Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Biopotraviny ľudia kedysi nekupovali, mali ich doma vo dvore

Jedálny lístok a stravovacie návyky sa vyvíjajú tak isto ako móda, literatúra, technika. No klasické ľudové jedlá majú stále miesto v našej kuchyni, veď niekedy naozaj dobre padne vymeniť stejky za bryndzové šúľance alebo šajtlavu.

Kysnuté koláče kedysi piekli len pri významných udalostiach.Kysnuté koláče kedysi piekli len pri významných udalostiach. (Zdroj: DAGMARA SARITA)

Výbornou radou pre gazdinku, ktorá bezradne listuje v kuchárskej knihe a vyberá recept na zajtrajší obed, je oprášiť jedlá starých mám. Popri dnešnej modernej kuchyni, do ktorej si našli cestu nepôvodné suroviny, je rokmi overený recept „alá liptovská starká" príjemnou zmenou, ktorú ocenia nielen hladné krky, ale aj peňaženka.

Ľudia jedli to, čo si dopestovali alebo dochovali. Hoci je Liptov región, ktorý charakterizuje chladné počasie, strava našich predkov nebola jednotvárna. Dokonca dedinská inteligencia či zemianska vrstva vedela pripraviť pochúťky, ktoré mohli smelo konkurovať jedálnemu lístku vyššej spoločnosti.

Dobrá gazdinka nič nevyhodila

Tradičná liptovská kuchyňa sa vyznačuje jednoduchosťou, sýtosťou no najmä tým, že je lacná a zdravá, čo gazdinky uvítajú najmä dnes. Kuchárske knihy na začiatku 20. storočia predovšetkým radili, ako ušetriť pri správnom varení a skladovaní potravín.

Kuchárka nemala byť len šikovná, ale aj šporovlivá. Gazdinky napríklad už vtedy vedeli, že cesto s kvasnicami pri vyprážaní nevsakuje toľko oleja ako cesto s práškom do pečiva.

„Zužitkovali všetko, nič nevyhadzovali. Typické bolo, že z jedného jedla sa pripravilo viacero pokrmov,“ opísala Iveta Zuskinová, autorka knihy Kuchyňa liptovských gazdiniek, ktorá nadväzuje na úspešnú publikáciu Kuchyňa starých materí z Liptova.

Zo zvyškov gazdinky nevarili pritom žiadne podradné jedlá, zeleninu, ktorá zostala využili ešte na chutné fašírky, alebo zvyškové mäso pomleli a naplnili ním pirohy. Okrem toho sa dnešné kuchárky dozvedia užitočné rady, čo robiť, aby sa polievka nezamútila, ktorých sedem korení jej dodá tú pravú chuť, aby nepraskol jablkový závin alebo kedy bude piškótové cesto vysoké.

Novú chuť dodá jedlu drobný doplnok

„V staršom období prevládali kašovité jedlá zo zŕn a obilnín. Konzumovali sa s mliekom, škvarkami alebo rastlinným olejom, či so sušeným ovocím a medom. Vďaka zavedeniu striedavého obrábania pôdy, pestovaním zemiakov, zeleniny a rozvojom ovocinárstva došlo v 19. storočí k zvýšeniu úrodnosti a tým aj skvalitneniu stravovania,“ vysvetlila Zuskinová.

Knihy okrem popisu niekdajšieho spôsobu prípravy jedál, stravovania a stolovania, užitočných rád, ako šetriť v kuchyni, obsahujú aj zaujímavé recepty, ktoré sa vyrovnajú súčasným pokrmom. Skúste halušky posypať trochou rasce, či do klasických bryndzových halušiek zamiešať nadrobno pokrájané uvarené zemiaky, dostanú tým novú chuť.

Mäsový vývar jedávali bohatí alebo chorí

Vďaka valaskej kolonizácii sa na jedálniček Liptákov dostali ovčie mäso a mlieko. Zemiaky, ktoré sú neodmysliteľnou prísadou väčšiny jedál, sa začali pestovať až na prelome 18 a 19. storočia. Dokonca nahrádzali múku, čím sa nielen šetrila múka, ale napríklad aj zlepšila kvalita chleba.

Druhou zložkou bola kapusta, z ktorej sa varili polievky na desiatky spôsobov, pridávala sa aj do koláčov. Zo sladkej kapusty piekli kapustníky, z kyslej zas meteníky.

Dnes si nedeľný obed nevieme predstaviť bez hovädzej či kuracej polievky. Nie vždy to bolo ale tak, hovädzia polievka bola výsadou skôr meštianských rodín, v ľudovej kuchyni hovädzina na stole chýbala.

Krava sa nechovala na mäso ale na mlieko. Hydinu tiež nechovali, aby skončila na domácom pekáči, ale pre vajcia, ktoré predávali na trhoch. Preto slepačiu polievku varievali len chorým alebo ženám po pôrode.

Huby s kapustou ako plnka do závinu

Po suroviny na prípravu jedál nechodili gazdinky iba do dvora alebo na jarmok. Bohatým zdrojom boli aj horské lúky a lesy.

Výbornou a nezvyčajnou plnkou do závinu nie je len klasický mak či tvaroh, ale aj nazbierané huby zmiešané s kapustou. Na lúkach našli aj mätu, ktorá ozvláštnila bryndzové pirohy, žihľavu zas nepoužívali iba do čaju, ale pridávali ju aj do mäsovej alebo zapraženej polievky.

Stále sa dá variť z kvalitných potravín

Hoci klímu Liptova charakterizujú chladnejšie teploty, ľudia si vždy dokázali vypestovať všetko, čo potrebovali. Na takmer celom území Liptova sa výborne darilo kapuste, dokonca v Štrbe sa vo veľkom pestovala mrkva, ktorú gazdovia na vozoch dodávali do ostatných obcí. Ľudia bez problémov dopestovali všetku koreňovú zeleninu, hrach či šošovicu.

„Najúrodnejšia pôda bola v Liptovskej kotline, teda na území, ktoré zatopili vody Liptovskej Mary,“ vysvetlila Zuskinová.

Nie každý má dnes možnosť dopestovať si zdravé potraviny doma, či chovať úžitkové zvieratá. Dostať sa ku kvalitným surovinám, mäsu či mlieku však nie je také náročné, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

„V Liptove funguje množstvo družstiev, ktoré ponúkajú hovädzie, bravčové, baranie či morčacie mäso alebo mlieko z vlastných podhorských chovov,“ priblížila Zuskinová.

Z jedálneho lístka sa vytratili strukoviny

Kuchyňa starých mám dokazuje, že súčasná móda biopotravín nie je nič nové. Väčšina jedál sa pripravovala z doma vypestovaných surovín, z domácich chovov či lesných plodov. Len málo potravín si museli gazdinky kupovať. Nebolo ich síce veľa, ale spotrebovali všetko a neplytvali nimi.

Čaro a chuť doma vypestovanej zeleniny či bylín dnes znova objavuje aj veľa mladých ľudí. Okrem vítaného relaxu a možnosti vyvetrať si hlavu prácou sa tešia z toho, že záhrada sa im bohato odmení.

Aj pre potravinové škandály sa ľudia viac zaujímajú o to, čo jedia a vracajú sa k tradičným a overeným zdrojom. Stále častejšie sa zamýšľajú nad tým, že hoci strava našich predkov bola skromnejšia ako dnes, ľudí vtedy netrápili napríklad cukrovka, zvýšený cholesterol alebo potravinové alergie.

Lekári čoraz hlasnejšie upozorňujú na to, že z dnešného jedálneho lístka sa vytratili strukoviny, čím sa ochudobňujeme o prirodzený prísun zdravej vlákniny. Aj keď typickú stravu charakterizujú skôr primitívne jedlá, obsahuje zložky, ktoré dnes ľuďom v tele veľmi chýbajú.

Človek vyrástol a žije v prostredí, ktoré ho poznačilo prírodnými podmienkami. Starí ľudia to rešpektovali, čo sa odrazilo v ich jedle a koniec koncov aj na ich zdraví.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 485
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 529
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 9 137
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 842
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 774
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 840
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 558
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 448
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 339
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 913
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

V černovskom chotári zachraňujú studničky starých otcov

V Černovskom chotári mali vyše dvadsať studničiek, miestni dobrovoľníci sa pustili do ich obnovy. A darí sa im to, studničky sú nielen funkčné, ale naozaj pôsobivé.

Studničku obnovili nadšenci z turistického oddielu a Valent Janči, ktorý ju namaľoval.

Liptáci proti Zvolenu opäť bez bodu

Hokejisti Zvolena zvíťazili v piatkovom zápase 31. kola Tipos extraligy na ľade Liptovského Mikuláša 3:1. Pripísali si tak šiesty triumf za sebou. Naopak, domáci Liptáci utrpeli piatu prehru v sérii.

Liptovský Mikuláš v bielo-červenom vyšiel na svojom domácom ľade proti Zvolenu naprázdno.

Kam na Liptove počas lockdownu

Nápady na výlety sme rozdelili podľa okresov.

V Liptovskej Sielnici horel karavan, bol v ňom človek

Profesionálnym hasičom z Liptovského Mikuláša pomáhali pri zásahu dobrovoľní hasiči z Liptovského Trnovca.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

Martinčanov je zas o čosi menej

Martin: Viac ľudí zomrelo ako sa narodilo

Už ste čítali?