Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Zatvorili jedenásť prevádzok občerstvenia pre baktérie z čriev v jedle

Hygienici kontrolovali v letnej sezóne reštaurácie a bufety. Ich zistenia sú šokujúce. Niekoľko prevádzok zatvorili, v iných odhalili závažné nedostatky.

Zistenia hygienikov sú šokujúce. Zatvorili jedenásť prevádzok a udelili pokuty desiatkam prevádzkovateľom.Zistenia hygienikov sú šokujúce. Zatvorili jedenásť prevádzok a udelili pokuty desiatkam prevádzkovateľom. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ STANISLAVA SMADIŠOVÁ)

LIPTOV. V letnej sezóne dostávajú liptovské reštaurácie zabrať asi najviac. Turisti okrem kultúrnych pamiatok a okolitej prírody navštevujú aj zariadenia spoločného stravovania.

Hygienici takmer denne vykonávajú štátny zdravotný dozor v stravovacích zariadeniach, pri ktorom overujú dodržiavanie hygienických predpisov a technologických postupov pri príprave a podávaní jedál. Toto leto preverili len v Liptove viac ako 250 reštaurácií a stánkov s rýchlym občerstvením. Ani jedno z nich nebolo úplne v poriadku. Hygienici často pokutovali a neraz aj zatvárali prevádzky.

Výsledky kontroly by mali zákazníci poznať

Odborníci konštatovali, že hygienická úroveň v stravovacích zariadeniach ide dole vodou.

„Dôvodom môže byť šetrenie nákladov na personálnom obsadení, údržbe prevádzkových priestorov a technického vybavenia prevádzok. Prevádzkovatelia zariadení spoločného stravovania riziká pre verejné zdravie podceňujú až bagatelizujú,“ povedala Gabriela Guráňová, regionálna hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Liptovskom Mikuláši.

K zlepšeniu situácie by, podľa Guráňovej, mohla prispieť možnosť zverejňovania výsledkov úradných kontrol na takých miestach, ku ktorým by mali návštevníci zariadení ľahký prístup. Na základe týchto informácií by si zákazníci mohli vybrať, ktorú reštauráciu navštívia, a ktorú nie.

Baktérie z čriev objavili v jedle

Hygienici kontrolovali stravovacie zariadenia a prevádzky rýchleho občerstvenia, v ktorých zároveň odoberali vzorky stravy na bakteriologické vyšetrenie. Výsledky nepotešia nikoho, kto obľubuje pohodlné stravovanie.

Každá piata vzorka z reštaurácií obsahovala koliformné, teda črevné baktérie. Pri jedlách rýchleho občerstvenia ich našli v každej štvrtej skúmanej vzorke. Tie obsahovali, okrem baktérií, ktoré sa nachádzajú v čreve a stolici, aj kvasinky.

„V týchto prípadoch nariadime sanitáciu prevádzky a s tým súvisiace povinnosti. Následne vykonáme opätovnú kontrolu a znova odoberieme vzorky,“ priblížila postup Guráňová.

Prevádzky zatvorili okamžite

Za zistené hygienické nedostatky pokutovali takmer šesťdesiat prevádzkovateľov zariadení, ktorí zaplatili spolu viac ako 1700 eur. V šiestich prípadoch v správnom konaní uložili pokuty vo výške viac ako 1500 eur. Jedenásť prevádzok zatvorili ihneď.

„Zistili sme závažné nedostatky v prevádzkovej hygiene, hygiene skladovania, prípravy a manipulácie s pokrmami, nedodržanie zásad správnej výrobnej praxe. Bezprostredne hrozilo riziko vzniku vážneho poškodenia zdravia ľudí,“ priblížila Guráňová. Pokiaľ chcú problémové prevádzky ponúkať jedlo aj naďalej, nedostatky musia ich prevádzkovatelia odstrániť. Hygienici zariadenie navštívia opäť a rozhodnú, či prevádzku znova spustia.

Po toalete si neumyjú ruky

Koliformné baktérie sa bežne nachádzajú v čreve ľudí a živočíchov. Slúžia ako ukazovateľ fekálneho znečistenia a do pokrmov sa najčastejšie môžu dostať nedodržaním zásad osobnej hygieny, najmä neumývaním si rúk po použití toalety.

„Prítomnosť koliformných baktérií signalizuje aj možnú prítomnosť vírusov, ktoré sa bežným kultivačným vyšetrením v stolici či vzorkách stravy nedajú dokázať. Vírusy sa často vylučujú stolicou. Dôkaz črevných baktérií v jedle poukazuje aj na možnú kontamináciu vírusmi, ktoré v letných mesiacoch spôsobujú časté hnačkové ochorenia, medzi laikmi nazývané aj črevné alebo letné chrípky,“ objasnila Guráňová.

Môžu vyvolať epidémiu

Ďalšie spôsoby, ako sa môžu nežiaduce baktérie či vírusy dostať do jedla, sú, napríklad, neefektívne vykonávanie sanitácie v prevádzke, nedodržiavanie hygieny pri príprave a narábaní s pokrmami, nedostatočné umývanie surovín, nedostatočná tepelná úprava pokrmov. Suroviny, používané pri výrobe pokrmov, môžu byť skontaminované naviac aj druhotne pri výrobe alebo preprave.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  3. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  6. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  7. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 768
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 103
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 618
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 438
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 699
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 613
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 270
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 230
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 189
  10. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 068
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Liptovský Hrádok rozšíri možnosť otestovať sa o ďalšie odberové miesta

Mesto Liptovský Hrádok rozširuje možnosť bezplatného testovania antigénovými testami na ochorenie COVID-19.

Ilustračné foto

V liptovskom prípravnom derby sa hral slušný futbal

MFK Ružomberok remizoval s MFK Tatran Liptovský Mikuláš 2:2.

Prípravné stretnutie víťaza nemalo.
AKTUALIZOVANÉ: 18.1.2021 o 08:35

Kde a ako sa objednať na antigénové testovanie na Liptove

Štyri odberné miesta na antigénové testovanie už fungujú na časenku.

Ilustračné foto.

Mikulášsky hokejisti si pripísali štvrté víťazstvo sezóny

V 32. kole najvyššej Tipos extralige si Liptáci poradili s hosťami z Nových Zámkov 3:1.

Mikulášania v bielo-červenom po strelení svojho prvého gólu Novým Zámkom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Banskej Bystrici nahlásili hromadné prepúšťanie 1 486 zamestnancov

Ohrození sú zamestnanci z oblasti poštových služieb, ide o avizované prepúšťanie v Slovenskej pošte.

Informácie o skríningovom testovaní v Martine

Zatiaľ je v meste k dispozícií deväť funkčných odberových miest, celoplošne sa v metroplote Turca bude testovať najmä počas víkendu.

Prievidza sa pripravuje na skríningové testovanie

Mesto počas víkendu predbežne plánuje vytvoriť 25 odberných miest. V článku nájdete ich zoznam.

Už ste čítali?