LIPTOV. Hygienici po celom Slovensku rozbehli kontroly s cieľom prevetrať ázijské reštaurácie, posvietiť si na podmienky, v akých pripravujú jedlá, skladujú potraviny či kvalitu používaných surovín.
V Ružomberku fungujú tri ázijské reštaurácie. Pohoreli na celej čiare. Rovnaký počet je aj v susednom Liptovskom Mikuláši, hygienici odhalili vážne prešľapy v jednej z nich.
Cestoviny namáčali v dreze
Nad stavom väčšiny reštaurácii s exotickou čínskou, vietnamskou či japonskou kuchyňou hygienici neveriacky krútili hlavou. Až tri štvrtiny zo všetkých prevádzok malo nedostatky.
Potraviny poukladané na zemi jedna cez druhú, varenie ryže na podlahe, namáčanie rezancov v dreze na riad, či zamrazené vypražené rezne, ktoré veselo ukladajú zákazníkom na tanier a zaželajú im dobrú chuť. To je zlomok zo zákulisia prípravy obľúbených ázijských jedál v Liptove. Zvyšok Slovenska však nijako nezaostáva.
Zmrazovanie hotových jedál je vraj bežný postup
Nezvyčajnými pochybeniami v porovnaní so slovenskými reštauráciami bolo najmä zmrazovanie polotovarov a hotových pokrmov, predpečené kačice alebo upražené rezne našli kontrolóri v mrazničkách. Naopak, vajíčka neskladovali v chladničkách, ale v suchom sklade.
„Kačacie mäso sa najprv tepelne upravuje, následne sa vychladené uskladňuje v mrazničke alebo chladničke. Takéto predpripravené mäso sa použije ďalej pri príprave pokrmov. Ako dôvod zmrazovania polotovarov prevádzkovatelia uvádzajú vlastný technologický postup pri príprave čínskych jedál,“ opísal Ivan Rovný, hlavný hygienik Slovenskej republiky.
„Takýto argument neobstojí, výroba pokrmov podlieha zásadám správnej výrobnej praxe. Pri výrobe, príprave a manipulácii s potravinami sa musia dodržiavať hygienické požiadavky v súlade s platnou slovenskou legislatívou,“ doplnila Rovného Gabriela Guráňová, riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Liptovskom Mikuláši.
Najväčší problém bol v komunikácii
Hygienici vytkli prevádzkovateľom nedostatočné hygienické návyky. Jedlá varia v znečistených priestoroch, sklady na tom nie sú o nič lepšie.
„Výsledky sterov z pracovných plôch, náradia, rúk a odevov zamestnancov tiež poukazujú na nedostatočnú dezinfekciu a čistotu v prevádzkach,“ spresnil hlavný hygienik.
Za najväčší problém pri kontrolách označil Rovný najmä komunikačnú bariéru. „Málo ázijských reštaurácií má určenú zodpovednú osobu, ktorá dostatočne ovláda slovenský jazyk.“
Guráňová skúsenosti slovenských hygienikov s komunikáciou v ázijských reštaurácií potvrdila. „Slovenský jazyk ani platnú legislatívu dostatočne neovládajú, no niektorí majú, našťastie, k dispozícii tlmočníkov,“ opísala.
Podrobné výsledky kontrol sú na internete
Za zistené nedostatky udelili hygienici v liptovských ázijských reštauráciách priamo na mieste blokové pokuty vo výške takmer 1200 eur, v dvoch prípadoch začali správne konanie, pokuta sa môže vyšplhať na ďalších tisíc eur.
Úplné výsledky so zoznamom reštaurácií a zistenými nedostatkami nájdete na internetovej stránke Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.