Vo väčšine ázijských reštaurácií vládne špina

Kačka na mede, kura na sečuánsky spôsob. Ak patríte medzi milovníkov ázijskej kuchyne, odhalenia hygienikov vás nepotešia.

Hygienici objavili vo väčšine bistier a reštaurácií závažné nedostatky. Ich zoznam zverejnili na internete.Hygienici objavili vo väčšine bistier a reštaurácií závažné nedostatky. Ich zoznam zverejnili na internete. (Zdroj: ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA)

LIPTOV. Hygienici po celom Slovensku rozbehli kontroly s cieľom prevetrať ázijské reštaurácie, posvietiť si na podmienky, v akých pripravujú jedlá, skladujú potraviny či kvalitu používaných surovín.

V Ružomberku fungujú tri ázijské reštaurácie. Pohoreli na celej čiare. Rovnaký počet je aj v susednom Liptovskom Mikuláši, hygienici odhalili vážne prešľapy v jednej z nich.

Cestoviny namáčali v dreze

Nad stavom väčšiny reštaurácii s exotickou čínskou, vietnamskou či japonskou kuchyňou hygienici neveriacky krútili hlavou. Až tri štvrtiny zo všetkých prevádzok malo nedostatky.

SkryťVypnúť reklamu

Potraviny poukladané na zemi jedna cez druhú, varenie ryže na podlahe, namáčanie rezancov v dreze na riad, či zamrazené vypražené rezne, ktoré veselo ukladajú zákazníkom na tanier a zaželajú im dobrú chuť. To je zlomok zo zákulisia prípravy obľúbených ázijských jedál v Liptove. Zvyšok Slovenska však nijako nezaostáva.

Zmrazovanie hotových jedál je vraj bežný postup

Nezvyčajnými pochybeniami v porovnaní so slovenskými reštauráciami bolo najmä zmrazovanie polotovarov a hotových pokrmov, predpečené kačice alebo upražené rezne našli kontrolóri v mrazničkách. Naopak, vajíčka neskladovali v chladničkách, ale v suchom sklade.

„Kačacie mäso sa najprv tepelne upravuje, následne sa vychladené uskladňuje v mrazničke alebo chladničke. Takéto predpripravené mäso sa použije ďalej pri príprave pokrmov. Ako dôvod zmrazovania polotovarov prevádzkovatelia uvádzajú vlastný technologický postup pri príprave čínskych jedál,“ opísal Ivan Rovný, hlavný hygienik Slovenskej republiky.

SkryťVypnúť reklamu

„Takýto argument neobstojí, výroba pokrmov podlieha zásadám správnej výrobnej praxe. Pri výrobe, príprave a manipulácii s potravinami sa musia dodržiavať hygienické požiadavky v súlade s platnou slovenskou legislatívou,“ doplnila Rovného Gabriela Guráňová, riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Liptovskom Mikuláši.

Najväčší problém bol v komunikácii

Hygienici vytkli prevádzkovateľom nedostatočné hygienické návyky. Jedlá varia v znečistených priestoroch, sklady na tom nie sú o nič lepšie.

„Výsledky sterov z pracovných plôch, náradia, rúk a odevov zamestnancov tiež poukazujú na nedostatočnú dezinfekciu a čistotu v prevádzkach,“ spresnil hlavný hygienik.

Za najväčší problém pri kontrolách označil Rovný najmä komunikačnú bariéru. „Málo ázijských reštaurácií má určenú zodpovednú osobu, ktorá dostatočne ovláda slovenský jazyk.“

SkryťVypnúť reklamu

Guráňová skúsenosti slovenských hygienikov s komunikáciou v ázijských reštaurácií potvrdila. „Slovenský jazyk ani platnú legislatívu dostatočne neovládajú, no niektorí majú, našťastie, k dispozícii tlmočníkov,“ opísala.

Podrobné výsledky kontrol sú na internete

Za zistené nedostatky udelili hygienici v liptovských ázijských reštauráciách priamo na mieste blokové pokuty vo výške takmer 1200 eur, v dvoch prípadoch začali správne konanie, pokuta sa môže vyšplhať na ďalších tisíc eur.

Úplné výsledky so zoznamom reštaurácií a zistenými nedostatkami nájdete na internetovej stránke Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 449
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 631
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 416
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 463
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 050
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 654
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 125
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Obľúbený predajca elektroniky NAY pokračuje vo svojom VEĽKOM VÝPREDAJI.


Najlepšie tímy.

Organizátorov teší účasť.


Ilustračná fotografia.

Podľa rozpisu hlavných pojednávaní by sa v kauze malo začať pojednávať 15. apríla.


TASR
Zásahový tím pre medveďa hnedého v Jasenskej doline.

Okres Liptovský Mikuláš rozdelili.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu