Streda, 17. január, 2018 | Meniny má Nataša
Pridajte si svoje mesto

Za zverejnenie osobných údajov ľudí z radnice nikoho neprepustia

Z ružomberského mestského úradu unikli citlivé informácie. O miesto preto nepríde nikto.

Ružomberskej radnici po prešetrení môžu uložiť opatrenie na nápravu alebo pokutu.(Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Desiatky Ružomberčanov, ktorým mestské zastupiteľstvo schválilo predaj alebo nájom nehnuteľností na novembrovom a decembrovom rokovaní, majú smolu. Na internetovej stránke mesta sa objavili ich osobné údaje.

Hocikto si tak mohol stiahnuť dokument s ich adresami, dátumami narodenia a dokonca aj s rodnými číslami. Mesto porušilo zákon o ochrane osobných údajov, pretože nikto z ľudí, ktorým poslanci odsúhlasili nájom alebo predaj, nedal povolenie na zverejnenie osobných údajov.

Vymenili pracovnú a oficiálnu verziu

V záložke mestského zastupiteľstva zverejňuje radnica pravidelne prijaté uznesenia podľa nariadenia zákona o obecnom zriadení. Poslanci sa, okrem iného, zaoberajú aj schvaľovaním nájmu alebo prenájmu nehnuteľností a pozemkov vo vlastníctve mesta.

Všetky odsúhlasené aj zamietnuté žiadosti musí mesto uverejniť. Avšak osobné údaje žiadateľov by malo vymazať. Radnica tak neurobila a dve uznesenia zverejnila v plnom znení.

„Pracovné materiály poslancov mestského zastupiteľstva obsahujú aj osobné údaje občanov. Na mestskej stránke sa ocitli práve tieto poslanecké materiály omylom, stalo sa to zámenou pracovných a verejných dokumentov pri ich umiestňovaní na internet,“ vysvetlila Michaela Milá, hovorkyňa mesta Ružomberok.

Uznesenia s citlivými údajmi mesto z internetu stiahlo a opätovne uverejnilo už bez osobných údajov.

Zámena dokumentov nebola úmyselná

Umiestňovanie dokumentov na internetovej stránke mesta má na starosti referentka mestského úradu. Napriek tomu, že desiatky Ružomberčanov mesto vystavilo riziku zneužitia ich osobných údajov, pracovníčka nepríde o miesto. Podľa hovorkyne išlo o zlyhanie ľudského faktoru a v zámene dokumentov nevidí úmysel poškodiť obyvateľov mesta.

„Vzhľadom na to, že vedenie mesta to vníma ako pochybenie pracovníčky mestského úradu, vyvodilo z toho opatrenia v rámci platnej legislatívy, vrátane personálnych,“ spresnila Milá. Pracovníčka, ktorá omylom zverejnila aj osobné údaje, dostane z mestského úradu osobné napomenutie.

Za zverejnenie hrozí mestu pokuta

Žiaden z poškodených ľudí zatiaľ mesto nezažaloval. Vo veci porušenia zákona však začal už konať Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky.

„Došlo k porušeniu zákona o ochrane osobných údajov a postup mesta Ružomberok nebol ani v súlade s ustanovením zákona o slobodnom prístupe k informáciám,“ potvrdila Libuša Staňová, tlačová tajomníčka Úradu na ochranu osobných údajov.

Úrad môže ružomberskej radnici po prešetrení uložiť opatrenie na nápravu alebo pokutu, pričom bude prihliadať na závažnosť, rozsah a následky protiprávneho konania.

Podvodníci sú vynaliezaví

Dôsledky a riziká zverejnením osobných údajov sú pomerne rozsiahle. Rodné číslo v spojitosti s menom, priezviskom, adresou bydliska a dátumom narodenia patria k údajom, ktoré podvodníkov zaujímajú najviac.

Vymoženosti techniky a technológií umožňujú podvodníkom na základe konkrétnych osobných údajov zhotoviť falzifikáty akýchkoľvek dokladov. Môžu vystupovať v mene osoby, ktorej osobné údaje si privlastnili, napríklad, ubytovať v hoteloch a nezaplatiť, uzatvoriť zmluvy na lízing auta a finančné splátky dostane na úhradu postihnutá osoba.

„Môžu si vypožičať na cudzie meno auto a nevrátiť ho a od postihnutej osoby bude auto vymáhané, uzatvoriť zmluvu na rôzne obchody, prevezmú tovar na splátky a tie bude spoločnosť vymáhať od postihnutej osoby, uzatvárať zmluvy s mobilnými operátormi či nakupovať zbrane,“ vymenovala Staňová a zároveň upozornila, aby boli ľudia obozretní pri tom, keď poskytujú osobné údaje.


  1. Diaľnicu Korbeľkou odobril aj minister 766
  2. Š. Klimčík: „Všetko ladíme na olympiádu.“ 438
  3. Na Klačne úradoval zlodej 372
  4. Ukradol maslo za 70 eur 163
  5. Ružomberská polícia pátra po nezvestnej tínedžerke, neozvala sa viac ako mesiac 117
  6. Ľupčianskou dolinou sa prehnal český uragán 108
  7. Ako sa zbaviť vianočného stromčeka 106
  8. Pobyt v chladnej vode má na telo pozitívny vplyv 88
  9. Polícia hľadá svedkov dopravnej nehody 73
  10. Skialpinisti museli aj bežať 64

Najčítanejšie správy

Mikuláš

Diaľnicu Korbeľkou odobril aj minister

Už by nemalo nič nezabrániť tomu, aby sa diaľničiari mohli pustiť do prípravy projektu na stavbu úseku D1 medzi Turanmi a Hubovou v tunelovom variante.

Š. Klimčík: „Všetko ladíme na olympiádu.“

Po náročnom programe bola Petra Vlhová pár dní doma. O doterajšom priebehu sezóny a nadchádzajúcich štartoch sme hovorili s jej kondičným trénerom Šimonom Klimčíkom.

Na Klačne úradoval zlodej

Vykradol jeden byt, do ďalšieho sa už nedostal.

Ukradol maslo za 70 eur

Zlodej vbehol priamo do náručia mestských policajtov.

Ružomberská polícia pátra po nezvestnej tínedžerke, neozvala sa viac ako mesiac

Polícia pátra po 15-ročnej Sabíne Billovej, bytom Ružomberok, ktorá 7. decembra odišla z domu a doteraz nedala o sebe vedieť.

Blízke regióny

Na ceste medzi Martinom a Košťanmi zomrel človek

Pri Košťanoch sa dnes ráno stala tragická dopravná nehoda. Vodič osobného auta sa zrazil so zhŕňačom a pri prevoze do nemocnice zomrel.

Na Donovaloch zahynul lyžiar, narazil do vetrolamov

Horskí záchranári začali s jeho oživovaním už na svahu. Lyžiar nemal na hlave prilbu.

Ukradnutý lesný traktor konečne našli

Špeciálny stroj ukradli pred dvoma mesiacmi, majiteľovi pomohol pri hľadaní aj článok v novinách a na internete.

Štefan Svitko na Rely Dakar skončil

Osudnou sa oravskému jazdcovi stala desiata etapa.

Tipnite si, koľko ľudí prišlo na verejný hovor v meste

„Robte s tým niečo,“ ozývali sa hlasy z verejnosti po minuloročnom Kubínskom jarmoku na adresu samosprávy v súvislosti s bezpečnostnou situáciou v meste.

Všetky správy

Šatan a Ramsay spravili to, na čo ich predchodcovia nemali guráž

Na olympiádu nepôjdu známe mená a ani jeden hráč Slovana. Je to správne?

Boli sme na Babišovom Čapím hnízde. Nikde nikto, len hotel takmer plný

Žiadny podvod, opakuje český premiér. Podvod naznačujú európski vyšetrovatelia.

Zomrel herec Vladimír Bartoň

Na doskách DAB vytvoril rad nezabudnuteľných postáv v mnohých inscenáciách, známy bol aj z televíznych inscenácií, seriálov a filmov.

Meteorológovia vydali nové výstrahy pred snežením

Aké bude počasie najbližšie dni? Meteorológovia vydali nové výstrahy na štvrtok a piatok.