RUŽOMBEROK. Napriek viacerým potravinovým škandálom v poslednom období nepociťujú obchodné reťazce úbytok zákazníkov.
Možný negatívny vplyv poslednej kauzy – konské namiesto hovädzieho mäsa, ktoré sa objavilo už aj na Slovensku – vraj tiež neznižuje počet nakupujúcich.
Oficiálne tvrdenia obchodu sme si overili v praxi. A tak sme sa náhodných kupujúcich v dvoch ružomberských hypermarketoch pýtali, ako vnímajú možnosť, že na tanieri mohli mať namiesto hovädzieho konské mäso.
Konská saláma chutila
Jozef Kmeť: „Ani to veľmi nesledujem. Konské mäso nie je zdraviu škodlivé, takže v tom žiadny problém nevidím. Ja som taký typ, že ochutnám bárs čo, tak prečo nie aj koňacinu.“
Helena Hazuchová: „To je nehoráznosť, ako chcú výrobcovia na ľuďoch zarábať. Ja by som si na tržnici mäso nikdy nekúpila, lebo nemám istotu, z čoho je. No teraz, aby sa človek už bál kupovať aj v obchodoch. Kôň je ušľachtilé zviera. Nemohla by som mäso z neho prehltnúť. To ako keby sme chceli zjesť nášho psa, ktorý je riadnym členom našej rodiny.“
Mária Oravcová: „Je to podvod na zákazníkovi, ale mne sa nemôže stať, že by som sadla na lep podvodníkom. Zásadne nekupujem mleté mäso, ani výrobky, v ktorých je použité mleté mäso. Tých povedačiek o tom, čo všetko sa dostane do mletého mäsa, vraj aj myš s chlpmi, je toľko, že takým výrobkom nedôverujem."
Viera Pažítková: „Konské mäso? A čo? Mám už šesťdesiat rokov a za mladi sme v obchode bežne kupovali konskú salámu. A chutila nám. Po správnosti by to však mali predávať za lacnejší peniaz a všetko by bolo v poriadku."
Pavol Sliacky: „Veď už ani pomaly nevieme, čo jeme. V potravinách sú samé éčka, v kačacej nátierke len päť percent kačacieho mäsa, ostatok sú kadejaké náhrady. Keď necháte v chladničke dlhšie mlieko, tak neskysne, ale je nepríjemne horké, lebo je plné chémie. Čo nevidieť budeme jesť všetko syntetické. A potom budeme mať jednu istotu, že to bude vyrobené v laboratóriu a už nebudeme pátrať po tom, či to je koňacina alebo hovädzina."
Pozor na bolonské cestoviny
Konské mäso namiesto deklarovaného hovädzieho mäsa hygienici objavili v lasagne bolognese od firmy Nowaco. Odberateľmi týchto výrobkov, ktoré na Slovensko doviezla spoločnosť Bidvest Slovakia, sú menšie predajne a nie veľké obchodné reťazce.
Firma Bidvest oznámila, že produkty odoberá od luxemburskej spoločnosti Comigel, ktorú údajne podviedol francúzsky dodávateľ Spanghero. Ten mal dodávať mäso aj do lasagní Nowaco. Distribúciu podozrivých výrobkov už firma zastavila.
Bolonské cestoviny a guláš z preventívnych dôvodov stiahol z predaja aj Lidl, pretože v niektorých v zahraničí predávaných šaržiach pri internej kontrole zistil koňacinu. Na Slovensku tento obchodný reťazec predával rovnaké výrobky, ale v iných šaržiach.