V starobylej peci

PRIBYLINA. Voňavé a chrumkavé oblátky piekli 29. decembra v kaštieli pribylinského skanzenu jeho dve zamesnankyne Božena Ondrejková a Martina Mäsiarová. „Vianočné oblátky kedysi piekli v dedine najmä učitelia a kňazi," povedala M. Mäsiarová a pridala recept, podľa ktorého ona pripravovala cesto. Vianočné oblátky: liter mlieka, 60 Dg hladkej múky, dve žĺtka, vanilkový cukor, štipka sol.

„To je základné cesto, doň možno pridať, napríklad škoricu alebo pomleté oriešky." B. Ondrejková dodala, že ony síce pečú oblátky bez „vzorky", ale kedysi na železných kliešťach boli vzory, ktoré sa odtlačili do oblátok pri pečení. „Najmä krížik či iný vianočný motív. Hotové ešte teplé oblátky vkladali do knihy, aby sa pri chladnutí nekrútili."

SkryťVypnúť reklamu

Ako na oblátky? Nech sa páči fotopostup:

V starobylej peci bolo treba najprv dobre zakúriť.

Potom železné kliešte B. Ondrejková natrela včelím voskom, aby sa na ne cesto nelepilo.

Lyžička cesta zaškvrčala na rozohriatych kliešťach.

Šup s kliešťami do ohníka v peci.

Teraz treba narátať do desať, potom obrátiť kliešte, zas rátanie do desať, kým sa oblátka z oboch strán upečie.

Hotový, voňavý a chrumkavý výtvor vychádza z „papuľky" železného nástroja.

Oblátky ani nestačili chladnúť na tanieri. Raz-dva sa strácali v bruchách návštevníkov.

Upiecť si vlastnú oblátku. Aj to bola jedna z možností poslednej decembrovej nedele v roku 2013.

VIAC O PROGRAME V SKANZENE NÁJDETE TU.

Autor: Emka Zemková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 424
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 115
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 784
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 449
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 152
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 899
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 196
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Most ponad rieku Revúca je mimoriadne vyťažený.

Radnica dostala na realizáciu dotáciu.


David Púchovský.

David Púchovský roky pracoval pod ľuďmi zo Smeru.


3

Objavte Slovensko inak – pestré, živé a plné prekvapení.


Dievčatá dosiahli skvelý úspech.

Juniorky MBR Ružomberok skvelým spôsom ovládli majstrovstvá Slovenska v basketbale dievčat junioriek (U 19) v Košiciach.


Ján Svrček

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu