LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Zimné sviatky sú príležitosťou na obdarovanie tých, ktorí sú nám najbližší. Čím? Aj takým darčekom, ktorý vyčaríme s láskou sami. Medovníkovú chalúpku môžeme pripraviť nielen na Vianoce, ale prekvapiť ňou na Mikuláša aj svoje ratolesti. Postup ponúkame.
Pripravíme: medovník podľa svojho vyskúšaného receptu a cukrovú polevu (14 dkg cukru na jedno stredne veľké bielko, miešame v polievkovom tanieri polievkovou lyžicou pol hodiny. Dôležité - polevu nešľaháme, ale trieme.)
Postup: Upečieme si medovník podľa toho, akú veľkú chceme chalúpku potrebujeme, a to takto: dve rovnaké časti strechy, dve rovnaké bočné steny chalúpky, dva rovnaké diely na prednú a zadnú stenu chalúpky
Tvar chalúpky sa oplatí najskôr vyskúšať z papiera. Krátko po upečení urobíme na medovníkoch kovovou paličkou dierky na stužku (viď na prvej fotografii). Ďalej namaľujeme jednotlivé časti na rovnej podložke a pokiaľ zaschnú, nehýbeme s nimi aspoň 2 až 3 hodiny. Kúsok polevy necháme na domaľovanie bočných hrán strechy. Po zaschnutí chalúpku zviažeme stužkami. Spolu zviažeme prednú stranu chalúpky s bočnými stranami a potom priviažeme zadnú časť. Časti strechy zviažeme spolu a vyskúšame, či dobre strecha sedí na domčeku. Ak nie, opatrne orežeme tam, kde je priveľa medovníka. Polevou natrieme bočné hrany, ktoré sa dotýkajú strechy. Chalúpku prikryjeme strechou a je hotová.
Dôležitá rada: Chalúpku je dobré prenášať na pevnej podložke podloženú papierovým obrúskom tak, aby sa nešmýkala alebo zabalenú v celofáne.
Prianie: Šťastnú a trpezlivú ruku pri radosti z tvorby.
Autor: Ivana, Roman Gemzickí