Majstrovstvá vo varení gulášu organizovali šiesty raz

Speniť cibuľu na oleji, pridať mäso, koreniny, zeleninu a uvariť guláš nie je náročné. Použiť suroviny v presnom pomere, poznať správne kombinácie a možno aj nejakú špeciálnu prísadu je oveľa zložitejšie.

Na majstrovstvách vo varení gulášu sa stretávajú rodiny a priatelia.Na majstrovstvách vo varení gulášu sa stretávajú rodiny a priatelia. (Zdroj: MARTIN PARTYLÁK)

LIPTOVSKÁ TEPLÁ. „Hoci je guláš v jedálnom lístku väčšiny z nás, uvariť dobrý guláš vyžaduje skúsenosti, odvahu experimentovať, vďaka čomu to vôbec nie je jednoduché jedlo,“ vysvetlil Vladimír Šimalčík, starosta Liptovskej Teplej počas tradičného podujatia - majstrovstiev vo varení guláša. Tento rok ich obec usporiadala šiesty raz.

Tisícka na ihrisku

Nad Liptovskou Teplou sa opäť šírili vône tradičnej kuchyne, veď ľudia tu pravidelne varia guláš, či ochutnávajú zabíjačkové špeciality.

„Takéto podujatia sú dôležité pre to, aby si ľudia oddýchli od bežných starostí, zažili niečo, čo sa nedeje každý deň. Zároveň majú možnosť sa stretnúť a zabaviť,“ doplnil Šimalčík.

SkryťVypnúť reklamu

Na ihrisku v Liptovskej Teplej sa počas šiesteho ročníka majstrovstiev vo varení guláša zúčastnilo 24 družstiev. Neprišli len kuchári z usporiadateľskej obce, popasovať sa a vymeniť si skúsenosti prišli aj družstvá z okolitých aj vzdialenejších obcí, dva tímy boli až z Českej republiky. Guláš varilo dokonca aj družstvo Slovenského zväzu diabetikov.

Zvedavé chuťové poháriky prilákali na ihrisko v priebehu celého dňa takmer tisíc maškrtníkov a fanúšikov súťažných družstiev.

Čo kotlík, to iné mäso

Hlavnou podmienkou súťaže bolo, aby každé družstvo uvarilo najmenej päť litrov guláša. Súťažili však celé rodiny, varilo sa preto väčšinou v oveľa väčších kotlíkoch. Obsah každého z nich bol originálny, kuchári a milovníci dobrého jedla sa odvážne pustili do varenia klasického bravčového či hovädzieho guláša. No nechýbali ani netradičnejšie chute, napríklad diviny, baraniny alebo jahňaciny.

SkryťVypnúť reklamu

Rozhodovala desaťčlenná porota, na ktorej čele stál profesionálny kuchár Marián Krška z Liptovskej Teplej.

„Porota vyberala najlepší guláš podľa jeho vône, chute a farby. No aby družstvá získali ocenenie, potrebovali mať okrem perfektne zvládnutej prípravy aj kúsok šťastia,“ doplnil Šimalčík.

Športovci v zásterách

Najviac zaujal porotu guláš z kotlíka domáceho tímu, športovci vymenili dresy za kuchárske zástery a varechy. Prvenstvo si odnieslo družstvo Obecného športového klubu pod vedením Mariána Ďatla staršieho a Alexandra Huorku. Druhé miesto obsadilo družstvo kuchárov z Liptovských Sliačov a tretie tím Cestných stavieb z Liptovského Mikuláša s hlavným kuchárom Miroslavom Likavcom.

Variť a ochutnávať guláš v Liptovskej Teplej sa tento rok oplatilo, hlavným lákadlom bola atraktívna tombola s takmer stovkou hodnotných cien. Ľudia mohli vyhrať automatickú práčku, kuchynský robot alebo letecký zájazd.

SkryťVypnúť reklamu

Iná domácnosť, iný recept

Aká by to bola zábava na dedine, keby chýbala hudba. Aby sa guláš správne varil a ingrediencie sa navzájom správne pomiešali do výslednej chute, súťažiacim aj návštevníkom hrala živá hudba z Lúčok pod vedením Ivana Buzáka.

Množstvo súťažných družstiev a ich recepty dokázali, že neexistuje žiadny jednotný postup. Čo človek, to iná príprava, iná skladba surovín a iný výsledok. Každému je ale zrejmé, že s varením sa netreba ponáhľať.

Guláš potrebuje čas a trpezlivosť, no najmä dobrú náladu a ľudí, ktorí pomáhajú s prípravou, aj keď šéfkuchár, ktorý stráži chute, je iba jeden.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 449
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 204
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 143
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 822
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 460
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 158
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 921
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 165
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Medzinárodný deň detí je tu a s ním prichádza deň plný smiechu, hier a milých prekvapení. Pripravili sme pre vás prehľad zaujímavých podujatí a tipy na darčeky, ktoré zaručene potešia malých oslávencov.


Most ponad rieku Revúca je mimoriadne vyťažený.

Radnica dostala na realizáciu dotáciu.


David Púchovský.

David Púchovský roky pracoval pod ľuďmi zo Smeru.


3
Dievčatá dosiahli skvelý úspech.

Juniorky MBR Ružomberok skvelým spôsom ovládli majstrovstvá Slovenska v basketbale dievčat junioriek (U 19) v Košiciach.


Ján Svrček

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu