LIPTOV. Predaj veľkonočných jahniatok má na Slovenku viac ako dvadsaťročnú tradíciu. Cena kvalitného mäsa, ale podľa chovateľom postupne klesá.
Ján Šuchtár spoločne so synom chová ovce v Liptovskom Ondreji. Tejto robote sa venuje už viac ako tridsať rokov. Do Talianska tento rok poslal približne dvesto jahniatok.
Pri tejto robote sa nevyspia
„Asi sedemdesiat sme si nechali. O jahniatka na chov, alebo mäso majú záujem aj ľudia z okolitých dedín,“ povedal skúsený chovateľ.
Počas sezóny, od jari do jesene chovajú Šuchtárovci aj šesťsto oviec. Momentálne ich majú asi tristo, ale drobní hospodári im na leto, po niekoľkých kusoch, zvážajú aj vlastné ovečky. Tie si na jeseň opäť odvezú.
„Pri takejto robote sa nevyspíte,“ spresnil syn Ján Šuchtár mladší. Dodal, že ráno stával o tretej a tak to bude podľa neho, až do jesene.
Veľmi dôležité pre ďalšiu produkciu farmárov je mlieko. Preto musia jahniatka odstaviť od matky, bahnice. „Hneď potom začíname dojiť. Z mlieka vyrábame rôzne syry ale aj žinčicu. Časť jahniatok si pre obnovu chovu nechávame a nadbytok predáme,“ vysvetlil J. Šuchtár mladší.
Zákazníci sú nároční
O slovenské jahniatka majú na talianskom trhu záujem hlavne pre kvalitné mäso. „Zákazníci sú nároční, takže obchodníci si vyberajú len tie najlepšia kusy,“ vysvetlil domáci hospodár z Liptovských Sliačov.
Spresnil, že keď malé ovečky predával prvý krát, cena bola vyššia. Teraz postupne klesá. „Neviem čím to je, možno konkurencia z iných krajín tlačí ceny nižšie. Neodpovedanou otázkou ostáva, či sú také kvalitné ako naše,“ doplnil.
Z Liptovských Sliačov odišlo v prvý deň do Talianska asi dvesto jahniatok. V druhý deň ich narátali horko-ťažko sto. V dedine teraz chovajú asi tisíc oviec, ale voľakedy ich bolo o polovicu viac. „Chovu sa venujú len starí statkári, mladým sa do takejto roboty už veľmi nechce,“ zhodli sa miestni gazdovia.