LIPTOV. Väčšina chovateľov oviec je po minuloročnom spotrebiteľskom záujme spokojná.
Milan Gajan, jeden z konateľov poľnohospodárskej spoločnosti v Bobrovci, je presvedčený, že mnohí ľudia pochopili význam produkcie oviec.
Spotrebitelia si už zvykli na predaj z dvora
„V lokalite Pastierska chováme v tejto sezóne päťsto bahníc, dvesto jariek a plemenné barany. Spotrebitelia si po dobrých skúsenostiach zvykli na predaj z dvora, teda bez zbytočných medzičlánkov, ktoré žinčicu, surový i údený ovčí hrudkový syr, ale aj bryndzu predražujú. Majú istotu, že kupujú originálny mliečny výrobok,“ povedal M. Gajan.
„Žiaden producent nezmení tradičnú receptúru, ak netlačia na cenu veľkí odberatelia a obchodníci, čo sa prejavuje, napríklad na bryndzi alebo na niektorých druhoch iných mliečnych výrobkoch," dodal Gajan.
O tom, že ovce v našich horských a podhorských podmienkach sú najlepším kultivátorom pasienkov, niet pochýb. Liptovu, ako nádejnej turistickej destinácii počas vegetačného obdobia nepridávajú na atraktivite zaburinené lúky a pasienky.
Dojné hospodárstva modernej farmárskej prvovýroby vyžadujú nenáročné hospodárske zvieratá a k nim patria najmä ovce a kozy, ktorých pred dvoma storočiami chovali na Slovensku viac ako tri milióny.
Jahňacina je kvalitné a chutné mäso
„V tomto období sa záujem spotrebiteľov o jatočnú jahňacinu mierne zvýšil,“ podotkol M. Gajan.
„Nás teší, že si mnohí uvedomujú kvalitu mäsa, ktoré vplýva na zdravú výživu. Táto pochúťka sa konečne presadzuje i na domácom trhu," dodal.
Prispievajú k tomu rôzne podujatia v Liptove, najmä Bačova cesta, ktorú otvoria 20. mája.
O necelý mesiac neskôr sa už chovatelia tešia na celoslovenské ovčiarske slávnosti Ovenálie vo Východnej.