V skanzene jedli slepú kuru, štrúdľu aj krapne

V Múzeu liptovskej dediny odštartovali sériu podujatí, ktoré dráždia chuťové bunky. Kulinárske dni 2012 počas dvoch týždňov navštívia postupne všetky regióny severozápadného Slovenska.

PRIBYLINA. V pribylinskom skanzene rozvoniavali slovenské špeciality, pirohy s kapustou, makové štrúdle, haruľa aj ďalšie ľudové pochúťky.

„Tradičné chute regiónov budeme prezentovať ešte v skanzene v Martine, Vychylovke, na Oravskom hrade a v Budatínskom parku, takže labužníci si určite prídu na svoje. Všetky pochúťky budeme pre návštevníkom ponúkať zadarmo,“ povedala Barbora Zigová zo Žilinského samosprávneho kraja, ktorý projekt pripravil.

Ľuďom najviac chutila štrúdľa

Liptov je, podľa Jaroslava Kizeka z usporiadateľskej agentúry, región typický ovčiarstvom a pastierstvom. Preto organizátori Kulinárskych dní predstavili aj klasické syrové výrobky, ale i ďalšie produkty z ovčieho či kravského mlieka.

SkryťVypnúť reklamu

„Samozrejme, návštevníci mohli ochutnať aj mäsové pirohy, šišky alebo krapne, slepú kuru, haruľu známu aj ako zemiakovú babu, kapustníky, meteníky či makovú štrúdľu,“ doplnil J. Kizek.

Tradičné jedlá ponúkali v stánkoch po celom skanzene. „Máme tu slepú kuru, ktorá sa robí zo zemiakov, je v nej aj múka, chlieb, slanina a cibuľa. Potom ponúkame aj netradičné šišky, ktoré sa volajú fánky alebo krapne a najviac ľudom chutí maková štrúdľa. V ďalšom stánku ponúkame mäsové pirohy a kapustniak,“ povedala dievčina prezentujúca ľudové špeciality.

Bič slúžil na organizáciu statku

Príležitosť ochutnať tradičné pokrmy sa náhodou naskytla zájazdu seniorov z východného Slovenska. „Je to zaujímavé podujatie. Tradičné jedlá tvoria súčasť nášho kultúrneho dedičstva, preto by sme ich mali neustále propagovať. Bolo by neodpustiteľným hriechom, keby vymizli z nášho života,“ povedala jedna z účastníčok zájazdu.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem voľných ochutnávok typických krajových jedál zaplnili areál pribylinského skanzenu aj stánky ľudových remeselníkov.

Martin Brxa pochádza z Turian a živí sa vyrábaním pastierskych bičov.

„V minulosti ich ľudia používali na salašoch a boli aj prirodzenou súčasťou dedinského života. Každý dobrý gazda mal najmenej dva biče, jeden na ovce, druhý na koňa. Používal sa ako signálny nástroj, ale aj na organizáciu statku,“ vysvetlil M. Brxa.

Ľudový remeselník robí aj školu biča a povedal, že základy plieskania dokáže ľudí naučiť za hodinu, ale techniku treba zdokonaľovať aj niekoľko rokov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 100 040
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 206
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 942
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 463
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 157
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 163
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 933
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 571
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hlavná cesta je úzka a krajnice sú minimálne.


4
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Medvede pri Liptovskej Kokave.

Medvedici nasadili sledovací obojok.


2

Uvažujete nad kúpou nového auta? Tak práve teraz prichádza tá pravá chvíľa premeniť svoje myšlienky na činy.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu