Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Sekať fľašu šampanského je zábavné, ale aj nebezpečné

Tomáš Vyšváder je someliér roku 2008. Rodák z Malaciek pôsobí v Modre vo vínnej reštaurácii. Študoval ale na Hotelovej škole v Liptovskom Mikuláši.

Kuchári neradi vidia, keď someliér používa na sabráž ich nože.Kuchári neradi vidia, keď someliér používa na sabráž ich nože. (Zdroj: OLIVER ONDRÁŠ)

DEMANOVSKÁ DOLINA. Odborník na víno chvíľu pracoval aj v lyžiarskom stredisku v Demänovskej Doline. „Ostali medzi nami dobré vzťahy, preto som sa sem na chvíľočku opäť vrátil. Oslovili ma, či by som slávnostne odštartoval kulinársky večer v reštaurácii Von Roll, priamo na lyžiarskom svahu v nadmorskej výške 1 670 metrov,“ povedal.

Prevádzkovatelia sa rozhodli pre sabráž, no nie obyčajnú. Pôvodne to mala byť šesťlitrová fľaša šampanského Bollinger. Je to jedno z najlepších svetových šampanských spojené aj s menom Jamesa Bonda, agenta 007.

„Šesťlitrovú fľašu sa im ale, našťastie, nepodarilo zohnať. Doniesli teda deväťlitrovú,“ povedal s úsmevom odborník na víno.

Vo fľaši až osem atmosfér

Na netradičné otvorenie fľaše mal someliér len jeden pokus. Povedal, že trochu mal obavy. „Ani nie preto, že by sa to nepodarilo. Skôr som sa bál, aby fľašu neroztrhlo.

„Vtedy všetko sklo lieta naokolo a môžem povedať, že to nie je vôbec príjemné,“ opísal skúsenosti T. Vyšváder.

Vo fľaši je tlak sedem až osem atmosfér a vzniká druhotným prirodzeným kvasením.

Sabráž je v podstate sťatie hrdla fľaše. Ľudia majú pred touto technikou rešpekt. Nerobí to každý. No keď si to prvýkrát pri odbornom dohľade ktosi vyskúša, už je to jednoduchšie. „Musíte sa jednoducho prekonať,“ dodal someliér.

Tomáš Vyšváder robil sabráž po prvýkrát asi pred ôsmimi rokmi. Bolo to v Hotelovej škole v Liptovskom Mikuláši. „Tiež som mal obavy. Ešte predtým som videl, ako sklo z fľašky rozrezalo kolegovi ruku. To mi na odvahe veru nepridalo,“ zaspomínal.

Musí trafiť prstenec hrdla

Kolega ho potom vyzval, aby techniku predsa len študentom ukázal.

„Nechcel som, no nakoniec ma presvedčili. Doslova ma zburcovali, zbledol som, nedýchal som, no fľašu som po prvýkrát nakoniec odsekol. Odvtedy je to moja špecialita, robím to všade, kde je to bezpečné a možné,“ povedal.

A v čom je ten správny grif? Šampanské alebo sekt musí byť dobre vychladené, najlepšie na tri až päť stupňov Celzia. Potom musíte hrdlo fľaše správne nasmerovať. Asi do tridsať- až štyridsaťstupňového uhla.

Fľaša by, samozrejme, mala mať korkovú zátku. Seknúť by ste mali tak, aby ste trafili prstenec hrdla. Nie priamo do fľaše, ale sek musíte viesť po skle. Drahšie sekty sú na sabráž vhodnejšie, fľaše sú zvyčajne kvalitnejšie, sklo nemá mikroskopické trhliny.

„Ak sa vám seknutie nepodarí na prvýkrát, fľašu otvorte normálnym spôsobom. Čiastočne by sa mohla narušiť jej štruktúra. Pri ďalšom pokuse by mohlo dôjsť k jej explózii,“ odporučil T. Vyšváder.

Len-len že fľašu udržal

Someliér uistil, že úlomky skla sa do fľaše určite nedostanú. Je v nej veľký tlak, a ten to jednoducho neumožní. „Z hrdla ide ešte spŕška šampanského, takže všetko z fľaše vytlačí von,“ dodal.

Sabráž deväťlitrovej fľaše v nadmorskej výške takmer dvetisíc metrov nad morom je slovenským rekordom. „Neviem o nikom, komu by sa to podarilo predo mnou. Viem ale, že kolega už napríklad sekal šesťlitrovku šampanského,“ povedal someliér.

V reštaurácii, kde T. Vyšváder pracuje, robí sabráž majiteľ, manažérka, ale aj ostatní kolegovia. Na oslave svojej tridsiatky someliér sabrážoval len trojlitrovú fľašu.

„Bola to ťarcha, len, len že som ju udržať v ruke. Deväťlitrovku sme preto pekne vypodložili, aby všetko odletelo správnym smerom,“ spresnil.

Sekal by rád na Lomničáku

T. Vyšváder ubezpečil, že rekord sa dá určite ešte posunúť ďalej. Šampanské býva aj v dvanásť- či pätnásťlitrových fľašiach.

Dodal, že originálnejšie by bolo, odseknúť ho na visutej lávke na Lomnickom štíte. Možno práve kvalitnú slovenskú značku.

Na sekanie najčastejšie someliér používa šabľu, mačetu alebo kuchársky tranžírovací nôž.

„Kuchári ale neradi vidia, keď používam ich nože. Sú to také ich grály, doslova sväté predmety,“ dodal s úsmevom.

Pokračoval, že ak by ste predsa len chceli sabráž skúsiť sami doma, pokojne použite nôž. Len to nerobte ostrou čepeľou, ale opačnou, tupou stranou.

Mal banán, kravatu aj nos

Ako zaujímavosť someliér ešte doplnil, že hrdlo fľaše už odsekával aj zmrazeným banánom, v ktorom bola ukrytá kovová planžeta.

Podobne to urobil aj kovovým plátom skrytým v kravate. Potom aj nožnicami, podkovou alebo golfovou palicou.

„Ide to v podstate čímkoľvek, čo má ostrú hranu. Sabráž sa dá efektne urobiť pohárom, no je to riziko. Niekedy pohár praskne a môžete sa poriadne dorezať. Keďže ma ruky živia, môže mi to poriadne skomplikovať život,“ vysvetlil.

Najextravagantnejší spôsob zažil odborník na víno v Čechách.

„Jeden špičkový someliér má krásny, výrazný profil nosa. Jeho kolega, finalista súťaže, si dal ten jeho profil vyrobiť z plechu. Hrdlo fľaše potom odrazil doslova jeho nosom. Nápadom všetkých ohúril a zaručene vyhral,“ spomenul si na veselú príhodu.

Rekord trval iba zlomok sekundy

Spresnil, že rekordnú deväťlitrovú fľašu kvalitného moku, ktorú odsekol v reťazci, určite nekúpite. Stála približne 1500 eur.

Komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok, dodal, že osobitosťou úspešného rekordného pokusu bolo, že trval iba zlomok sekundy.

„Určite je to pozoruhodný výkon aj v celosvetovom meradle, lebo málokto kdekoľvek robil sabráž s takouto veľkou fľašou šampanského a, navyše, v takejto nadmorskej výške,“ povedal.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 310
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 527
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 777
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 971
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 949
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 628
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 805
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 729
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 589
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 918
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hrboltová ide na postup, jesennú časť odohrali bez jedinej prehry

Hovorili sme s trénerom futbalistov TJ Iskra Hrboltová Milanom Krivošom. Nič iné ako postup v ružomberskej mestskej časti sa v súťažnom ročníku 2020/2021 neberie.

Hrboltová v zelenom v zápase proti Lipt. Ondreju.

Situácia v nemocniciach v Žilinskom kraji sa zhoršuje

Nemocnica v Liptovskom Mikuláši len prednedávnom vyčlenila 28 ložok pre pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň.

Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny v UNLP Košice.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

AKTUALIZOVANÉ: 12:55

Samosprávy hľadajú dobrovoľníkov, tu sú kontakty

Výber miestností ovplyvňuje aj očakávané nepriaznivé počasie. Liptovské samosprávy hľadajú dobrovoľníkov.

Vojaci prechádzali mestom navrhnuté odberové miesta v Ružomberku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Už ste čítali?