LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Palúčania, Matičiari, Fanklubáci, Dopraváci a Čističi. To je pätica mančaftov, ktorá sa predstavila na prvom ročníku súťaže vo varení guláša.
„V našej mestskej časti nebýva veľa akcií, pri ktorých by sa ľudia stretli, porozprávali sa či zabavili. Preto nám napadla myšlienka usporiadať súťaž vo varení guláša. Môže nás len tešiť, že sa stretla s pozitívnym ohlasom,“ mal dôvod na spokojnosť jeden z organizátorov Marek Nemec. Ďalším bola partia z pivárne, v ktorej sa súťaž uskutočnila.
Pri varení mali voľnú ruku
Do pivárne si v príjemnom letnom počasí počas celého popoludnia našli cestu desiatky ľudí. Ďaleko sa šíriaca vôňa guláša bola tou najlepšou pozvánkou.
Kým tímy varili a dumali nad tým, ako svoj poklad v kotlíku vylepšiť, nechýbal kultúrny program. Na harmonike hral neúnavne Eduard Dobák s dcérou Nikou.
Zahanbiť sa rozhodne nedali ani mladí členovia mikulášskeho odboru Matice Slovenskej. Predstavili sa so svojou hrou Kubo po našom alebo Kubo po litrácky. Nechýbala ani súťaž v držaní pivového pohára, najdlhšie ho v rukách udržal Jakub Matejka.
Je rád, že chutilo porote
Na porotu čakala neľahká úloha, určiť, ktorý z mančaftov navaril najlepší guláš. Divákom, ktorí ho ochutnali, chutil od všetkých partií, no vyhrať mohol len jeden.
Triumf napokon zostal doma, vyhrali domáci Palúčania. Druhá priečka patrila Dopravákom, tretí boli Matičiari. Víťaznému celku šéfoval Jozef Sálus. Recept na to, ako navariť chutný guláš, však neprezradil.
„Sme radi, že sme sa mohli zúčastniť na tejto vydarenej akcii. Prialo jej aj počasie, čo je vždy plus. Guláš z našej varechy chutil všetkým, najmä však porote. Zloženie nášho guláša je tajomstvom šéfkuchára. Prezradím, že v ňom boli tri druhy mäsa.“