LIPTOV. Medzi základné charakteristické ukazovatele kvality vody patrí jej tvrdosť, teda množstvo rozpusteného vápnika a horčíka.
Ich obsah ovplyvňuje chuťové vlastnosti vody, ale je aj príčinou tvorby vodného kameňa.
Ohľadom vplyvu tvrdosti vody na ľudský organizmus sa uskutočnilo množstvo štúdií, ktorých výsledkom je stanovenie optimálneho rozsahu tvrdosti vody pre pitné účely. H. A. Schroeder, jeden z prvých priekopníkov výskumu vplyvu tvrdosti na ľudský organizmus povedal, že čím tvrdšia voda, tým má človek mäkšie cievy.
Tvrdosť nie je všade rovnaká
Väčšine obyvateľov Liptovskomikulášskeho okresu dodáva do domácností vodu z verejného vodovodu Liptovská vodárenská spoločnosť (LVS). Hoci ide o jeden región a jednu spoločnosť, tvrdosť vody sa môže aj v tesne susediacich obciach líšiť.
„Vzhľadom na rôznorodosť geologického zloženia podložia Liptovskej kotliny, ktorú ohraničujú na severe masívy Chočských vrchov a Západných Tatier a na juhu Nízke Tatry, sú charakter a chemické zloženie tunajších vodných zdrojov rôznorodé,“ povedal Tibor Burger z LVS.
Najmäkšia je v Jasnej, najtvrdšia v Hrádku
Pramene zo žulového tatranského podložia sú chudobnejšie na vápnik a horčík, teda voda z nich je mäkká. Pramene, ktoré pochádzajú z vápencového predhoria Tatier, z Chočských vrchov alebo z hĺbkových vrtov, obsahujú viacej rozpustených látok a voda z nich je zas tvrdšia.
Najmäkšiu vodu majú ľudia v Jasnej a vo Vyšnej Boci, odoberajú ju priamo z Nízkych Tatier. Mäkká voda tečie z kohútikov aj obyvateľom Jakubovian, Konskej či Žiaru, pretože pochádza zo Západných Tatier.
Na opačnom konci rebríčka sú Liptovský Hrádok a Liptovský Peter, voda priteká z predhoria Nízkych Tatier, je tvrdá a viac zanáša spotrebiče alebo hrnce vodným kameňom.
Pomôžu kyselina citrónová alebo ocot
Vysporiadať sa dnes s odstránením vodného kameňa nie je zložité. Okrem širokej ponuky rôznych komerčných prípravkov môžu ženy siahnuť aj po osvedčených radách starých mám.
Použiť sa dá napríklad vodný roztok kyseliny citrónovej alebo octu, ktorý treba nechať v zanesenej varnej kanvici alebo hrnci za tepla pôsobiť až do úplného odstránenia povlaku. Nakoniec treba nádobu poriadne opláchnuť dostatočným množ stvom čistej vody.
V prípade akýchkoľvek otázok týkajúcich sa kvality vody sa môžete s vašimi otázkami obrátiť na Liptovskú vodárenskú spoločnosť na emailovej adrese laboratorium@lvsas.sk.
Tvrdosť vody v liptovskomikulášskom okrese
Jednotkou tvrdosti vody je milimól na liter (mmol/l). Tvrdosť kvalitnej pitnej vody odporúčaná platnou legislatívou sa má pohybovať medzi 0,9 až 5,0 mmol/l.
Mäkká voda (do 1,25 mmol/l)
Andice (1,1), Benice (1,1), Bobrovník (1,1), Demänová (1,1), Iľanovo (1,1), Jakubovany (0,6), Jamník (1,1), Jasná (0,3), Konská (0,5), Krmeš (1,1), Liptovská Kokava (1,1), Liptovské Kľačany (1,1), Liptovský Mikuláš (1,1), Liptovský Ondrej (1,1), Malatíny (1,1), Okoličné (1,1), Liptovská Ondrašová (1,1) , Pavčina Lehota (1,1), Palúdzka (1,1), Partizánska Ľupča (1,1), Ploštín (1,1), Pribylina (1,1), Smrečany (0,7), Vavrišovo (1,1), Važec (0,8), Vlachy (1,1) , Vyšná Boca (0,4), Žiar (0,7)
Stredne tvrdá až tvrdá (1,26 - 3,75 mmol/l)
Beňadiková (2,0), Bobrovec (2,4), Dovalovo (3,3), Dúbrava (2,1), Galovany (1,7), Gôtovany (2,1), Hybe (1,7) , Ižipovce (2,9), Jalovec (2,4), Kráľova Lehota (2,6), Kvačany (2,4), Liptovská Anna (2,6), Liptovská Porúbka (2,1) , Liptovská Sielnica (2,3), Liptovský Hrádok (3,3), Liptovský Ján (2,0), Liptovský Peter (3,3), Ľubeľa (2,1), Malužiná (1,4) , Podbreziny (2,5), Podtureň (2,0), Prosiek (2,3), Stošice (2,5), Svätý Kríž (1,7), Uhorská Ves (2,0), Veterná Poruba (2,5), Vitálišovce (2,5), Východná (1,7), Závažná Poruba (2,1).
(LVS)