Utorok, 21. marec, 2023 | Meniny má Blahoslav

Dedinská zabíjačka bola aj spoločenskou udalosťou

Chladné jesenné počasie je obdobím dedinskej zabíjačkovej sezóny. Spracovanie mäsa z podomácky vychovaného prasiatka bolo v minulosti dôležitou udalosťou každého gazdovského dvora.

Zabíjačka bola kedysi udalosťou, ktorou žila celá dedina.Zabíjačka bola kedysi udalosťou, ktorou žila celá dedina. (Zdroj: MAREK JURIŠ)

LIPTOV. Skutočnú dedinskú zabíjačku už mnohí poznajú len z rozprávania. No tí, ktorí si ju pamätajú, vedia, že sa v ten deň sa zišla celá rodina, ale aj priatelia. Prišli, aby pri práci pomáhali a hlavne aby utužili vzájomné vzťahy. Všetci sa dobre bavili, porozprávali, čo-to vypili, až pokým to niektorí s alkoholom neprehnali.

V minulosti sa zabíjačkové obdobie začínalo 21. decembra, podľa starého cirkevného kalendára na Tomáša, pretože sa mu pripisoval magický význam. Gazdovia verili, že keď v tento deň zabijú prasiatko, mäso dlho vydrží. Nazývala sa aj zakáľačka, bravčovina, svinský kar alebo karmina.

Začínali vždy skoro ráno

Prvá fáza zabíjačiek prebiehala pred vianočnými sviatkami, druhá fáza v období fašiangov. V zime sa zabíjačky robili preto že chladničky ešte neexistovali a ľudia mali aj menej práce. Zabíjačkové výrobky tvorili aj súčasť sviatočných stolov a boli chutným pohostením na fašiangoch či svadbách. Príprava sa začínala už niekoľko dní dopredu. Nešlo len o samotné ingrediencie, ale aj náradie, ako trojnožka, koryto či nože. Už deň pred zabíjačkou museli ženy pripraviť a očistiť cesnak, cibuľu, majorán, nakrájať pečivo do krvavničiek.

Ich úlohou počas zabíjačky bolo aj nepríjemné čistenie čriev. Začínalo sa vždy skoro ráno s brieždením, aby sa počas dňa stihli výrobky spracovať.

Z prasiatka zúžitkovali každú časť. Mäso, slaninu aj masť museli uskladniť tak, aby vydržalo celý rok. Mäsa konzervovali soľou alebo dymom, čiže údili. Nasolené sadlo z čriev dávali do žrádla chorým zvieratám, vraj ako liek. Hodilo sa aj na obklady, nielen pre ľudí, ale aj pre dobytok. Slaninu údili v komíne. Keď však ešte existovali čierne kuchyne, zavesili ju na povalu na krokvy. Dym, ktorý vychádzal z kuchyne cez dymový otvor, slaninu pekne vyúdil a zakonzervoval.

Čerstvá žihľava chránila pred hmyzom

Nasolené mäso skladovali v čistej gelete, drevenej nádobe, spevnenej kovovými obručami. Ukladali ho tak, aby medzi jednotlivými kusmi nevznikla vzduchová medzera, aby sa mäso neznehodnotilo. Prázdny priestor vypĺňali menšími kúskami a dobre ich utláčali tĺčikom. Ako ochrana pred hmyzom slúžila čerstvá žihľava. Ukladali ju vždy na vrch nádoby a potom ju zavreli. Takto uskladnené mäso vydržalo na tmavom chladnom mieste až od skorej jari.

Neočistenú prasaciu kožu pribili na vráta stodoly, aby sa usušila. Podľa toho, ako potrebovali, ju potom odrezávali. Keď ju očistili a holili britvou, hodila sa napríklad na krpce. Z odrezkov, ktoré zostali po vykrojení, sa v chudobných regiónoch varila aj huspenina. Takto ju postupne celú spotrebovali.

Názvy zabíjačkových špecialít sa menia v závislosti od regiónu. Napríklad jaternice môžu byť aj hurky alebo jelítka, zabíjačková kaša z krvi, krúpkov a zmesi vysmaženého sadla s cibuľou sa volá žobrácka alebo cigánska kaša. Ovarová polievka je aj obarovica či rajcupa, varený lalok podhrdlina alebo potarlina. Huspenina sa označovala aj ako studenina, studeno, kočoňa.

S gazdovstvom hodovali aj susedia

Prasa často zabíjal sám hospodár alebo, ak si na odbornú prácu netrúfol, zveril ju mäsiarovi. V minulosti prasiatko podrezávali, strieľanie bolo záležitosťou 50. až 60. rokov dvadsiateho storočia. Za najväčšiu delikatesu a poctu hneď po zabití považoval majster mäsiar smažený mozoček.

Zabíjačkové produkty sa rýchlo kazili, preto s gazdovstvom hodovali aj susedia a známi. Gazda im posielal jaternice, mäso, tlačenku či iné zabíjačkové špeciality. Viac ľudí ich tak spotrebovalo za kratší čas, pretože nič sa nemohlo vyhodiť. Keďže sa zabíjačky robil skoro v každom dome, tak sa z čerstvého mäsa či jaterníc striedavo tešila celá dedina.

V minulosti gazdovia prasa zabíjali hlavne preto, aby rodine na zimu zabezpečili dostatočné zásoby potravy. Z prasaťa sa snažili uskladniť čo najväčšiu časť.

Tlačenky a klobásy nerobili, iba zabíjačkovú kašu. Pestrosť produktov je novodobejšou záležitosťou. Prasiatko sa snažili vykŕmiť tak, aby malo veľa tuku, ktorý rodina potom používala na prípravu jedál.

V súčasnosti tradičné zabíjačky takmer vymizli, prežívajú predovšetkým len na dedinách. Robia sa skôr zo spoločenských či komerčných dôvodov. Stále menej ľudí je ochotných starať sa o prasa desať mesiacov a trikrát do dňa ho kŕmiť a opatrovať. Navyše, už samotný chov je poriadne nákladný. Chovatelia si skôr kúpia prasa už len na niekoľkomesačné dochovanie. Zabezpečia si tak kvalitnejšie mäso keďže vedia, čím sa ho chovali, a ako ho spracovali.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49%
  3. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  4. Bývanie, ktoré má všetkých "5P"
  5. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  6. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  7. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  8. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  1. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  2. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  3. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  4. Spoločnosť AGEL SK a VŠZaSP podpísali zmluvu o spolupráci
  5. Čo všetko potrebujete vedieť, ak chcete tehlovú fasádu
  6. Bývanie, ktoré má všetkých "5P"
  7. Nový e-book od BaseLinker Kompletný sprievodca po marketplacoch
  8. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  1. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 13 498
  2. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 13 030
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 10 933
  4. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 9 011
  5. Jednoznačný recept na úspech? Buďte pripravení prispôsobiť sa 7 702
  6. Aké sú NAJ slovenské chute? Prezradili ich známi výrobcovia 5 457
  7. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 084
  8. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 595

Blogy SME

  1. Martin Krsak: Žiť treba v krajine, kde je všetko najdrahšie na svete
  2. Rastislav Puchala: Ohavnosť spustošenia
  3. Martin Šuraba: Symbol Radara
  4. Irena Šimuneková: Horné Lefantovce
  5. Tomáš Mihalík: Halóó, je tu niekto? Či už je každý po smrti?
  6. Robert Štepaník: diel 85 - rubrika: moje najhranejšie (v januári a februári 2023)
  7. Radovan Čičvara: Kajať sa za katastrofu v Iraku? To choďte radšej do kostola.
  8. Aliancia NIE RAKOVINE: Pomáhame. Aj vďaka vám.
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 6 880
  2. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 6 192
  3. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 5 761
  4. Miroslav Žiak: Drogy ako biznis pre vyvolených na Slovensku? 3 288
  5. Michael Achberger: Chudni rýchlo: Tieto cviky ti pomôžu spaľovať tuky efektívne! 3 108
  6. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 484
  7. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 342
  8. Ján Valchár: Lúza znova útočí alebo Ako Prigožin kandidoval za prezidenta 2 250
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

V 2. kole nadstavby Fortuna ligy, skupiny o udržanie sa, futbalisti MFK Ružomberok vyhrali nad ViOn – Zlaté Moravce 2:0


Ján Svrček 14 h
Trofej pre víťaza Ligy majstrov. Kto uspeje vo finále?

Výhra v súťaži záleží od tvojej šikovnosti a schopností.


16. mar
Fotografia z jesenného zápasu Liptovského Hrádku s Bešeňovou.   

Liptovskému Hrádku hrozí pád do nižšej ligy.


19. mar
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová.

Slovenská reprezentantka v zjazdovom lyžovaní Petra Vlhová už má po sezóne. Ukončila ju v nedeľu vypadnutím v 1.


SITA 19. mar

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Martin Krsak: Žiť treba v krajine, kde je všetko najdrahšie na svete
  2. Rastislav Puchala: Ohavnosť spustošenia
  3. Martin Šuraba: Symbol Radara
  4. Irena Šimuneková: Horné Lefantovce
  5. Tomáš Mihalík: Halóó, je tu niekto? Či už je každý po smrti?
  6. Robert Štepaník: diel 85 - rubrika: moje najhranejšie (v januári a februári 2023)
  7. Radovan Čičvara: Kajať sa za katastrofu v Iraku? To choďte radšej do kostola.
  8. Aliancia NIE RAKOVINE: Pomáhame. Aj vďaka vám.
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 6 880
  2. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 6 192
  3. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 5 761
  4. Miroslav Žiak: Drogy ako biznis pre vyvolených na Slovensku? 3 288
  5. Michael Achberger: Chudni rýchlo: Tieto cviky ti pomôžu spaľovať tuky efektívne! 3 108
  6. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 484
  7. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 342
  8. Ján Valchár: Lúza znova útočí alebo Ako Prigožin kandidoval za prezidenta 2 250
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu