LIPTOV. Ochorenie spôsobené nebezpečnou kliešťovou encefalitídou sa prejavilo u piatich ľudí, ktorí sa zhodli, že konzumovali ovčí syr zo salaša pri Ružomberku.
Troch pre vážny zdravotný stav museli hospitalizovať na infekčnom oddelení martinskej nemocnice.
Potvrdila to Katarína Ranostajová, vedúca oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne.
Ochorenie je na severe Slovenska zriedkavé. Dolnokubínski hygienici začali okamžite pátrať po príčine nákazy a informáciu o epidémii ohlásili kolegom z Liptova.
Na základe hlásenia skontrolovali prevádzku salaša aj pracovníci regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Výrobni syrov na salaši uložili okamžité preventívne opatrenia.
Vírus sa tepelnou úpravou ničí
Človek sa kliešťovou encefalitídou nemusí nakaziť len od kliešťa, ktorý ochorenie prenáša.
Môže ju dostať aj druhotne, konzumáciou surového mlieka alebo mliečnych výrobkov zo zvierat, ktoré boli infikované. Pasterizáciou mlieka, čiže tepelnou úpravou, sa vírus zničí.
Nie všetky syry sa ale vyrábajú z pasterizovaného mlieka. Salaš, z ktorého syr nakazení konzumovali, syry vyrába tradičnou metódou bez pasterizácie.
Pracovníci veterinárnej a potravinovej správy ešte pred vyhlásením epidémie 30. apríla na základe výsledkov vyšetrovaného mlieka urobili na salaši kontrolu.
Mlieko od jedného dodávateľa nevyhovelo vyšetreniam a veterinári nariadili mlieko pasterizovať. „Odvtedy dodávateľ prestal voziť mlieko do prevádzky,“ povedal Ján Stupka, riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Liptovskom Mikuláši.
Na základe vyšetrovania epidémie urobili 5. mája hygienici aj veterinári na salaši ďalšiu kontrolu, aby zistili, či mlieko, z ktorého vyrábajú syry, pochádza z nakazených zvierat.
Do času, kým sa podozrenie na salaši potvrdí alebo vylúči, uložili niekoľko nariadení, aby sa v čase vyšetrovania epidémie nemohli dostať na trh zdravotne nevyhovujúce výrobky.
Salašu nariadili pasterizáciu surového ovčieho mlieka, ktoré tam spracováva, a pozastavili predaj výrobkov zo surového ovčieho mlieka.
Hygienici zatvorili reštauráciu
Po prijatí oznámenia o potvrdenom víruse encefalitídy išli na salaš, z ktorého sa pravdepodobne rozšíril, aj liptovskomikulášski hygienici. Tí skontrolovali reštauračnú časť salaša.
„Zistili sme závažné hygienické nedostatky, preto sme nariadili zatvorenie prevádzky reštaurácie. Opatrenie zároveň vylúči aj prípadné riziko šírenia nákazy jedlami, na ktoré používajú výrobky z vlastnej výroby,“ povedala regionálna hygienička Gabriela Guráňová.
Čitatelia, ktorí sa o zatvorení prevádzky dozvedeli, nás upozornili, že reštaurácia je stále otvorená.
Oslovili sme spoločnosť, ktorej salaš patrí. Najskôr nám telefonicky poskytli vyjadrenie, neskôr mejlom oznámili, že si neželajú, aby sme informácie uverejnili.
Pokiaľ testy, ktoré veterinári nariadili, preukážu, že na salaši vyrábali a predávali syr z mlieka infikovaných zvierat, regionálna veterinárna a potravinová správa bude postupovať podľa zákona.
To znamená zákaz výroby a predaja výrobkov zo surového ovčieho mlieka. Budú môcť pracovať len s tepelne upraveným mliekom.
Chovatelia, ktorí sú registrovaní v Združení oviec a kôz, tvrdia, že pasienky aj ovce ošetrujú preventívne aj proti vírusu kliešťovej encefalitídy.
„Ak sú ovce a pasienky ošetrené, riziko infikovania je minimálne. Raz ročne, mimo mliečnej sezóny, ošetrujeme ovce antibiotikami,“ povedal chovateľ oviec Peter Angelovič z farmy Kamenica.
„Ak chovatelia ovce neošetrujú, riziko nákazy je dosť veľké. Na našej farme ošetrujeme pravidelne a staráme sa o ne. Živí nás to,“ dodal.
Štát vydal mimoriadne opatrenie
Na vzniknutú situáciu zareagoval hlavný veterinárny lekár Slovenska Jozef Bíreš vydaním mimoriadneho núdzového opatrenia.
Chovatelia musia zabezpečiť laboratórne vyšetrenie vzorky surového ovčieho a surového kozieho mlieka na vírus kliešťovej encefalitídy vo Veterinárnom a potravinovom ústave Dolný Kubín.
Ak sa vo vzorke potvrdí vírus kliešťovej encefalitídy, nemôžu surové mlieko a výrobky z neho bez pasterizácie uvádzať na trh.
Kozie a ovčie mlieko nemusia dať kontrolovať chovatelia, ktorí ho dajú na pasterizáciu.
Hlavný veterinárny lekár odporúča pred kúpou výrobkov alebo pred konzumáciou jedál zo surového ovčieho a kozieho mlieka vyžiadať si potvrdenie, že mlieko, ktoré používajú, je laboratórne vyšetrené.
Ak ho zariadenie nemá, radšej výrobky nekupovať.
Autor: SME