Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Nad smetiskom sa všetkým zbiehali slinky

Kedysi ľudia hovorievali, že keď mali kapustu v súdku, zemiaky v pivnici a baraninu v dome, hladom neumreli. Z tejto trojkombinácie dokázali navariť množstvo rôznych jedál.

Božena Ondrejková (vľavo) a Anna Kolkusová nad rozvoniavajúcim smetiskom.Božena Ondrejková (vľavo) a Anna Kolkusová nad rozvoniavajúcim smetiskom. (Zdroj: DAGMARA SARITA POLIAKOVÁ)

PRIBYLINA. „Švábku sme si pod polievku, švábku v chlebe máme. Švábku sme si miesto mäsa, švábku švábkou zajedáme.“ V takomto švábkovom (kto nie je zorientovaný, švábka = zemiaky) duchu sa niesla posledná nedeľa Z liptovskej kuchyne v pribylinskom skanzene. Brba, smetisko, kacera, zemiaky pečené v kožke s bryndzovou nátierkou, zemiakové batôžky, zemiaková polievka či zemiakový posúšik, to všetko rozvoniavalo spod šikovných rúk skanzenových kuchárok - Anny Kolkusovej a Boženy Ondrejkovej.

Prečo švábka?

Prečo si práve zemiaky vybrali ako tému dňa zasväteného liptovskej kuchyni? „Lebo už na poliach dozrievajú, pomaly sa idú kopať, a keďže toto bola posledná kuchyňa, ktorú sme robili tohto roku, vybrali sme si zemiaky, ktoré boli kedysi druhým chlebom v Liptove,“ povedala Anna Kolkusová. Hneď aj vysvetľovala, prečo zemiaky v Liptove nazývajú švábkou, pretože práve na toto sa jej najčastejšie pýtali návštevníci skanzenu.

„Do Liptova prišla švábka v roku 1774. Doniesol ju do Ondrášovej pruský úradník, ktorý robil u Pongrácovcov. Začal liptovských ľudí učiť ich pestovať. Keďže Nemcov kedysi nazývali Šváby, myslím si, že preto švábka z toho vyšla. Hovorí sa, že keď sa začala v Liptove pestovať, nie všetci boli k jej sadeniu naklonení. Vraj Prus často musel použiť až donucovacie metódy, aby zemiaky pestovali. A vidíte, stali sa druhým chlebom v Liptove.“

Recepty na staré liptovské zemiakové jedlá čerpali z knihy Ivety Zuskinovej. „Recepty zozbierala spolu so ženami z celého Liptova ešte v 80. rokoch minulého storočia,“ uzavrela A. Kolkusová.

Kacera či baba?

Okolo kacery sa točila Božena Ondrejková. „Pripravujem ju presne tak, ako sa robí zemiaková baba, lenže do kacery sa nedáva majoránka.“ Čo do nej teda dala ona? „Najprv som zotrela niekoľko zemiakov na jemnom trele (= strúhadle), potom niekoľko na hrubšom, do toho šli vajíčka, krupicová múka, cesnak, soľ, korenie. Zmes som vyliala na vymastený plech a v trúbe upiekla.“

Recept na smetisko visel aj na plote. FOTO: DAGMARA SARITA POLIAKOVÁ

Keď pripravovala na sporáku vonku smetisko, ľudia sa zbiehali k nej. Priťahovala ich najmä vôňa rozpraženej cibuľky so slaninou, ktorú potom naliala do hrnca s uvarenými zemiakmi a surovou vyžmýkanou kapustou. „Kapustu na smetisko nedusím, dávam ju surovú, aby sa z nej nestratili všetky výživné látky. Stačí, keď ju len zalejem horúcou zápražkou.“ Tento recept, podobne ako ďalšie, zdedila po svojej mame, tá tiež po svojej, ona po svojej, takže návody na chutné jednoduché jedlá sa dedia po praslici.

Čo je teda smetisko? Sú to husté popučené zemiaky s kapustou a zásmažkou. „Niekto pije k smetisku kyslé mlieko, ale prv sa k nemu zajedala kyslá polievka, kapustnica, ktorá sa robí z tej vyžmýkanej kapustnej šťavy.“ Hneď dodala, že v kuchyni sa kedysi všetko zúžitkovalo. Aj ona dala, napríklad do osviežujúcej zemiakovej polievky, ktorá sa varila nad otvoreným ohňom v kotle, vyvariť kožu zo slaniny. A pripomenula nad habarkou, ktorú držala v ruke, že tie vyrábali muži doma z vianočných stromčekov. „Nič nevyšlo nazmar,“ usmiala sa.

Habarky vystrúhané z vianočného stromčeka, ktorý takýmto spôsobom slúžil ľuďom ďalej. FOTO: DAGMARA SARITA POLIAKOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 192
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 838
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 628
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 537
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 824
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 725
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 561
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 372
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 170
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 156
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Tvorba rozpočtu mesta na rok 2021 je ohrozená, tvrdí primátor

Tvorba rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš na rok 2021 je podľa primátora Jána Blcháča ohrozená.

Ján Blcháč.

Rozbehnutý Tatran pozastavila až pandémia

Po výborne rozbehnutej 10-zápasovej futbalovej bilancii bez prehry pre druholigový MFK Tatran Liptovský Mikuláš mu dočasnú stopku vystavila koronavírusová pandémia.

Je otázne či Tatran v tohto sezónnej jesennej časti ešte zažije ligovú atmosféru.

V mimoriadnych situáciách bude mesto spolupracovať s akadémiou

Mesto Liptovský Mikuláš bude v mimoriadnych situáciách spolupracovať s Akadémiou ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika.

Chladiarenské rúry sú už položené na svojom mieste

Rozsiahla rekonštrukcia ľadovej plochy bude čoskoro hotová.

Chladiarenské rúry sú už na svojom mieste.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V Banskej Bystrici sa počíta so 60 odberovými miestami po celom meste

Mesto Banská Bystrica počíta v súvislosti s chystaným celoplošným testovaním na nový koronavírus zhruba so 60 odberovými miestami.

Už ste čítali?