LIPTOV. Bryndza z ovčieho syra alebo kravského tvarohu? Jediný, kto dokáže zachovať dobré meno typického slovenského výrobcu, je spotrebiteľ. Pravý domáci výrobok, ktorý uznala aj Európska únia, bryndziari výrazne označia.
Ministerstvo pôdohospodárstva pripravuje na základe požiadaviek niektorých výrobcov zmeny v Potravinovom kódexe. Uvažuje o tom, že bryndza vyrábaná na Slovensku nemusí obsahovať najmenej 50 percent ovčej hrudky. Jediné slovenské výrobky, ktorých kvalitu a originalitu uznala aj Európska únia, sú slovenská bryndza s obsahom ovčiny vyšším ako 50 percent a ovčia bryndza, ktorá sa vyrába len z čistého ovčieho syra.
„Ak sa zmení kódex, bude to výsmech slovenskému ovčiarstvu a jeho likvidácia. Budeme vyrábať menej mlieka, klesne jeho cena a znížia sa stavy oviec. Výrobok, ktorý sa bude predávať, nenazývajme bryndza a už vôbec nie slovenská, pretože to už nebude bryndza,“ povedal o plánovanej novele Ľudovít Urbanovský zo Združenia chovateľov oviec a kôz.
Dováža sa napodobenina bryndze
Práve tento pomer robí slovenskú bryndzu originálnou a výrobcovia u nás nesmú produkovať výrobok s nižším podielom ovčieho syra. Avšak na pultoch obchodov siahnu zákazníci častejšie po tej lacnejšej, ktorú k nám dovážajú Poliaci, Česi alebo Maďari. Bez podrobného študovania obalu spotrebiteľ nemá šancu rozoznať, či ide o pravú slovenskú bryndzu alebo napodobeninu zo zahraničia.
Slovenskí výrobcovia sa zhodli na tom, že ak by ministerstvo upustilo od podmienky, zmena v Potravinovom kódexe by bola likvidačná. „Dohodli sme sa s ministerstvom pôdohospodárstva, že na Slovensku sa bude vyrábať iba slovenská bryndza, ktorá má 51 a viac percent ovčej hrudky a ovčia bryndza, ktorá je stopercentná," informovala Anna Kováčiková, predsedníčka Poľnohospodárskeho družstva Liptovské Revúce, ktoré patrí k najväčším chovateľom slovenského plemena zošľachtená valaška.
„Naštartujeme reklamnú kampaň, aby sa označenie dostalo do povedomia ľudí. Bude sa dovážať bryndza aj zo zahraničia, s tým my zatiaľ ale nič neurobíme. Ich Potravinové kódexy sú nastavené tak, že bryndza môže mať už od 5 percent ovčej hrudky. S našou, slovenskou, nemá ale nič spoločné,“ dodala Kováčiková.
Na obale uvedú percento ovčiny
Štáty Európskej únie, s výnimkou Slovenska, nemajú prikázaný podiel ovčej hrudky v bryndzi a nahrádzajú ju kravským syrom. Kravské mlieko je približne štyrikrát lacnejšie ako ovčie, čo ovplyvňuje cenu výrobku. Dôvodom, pre ktorý ministerstvo zvažovalo vypustenie podmienky prikázaného pomeru ovčieho a kravského syra, je zvýšenie konkurencieschopnosti oproti lacnejšej bryndzi zo zahraničia.
Spotrebitelia si vďaka viditeľnému označeniu vyberú, či chcú kvalitu alebo lacné zmätky. Ak budú vedieť, či kupujú kvalitnú Slovenskú ovčiu bryndzu, alebo kravský tvaroh nazvaný bryndza, rozhodnú sa pre ovčiu. „Kvalitná a Bruselom uznaná bryndza bude označená ako Slovenská bryndza. Ostatné výrobky s pomenovaním, napríklad, iba bryndza alebo s prívlastkami fatranská, černohorská, sitňanská, už môžu byť len napodobeniny s prevažným podielom lacného kravského mlieka,“ dodala Kováčiková.
Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon vyhlásil, že pre každého dovozcu chce zaviesť povinnosť vyznačiť na obale percento ovčej hrudky nachádzajúcej sa v tej-ktorej bryndzi. „Ak niekto vyrobí bryndzu s nižším podielom ovčej hrudky v Poľsku, môže to doviezť na Slovensko a predávať. Ak slovenský výrobca nedá do bryndze najmenej 50 percent ovčej hrudky, sme povinní ho postihovať,“ zdôraznil Simon.
Novela by ohrozila ovčiarstvo na Slovensku
Chránené zemepisné označenie Slovenská bryndza je v registri Európskej únie od roku 2008. Ročne sa u nás vyrobí okolo štyritisíc ton bryndze. Jej spotreba je nízka, odhadom necelého pol kilogramu na osobu za rok.
Klesá aj počet oviec. Za niekoľko desaťročí klesli stavy o viac ako 200-tisíc na terajších 370-tisíc kusov. Novela Potravinového kódexu môže chovateľstvo oviec ešte viac obmedziť.
„Zníži sa spotreba ovčieho mlieka. V prípade presadenia tohto návrhu by sme dospeli k postupnému zániku chovu mliekových oviec na Slovensku,“ upozornil Igor Nemčok, predseda Združenia chovateľov oviec a kôz.