovčej hrudky v bryndzi a nahrádzajú ju kravským syrom. Kravské mlieko je približne štyrikrát lacnejšie ako ovčie, čo ovplyvňuje cenu výrobku. Dôvodom, pre ktorý ministerstvo zvažovalo vypustenie podmienky prikázaného pomeru ovčieho a kravského syra, je zvýšenie konkurencieschopnosti oproti lacnejšej bryndzi zo zahraničia.

Spotrebitelia si vďaka viditeľnému označeniu vyberú, či chcú kvalitu alebo lacné zmätky. Ak budú vedieť, či kupujú kvalitnú Slovenskú ovčiu bryndzu, alebo kravský tvaroh nazvaný bryndza, rozhodnú sa pre ovčiu. „Kvalitná a Bruselom uznaná bryndza bude označená ako Slovenská bryndza. Ostatné výrobky s pomenovaním, napríklad, iba bryndza alebo s prívlastkami fatranská, černohorská, sitňanská, už môžu byť len napodobeniny s prevažným podielom lacného kravského mlieka,“ dodala Kováčiková.

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon vyhlásil, že pre každého dovozcu chce zaviesť povinnosť vyznačiť na obale percento ovčej hrudky nachádzajúcej sa v tej-ktorej bryndzi. „Ak niekto vyrobí bryndzu s nižším podielom ovčej hrudky v Poľsku, môže to doviezť na Slovensko a predávať. Ak slovenský výrobca nedá do bryndze najmenej 50 percent ovčej hrudky, sme povinní ho postihovať,“ zdôraznil Simon.

Novela by ohrozila ovčiarstvo na Slovensku

Chránené zemepisné označenie Slovenská bryndza je v registri Európskej únie od roku 2008. Ročne sa u nás vyrobí okolo štyritisíc ton bryndze. Jej spotreba je nízka, odhadom necelého pol kilogramu na osobu za rok.

Klesá aj počet oviec. Za niekoľko desaťročí klesli stavy o viac ako 200-tisíc na terajších 370-tisíc kusov. Novela Potravinového kódexu môže chovateľstvo oviec ešte viac obmedziť.

„Zníži sa spotreba ovčieho mlieka. V prípade presadenia tohto návrhu by sme dospeli k postupnému zániku chovu mliekových oviec na Slovensku,“ upozornil Igor Nemčok, predseda Združenia chovateľov oviec a kôz.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 246
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 052
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 310
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 284
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 614
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 161
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 518
  8. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 380
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 205
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 129
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hrboltová ide na postup, jesennú časť odohrali bez jedinej prehry

Hovorili sme s trénerom futbalistov TJ Iskra Hrboltová Milanom Krivošom. Nič iné ako postup v ružomberskej mestskej časti sa v súťažnom ročníku 2020/2021 neberie.

Hrboltová v zelenom v zápase proti Lipt. Ondreju.

Vodáci sú už bez vody, ryby vylovené, začína sa modernizácia

Areál vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši je už odstavený.

Po odstavení vody ešte vylovili uviaznuté ryby Liptovskí rybári.

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Energetici do ochrany vtáctva v Liptovskej Teplej investovali 30-tisíc eur

Na úseku dlhom 1,3 kilometra ošetrili 14 stĺpov a splnili tak požiadavku štátnych ochranárov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Pacientov pribúda, nemocnica v Čadci prosí zdravotníkov o pomoc

Situácia v nemocnici je podľa riaditeľa vážna.

Už ste čítali?