Dedinská zabíjačka bola aj spoločenskou udalosťou

Chladné jesenné počasie je obdobím dedinskej zabíjačkovej sezóny. Spracovanie mäsa z podomácky vychovaného prasiatka bolo v minulosti dôležitou udalosťou každého gazdovského dvora.

Zabíjačka bola kedysi udalosťou, ktorou žila celá dedina.Zabíjačka bola kedysi udalosťou, ktorou žila celá dedina. (Zdroj: MAREK JURIŠ)

LIPTOV. Skutočnú dedinskú zabíjačku už mnohí poznajú len z rozprávania. No tí, ktorí si ju pamätajú, vedia, že sa v ten deň sa zišla celá rodina, ale aj priatelia. Prišli, aby pri práci pomáhali a hlavne aby utužili vzájomné vzťahy. Všetci sa dobre bavili, porozprávali, čo-to vypili, až pokým to niektorí s alkoholom neprehnali.

V minulosti sa zabíjačkové obdobie začínalo 21. decembra, podľa starého cirkevného kalendára na Tomáša, pretože sa mu pripisoval magický význam. Gazdovia verili, že keď v tento deň zabijú prasiatko, mäso dlho vydrží. Nazývala sa aj zakáľačka, bravčovina, svinský kar alebo karmina.

SkryťVypnúť reklamu

Začínali vždy skoro ráno

Prvá fáza zabíjačiek prebiehala pred vianočnými sviatkami, druhá fáza v období fašiangov. V zime sa zabíjačky robili preto že chladničky ešte neexistovali a ľudia mali aj menej práce. Zabíjačkové výrobky tvorili aj súčasť sviatočných stolov a boli chutným pohostením na fašiangoch či svadbách. Príprava sa začínala už niekoľko dní dopredu. Nešlo len o samotné ingrediencie, ale aj náradie, ako trojnožka, koryto či nože. Už deň pred zabíjačkou museli ženy pripraviť a očistiť cesnak, cibuľu, majorán, nakrájať pečivo do krvavničiek.

Ich úlohou počas zabíjačky bolo aj nepríjemné čistenie čriev. Začínalo sa vždy skoro ráno s brieždením, aby sa počas dňa stihli výrobky spracovať.

Z prasiatka zúžitkovali každú časť. Mäso, slaninu aj masť museli uskladniť tak, aby vydržalo celý rok. Mäsa konzervovali soľou alebo dymom, čiže údili. Nasolené sadlo z čriev dávali do žrádla chorým zvieratám, vraj ako liek. Hodilo sa aj na obklady, nielen pre ľudí, ale aj pre dobytok. Slaninu údili v komíne. Keď však ešte existovali čierne kuchyne, zavesili ju na povalu na krokvy. Dym, ktorý vychádzal z kuchyne cez dymový otvor, slaninu pekne vyúdil a zakonzervoval.

SkryťVypnúť reklamu

Čerstvá žihľava chránila pred hmyzom

Nasolené mäso skladovali v čistej gelete, drevenej nádobe, spevnenej kovovými obručami. Ukladali ho tak, aby medzi jednotlivými kusmi nevznikla vzduchová medzera, aby sa mäso neznehodnotilo. Prázdny priestor vypĺňali menšími kúskami a dobre ich utláčali tĺčikom. Ako ochrana pred hmyzom slúžila čerstvá žihľava. Ukladali ju vždy na vrch nádoby a potom ju zavreli. Takto uskladnené mäso vydržalo na tmavom chladnom mieste až od skorej jari.

Neočistenú prasaciu kožu pribili na vráta stodoly, aby sa usušila. Podľa toho, ako potrebovali, ju potom odrezávali. Keď ju očistili a holili britvou, hodila sa napríklad na krpce. Z odrezkov, ktoré zostali po vykrojení, sa v chudobných regiónoch varila aj huspenina. Takto ju postupne celú spotrebovali.

SkryťVypnúť reklamu

Názvy zabíjačkových špecialít sa menia v závislosti od regiónu. Napríklad jaternice môžu byť aj hurky alebo jelítka, zabíjačková kaša z krvi, krúpkov a zmesi vysmaženého sadla s cibuľou sa volá žobrácka alebo cigánska kaša. Ovarová polievka je aj obarovica či rajcupa, varený lalok podhrdlina alebo potarlina. Huspenina sa označovala aj ako studenina, studeno, kočoňa.

S gazdovstvom hodovali aj susedia

Prasa často zabíjal sám hospodár alebo, ak si na odbornú prácu netrúfol, zveril ju mäsiarovi. V minulosti prasiatko podrezávali, strieľanie bolo záležitosťou 50. až 60. rokov dvadsiateho storočia. Za najväčšiu delikatesu a poctu hneď po zabití považoval majster mäsiar smažený mozoček.

Zabíjačkové produkty sa rýchlo kazili, preto s gazdovstvom hodovali aj susedia a známi. Gazda im posielal jaternice, mäso, tlačenku či iné zabíjačkové špeciality. Viac ľudí ich tak spotrebovalo za kratší čas, pretože nič sa nemohlo vyhodiť. Keďže sa zabíjačky robil skoro v každom dome, tak sa z čerstvého mäsa či jaterníc striedavo tešila celá dedina.

V minulosti gazdovia prasa zabíjali hlavne preto, aby rodine na zimu zabezpečili dostatočné zásoby potravy. Z prasaťa sa snažili uskladniť čo najväčšiu časť.

Tlačenky a klobásy nerobili, iba zabíjačkovú kašu. Pestrosť produktov je novodobejšou záležitosťou. Prasiatko sa snažili vykŕmiť tak, aby malo veľa tuku, ktorý rodina potom používala na prípravu jedál.

V súčasnosti tradičné zabíjačky takmer vymizli, prežívajú predovšetkým len na dedinách. Robia sa skôr zo spoločenských či komerčných dôvodov. Stále menej ľudí je ochotných starať sa o prasa desať mesiacov a trikrát do dňa ho kŕmiť a opatrovať. Navyše, už samotný chov je poriadne nákladný. Chovatelia si skôr kúpia prasa už len na niekoľkomesačné dochovanie. Zabezpečia si tak kvalitnejšie mäso keďže vedia, čím sa ho chovali, a ako ho spracovali.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 100 838
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 269
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 012
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 464
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 242
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 079
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 986
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 466
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hlavná cesta je úzka a krajnice sú minimálne.


4
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Medvede pri Liptovskej Kokave.

Medvedici nasadili sledovací obojok.


2

Uvažujete nad kúpou nového auta? Tak práve teraz prichádza tá pravá chvíľa premeniť svoje myšlienky na činy.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu