LIPTOV. V niekoľkých prevádzkach našli soľ s krajinou pôvodu Poľsko. Na severe Slovenska sa v posledných rokoch rozmohla nákupná turistika, Slováci cestujú do Poľska za lacnejšími potravinami.
Vynaliezaví Poliaci zas predávajú svoje výrobky aj u nás, často formou ambulantného predaja. Informácie o tom, že naši severní susedia prebaľovali niekoľko rokov posypovú soľ za kuchynskú, a potom ju používali v potravinárstve, spôsobili preto škandál.
Slovenskí hygienici a veterinári preto hľadali poľskú soľ aj v našich prevádzkach, obchodných sieťach a výrobných závodoch potravín. V niektorých z nich objavili soľ vyrobenú v Poľsku.
Kontrolóri preto odobrali vzorky a poslali ich na laboratórne testy, ktorých cieľom bolo zistiť obsah ťažkých kovov, ktoré môžu pri dlhodobom konzumovaní vážne poškodiť zdravie.
Aj keď ju vyrobili v Poľsku, je nezávadná
Hygienici a veterinári už majú v rukách výsledky testov poľskej soli, ktoré odobrali v liptovskom regióne.
V štyroch obchodných sieťach a stravovacích zariadeniach našli hygienici poľskú soľ. Laboratórne testy ukázali, že soľ, hoci bola vyrobená v Poľsku, je zdravotne nezávadná.
„Vzorky vyhoveli v stanovených ukazovateľoch,“ potvrdila Gabriela Guráňová, hlavná hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Liptovskom Mikuláši.
Kontrolovali aj poľské mäsové konzervy
Podobné výsledky majú aj liptovskí veterinári, ktorí za zamerali, napríklad, na mliekarne, pečivárne alebo mäsokombináty. Odobrali vzorku poľskej soli, ktorá sa používa pri výrobe potravín.
Analýze podrobili aj vzorky mäsových výrobkov, ktoré sa predávajú v obchodnej sieti, ako rybacia a hydinová konzerva a údené bravčové mäso, pôvodom z Poľska.
„Vo vyšetrených vzorkách neboli zistené nadlimitné množstvá ťažkých kovov. V pôsobnosti našej veterinárnej a potravinovej správy sme posypovú soľ nenašli,“ potvrdil Ján Stupka, riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Liptovskom Mikuláši.
Ľudia sú pri nákupe potravín obozretnejší
Výsledky laboratórnych analýz ale nie sú stopercentnou zárukou toho, že na Slovensku sa posypová soľ v potravinách nenachádza.
„V súvislosti s rizikom výskytu potravín s obsahom posypovej soli z Poľska sú ľudia nepochybne viac obozretní pri nákupoch potravín, čo je len dobre,“ priblížila hlavná hygienička.
Predísť tomu, aby sa do tela dostali škodlivé látky zo soli, sa dá vyššou opatrnosťou.
„Je potrebné sa vyhýbať potravinám s vyšším obsahom soli, a to bez ohľadu na to, či ide o soľ konzumnú alebo ešte škodlivejšiu posypovú soľ. Toto odporúčanie je súčasťou zásad zdravej výživy, ktorých dodržiavaním sa významne znižuje riziko vzniku srdcovo - cievnych ochorení ale aj onkologických ochorení,“ upozornila Guráňová.