Utorok, 15. október, 2019 | Meniny má Terézia

Samospráva opäť zverejnila stovky osobných údajov

Z ružomberskej radnice opäť unikli citlivé osobné údaje. Pri príprave materiálov do mestského zastupiteľstva nevymazali rodné čísla a dátumy narodení.

Pred dvoma rokmi dostala referentka napomenutie. Tentoraz zverejnili oveľa viac údajov. Kto nesie  za vzniknutú situáciu zodpovednosť, zatiaľ neurčili.Pred dvoma rokmi dostala referentka napomenutie. Tentoraz zverejnili oveľa viac údajov. Kto nesie za vzniknutú situáciu zodpovednosť, zatiaľ neurčili.(Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Na ružomberskom mestskom úrade majú znova rovnaký problém ako pred približne dvoma rokmi. Radnica opäť zverejnila osobné údaje viacerých ľudí.

Koncom roka 2011 sa dostali na verejnosť dve predkladacie správy na rokovanie zastupiteľstva so všetkými chránenými údajmi. Referentka, ktorá mala ich spracovanie na starosti, dostala za to napomenutie.

Teraz prešetruje Úrad na ochranu osobných údajov pochybenia pri príprave všetkých materiálov do zastupiteľstva zverejnených od roku 2012. Rádovo ide o stovky zverejnených mien s rodnými číslami a dátumami narodení.

Jednoduchý krok a údaje sa ukážu

Poslanci pravidelne rokujú o predaji, nájme alebo výmene majetku medzi mestom a fyzickými osobami. Týka sa napríklad predaja nehnuteľností, ale sú tu aj ľudia, ktorí si chcú usporiadať svoje pozemky.

Od mesta potrebujú kúpiť často maličké parcely, na ktorých majú napríklad garáž alebo predzáhradku. V materiáloch, ktoré poslancom pripravuje právne oddelenie, je vždy napísané meno človeka, jeho adresa a občianstvo.

Dátum narodenia a rodné číslo v materiáloch nie je vidieť. Neznamená to ale, že dokument nemá v sebe túto informáciu uloženú. Stačí, aby si ktokoľvek prekopíroval text do bežného programu na prácu s textom a zmenil farbu písmen napríklad na čiernu. Citlivé údaje sa jednoduchým krokom ihneď ukážu.

Rodné čísla poslancov aj podnikateľov

Na internetovej stránke mesta sú zverejnené materiály, o ktorých rokovali poslanci mestského zastupiteľstva od roku 2011.

Dokumenty týkajúce sa nakladania s majetkom v sebe stále obsahujú informáciu o osobných údajoch ľudí, ktorí za posledné dva roky od mesta niečo kúpili či vymenili. Našli sme medzi nimi osobné údaje mestských poslancov, ale aj miestnych podnikateľov.

Prednosta mestského úradu Dušan Mataj povedal, že administratívni pracovníci osobné údaje postupne odstraňujú. Ide však o veľké množstvo dokumentov.

„Na internet umiestňujeme materiály bez osobných údajov, ktoré predtým vybielime. Dostali sme upozornenie, že existuje technický spôsob, ako sa k údajom dá dostať. Akonáhle sme to zistili, zabezpečili sme také riešenie, aby sa to neopakovalo. Pracovníci ich prerábajú, aby sa z nich údaje nedali vytiahnuť, “ povedal prednosta.

Aj keď radnica na stránku mesta umiestňuje postupne opravené dokumenty, v priebehu dvoch rokov, čo boli na stránke zavesené, si ich stiahlo množstvo ľudí.

Počkajú na výsledky kontroly

Oslovili sme Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý prešetruje únik informácii z ružomberského mestského úradu. Chceli sme vedieť, aké sankcie mestu hrozia.

„Úrad sa predmetnou vecou zaoberá, preto sa k nej nebude bližšie vyjadrovať,“ dozvedeli sme sa od Lucie Kopnej, hovorkyne Úradu.

S prešetrovaním porušenia zákona o ochrane osobných údajov na mestskom úrade začali minulý týždeň. „Počkáme na výsledky kontroly a podľa nich sa zariadime," dodal Mataj.

Pôžičky vďaka ukradnutej identite

Rodné číslo spolu s menom, priezviskom, adresou bydliska a dátumom narodenia sú údaje, o ktoré majú vynaliezaví podvodníci veľký záujem.

Dnes je už vďaka moderným technológiám pomerne jednoduché vytvoriť si falošné doklady. Na ne si môžu potom zobrať z banky pôžičku, kúpiť auto na splátky, uzatvárať rôzne zmluvy, ubytovať sa v hoteli.

Spoločnosti následne pristúpia k vymáhaniu peňazí, no žiadať ich budú od reálneho človeka, ktorému ukradli identitu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nový Ružinov: Skutočný rozvoj ešte len príde
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  3. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  4. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  5. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  6. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  8. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  9. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  10. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  1. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  2. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  3. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  4. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  5. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Nový Ružinov: Skutočný rozvoj ešte len príde
  9. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  10. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  1. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 14 522
  2. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 13 208
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 681
  4. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 12 065
  5. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 9 589
  6. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 9 354
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 277
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 8 348
  9. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 138
  10. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 6 773

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Gabika nám robila radosť

Ani maturitný stres jej nezabránil zabehnúť osobný rekord.

Gabriela Gajanová

Ruža už zajtra vykročí do Európskeho pohára FIBA

Minulú stredu (9. októbra) MBK Ružomberok zorganizoval tlačovú konferenciu, na ktorej bol nosnou témou nový ročník Európskeho pohára FIBA.

Zľava Juraj Suja – tréner, Nikola Dudášová, Michal Lazár – konateľ klubu MBK Ružomberok.

Futbalovému treťoligistovi chýbal gólik k úsmevu

Dohrávka druhého kola v Slovnaft Cupe proti Slovanu.

Obe liptovské nemocnice si v hodnotení polepšili

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy opäť zostavil rebríček kvality našich nemocníc.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obvinených odvážali do väzenia autobusom, bolo ich vyše štyridsať

Okresný súd v Trnave rozhodoval cez víkend o obvinených z kauzy najväčšej nelegálnej fabriky na cigarety, do väzby vzal 45 Ukrajincov, Moldavcov a Bulharov.

Čo bude s prázdnou Hypernovou

Majiteľ chce získať jedného silného nájomcu.

Zomrel významný piešťanský lekár, bol i držiteľom medaile Dérera

Vo veku nedožitých 67 rokov zomrel bývalý štátny tajomník ministerstva zdravotníctva, piešťanský lekár - ortopéd Peter Ottinger.

Logistický park známej značky by mali otvoriť začiatkom budúceho roka

V areáli CTParku v Trnave bude mať spoločnosť prenajatých 50 tisíc štvorcových metrov.

Vybrali SME

Už ste čítali?