Nedeľa, 16. december, 2018 | Meniny má Albína

Samospráva opäť zverejnila stovky osobných údajov

Z ružomberskej radnice opäť unikli citlivé osobné údaje. Pri príprave materiálov do mestského zastupiteľstva nevymazali rodné čísla a dátumy narodení.

Pred dvoma rokmi dostala referentka napomenutie. Tentoraz zverejnili oveľa viac údajov. Kto nesie za vzniknutú situáciu zodpovednosť, zatiaľ neurčili.(Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Na ružomberskom mestskom úrade majú znova rovnaký problém ako pred približne dvoma rokmi. Radnica opäť zverejnila osobné údaje viacerých ľudí.

Koncom roka 2011 sa dostali na verejnosť dve predkladacie správy na rokovanie zastupiteľstva so všetkými chránenými údajmi. Referentka, ktorá mala ich spracovanie na starosti, dostala za to napomenutie.

Teraz prešetruje Úrad na ochranu osobných údajov pochybenia pri príprave všetkých materiálov do zastupiteľstva zverejnených od roku 2012. Rádovo ide o stovky zverejnených mien s rodnými číslami a dátumami narodení.

Jednoduchý krok a údaje sa ukážu

Poslanci pravidelne rokujú o predaji, nájme alebo výmene majetku medzi mestom a fyzickými osobami. Týka sa napríklad predaja nehnuteľností, ale sú tu aj ľudia, ktorí si chcú usporiadať svoje pozemky.

Od mesta potrebujú kúpiť často maličké parcely, na ktorých majú napríklad garáž alebo predzáhradku. V materiáloch, ktoré poslancom pripravuje právne oddelenie, je vždy napísané meno človeka, jeho adresa a občianstvo.

Dátum narodenia a rodné číslo v materiáloch nie je vidieť. Neznamená to ale, že dokument nemá v sebe túto informáciu uloženú. Stačí, aby si ktokoľvek prekopíroval text do bežného programu na prácu s textom a zmenil farbu písmen napríklad na čiernu. Citlivé údaje sa jednoduchým krokom ihneď ukážu.

Rodné čísla poslancov aj podnikateľov

Na internetovej stránke mesta sú zverejnené materiály, o ktorých rokovali poslanci mestského zastupiteľstva od roku 2011.

Dokumenty týkajúce sa nakladania s majetkom v sebe stále obsahujú informáciu o osobných údajoch ľudí, ktorí za posledné dva roky od mesta niečo kúpili či vymenili. Našli sme medzi nimi osobné údaje mestských poslancov, ale aj miestnych podnikateľov.

Prednosta mestského úradu Dušan Mataj povedal, že administratívni pracovníci osobné údaje postupne odstraňujú. Ide však o veľké množstvo dokumentov.

„Na internet umiestňujeme materiály bez osobných údajov, ktoré predtým vybielime. Dostali sme upozornenie, že existuje technický spôsob, ako sa k údajom dá dostať. Akonáhle sme to zistili, zabezpečili sme také riešenie, aby sa to neopakovalo. Pracovníci ich prerábajú, aby sa z nich údaje nedali vytiahnuť, “ povedal prednosta.

Aj keď radnica na stránku mesta umiestňuje postupne opravené dokumenty, v priebehu dvoch rokov, čo boli na stránke zavesené, si ich stiahlo množstvo ľudí.

Počkajú na výsledky kontroly

Oslovili sme Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý prešetruje únik informácii z ružomberského mestského úradu. Chceli sme vedieť, aké sankcie mestu hrozia.

„Úrad sa predmetnou vecou zaoberá, preto sa k nej nebude bližšie vyjadrovať,“ dozvedeli sme sa od Lucie Kopnej, hovorkyne Úradu.

S prešetrovaním porušenia zákona o ochrane osobných údajov na mestskom úrade začali minulý týždeň. „Počkáme na výsledky kontroly a podľa nich sa zariadime," dodal Mataj.

Pôžičky vďaka ukradnutej identite

Rodné číslo spolu s menom, priezviskom, adresou bydliska a dátumom narodenia sú údaje, o ktoré majú vynaliezaví podvodníci veľký záujem.

Dnes je už vďaka moderným technológiám pomerne jednoduché vytvoriť si falošné doklady. Na ne si môžu potom zobrať z banky pôžičku, kúpiť auto na splátky, uzatvárať rôzne zmluvy, ubytovať sa v hoteli.

Spoločnosti následne pristúpia k vymáhaniu peňazí, no žiadať ich budú od reálneho človeka, ktorému ukradli identitu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  6. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  7. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  9. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  10. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Riešenie kolízií áut - exkluzivní autokamera MiVue 766 WiFi
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  5. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  6. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  8. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  9. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  10. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 67 695
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 725
  3. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 10 191
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 10 000
  5. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 801
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 816
  7. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 4 654
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 3 921
  9. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 918
  10. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti 2 535

Hlavné správy z MY Liptov

Lesné cesty v parkoch stavali bez povolenia

Súkromní obhospodarovatelia lesov z Liptova dostali pokuty za to, že lesné cesty stavali bez potrebných povolení úradov.

Kaufland daroval Nízkoprahovému centru Prerod 5 743 €

Pri príležitosti otvorenia zmodernizovanej predajne v Ružomberku sa spoločnosť Kaufland rozhodla podporiť činnosť tunajšieho Nízkoprahového centra Prerod.

Pravidlo pravej ruky vodiči na parkoviskách ignorujú

S blížiacimi sa sviatkami sa treba pripraviť aj na pretlak ľudí vo veľkých supermarketoch a rekreačných strediskách. Nielen samotné nakupovanie, ale aj parkovanie a jazda po parkovisku môžu byť neželaným adrenalínovým zážitkom.

V Liptovskom Trnovci po zápasoch spievajú: „Toto sme tu ešte nemali!“

V skupine B najnižšej oblastnej súťaže nie sú Hybe a Podtureň, a tak sa otvorili dvere pre ďalšie tímy. V jeseni predviedlo 
parádnu jazdu mužstvo Liptovského Trnovca.

Liptovský Mikuláš spieval koledy do celého sveta

Približne dve stovky ľudí si spoločne na vyzdobenom liptovskomikulášskom námestí zaspievali päť známych vianočných melódii.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

O stromčeky z Kysúc nie je záujem, nechcú ich ani domáci

Kedysi vyexpedovali Lesy SR z Kysúc vyše 20-tisíc stromčekov.

Muža, ktorého včera prepadli vo Zvolene, zomrel

Podozriví sú už v rukách polície.

Počet obyvateľov klesá. V Trnave ich žije toľko, čo v osemdesiatych rokoch

Pred štvrťstoročím mala Trnava viac ako 72-tisíc obyvateľov, dnes ich má o osemtisíc menej.

Vybrali SME

Už ste čítali?