LIPTOV. Na upršané dni, napríklad bryndzové halušky či zemiakovú babu, do slniečkových dní niečo ľahšie a farebnejšie. Aj takúto zásadu môžeme prijať do letného stravovania.
Ľahký obed či večera: tanier v znamení teplých farieb a veselej mandaly - farebného čarokruhu, v strede ktorého sa nachádza cviklový šalát od Moniky Staroňovej z Liptovského Mikuláša.
Monikin šalát: jedna cvikla, dve mrkvy a tri jabĺčka. Samozrejme, surové. Všetko postrúhame na jemnom strúhadle, dobre premiešame a šalát je hotový.
Veselý tanier je ozdobený kolieskami mrkvy, okolo pribudli pásiky na tenko nakrájaného a posoleného hokaida, kápie, uhorky, v strede hokaida sú kolieska paradajky a mrkvy. Táto časť taniera je posypaná sezamom.
Obedová klasika starých materí: tekvicová polievka s chlebíkom opraženým na masle.
Olovrantové ďobnutie: slnečnica krátko opečená nasucho na panvici s nastrúhanou mrkvou.
Rýchla večera: špaldové rezance poliate maslom, posypané nasucho opraženými sezamovými semiačkami a všetko ozdobené nastrúhanou mrkvou.
Desiatové ďobnutie: ovocie, ktoré zvládneme pripraviť aj v najväčšej horúčave.
Slávnostnejšie ďobnutie: nakrájané ovocie si môžeme zabombovať kalóriami s čokoládovou šľahačkou, do ktorej namáčame ovocie. Šľahačku môžeme nahradiť aj teplou hustou čokoládou.
Chlebové placky: k hrachovej polievke sú mňamkavé placky z múky, do ktorej pridáme soľ, mletú rascu, trochu oleja a vody toľko, aby sme vytvorili cesto, ktoré dokážeme rozvaľkať na placky. Tie pečieme na suchej panvici a upečené natrieme maslom alebo kokosovým olejom.
Bodkovaný obed: hrachová polievka s kôprom a kôpkou bieleho jogurtu v strede, ktorý môžeme nahradiť hustou smotanou. Keby nám náhodou chýbali kalórie...
Raňajky, obed, večera (podľa nastavenia chuťových pohárikov): kaša, napríklad ovsená, ryžová, pohánková zdobená nasucho opraženými semenami, čiernymi ríbezľami a kvietok nakreslený, napríklad javorovým alebo ďatľovým sirupom.
Obedová alebo večerová mandala: vznikla z grilovaných šampiňónov (sú v strede) s pečenými zemiakmi a zeleninou (mrkva, paradajky, čínska kapusta).