Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Zatvorili jedenásť prevádzok občerstvenia pre baktérie z čriev v jedle

Hygienici kontrolovali v letnej sezóne reštaurácie a bufety. Ich zistenia sú šokujúce. Niekoľko prevádzok zatvorili, v iných odhalili závažné nedostatky.

Zistenia hygienikov sú šokujúce. Zatvorili jedenásť prevádzok a udelili pokuty desiatkam prevádzkovateľom.Zistenia hygienikov sú šokujúce. Zatvorili jedenásť prevádzok a udelili pokuty desiatkam prevádzkovateľom. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ STANISLAVA SMADIŠOVÁ)

LIPTOV. V letnej sezóne dostávajú liptovské reštaurácie zabrať asi najviac. Turisti okrem kultúrnych pamiatok a okolitej prírody navštevujú aj zariadenia spoločného stravovania.

Hygienici takmer denne vykonávajú štátny zdravotný dozor v stravovacích zariadeniach, pri ktorom overujú dodržiavanie hygienických predpisov a technologických postupov pri príprave a podávaní jedál. Toto leto preverili len v Liptove viac ako 250 reštaurácií a stánkov s rýchlym občerstvením. Ani jedno z nich nebolo úplne v poriadku. Hygienici často pokutovali a neraz aj zatvárali prevádzky.

Výsledky kontroly by mali zákazníci poznať

Odborníci konštatovali, že hygienická úroveň v stravovacích zariadeniach ide dole vodou.

„Dôvodom môže byť šetrenie nákladov na personálnom obsadení, údržbe prevádzkových priestorov a technického vybavenia prevádzok. Prevádzkovatelia zariadení spoločného stravovania riziká pre verejné zdravie podceňujú až bagatelizujú,“ povedala Gabriela Guráňová, regionálna hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Liptovskom Mikuláši.

K zlepšeniu situácie by, podľa Guráňovej, mohla prispieť možnosť zverejňovania výsledkov úradných kontrol na takých miestach, ku ktorým by mali návštevníci zariadení ľahký prístup. Na základe týchto informácií by si zákazníci mohli vybrať, ktorú reštauráciu navštívia, a ktorú nie.

Baktérie z čriev objavili v jedle

Hygienici kontrolovali stravovacie zariadenia a prevádzky rýchleho občerstvenia, v ktorých zároveň odoberali vzorky stravy na bakteriologické vyšetrenie. Výsledky nepotešia nikoho, kto obľubuje pohodlné stravovanie.

Každá piata vzorka z reštaurácií obsahovala koliformné, teda črevné baktérie. Pri jedlách rýchleho občerstvenia ich našli v každej štvrtej skúmanej vzorke. Tie obsahovali, okrem baktérií, ktoré sa nachádzajú v čreve a stolici, aj kvasinky.

„V týchto prípadoch nariadime sanitáciu prevádzky a s tým súvisiace povinnosti. Následne vykonáme opätovnú kontrolu a znova odoberieme vzorky,“ priblížila postup Guráňová.

Prevádzky zatvorili okamžite

Za zistené hygienické nedostatky pokutovali takmer šesťdesiat prevádzkovateľov zariadení, ktorí zaplatili spolu viac ako 1700 eur. V šiestich prípadoch v správnom konaní uložili pokuty vo výške viac ako 1500 eur. Jedenásť prevádzok zatvorili ihneď.

„Zistili sme závažné nedostatky v prevádzkovej hygiene, hygiene skladovania, prípravy a manipulácie s pokrmami, nedodržanie zásad správnej výrobnej praxe. Bezprostredne hrozilo riziko vzniku vážneho poškodenia zdravia ľudí,“ priblížila Guráňová. Pokiaľ chcú problémové prevádzky ponúkať jedlo aj naďalej, nedostatky musia ich prevádzkovatelia odstrániť. Hygienici zariadenie navštívia opäť a rozhodnú, či prevádzku znova spustia.

Po toalete si neumyjú ruky

Koliformné baktérie sa bežne nachádzajú v čreve ľudí a živočíchov. Slúžia ako ukazovateľ fekálneho znečistenia a do pokrmov sa najčastejšie môžu dostať nedodržaním zásad osobnej hygieny, najmä neumývaním si rúk po použití toalety.

„Prítomnosť koliformných baktérií signalizuje aj možnú prítomnosť vírusov, ktoré sa bežným kultivačným vyšetrením v stolici či vzorkách stravy nedajú dokázať. Vírusy sa často vylučujú stolicou. Dôkaz črevných baktérií v jedle poukazuje aj na možnú kontamináciu vírusmi, ktoré v letných mesiacoch spôsobujú časté hnačkové ochorenia, medzi laikmi nazývané aj črevné alebo letné chrípky,“ objasnila Guráňová.

Môžu vyvolať epidémiu

Ďalšie spôsoby, ako sa môžu nežiaduce baktérie či vírusy dostať do jedla, sú, napríklad, neefektívne vykonávanie sanitácie v prevádzke, nedodržiavanie hygieny pri príprave a narábaní s pokrmami, nedostatočné umývanie surovín, nedostatočná tepelná úprava pokrmov. Suroviny, používané pri výrobe pokrmov, môžu byť skontaminované naviac aj druhotne pri výrobe alebo preprave.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 225
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 451
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 701
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 970
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 875
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 647
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 831
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 744
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 601
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 939
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hrboltová ide na postup, jesennú časť odohrali bez jedinej prehry

Hovorili sme s trénerom futbalistov TJ Iskra Hrboltová Milanom Krivošom. Nič iné ako postup v ružomberskej mestskej časti sa v súťažnom ročníku 2020/2021 neberie.

Hrboltová v zelenom v zápase proti Lipt. Ondreju.

Situácia v nemocniciach v Žilinskom kraji sa zhoršuje

Nemocnica v Liptovskom Mikuláši len prednedávnom vyčlenila 28 ložok pre pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň.

Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny v UNLP Košice.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

AKTUALIZOVANÉ: 12:55

Samosprávy hľadajú dobrovoľníkov, tu sú kontakty

Výber miestností ovplyvňuje aj očakávané nepriaznivé počasie. Liptovské samosprávy hľadajú dobrovoľníkov.

Vojaci prechádzali mestom navrhnuté odberové miesta v Ružomberku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Už ste čítali?