Pondelok, 22. január, 2018 | Meniny má Zora
Pridajte si svoje mesto

Samospráva opäť zverejnila stovky osobných údajov

Z ružomberskej radnice opäť unikli citlivé osobné údaje. Pri príprave materiálov do mestského zastupiteľstva nevymazali rodné čísla a dátumy narodení.

Pred dvoma rokmi dostala referentka napomenutie. Tentoraz zverejnili oveľa viac údajov. Kto nesie za vzniknutú situáciu zodpovednosť, zatiaľ neurčili.(Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Na ružomberskom mestskom úrade majú znova rovnaký problém ako pred približne dvoma rokmi. Radnica opäť zverejnila osobné údaje viacerých ľudí.

Koncom roka 2011 sa dostali na verejnosť dve predkladacie správy na rokovanie zastupiteľstva so všetkými chránenými údajmi. Referentka, ktorá mala ich spracovanie na starosti, dostala za to napomenutie.

Teraz prešetruje Úrad na ochranu osobných údajov pochybenia pri príprave všetkých materiálov do zastupiteľstva zverejnených od roku 2012. Rádovo ide o stovky zverejnených mien s rodnými číslami a dátumami narodení.

Jednoduchý krok a údaje sa ukážu

Poslanci pravidelne rokujú o predaji, nájme alebo výmene majetku medzi mestom a fyzickými osobami. Týka sa napríklad predaja nehnuteľností, ale sú tu aj ľudia, ktorí si chcú usporiadať svoje pozemky.

Od mesta potrebujú kúpiť často maličké parcely, na ktorých majú napríklad garáž alebo predzáhradku. V materiáloch, ktoré poslancom pripravuje právne oddelenie, je vždy napísané meno človeka, jeho adresa a občianstvo.

Dátum narodenia a rodné číslo v materiáloch nie je vidieť. Neznamená to ale, že dokument nemá v sebe túto informáciu uloženú. Stačí, aby si ktokoľvek prekopíroval text do bežného programu na prácu s textom a zmenil farbu písmen napríklad na čiernu. Citlivé údaje sa jednoduchým krokom ihneď ukážu.

Rodné čísla poslancov aj podnikateľov

Na internetovej stránke mesta sú zverejnené materiály, o ktorých rokovali poslanci mestského zastupiteľstva od roku 2011.

Dokumenty týkajúce sa nakladania s majetkom v sebe stále obsahujú informáciu o osobných údajoch ľudí, ktorí za posledné dva roky od mesta niečo kúpili či vymenili. Našli sme medzi nimi osobné údaje mestských poslancov, ale aj miestnych podnikateľov.

Prednosta mestského úradu Dušan Mataj povedal, že administratívni pracovníci osobné údaje postupne odstraňujú. Ide však o veľké množstvo dokumentov.

„Na internet umiestňujeme materiály bez osobných údajov, ktoré predtým vybielime. Dostali sme upozornenie, že existuje technický spôsob, ako sa k údajom dá dostať. Akonáhle sme to zistili, zabezpečili sme také riešenie, aby sa to neopakovalo. Pracovníci ich prerábajú, aby sa z nich údaje nedali vytiahnuť, “ povedal prednosta.

Aj keď radnica na stránku mesta umiestňuje postupne opravené dokumenty, v priebehu dvoch rokov, čo boli na stránke zavesené, si ich stiahlo množstvo ľudí.

Počkajú na výsledky kontroly

Oslovili sme Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý prešetruje únik informácii z ružomberského mestského úradu. Chceli sme vedieť, aké sankcie mestu hrozia.

„Úrad sa predmetnou vecou zaoberá, preto sa k nej nebude bližšie vyjadrovať,“ dozvedeli sme sa od Lucie Kopnej, hovorkyne Úradu.

S prešetrovaním porušenia zákona o ochrane osobných údajov na mestskom úrade začali minulý týždeň. „Počkáme na výsledky kontroly a podľa nich sa zariadime," dodal Mataj.

Pôžičky vďaka ukradnutej identite

Rodné číslo spolu s menom, priezviskom, adresou bydliska a dátumom narodenia sú údaje, o ktoré majú vynaliezaví podvodníci veľký záujem.

Dnes je už vďaka moderným technológiám pomerne jednoduché vytvoriť si falošné doklady. Na ne si môžu potom zobrať z banky pôžičku, kúpiť auto na splátky, uzatvárať rôzne zmluvy, ubytovať sa v hoteli.

Spoločnosti následne pristúpia k vymáhaniu peňazí, no žiadať ich budú od reálneho človeka, ktorému ukradli identitu.


  1. V lavíne zahynul poľský skialpinista 2 255
  2. V obchodnom dome nahlásili bombu, išlo o planý poplach 403
  3. Kedy možno auto zaparkovať pred rodinným domom 377
  4. Radostný počin dvoch bratov sa zrodil takmer bezodpadovo 311
  5. Devastácii prírody by sa mohlo predísť ekologickým cestovným ruchom 243
  6. Na sedačkovej lanovke v Jasnej skolaboval 64-ročný lyžiar 177
  7. Robí reklamu fašiangovej tradícii aj recyklácii 139
  8. Nová cesta odľahčí dopravu na sídlisku 126
  9. Dôležité body nezískali, v Zámkoch prehrali 65
  10. Vo Važci otvorili Otcovu stodolu na pomoc mužom 57

Najčítanejšie správy

Mikuláš

V lavíne zahynul poľský skialpinista

Západné Tatry majú prvú tohtoročnú obeť. V lavíne tam včera zahynul mladý skialpinista.

V obchodnom dome nahlásili bombu, išlo o planý poplach

V obchodnom dome v Liptovskom Mikuláši nahlásili bombu. Ľudí evakuovali a pyrotechnici to preverili. Bombu nenašli.

Kedy možno auto zaparkovať pred rodinným domom

So zaparkovanými autami na obecných alebo krajských cestách majú problém viaceré liptovské obce. Proti sebe stoja ohľaduplnosť a zákon.

Radostný počin dvoch bratov sa zrodil takmer bezodpadovo

Janko a Vladko. Vekový rozdiel im nedoprial veľa spoločných detských hier, dospelosť im dovolila vyhrať sa s veľkou ekostavebnicou, dokonca takmer bezodpadovou.

Devastácii prírody by sa mohlo predísť ekologickým cestovným ruchom

Cestovný ruch prináša do Národného parku Nízke Tatry nielen pozitívne, ale aj negatívne vplyvy.

Blízke regióny

Rekonštrukcia mosta v Martine na Ľadovni stála tisíce eur, no aj tak sa nevydarila

Mesto nedostatky viackrát reklamovalo, no zhotoviteľ ich nechce uznať. Spor zrejme skončí na súde.

Prezident Andrej Kiska navštívi Turčianske Teplice

Návšteva kúpeľného mesta sa uskutoční v pondelok doobeda.

V potoku našiel hrdzavý kus železa. Vykľula sa z neho praveká sekerka

Archeológovia nekopú dinosaury, v praveku nebola Orava vyľudnená a pokrytá ľadom a nie je pravda, že by sa pravekí ľudia od nás celkom líšili. Pravda však je, že nelegálni kopáči a detektoristi stále pripravujú ľudstvo o krehké známky histórie. Dedičstvo ukryté pod zemou potrebuje našu ochranu.

K derivačnému kanálu sa ľudia chodili fotiť

Zmizli náboje v muničnom sklade v Sklenom, vypustili derivačný kanál pri Sučanoch, na Národnom cintorín sú nové infotabule a cestu pod Strečnom zarúbali pre padajúce skaly z hradného brala. A Detský divadelný súbor Kamarát oslávil polstoročie.

Peter Tatarka: Kulturista sa omylom napije a je po dobrom výsledku

Oravský športovec súťaží už vyše 20 rokov. Počas nich sa stal dvakrát majstrom Európy a dve medaily získal aj na svetovom šampionáte.

Všetky správy

Nechcel som, aby Nasťa odišla z Ruska. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ruský biatlon je v útlme. Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

Batman z Handlovej pracuje v bani. Kostýmami prekoná aj Hollywood

Dospelí po celom svete si vyrábajú kostýmy filmových postáv, často len na jedno použitie. Dávajú do toho aj posledné peniaze.

Prečo sa Česi rozhodli vyhodiť vlastnú krajinu do povetria

Voliči Mariana Kotlebu a Miloša Zemana sa hnevajú na 21. storočie.

Štefunko: Nešiel by som do toho, keby som mal byť bezvýznamný hráč

Ivan Štefunko, predseda novej strany Progresívne Slovensko, si trúfa vo voľbách na 15 percent. Kandidátov chce nasadiť už do tohtoročných komunáliek.