Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Za zverejnenie osobných údajov ľudí z radnice nikoho neprepustia

Z ružomberského mestského úradu unikli citlivé informácie. O miesto preto nepríde nikto.

Ružomberskej radnici po prešetrení môžu uložiť opatrenie na nápravu alebo pokutu.Ružomberskej radnici po prešetrení môžu uložiť opatrenie na nápravu alebo pokutu. (Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Desiatky Ružomberčanov, ktorým mestské zastupiteľstvo schválilo predaj alebo nájom nehnuteľností na novembrovom a decembrovom rokovaní, majú smolu. Na internetovej stránke mesta sa objavili ich osobné údaje.

Hocikto si tak mohol stiahnuť dokument s ich adresami, dátumami narodenia a dokonca aj s rodnými číslami. Mesto porušilo zákon o ochrane osobných údajov, pretože nikto z ľudí, ktorým poslanci odsúhlasili nájom alebo predaj, nedal povolenie na zverejnenie osobných údajov.

Vymenili pracovnú a oficiálnu verziu

V záložke mestského zastupiteľstva zverejňuje radnica pravidelne prijaté uznesenia podľa nariadenia zákona o obecnom zriadení. Poslanci sa, okrem iného, zaoberajú aj schvaľovaním nájmu alebo prenájmu nehnuteľností a pozemkov vo vlastníctve mesta.

Všetky odsúhlasené aj zamietnuté žiadosti musí mesto uverejniť. Avšak osobné údaje žiadateľov by malo vymazať. Radnica tak neurobila a dve uznesenia zverejnila v plnom znení.

„Pracovné materiály poslancov mestského zastupiteľstva obsahujú aj osobné údaje občanov. Na mestskej stránke sa ocitli práve tieto poslanecké materiály omylom, stalo sa to zámenou pracovných a verejných dokumentov pri ich umiestňovaní na internet,“ vysvetlila Michaela Milá, hovorkyňa mesta Ružomberok.

Uznesenia s citlivými údajmi mesto z internetu stiahlo a opätovne uverejnilo už bez osobných údajov.

Zámena dokumentov nebola úmyselná

Umiestňovanie dokumentov na internetovej stránke mesta má na starosti referentka mestského úradu. Napriek tomu, že desiatky Ružomberčanov mesto vystavilo riziku zneužitia ich osobných údajov, pracovníčka nepríde o miesto. Podľa hovorkyne išlo o zlyhanie ľudského faktoru a v zámene dokumentov nevidí úmysel poškodiť obyvateľov mesta.

„Vzhľadom na to, že vedenie mesta to vníma ako pochybenie pracovníčky mestského úradu, vyvodilo z toho opatrenia v rámci platnej legislatívy, vrátane personálnych,“ spresnila Milá. Pracovníčka, ktorá omylom zverejnila aj osobné údaje, dostane z mestského úradu osobné napomenutie.

Za zverejnenie hrozí mestu pokuta

Žiaden z poškodených ľudí zatiaľ mesto nezažaloval. Vo veci porušenia zákona však začal už konať Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky.

„Došlo k porušeniu zákona o ochrane osobných údajov a postup mesta Ružomberok nebol ani v súlade s ustanovením zákona o slobodnom prístupe k informáciám,“ potvrdila Libuša Staňová, tlačová tajomníčka Úradu na ochranu osobných údajov.

Úrad môže ružomberskej radnici po prešetrení uložiť opatrenie na nápravu alebo pokutu, pričom bude prihliadať na závažnosť, rozsah a následky protiprávneho konania.

Podvodníci sú vynaliezaví

Dôsledky a riziká zverejnením osobných údajov sú pomerne rozsiahle. Rodné číslo v spojitosti s menom, priezviskom, adresou bydliska a dátumom narodenia patria k údajom, ktoré podvodníkov zaujímajú najviac.

Vymoženosti techniky a technológií umožňujú podvodníkom na základe konkrétnych osobných údajov zhotoviť falzifikáty akýchkoľvek dokladov. Môžu vystupovať v mene osoby, ktorej osobné údaje si privlastnili, napríklad, ubytovať v hoteloch a nezaplatiť, uzatvoriť zmluvy na lízing auta a finančné splátky dostane na úhradu postihnutá osoba.

„Môžu si vypožičať na cudzie meno auto a nevrátiť ho a od postihnutej osoby bude auto vymáhané, uzatvoriť zmluvu na rôzne obchody, prevezmú tovar na splátky a tie bude spoločnosť vymáhať od postihnutej osoby, uzatvárať zmluvy s mobilnými operátormi či nakupovať zbrane,“ vymenovala Staňová a zároveň upozornila, aby boli ľudia obozretní pri tom, keď poskytujú osobné údaje.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  2. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. Úprava osobného motorového vozidla
  6. Important information for Brazilians living in Slovakia
  7. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  8. Vitajte v postapokalyptickom svete
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 21 226
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 200
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 002
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 665
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 860
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 916
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 603
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 510
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 292
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 282
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Tvorba rozpočtu mesta na rok 2021 je ohrozená, tvrdí primátor

Tvorba rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš na rok 2021 je podľa primátora Jána Blcháča ohrozená.

Ján Blcháč.

Rozbehnutý Tatran pozastavila až pandémia

Po výborne rozbehnutej 10-zápasovej futbalovej bilancii bez prehry pre druholigový MFK Tatran Liptovský Mikuláš mu dočasnú stopku vystavila koronavírusová pandémia.

Je otázne či Tatran v tohto sezónnej jesennej časti ešte zažije ligovú atmosféru.

V mimoriadnych situáciách bude mesto spolupracovať s akadémiou

Mesto Liptovský Mikuláš bude v mimoriadnych situáciách spolupracovať s Akadémiou ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?