Biopotraviny ľudia kedysi nekupovali, mali ich doma vo dvore

Jedálny lístok a stravovacie návyky sa vyvíjajú tak isto ako móda, literatúra, technika. No klasické ľudové jedlá majú stále miesto v našej kuchyni, veď niekedy naozaj dobre padne vymeniť stejky za bryndzové šúľance alebo šajtlavu.

Kysnuté koláče kedysi piekli len pri významných udalostiach.Kysnuté koláče kedysi piekli len pri významných udalostiach. (Zdroj: DAGMARA SARITA)

Výbornou radou pre gazdinku, ktorá bezradne listuje v kuchárskej knihe a vyberá recept na zajtrajší obed, je oprášiť jedlá starých mám. Popri dnešnej modernej kuchyni, do ktorej si našli cestu nepôvodné suroviny, je rokmi overený recept „alá liptovská starká" príjemnou zmenou, ktorú ocenia nielen hladné krky, ale aj peňaženka.

Ľudia jedli to, čo si dopestovali alebo dochovali. Hoci je Liptov región, ktorý charakterizuje chladné počasie, strava našich predkov nebola jednotvárna. Dokonca dedinská inteligencia či zemianska vrstva vedela pripraviť pochúťky, ktoré mohli smelo konkurovať jedálnemu lístku vyššej spoločnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrá gazdinka nič nevyhodila

Tradičná liptovská kuchyňa sa vyznačuje jednoduchosťou, sýtosťou no najmä tým, že je lacná a zdravá, čo gazdinky uvítajú najmä dnes. Kuchárske knihy na začiatku 20. storočia predovšetkým radili, ako ušetriť pri správnom varení a skladovaní potravín.

Kuchárka nemala byť len šikovná, ale aj šporovlivá. Gazdinky napríklad už vtedy vedeli, že cesto s kvasnicami pri vyprážaní nevsakuje toľko oleja ako cesto s práškom do pečiva.

„Zužitkovali všetko, nič nevyhadzovali. Typické bolo, že z jedného jedla sa pripravilo viacero pokrmov,“ opísala Iveta Zuskinová, autorka knihy Kuchyňa liptovských gazdiniek, ktorá nadväzuje na úspešnú publikáciu Kuchyňa starých materí z Liptova.

Zo zvyškov gazdinky nevarili pritom žiadne podradné jedlá, zeleninu, ktorá zostala využili ešte na chutné fašírky, alebo zvyškové mäso pomleli a naplnili ním pirohy. Okrem toho sa dnešné kuchárky dozvedia užitočné rady, čo robiť, aby sa polievka nezamútila, ktorých sedem korení jej dodá tú pravú chuť, aby nepraskol jablkový závin alebo kedy bude piškótové cesto vysoké.

SkryťVypnúť reklamu

Novú chuť dodá jedlu drobný doplnok

„V staršom období prevládali kašovité jedlá zo zŕn a obilnín. Konzumovali sa s mliekom, škvarkami alebo rastlinným olejom, či so sušeným ovocím a medom. Vďaka zavedeniu striedavého obrábania pôdy, pestovaním zemiakov, zeleniny a rozvojom ovocinárstva došlo v 19. storočí k zvýšeniu úrodnosti a tým aj skvalitneniu stravovania,“ vysvetlila Zuskinová.

Knihy okrem popisu niekdajšieho spôsobu prípravy jedál, stravovania a stolovania, užitočných rád, ako šetriť v kuchyni, obsahujú aj zaujímavé recepty, ktoré sa vyrovnajú súčasným pokrmom. Skúste halušky posypať trochou rasce, či do klasických bryndzových halušiek zamiešať nadrobno pokrájané uvarené zemiaky, dostanú tým novú chuť.

Mäsový vývar jedávali bohatí alebo chorí

Vďaka valaskej kolonizácii sa na jedálniček Liptákov dostali ovčie mäso a mlieko. Zemiaky, ktoré sú neodmysliteľnou prísadou väčšiny jedál, sa začali pestovať až na prelome 18 a 19. storočia. Dokonca nahrádzali múku, čím sa nielen šetrila múka, ale napríklad aj zlepšila kvalita chleba.

SkryťVypnúť reklamu

Druhou zložkou bola kapusta, z ktorej sa varili polievky na desiatky spôsobov, pridávala sa aj do koláčov. Zo sladkej kapusty piekli kapustníky, z kyslej zas meteníky.

Dnes si nedeľný obed nevieme predstaviť bez hovädzej či kuracej polievky. Nie vždy to bolo ale tak, hovädzia polievka bola výsadou skôr meštianských rodín, v ľudovej kuchyni hovädzina na stole chýbala.

Krava sa nechovala na mäso ale na mlieko. Hydinu tiež nechovali, aby skončila na domácom pekáči, ale pre vajcia, ktoré predávali na trhoch. Preto slepačiu polievku varievali len chorým alebo ženám po pôrode.

Huby s kapustou ako plnka do závinu

Po suroviny na prípravu jedál nechodili gazdinky iba do dvora alebo na jarmok. Bohatým zdrojom boli aj horské lúky a lesy.

Výbornou a nezvyčajnou plnkou do závinu nie je len klasický mak či tvaroh, ale aj nazbierané huby zmiešané s kapustou. Na lúkach našli aj mätu, ktorá ozvláštnila bryndzové pirohy, žihľavu zas nepoužívali iba do čaju, ale pridávali ju aj do mäsovej alebo zapraženej polievky.

Stále sa dá variť z kvalitných potravín

Hoci klímu Liptova charakterizujú chladnejšie teploty, ľudia si vždy dokázali vypestovať všetko, čo potrebovali. Na takmer celom území Liptova sa výborne darilo kapuste, dokonca v Štrbe sa vo veľkom pestovala mrkva, ktorú gazdovia na vozoch dodávali do ostatných obcí. Ľudia bez problémov dopestovali všetku koreňovú zeleninu, hrach či šošovicu.

„Najúrodnejšia pôda bola v Liptovskej kotline, teda na území, ktoré zatopili vody Liptovskej Mary,“ vysvetlila Zuskinová.

Nie každý má dnes možnosť dopestovať si zdravé potraviny doma, či chovať úžitkové zvieratá. Dostať sa ku kvalitným surovinám, mäsu či mlieku však nie je také náročné, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

„V Liptove funguje množstvo družstiev, ktoré ponúkajú hovädzie, bravčové, baranie či morčacie mäso alebo mlieko z vlastných podhorských chovov,“ priblížila Zuskinová.

Z jedálneho lístka sa vytratili strukoviny

Kuchyňa starých mám dokazuje, že súčasná móda biopotravín nie je nič nové. Väčšina jedál sa pripravovala z doma vypestovaných surovín, z domácich chovov či lesných plodov. Len málo potravín si museli gazdinky kupovať. Nebolo ich síce veľa, ale spotrebovali všetko a neplytvali nimi.

Čaro a chuť doma vypestovanej zeleniny či bylín dnes znova objavuje aj veľa mladých ľudí. Okrem vítaného relaxu a možnosti vyvetrať si hlavu prácou sa tešia z toho, že záhrada sa im bohato odmení.

Aj pre potravinové škandály sa ľudia viac zaujímajú o to, čo jedia a vracajú sa k tradičným a overeným zdrojom. Stále častejšie sa zamýšľajú nad tým, že hoci strava našich predkov bola skromnejšia ako dnes, ľudí vtedy netrápili napríklad cukrovka, zvýšený cholesterol alebo potravinové alergie.

Lekári čoraz hlasnejšie upozorňujú na to, že z dnešného jedálneho lístka sa vytratili strukoviny, čím sa ochudobňujeme o prirodzený prísun zdravej vlákniny. Aj keď typickú stravu charakterizujú skôr primitívne jedlá, obsahuje zložky, ktoré dnes ľuďom v tele veľmi chýbajú.

Človek vyrástol a žije v prostredí, ktoré ho poznačilo prírodnými podmienkami. Starí ľudia to rešpektovali, čo sa odrazilo v ich jedle a koniec koncov aj na ich zdraví.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 362
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 041
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 621
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 390
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 120
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 807
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 342
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  3. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  4. Tomas Hlavaty: Cirkev v službách, nepokoj a jednota.
  5. Michal Fizer: Ponad Košice v legendárnej Cessne 172
  6. Martin Krištofiak: Porušuje Ministerstvo zákon ak sprístupňuje rodné čísla?
  7. František Kukura: Slovensko ešte neskončilo. Možno práve začína.
  8. Marián Viskupič: Fico a Kamenický sa pred kamerami tľapkajú po chrbte, čísla ich usvedčujú z klamstva
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 996
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 009
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 975
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 985
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 466
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 222
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 776
  8. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 669
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Most ponad rieku Revúca je mimoriadne vyťažený.

Radnica dostala na realizáciu dotáciu.


David Púchovský.

David Púchovský roky pracoval pod ľuďmi zo Smeru.


3

Objavte Slovensko inak – pestré, živé a plné prekvapení.


Dievčatá dosiahli skvelý úspech.

Juniorky MBR Ružomberok skvelým spôsom ovládli majstrovstvá Slovenska v basketbale dievčat junioriek (U 19) v Košiciach.


Ján Svrček
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  3. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  4. Tomas Hlavaty: Cirkev v službách, nepokoj a jednota.
  5. Michal Fizer: Ponad Košice v legendárnej Cessne 172
  6. Martin Krištofiak: Porušuje Ministerstvo zákon ak sprístupňuje rodné čísla?
  7. František Kukura: Slovensko ešte neskončilo. Možno práve začína.
  8. Marián Viskupič: Fico a Kamenický sa pred kamerami tľapkajú po chrbte, čísla ich usvedčujú z klamstva
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 996
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 009
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 975
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 985
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 466
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 222
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 776
  8. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 669
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu