Štvrtok, 18. apríl, 2019 | Meniny má Valér

Samospráva opäť zverejnila stovky osobných údajov

Z ružomberskej radnice opäť unikli citlivé osobné údaje. Pri príprave materiálov do mestského zastupiteľstva nevymazali rodné čísla a dátumy narodení.

Pred dvoma rokmi dostala referentka napomenutie. Tentoraz zverejnili oveľa viac údajov. Kto nesie  za vzniknutú situáciu zodpovednosť, zatiaľ neurčili.Pred dvoma rokmi dostala referentka napomenutie. Tentoraz zverejnili oveľa viac údajov. Kto nesie za vzniknutú situáciu zodpovednosť, zatiaľ neurčili.(Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Na ružomberskom mestskom úrade majú znova rovnaký problém ako pred približne dvoma rokmi. Radnica opäť zverejnila osobné údaje viacerých ľudí.

Koncom roka 2011 sa dostali na verejnosť dve predkladacie správy na rokovanie zastupiteľstva so všetkými chránenými údajmi. Referentka, ktorá mala ich spracovanie na starosti, dostala za to napomenutie.

Teraz prešetruje Úrad na ochranu osobných údajov pochybenia pri príprave všetkých materiálov do zastupiteľstva zverejnených od roku 2012. Rádovo ide o stovky zverejnených mien s rodnými číslami a dátumami narodení.

Jednoduchý krok a údaje sa ukážu

Poslanci pravidelne rokujú o predaji, nájme alebo výmene majetku medzi mestom a fyzickými osobami. Týka sa napríklad predaja nehnuteľností, ale sú tu aj ľudia, ktorí si chcú usporiadať svoje pozemky.

Od mesta potrebujú kúpiť často maličké parcely, na ktorých majú napríklad garáž alebo predzáhradku. V materiáloch, ktoré poslancom pripravuje právne oddelenie, je vždy napísané meno človeka, jeho adresa a občianstvo.

Dátum narodenia a rodné číslo v materiáloch nie je vidieť. Neznamená to ale, že dokument nemá v sebe túto informáciu uloženú. Stačí, aby si ktokoľvek prekopíroval text do bežného programu na prácu s textom a zmenil farbu písmen napríklad na čiernu. Citlivé údaje sa jednoduchým krokom ihneď ukážu.

Rodné čísla poslancov aj podnikateľov

Na internetovej stránke mesta sú zverejnené materiály, o ktorých rokovali poslanci mestského zastupiteľstva od roku 2011.

Dokumenty týkajúce sa nakladania s majetkom v sebe stále obsahujú informáciu o osobných údajoch ľudí, ktorí za posledné dva roky od mesta niečo kúpili či vymenili. Našli sme medzi nimi osobné údaje mestských poslancov, ale aj miestnych podnikateľov.

Prednosta mestského úradu Dušan Mataj povedal, že administratívni pracovníci osobné údaje postupne odstraňujú. Ide však o veľké množstvo dokumentov.

„Na internet umiestňujeme materiály bez osobných údajov, ktoré predtým vybielime. Dostali sme upozornenie, že existuje technický spôsob, ako sa k údajom dá dostať. Akonáhle sme to zistili, zabezpečili sme také riešenie, aby sa to neopakovalo. Pracovníci ich prerábajú, aby sa z nich údaje nedali vytiahnuť, “ povedal prednosta.

Aj keď radnica na stránku mesta umiestňuje postupne opravené dokumenty, v priebehu dvoch rokov, čo boli na stránke zavesené, si ich stiahlo množstvo ľudí.

Počkajú na výsledky kontroly

Oslovili sme Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý prešetruje únik informácii z ružomberského mestského úradu. Chceli sme vedieť, aké sankcie mestu hrozia.

„Úrad sa predmetnou vecou zaoberá, preto sa k nej nebude bližšie vyjadrovať,“ dozvedeli sme sa od Lucie Kopnej, hovorkyne Úradu.

S prešetrovaním porušenia zákona o ochrane osobných údajov na mestskom úrade začali minulý týždeň. „Počkáme na výsledky kontroly a podľa nich sa zariadime," dodal Mataj.

Pôžičky vďaka ukradnutej identite

Rodné číslo spolu s menom, priezviskom, adresou bydliska a dátumom narodenia sú údaje, o ktoré majú vynaliezaví podvodníci veľký záujem.

Dnes je už vďaka moderným technológiám pomerne jednoduché vytvoriť si falošné doklady. Na ne si môžu potom zobrať z banky pôžičku, kúpiť auto na splátky, uzatvárať rôzne zmluvy, ubytovať sa v hoteli.

Spoločnosti následne pristúpia k vymáhaniu peňazí, no žiadať ich budú od reálneho človeka, ktorému ukradli identitu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  2. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  5. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  8. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  1. Bim Challenge 2019
  2. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  3. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  4. Grilovacia sezóna je zahájená!
  5. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  6. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  7. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  8. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  9. Kúzlo pravidelného investovania
  10. Prieskum: Chceme kupovať čerstvé a kvalitné vajcia zo Slovenska
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 34 890
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 9 887
  3. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 7 686
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 6 724
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 451
  6. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru 4 402
  7. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 4 139
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 916
  9. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 3 897
  10. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 821

Hlavné správy z MY Liptov

Mladí lekári už nechcú pracovať vo všeobecných ambulanciách

V Žilinskom kraji chýbajú lekári a veľká časť je  v dôchodkovom veku.  Župa musela pre nezáujem o uvoľnené zdravotné obvody pacientov rozdeliť medzi ostatných lekárov. A pritom v Čechách študuje za lekárov viac ako štyritisíc Slovákov.

(ilustračné foto)

Liptovská Mara bola tak nízko, že obnažila základy zatopených domov

Raz do roka sa dá Liptovská Mara zažiť inak. Vždy po zime, predtým, ako sa začne topiť v horách sneh, hladina výrazne klesne. Niekedy až tak, že ukáže dôkazy o predošlom živote.

Aj časť Bobrovníka skončila pod vodou. Takto sa vynárajú základy.

Alexandrovci prídu na Liptov, máme lístky

Už 12. mája štartuje výročné turné ruského armádneho súboru Alexandrovci na Slovensku. Súbor si v novom programe pripomenie 90. výročie založenia.

Alexandrovci sa do Košíc vracajú pravidelne.

Pomáhať je jednoduché, stačí si kúpiť chlieb

Chlieb je na Slovensku základnou potravinou, ktorú v domácnosti kupujeme najčastejšie. Ako ukázal nedávny prieskum pre sieť supermarketov BILLA, čerstvý chlieb a pečivo konzumuje viackrát denne viac ako polovica Slovákov.

Spoločnosť BILLA sa zaviazala pravidelne podporovať rodiny v núdzi.

Lipták Tomáš Kúcik bol najlepší v pretekoch horských záchranárov

Horský záchranár z Liptova zvíťazil už tretíkrát v rade, čo sa dosiaľ podarilo len raz. Preteky nesú aj isté posolstvo ducha hôr o vzájomnej pomoci.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Jaguari bombu nenašli, hľadali ju hodiny

Výrobu museli prerušiť, ľudia čakali vonku alebo v autobusoch.

Poslednú večeru môžete vidieť tak, ako vyzerala pred 500 rokmi

Kto by sa na najslávnejšie dielo Leonarda da Vinciho aspoň nepozrel?

Archeológovia našli pri výskume v Leviciach aj kuriozitu

V jamách ležala zmeska predmetov - nálezy siahajúce do obdobia 5-tisíc rokov pred naším letopočtom a minulého storočia.

Ďalší cestný pirát takmer spôsobil tragédiu

Približne sto metrov od miesta, kde pri dopravnej nehode s Poliakom zahynul Štefan z Oravského Podzámku, nedávno riskoval ďalší pretekár. Ohrozil štvorčlennú rodinu.

Vybrali SME

Už ste čítali?