Nad smetiskom sa všetkým zbiehali slinky

Kedysi ľudia hovorievali, že keď mali kapustu v súdku, zemiaky v pivnici a baraninu v dome, hladom neumreli. Z tejto trojkombinácie dokázali navariť množstvo rôznych jedál.

Božena Ondrejková (vľavo) a Anna Kolkusová nad rozvoniavajúcim smetiskom.Božena Ondrejková (vľavo) a Anna Kolkusová nad rozvoniavajúcim smetiskom. (Zdroj: DAGMARA SARITA POLIAKOVÁ)

PRIBYLINA. „Švábku sme si pod polievku, švábku v chlebe máme. Švábku sme si miesto mäsa, švábku švábkou zajedáme.“ V takomto švábkovom (kto nie je zorientovaný, švábka = zemiaky) duchu sa niesla posledná nedeľa Z liptovskej kuchyne v pribylinskom skanzene. Brba, smetisko, kacera, zemiaky pečené v kožke s bryndzovou nátierkou, zemiakové batôžky, zemiaková polievka či zemiakový posúšik, to všetko rozvoniavalo spod šikovných rúk skanzenových kuchárok - Anny Kolkusovej a Boženy Ondrejkovej.

Prečo švábka?

Prečo si práve zemiaky vybrali ako tému dňa zasväteného liptovskej kuchyni? „Lebo už na poliach dozrievajú, pomaly sa idú kopať, a keďže toto bola posledná kuchyňa, ktorú sme robili tohto roku, vybrali sme si zemiaky, ktoré boli kedysi druhým chlebom v Liptove,“ povedala Anna Kolkusová. Hneď aj vysvetľovala, prečo zemiaky v Liptove nazývajú švábkou, pretože práve na toto sa jej najčastejšie pýtali návštevníci skanzenu.

SkryťVypnúť reklamu

Viac fotografií nájdete tu.

„Do Liptova prišla švábka v roku 1774. Doniesol ju do Ondrášovej pruský úradník, ktorý robil u Pongrácovcov. Začal liptovských ľudí učiť ich pestovať. Keďže Nemcov kedysi nazývali Šváby, myslím si, že preto švábka z toho vyšla. Hovorí sa, že keď sa začala v Liptove pestovať, nie všetci boli k jej sadeniu naklonení. Vraj Prus často musel použiť až donucovacie metódy, aby zemiaky pestovali. A vidíte, stali sa druhým chlebom v Liptove.“

Recepty na staré liptovské zemiakové jedlá čerpali z knihy Ivety Zuskinovej. „Recepty zozbierala spolu so ženami z celého Liptova ešte v 80. rokoch minulého storočia,“ uzavrela A. Kolkusová.

Kacera či baba?

Okolo kacery sa točila Božena Ondrejková. „Pripravujem ju presne tak, ako sa robí zemiaková baba, lenže do kacery sa nedáva majoránka.“ Čo do nej teda dala ona? „Najprv som zotrela niekoľko zemiakov na jemnom trele (= strúhadle), potom niekoľko na hrubšom, do toho šli vajíčka, krupicová múka, cesnak, soľ, korenie. Zmes som vyliala na vymastený plech a v trúbe upiekla.“

SkryťVypnúť reklamu

Recept na smetisko visel aj na plote. FOTO: DAGMARA SARITA POLIAKOVÁ

Keď pripravovala na sporáku vonku smetisko, ľudia sa zbiehali k nej. Priťahovala ich najmä vôňa rozpraženej cibuľky so slaninou, ktorú potom naliala do hrnca s uvarenými zemiakmi a surovou vyžmýkanou kapustou. „Kapustu na smetisko nedusím, dávam ju surovú, aby sa z nej nestratili všetky výživné látky. Stačí, keď ju len zalejem horúcou zápražkou.“ Tento recept, podobne ako ďalšie, zdedila po svojej mame, tá tiež po svojej, ona po svojej, takže návody na chutné jednoduché jedlá sa dedia po praslici.

Čo je teda smetisko? Sú to husté popučené zemiaky s kapustou a zásmažkou. „Niekto pije k smetisku kyslé mlieko, ale prv sa k nemu zajedala kyslá polievka, kapustnica, ktorá sa robí z tej vyžmýkanej kapustnej šťavy.“ Hneď dodala, že v kuchyni sa kedysi všetko zúžitkovalo. Aj ona dala, napríklad do osviežujúcej zemiakovej polievky, ktorá sa varila nad otvoreným ohňom v kotle, vyvariť kožu zo slaniny. A pripomenula nad habarkou, ktorú držala v ruke, že tie vyrábali muži doma z vianočných stromčekov. „Nič nevyšlo nazmar,“ usmiala sa.

SkryťVypnúť reklamu

Habarky vystrúhané z vianočného stromčeka, ktorý takýmto spôsobom slúžil ľuďom ďalej. FOTO: DAGMARA SARITA POLIAKOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  2. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  3. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  4. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  5. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  6. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  7. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  8. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  1. Sú prípravky na imunitu len vyhodené peniaze?
  2. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  3. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  4. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  5. Nové átrium aj učebňa. V Pečovskej Novej Vsi investujú do školy
  6. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  7. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  8. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 19 058
  2. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina 6 540
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 4 932
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 629
  5. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 4 329
  6. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 3 695
  7. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 409
  8. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 3 268
  1. Ernest Klotton: Tipy na predsvadobné fotografovanie
  2. Elena Antalová: Úloha č.1 vládcov Si a Putin: Nesmrteľnosť
  3. Vladimír Krátky: PHM za Bratislavou vs. - za Prahou .
  4. Vladimír Bojničan: Náboženské spôsobilosti, zvyklosti, tradície ako súčasť osvieteneckého sveta??? Pán Havran, to je ale urážka racionálneho rozumu!
  5. Martin Fronk: Jazierko, kde sa čas zastavil – Bacúrovské zrkadlo neba
  6. Radoslav Medzihradský: Moravský kras vs Slovenký kras
  7. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša I. (prekopaná verzia)
  8. Štefan Šturdzík: Dve lokomotívy sa zrazia v Oktagone.
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 15 388
  2. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 15 195
  3. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 15 191
  4. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 11 772
  5. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch 9 508
  6. Ján Valchár: Zaujímavé fakty okolo ruskej ropy. 9 174
  7. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 8 346
  8. Elena Antalová: Nehorekujme. Všetko je inak. 6 930
  1. Radko Mačuha: Hory majú oči.
  2. Marcel Rebro: Fico v Pekingu: Európsky exot na Putinovej prehliadke
  3. Radko Mačuha: Podať si ruku s Putinom, nieje žiadne umenie.
  4. Marian Nanias: Jachtavý brat Lacko.
  5. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS
  6. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee II. - jedno z možných objasnení
  7. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee
  8. Jiří Ščobák: Ako prísť o peniaze ľahko a rýchlo
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Víno je viac než len nápoj.


Za prvých 6 mesiacov 2025 sa celkovo všetkými vlakmi ZSSK odviezlo o 1,5 % viac cestujúcich ako vlani v rovnakom období.

Viac cestujúcich, vyššia spokojnosť a rastúci záujem o špeciálne služby.


Richard Varga.

Varga a Yaksha menia vnímanie triatlonu. Nový koncept bez stopiek dá šancu aj tým, čo si chcú len užiť pohyb.


Na Operáciu Háj si trúflo až 70 pretekárov.

Premiérová akcia má ambíciu stať sa tradíciou.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu