RUŽOMEBROK. Medzi pradávnymi keltskými stavbami rozložil svoju kuchyňu aj známy šéfkuchár Jaroslav Židek, aby nakrútil ďalší diel relácie Nebíčko v papuľke.
Po skanzene ho sprevádzala Viera Kunová, historička z Liptovského múzea v Ružomberku, ktorá predstavila fascinujúcu keltskú kultúru, zaujímavosti z bež- ného života, ale keďže ide o kulinársku reláciu, aj keltskú kuchyňu.
Základ keltského jedálneho lístka tvorili jedlá, ktorých základom boli obilniny a strukoviny.
„Dokázali si ich dopestovať na terasovite upravovaných poliach na východnej strane Havránku. Konzumácia mäsitých jedál sa spájala s mimoriadnymi a sviatočnými udalosťami. Zato mlieko a mliečne výrobky, nazbierané lesné plody, lieskové orechy, huby, bylinky boli častým a vítaným spestrením stravy,“ povedala Kunová.
Podrobnosti však neprezradila, aby nepokazila prekvapenie, ktoré na divákov televíznej relácie čaká už koncom novembra.