RUŽOMBEROK. Súťaž o najchutnejšiu a najkrajšie vyzdobenú tortu zakotvila v Ružomberku prvýkrát. Jedenásť profesionálov a amatérov ukázal, že cukrárstvo dnes nie sú len na seba poukladané korpusy piškótového cesta obliate rumom a čokoládou.
Sladké umenie zaváňa alchýmiou, trpezlivosťou a odvahou skúšať nové veci, ktoré privedú chuťové poháriky doslova do tranzu.
Majstri cukrári vytiahli tajné zbrane, torty vyšperkovali jedlými kvetmi, chutným marcipánom, karamelom a hustou čokoládou. Na súťaž priniesli torty v celku a zvlášť tri kúsky na ochutnávku. Keby jedli oči, na podnosoch by nezostala ani omrvinka.
Cukrárstvo ide ruka v ruke s módou
Porota sa zamerala na celé spektrum vlastností, ktoré by mala mať dokonalá torta. Hodnotili nápaditosť, originalitu, súzvuk chutí a farieb, jemnosť a techniku prevedenia.
„Kvalitou práce sa amatéri vyrovnali skúseným cukrárom. Torty boli skutočné umelecké diela,“ povedal Milan Seleši, majster odborného výcviku cukrárov v Strednej spojenej škole v Ružomberku.
Ľudia majú stále náročnejšie požiadavky na prácu cukrára. Dnes je preto, podľa Selešiho, dôležité, aby vedel sladký umelec tortu predať a na to musia spolu hrať jej vzhľad a chuť v dokonalej harmónii.
„Cukrár musí kráčať s dobou a stále sa vzdelávať, študovať nové techniky, ktoré sú v móde. Je to skutočne veda, ktorej sa naučí jedine tým, že bude skúšať a zisťovať, ktoré postupy sú najlepšie,“ uzavrel Seleši.
Víťazka si aj ozdoby vyrobila sama
„Prvý ročník súťaže dal latku skutočne veľmi vysoko a bude náročné ju zdvihnúť. Videli sme tu nový štýl pečenia a zdobenia, znamená to snahu učiť sa a vypracovať sa na špičkovú úroveň,“ povedal predseda komisie Anton Baniar zo Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
K prvenstvu medzi amatérmi sa prepiekla pani Kaščáková. Medzi profesionálmi suverénne zvíťazila Libuša Šidová z Ružomberka, ktorá si zároveň odniesla aj cenu absolútnej víťazky.
Jej biela marcipánová trojposchodová torta očarila porotu nielen chuťou, ale najmä ručným spracovaním. Každý lupienok ruže či ornament vyrobila mladá cukrárka sama a nič si nezjednodušila.
Kvalitná čokoláda v kombinácii s maslom
Víťaznú tortu piekla Libuša Šidová tri dni. Najprv upiekla korpusy, potom ich naplnila maslovým krémom. Posledný deň, keď tortu zdobila ružami, bol najnáročnejší a najdlhší. Pri marcipáne sedela do druhej hodiny v noci.
„Neverila som, že vyhrám, ostatné torty boli veľmi pekné. Porota ale ocenila to, že tortu som zdobila ručne a marcipán som na ňu neobtáčala z potravinárskej fólie,“ povedala víťazka.
Prísada, ktorá si získala priazeň poroty, bola však kvalitná horká čokoláda, ktorú cukrárka šikovne primiešala do maslového krému.
„Nepoužívam obyčajné kakao, ale rozpustenú čokoládu, ktorú pridávam do krému z tradičného masla. Kombinácia chutí je fantastická. Práve teplá čokoláda, ktorá sa rozpustí so stuženým tukom, napraví aj seknutú plnku,“ prezradila skúsená cukrárka tajomstvo úspechu.
Zároveň poradila gazdinkám, že na prvý pohľad nepodarený krém, nemusí vždy skončiť v odpadkovom koši.