LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Organizátori farmárskych trhov chcú do väčších miest vrátiť tradíciu priameho predaja poľnohospodárskych a remeselných výrobkov.
Uplynulý týždeň rozložili stánky vo viacerých mestách vrátane Liptovského Mikuláša. Zvyčajne vyľudnené centrum rozvoňali kysnuté koláče, údeniny a oživila vrava zvedavých ľudí.
„Teší nás, že konečne prichádzajú na to, že v supermarkete si síce kúpia lacnejšie paradajky, ale ich chuť nemá so zeleninou nič spoločné a žujú polystyrén. Klobáska, ktorú kúpia od malého výrobcu, bude chutiť inak, lebo ju vyúdil na dubovom dreve a nenatrel ju vodou zmiešanou s umelou vôňou duba,“ povedal organizátor farmárskych trhov Vladimír Novotný.
V zahraničí je priamy predaj bežný
Trhy fungujú všade v Európe už stáročia. Farmári, ktorí niečo vyrobia, raz týždenne produkty priamo predávajú. Zarobia si za to, čo vyprodukujú, môžu sa ďalej rozvíjať alebo zamestnať nových ľudí. Zákazníci zas majú záruku, že kupujú pôvodné výrobky z regiónu.
V Liptovskom Mikuláši si mohli ľudia vyberať medzi domácou zeleninou, mäsovými výrobkami, medom alebo napríklad syry.
„Oslovili sme aj výrobcov z Maďarska a Česka, ktorí majú tiež výborné produkty a ľudia si na ne zvykli. Originálnu maďarskú papriku ponúkajú pestovatelia k Kolče, chutné frgále vyrábajú zas na Valašsku,“ spresnil Novotný.
Farmári sa musia s trhmi zžiť
Zaujímalo nás, či majú na trhoch priestor aj liptovskí farmári. „Sme tu prvý raz, Liptáci zatiaľ o tejto možnosti nevedia. Začínajú sa nám už hlásiť, na budúci týždeň by mali ponúknuť výsledky svojej práce aj oni,“ doplnil organizátor trhov.
Na trhoch môže predávať pestovateľ, ktorý vlastní pôdu a zaregistroval sa na mestskom alebo obecnom úrade. Pokiaľ chce predávať výrobky, potrebuje už povolenie od hygienikov alebo veterinárov.
„Prišla som sa pozrieť zo zvedavosti, ale kúpila som zeleninu. Na Liptove nemáme veľa príležitostí dostať sa k do- ma vypestovanej paprike či paradajkám. Chutí inak, preto sa nestane, žeby sme ju vyhodili,“ povedala staršia pani.
O rok budú aj v Ružomberku
Centrum Liptovského Mikuláša zaplnia farmári každý štvrtok až do konca jesene. Po zimnej prestávke sa opäť vrátia. „Chceme predávať, čo farmári dopestujú u nás, pretože o domácu zeleninu majú ľudia najväčší záujem. Trhy obnovíme, keď budú šaláty, reďkovky, cibuľky. Nedopustíme, aby slovenskí farmári predávali banány a pomaranče,“ vysvetlil Novotný.
Organizátori majú záujem ponúknuť tradičné produkty aj Ružomberčanom. „Získanie povolení je náročný proces, no veríme, že od marca budeme predávať aj tam,“ dodal Novotný.