Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

V skanzene jedli slepú kuru, štrúdľu aj krapne

V Múzeu liptovskej dediny odštartovali sériu podujatí, ktoré dráždia chuťové bunky. Kulinárske dni 2012 počas dvoch týždňov navštívia postupne všetky regióny severozápadného Slovenska.

PRIBYLINA. V pribylinskom skanzene rozvoniavali slovenské špeciality, pirohy s kapustou, makové štrúdle, haruľa aj ďalšie ľudové pochúťky.

„Tradičné chute regiónov budeme prezentovať ešte v skanzene v Martine, Vychylovke, na Oravskom hrade a v Budatínskom parku, takže labužníci si určite prídu na svoje. Všetky pochúťky budeme pre návštevníkom ponúkať zadarmo,“ povedala Barbora Zigová zo Žilinského samosprávneho kraja, ktorý projekt pripravil.

Ľuďom najviac chutila štrúdľa

Liptov je, podľa Jaroslava Kizeka z usporiadateľskej agentúry, región typický ovčiarstvom a pastierstvom. Preto organizátori Kulinárskych dní predstavili aj klasické syrové výrobky, ale i ďalšie produkty z ovčieho či kravského mlieka.

„Samozrejme, návštevníci mohli ochutnať aj mäsové pirohy, šišky alebo krapne, slepú kuru, haruľu známu aj ako zemiakovú babu, kapustníky, meteníky či makovú štrúdľu,“ doplnil J. Kizek.

Tradičné jedlá ponúkali v stánkoch po celom skanzene. „Máme tu slepú kuru, ktorá sa robí zo zemiakov, je v nej aj múka, chlieb, slanina a cibuľa. Potom ponúkame aj netradičné šišky, ktoré sa volajú fánky alebo krapne a najviac ľudom chutí maková štrúdľa. V ďalšom stánku ponúkame mäsové pirohy a kapustniak,“ povedala dievčina prezentujúca ľudové špeciality.

Bič slúžil na organizáciu statku

Príležitosť ochutnať tradičné pokrmy sa náhodou naskytla zájazdu seniorov z východného Slovenska. „Je to zaujímavé podujatie. Tradičné jedlá tvoria súčasť nášho kultúrneho dedičstva, preto by sme ich mali neustále propagovať. Bolo by neodpustiteľným hriechom, keby vymizli z nášho života,“ povedala jedna z účastníčok zájazdu.

Okrem voľných ochutnávok typických krajových jedál zaplnili areál pribylinského skanzenu aj stánky ľudových remeselníkov.

Martin Brxa pochádza z Turian a živí sa vyrábaním pastierskych bičov.

„V minulosti ich ľudia používali na salašoch a boli aj prirodzenou súčasťou dedinského života. Každý dobrý gazda mal najmenej dva biče, jeden na ovce, druhý na koňa. Používal sa ako signálny nástroj, ale aj na organizáciu statku,“ vysvetlil M. Brxa.

Ľudový remeselník robí aj školu biča a povedal, že základy plieskania dokáže ľudí naučiť za hodinu, ale techniku treba zdokonaľovať aj niekoľko rokov.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 881
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 710
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 495
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 544
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 819
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 720
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 601
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 373
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 176
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 161
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Tvorba rozpočtu mesta na rok 2021 je ohrozená, tvrdí primátor

Tvorba rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš na rok 2021 je podľa primátora Jána Blcháča ohrozená.

Ján Blcháč.

Rozbehnutý Tatran pozastavila až pandémia

Po výborne rozbehnutej 10-zápasovej futbalovej bilancii bez prehry pre druholigový MFK Tatran Liptovský Mikuláš mu dočasnú stopku vystavila koronavírusová pandémia.

Je otázne či Tatran v tohto sezónnej jesennej časti ešte zažije ligovú atmosféru.

V mimoriadnych situáciách bude mesto spolupracovať s akadémiou

Mesto Liptovský Mikuláš bude v mimoriadnych situáciách spolupracovať s Akadémiou ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika.

Chladiarenské rúry sú už položené na svojom mieste

Rozsiahla rekonštrukcia ľadovej plochy bude čoskoro hotová.

Chladiarenské rúry sú už na svojom mieste.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?