Streda, 27. október, 2021 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Za zverejnenie osobných údajov ľudí z radnice nikoho neprepustia

Z ružomberského mestského úradu unikli citlivé informácie. O miesto preto nepríde nikto.

Ružomberskej radnici po prešetrení môžu uložiť opatrenie na nápravu alebo pokutu.Ružomberskej radnici po prešetrení môžu uložiť opatrenie na nápravu alebo pokutu. (Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Desiatky Ružomberčanov, ktorým mestské zastupiteľstvo schválilo predaj alebo nájom nehnuteľností na novembrovom a decembrovom rokovaní, majú smolu. Na internetovej stránke mesta sa objavili ich osobné údaje.

Hocikto si tak mohol stiahnuť dokument s ich adresami, dátumami narodenia a dokonca aj s rodnými číslami. Mesto porušilo zákon o ochrane osobných údajov, pretože nikto z ľudí, ktorým poslanci odsúhlasili nájom alebo predaj, nedal povolenie na zverejnenie osobných údajov.

Vymenili pracovnú a oficiálnu verziu

V záložke mestského zastupiteľstva zverejňuje radnica pravidelne prijaté uznesenia podľa nariadenia zákona o obecnom zriadení. Poslanci sa, okrem iného, zaoberajú aj schvaľovaním nájmu alebo prenájmu nehnuteľností a pozemkov vo vlastníctve mesta.

Všetky odsúhlasené aj zamietnuté žiadosti musí mesto uverejniť. Avšak osobné údaje žiadateľov by malo vymazať. Radnica tak neurobila a dve uznesenia zverejnila v plnom znení.

„Pracovné materiály poslancov mestského zastupiteľstva obsahujú aj osobné údaje občanov. Na mestskej stránke sa ocitli práve tieto poslanecké materiály omylom, stalo sa to zámenou pracovných a verejných dokumentov pri ich umiestňovaní na internet,“ vysvetlila Michaela Milá, hovorkyňa mesta Ružomberok.

Uznesenia s citlivými údajmi mesto z internetu stiahlo a opätovne uverejnilo už bez osobných údajov.

Zámena dokumentov nebola úmyselná

Umiestňovanie dokumentov na internetovej stránke mesta má na starosti referentka mestského úradu. Napriek tomu, že desiatky Ružomberčanov mesto vystavilo riziku zneužitia ich osobných údajov, pracovníčka nepríde o miesto. Podľa hovorkyne išlo o zlyhanie ľudského faktoru a v zámene dokumentov nevidí úmysel poškodiť obyvateľov mesta.

„Vzhľadom na to, že vedenie mesta to vníma ako pochybenie pracovníčky mestského úradu, vyvodilo z toho opatrenia v rámci platnej legislatívy, vrátane personálnych,“ spresnila Milá. Pracovníčka, ktorá omylom zverejnila aj osobné údaje, dostane z mestského úradu osobné napomenutie.

Za zverejnenie hrozí mestu pokuta

Žiaden z poškodených ľudí zatiaľ mesto nezažaloval. Vo veci porušenia zákona však začal už konať Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky.

„Došlo k porušeniu zákona o ochrane osobných údajov a postup mesta Ružomberok nebol ani v súlade s ustanovením zákona o slobodnom prístupe k informáciám,“ potvrdila Libuša Staňová, tlačová tajomníčka Úradu na ochranu osobných údajov.

Úrad môže ružomberskej radnici po prešetrení uložiť opatrenie na nápravu alebo pokutu, pričom bude prihliadať na závažnosť, rozsah a následky protiprávneho konania.

Podvodníci sú vynaliezaví

Dôsledky a riziká zverejnením osobných údajov sú pomerne rozsiahle. Rodné číslo v spojitosti s menom, priezviskom, adresou bydliska a dátumom narodenia patria k údajom, ktoré podvodníkov zaujímajú najviac.

Vymoženosti techniky a technológií umožňujú podvodníkom na základe konkrétnych osobných údajov zhotoviť falzifikáty akýchkoľvek dokladov. Môžu vystupovať v mene osoby, ktorej osobné údaje si privlastnili, napríklad, ubytovať v hoteloch a nezaplatiť, uzatvoriť zmluvy na lízing auta a finančné splátky dostane na úhradu postihnutá osoba.

„Môžu si vypožičať na cudzie meno auto a nevrátiť ho a od postihnutej osoby bude auto vymáhané, uzatvoriť zmluvu na rôzne obchody, prevezmú tovar na splátky a tie bude spoločnosť vymáhať od postihnutej osoby, uzatvárať zmluvy s mobilnými operátormi či nakupovať zbrane,“ vymenovala Staňová a zároveň upozornila, aby boli ľudia obozretní pri tom, keď poskytujú osobné údaje.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  2. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  3. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  4. Takto ochránite peniaze pred infláciou
  5. Adecco: Personálna agentúra má byť pre klienta partnerom
  6. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  7. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  8. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  9. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  10. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť!
  1. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  2. Chcete dočasné tetovanie, používajte Hennu
  3. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  4. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  5. Spoľahlivá energia a úspora technológiami
  6. P3 stavia pri Lozorne novú halu
  7. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  8. Až dve tretiny Slovákov chcú mať všetky služby v jednom balíku
  9. A čokoládového Oscara získava – táto slovenská pralinka! Mňam!
  10. Takto ochránite peniaze pred infláciou
  1. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 9 491
  2. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 9 392
  3. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 9 042
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 218
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 5 226
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 696
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 225
  8. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite 2 444
  9. Nechajte kryptomeny na Fumbi 2 398
  10. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor 2 349

Blogy SME

  1. Jozef Sitko: Jáchymov najväčším väzením sveta?
  2. Ján Marton: Slizká uhlíková čiara za priemyselným chovom dojníc. Vráťme kravy na hospodárstva, pasienky a mlieko do kanvíc.
  3. Dušan Vršanský: Chcete e-certifikát po očkovaní? Nebuďte naivní, nedostanete nič, časť2.
  4. David Talian: Čože je to 50 000€?
  5. Štefan Vidlár: Pokapala pri Levicách slaňina
  6. Robert Škerko: Naša prvá dovolenka na Sázave .
  7. Martina Paulenová: Ako som medzi dvoma kojeniami vyšla nad hmlu a videla slnko
  8. Adriana Boysová: Stretnutie
  1. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 16 435
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 13 268
  3. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 9 894
  4. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 468
  5. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 6 542
  6. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 298
  7. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 5 138
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 978
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hľadaný Miroslav  Liška.

Polícia pátra po 47-ročnom Jozefovi Slobodovi z Ružomberka.


SITA 12 h

Okres Ružomberok chce získať výhodu v kovid automate.


15 h
V nemocnici nedávno dokončili nový urgentný príjem.

Poslanci Žilinského samosprávneho kraja žiadajú, aby sa zdravotná starostlivosť v regiónoch zachovala prinajmenšom na takej úrovni, ako doteraz.


17 h
Ilustračné foto.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Liptovskom Mikuláši prerušil vyučovanie na týždeň.


18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ľuďom sa jej správanie nepáčilo, zavolali políciu.


17 h

Otec a dve deti utrpeli zranenia.


25. okt

Dievčina na viaceré výzvy, aby sa upokojila, vôbec nereagovala.


25. okt

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Liptovskom Mikuláši prerušil vyučovanie na týždeň.


18 h

Blogy SME

  1. Jozef Sitko: Jáchymov najväčším väzením sveta?
  2. Ján Marton: Slizká uhlíková čiara za priemyselným chovom dojníc. Vráťme kravy na hospodárstva, pasienky a mlieko do kanvíc.
  3. Dušan Vršanský: Chcete e-certifikát po očkovaní? Nebuďte naivní, nedostanete nič, časť2.
  4. David Talian: Čože je to 50 000€?
  5. Štefan Vidlár: Pokapala pri Levicách slaňina
  6. Robert Škerko: Naša prvá dovolenka na Sázave .
  7. Martina Paulenová: Ako som medzi dvoma kojeniami vyšla nad hmlu a videla slnko
  8. Adriana Boysová: Stretnutie
  1. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 16 435
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 13 268
  3. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 9 894
  4. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 468
  5. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 6 542
  6. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 298
  7. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 5 138
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 978
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu