LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Autor v knihe približuje aj strhujúce príbehy zaujímavých ľudí, ponúka vynikajúce recepty chatárov, hotelierov, majstrov kulinárskeho umenia a prominentných návštevníkov.
„Tatry sa pred vyše stoštyridsiatimi rokmi otvorili svetu vďaka Košicko-bohumínskej železnici. Vznikli tatranské osady, vybudovali tam desiatky hotelov a sanatórií, postavili horské chaty so špecifickou atmosférou a nezabudnuteľnýni osobnosťami,“ vysvetlil Štefan Packa.
„Takto sa začal písať aj príbeh tatranského hotelierstva a gastronómie,“ dodal.
On sám pôsobil vyše polstoročia v špičkových hotelových zariadeniach Vysokých a Nízkych Tatier. Začínal ako učeň v odbore čašník v Grandhoteli v Starom Smokovci a profesionálnu dráhu ukončil ako riaditeľ hotela Grand v Jasnej v Nízkych Tatrách.
V Tatrách bol Castro, kráľovná aj pápež
Do novej knihy zapracoval svoje spomienky na ľudí, s ktorými sa počas profesionálnej kariéry stretával, alebo s ktorými pracoval.
Zaujímavé materiály do knihy získal aj od pamätníkov. Napríklad o príhode s kubánskym prezidentom Fidelom Castrom, ktorý strávil v lete 1972 vo Vysokých Tatrách tri dni.
„Toľko sa rozprávalo, že Castro v Tatrách poľoval na kamzíky a strieľal ich z vrtuľníka, až sa z rozprávania stala legenda,“ povedal Š. Packa. Keď uvažoval o vydaní knihy, chcel do nej opísať aj túto kurióznu príhodu, preto zisťoval, či sa stala naozaj tak, ako sa hovorilo.
„Je pravda, že Fidel Castro bol na poľovačke, sprevádzala ho ochranka, funkcionári a traja lesníci. Od jedného z nich som sa však dozvedel, že to bola klasická poľovačka a žiadne strieľanie z vrtuľníka sa nekonalo.“
To je však len jeden z tatranských príbehov v knihe. Autor v nej píše aj o prezidentoch, ktorí do Tatier prišli v rámci oficiálnych návštev alebo súkromne, o návšteve britskej kráľovnej Alžbety II. či o vzťahu pápeža Jána Pavla II. k týmto horám.
Ku koloritu patria chaty, chatári aj legendárni nosiči
Priestor venuje nielen významným návštevám, prominentom či grandhotelom, ale aj ľuďom, ktorí sa o nich starali.
Nevynechal ani útulné chaty a legendárnych chatárov, bez ktorých by Tatry stratili svoj kolorit.
Spomeňme aspoň Rainerovu chatu s chatárom Pavlom Petrasom, Bílikovu chatu, Chatu pri Zelenom plese, na ktorej vyrastala reprezentantka v zjazdovom lyžovaní Jana Gantnerová Šoltýsová, Skalnatú chatu, Téryho chatu aj horské chaty v Jasnej. Kniha by nebola úplná bez Laca Kulangu, kráľa tatranských nosičov. A Tatry bez mnohých ďalších ľudí, o ktorých Š. Packa v publikácii píše.
Profesionáli, ktorí reprezentujú aj v zahraničí
Kapitolu venoval aj hotelierom z Tatier, ktorí reprezentovali Slovensko na rôznych svetových podujatiach.
„Sú to profesionáli, doslova dráči v práci, ktorí urobili pre slovenské hotelierstvo a gastronómiu veľa. Myslím si, že si zaslúžia veľkú úctu. Žiaľ, niektorí z nich už zomreli,“ vyjadril sa Š. Packa.
Stoštyridsaťstranovú knihu vo vynikajúcej grafickej úprave vydalo Vydavateľstvo Matice slovenskej v Martine. Okrem príbehov ľudí sú v nej informácie a zaujímavosti o vzniku Tatier a tatranských osád aj o produktoch vhodných na použitie v kuchyni z tatranskej prírody. Dopĺňajú ju fascinujúce fotografie prírody aj dokumentárne historické a súčasné.
Netradičný pohľad cez reálie a špeciality
Čitateľom sa na úvod prihovára primátor mesta Vysoké tatry Ján Mokoš: „Špecifické regionálne špeciality dotvárajú celkový kolorit, ktorý zanecháva v nás nezmazateľné spomienky. Keď to doplníte návštevou zaujímavých miest a správnou dávkou lokálnych informácií o dianí zo života navštíveného miesta, dostanete komplexný a zaujímavý pohľad na danú destináciu."
„Niekedy je prácne a ťažké sa k takýmto informáciám dostať. Preto si myslím, že autor knihy Tatry na tanieri Štefan Packa urobil túto náročnú prácu namiesto čitateľov a priniesol na naše najvyššie hory a život v nich netradičný uhol pohľadu. Pozerá sa na ne cez regionálne špeciality, gastronomický drobnohľad a tatranské reálie,“ dodal J. Mokoš.
Stopäťdesiat receptov tatranských špecilít
Viac ako stopäťdesiat receptov tatranských špecialít rozdelil autor do kapitol.
Možno si podľa nich pripraviť chuťovky a studené jedlá, polievky, múčne a zeleninové jedlá, hlavné jedlá, šaláty a dezerty.
Asi tretina receptov je ilustrovaná pôsobivými fotografiami jedál, ktoré pripravil František Turek, predseda Tatranského klubu kuchárov a cukrárov spolu s autorom. Fotografovali ich jednom z hotelov v Dolnom Smokovci.
Slávnostná prezentácia knihy sa v Liptovskom Mikuláši uskutoční 20. decembra o 16. hodine v Dome Matice slovenskej. Súčasťou bude aj autogramiáda a beseda s autorom.