Sobota, 8. máj, 2021 | Meniny má IngridaKrížovkyKrížovky

V skanzene jedli slepú kuru, štrúdľu aj krapne

V Múzeu liptovskej dediny odštartovali sériu podujatí, ktoré dráždia chuťové bunky. Kulinárske dni 2012 počas dvoch týždňov navštívia postupne všetky regióny severozápadného Slovenska.

PRIBYLINA. V pribylinskom skanzene rozvoniavali slovenské špeciality, pirohy s kapustou, makové štrúdle, haruľa aj ďalšie ľudové pochúťky.

„Tradičné chute regiónov budeme prezentovať ešte v skanzene v Martine, Vychylovke, na Oravskom hrade a v Budatínskom parku, takže labužníci si určite prídu na svoje. Všetky pochúťky budeme pre návštevníkom ponúkať zadarmo,“ povedala Barbora Zigová zo Žilinského samosprávneho kraja, ktorý projekt pripravil.

Ľuďom najviac chutila štrúdľa

Liptov je, podľa Jaroslava Kizeka z usporiadateľskej agentúry, región typický ovčiarstvom a pastierstvom. Preto organizátori Kulinárskych dní predstavili aj klasické syrové výrobky, ale i ďalšie produkty z ovčieho či kravského mlieka.

„Samozrejme, návštevníci mohli ochutnať aj mäsové pirohy, šišky alebo krapne, slepú kuru, haruľu známu aj ako zemiakovú babu, kapustníky, meteníky či makovú štrúdľu,“ doplnil J. Kizek.

Tradičné jedlá ponúkali v stánkoch po celom skanzene. „Máme tu slepú kuru, ktorá sa robí zo zemiakov, je v nej aj múka, chlieb, slanina a cibuľa. Potom ponúkame aj netradičné šišky, ktoré sa volajú fánky alebo krapne a najviac ľudom chutí maková štrúdľa. V ďalšom stánku ponúkame mäsové pirohy a kapustniak,“ povedala dievčina prezentujúca ľudové špeciality.

Bič slúžil na organizáciu statku

Príležitosť ochutnať tradičné pokrmy sa náhodou naskytla zájazdu seniorov z východného Slovenska. „Je to zaujímavé podujatie. Tradičné jedlá tvoria súčasť nášho kultúrneho dedičstva, preto by sme ich mali neustále propagovať. Bolo by neodpustiteľným hriechom, keby vymizli z nášho života,“ povedala jedna z účastníčok zájazdu.

Okrem voľných ochutnávok typických krajových jedál zaplnili areál pribylinského skanzenu aj stánky ľudových remeselníkov.

Martin Brxa pochádza z Turian a živí sa vyrábaním pastierskych bičov.

„V minulosti ich ľudia používali na salašoch a boli aj prirodzenou súčasťou dedinského života. Každý dobrý gazda mal najmenej dva biče, jeden na ovce, druhý na koňa. Používal sa ako signálny nástroj, ale aj na organizáciu statku,“ vysvetlil M. Brxa.

Ľudový remeselník robí aj školu biča a povedal, že základy plieskania dokáže ľudí naučiť za hodinu, ale techniku treba zdokonaľovať aj niekoľko rokov.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  2. Ako sa dostať do formy? Padel je ako tenis, no ďaleko zábavnejší
  3. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku
  4. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  5. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  6. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  7. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  8. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  9. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  10. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  1. Blíži sa Deň matiek. Pripravme im raňajky ako pre kráľovnú
  2. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku
  3. Jarná očista organizmu – ako sa do nej pustiť naplno?
  4. Ako sa dostať do formy? Padel je ako tenis, no ďaleko zábavnejší
  5. Kancelársky trh ožíva, potvrdzuje to aj najväčší developer
  6. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  7. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  8. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  9. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  10. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  1. Zaočkovaní dostávajú pivo zdarma alebo 350 eur 56 495
  2. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom 19 089
  3. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička 15 497
  4. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 13 911
  5. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 8 711
  6. Čo ľuďom chýba počas práce z domu najviac? Káva to nie je 7 839
  7. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 7 623
  8. Investuje od dvanástich. Najväčší rast dosiahol o 1 600 percent 7 393
  9. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd? 7 300
  10. Minerálky pod lupou. Kedy nám škodia a kedy prospievajú? 7 012
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Kapitán vo Sv. Kríži v bielo-červenom.

Desať bodov na konte a desiate miesto v tabuľke po jeseni patrí futbalistom zo Svätého Kríža.

13 h
Ilustračná fotografia.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) plne podporuje snahy slovenských pekárov, aby poslanci Národnej rady SR zachovali súčasné lehoty splatnosti faktúr.

16 h

Vypočujte/pozrite si dynamický prehľad domácich aj zahraničných športových aktualít doplnený o exkluzívne informácie z regionálneho športu.

7. máj
Drevo z lesa ťahal muž na popruhu.

Zbližovaciu linku v doline stavali ešte v roku 2019.

7. máj

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Muži, ktorí útočili pred nitrianskym barom, dostali tresty vo výške 4,5 a 4 roky. Na vyhlásenie rozsudku neprišli.

12 h

Likvidácia autovrakov, ku ktorým sa nikto nehlási, je zložitá, no aby stáli bez povšimnutia na lúke niekoľko rokov, je nezvyčajné a svedčí o nevšímavosti úradov aj ľudí.

22 h

Ľudia berú zdravie na ľahkú váhu a sú málo informovaní o možných rizikách, tvrdí Oleksandr Olashyn.

4. máj

Hasiči v noci bojovali s plameňmi, ktoré zachvátili faru.

7. máj

Už ste čítali?