Štvrtok, 18. apríl, 2019 | Meniny má Valér

Hotely a reštaurácie slúžili pred sto rokmi hlavne rozmarnej smotánke

Atraktívny Liptov láka dnes čoraz viac hostí. Uplynulý rok je dôkazom narastajúcej návštevnosti regiónu pod Tatrami. Prilákal takmer pol milióna turistov. Ako to v regióne vyzeralo napríklad pred vyše sto rokmi či na prelome storočí?

V druhej polovici 19. storočia vybudovali v kúpeľnom stredisku Korytnica kúpeľné domy a hotely.V druhej polovici 19. storočia vybudovali v kúpeľnom stredisku Korytnica kúpeľné domy a hotely.(Zdroj: ARCHÍV)

LIPTOV. Rozvoj cestovného ruchu, turistiky a výstavba kúpeľných stredísk v Liptove v 19. storočí znamenala rozmach hoteliérstva, najmä v župnom sídle, Ružomberku, ale aj v Liptovskom Svätom Mikuláši, v známejších kúpeľoch - Korytnica, Lúčky, Železnô i v liptovskej časti Vysokých Tatier – v kúpeľoch na Štrbskom Plese.

Prevádzku hotelov regulovala župná vrchnosť, ktorá dbala predovšetkým na dodržiavanie cien a nápojov. Vďaka kontrolnej činnosti župy sa zachovali archívne materiály, ktoré umožňujú predstavu o úrovni pohostinských podnikov a o poskytovaní služieb. Hlásenia z obvodných notariátov liptovským úradom potvrdzujú, že lepších hostincov a hotelov bolo v župe málo. O to viac bolo krčiem. K tejto prechádzke po Liptove na prelome 19. a 20. storočia ma inšpiroval okrem iného aj článok Slavka Churého vo Vlastivednom časopise z roku 1989.

Hotely sa v podstate rozlišovali mestské, turistické a kúpeľné, ktoré patrili k najprepychovejším. Koncom 19. a začiatkom 20. storočia bol cestovný ruch ešte stále exkluzívnou záležitosťou a tomu zodpovedali aj ceny za ubytovanie, stravu a zábavu v hotelových zariadeniach, ktoré boli pre nižšie vrstvy občanov nedostupné.

Reštaurácie v Korytnici

V druhej polovici 19. storočia vybudovali v kúpeľnom stredisku Korytnica kúpeľné domy a hotely. Reštauráciu Pompeje vlastnil roku 1902 budapeštiansky podnikateľ Koloman Frankl. Konkurenčným podnikom bol Grand café - restaurant, ktorý patril hoteliérom Szuszovi a Wachtelitzovi. Jedálny lístok bol určený bohatším vrstvám spoločnosti, hoci ceny sa zdajú byť neuveriteľne nízke.

Najlacnejším predjedlom boli sardinky za 20 halierov, naj-drahším jemný mäsový zákusok za 1 zlatý. Na porovnanie cien možno ešte uviesť, že porcia pražskej šunky stála 50 halierov. Zo šalátov bolo na jedálnom lístku 5 druhov, a to hlávkový s vajcami, uhorkový, zemiakový, zelerový a miešaný v cene od 15 do 25 halierov. Podávali sa i syry, a to domáci liptovský oštiepok a dovážané: ementál, imperiál a roquefort.

Na večeru sa servírovali mäsité jedlá pripravované z hydiny a z dovezeného vykŕmeného dobytka z Viedne. Labužníci si mohli pochutiť na kačacom perkelte a zaprávanom kurčati. Drahší bol anglický biftek a ramsteak za 90 halierov až korunu. Liter bieleho stolového vína stál 70 halierov, rizling ročník 1896 sa predával za 1 korunu 20 halierov podobne ako budínske víno ročník 1894. Najdrahšia bola fľaša tramínu z viníc veľkopestovateľa Dezidera Bánffyho. Maďarské šampanské stálo 4 koruny, francúzske značky 7 až 8 korún, kým fľaše piva boli po 30 halieroch.

Služby boli na úrovni

V reštaurácii hotela v Liptovskom Svätom Mikuláši, ktorého názov sa v dokumente Churého neuvádza, boli ceny na primeranej úrovni, hoci nešlo o najprepychovejšie zariadenie.

Z jedál na objednávku bol najdrahší biftek s vajcom za 60 halierov, najlacnejší viedenský rezeň a roštenka na cibuli stáli 45 a 40 halierov. Ako špecialitu tam bolo možné dostať kotlíkový guláš a kurací i teľací perkelt od 30 do 50 halierov. Polievky mali iba dve, chlebovú s vajcom a bielu.

Na Štrbskom Plese

Na Štrbskom Plese vybudovali prvý hotel v sedemdesiatych rokoch 19. storočia. Pred 105 rokmi patril firme Súrodenci Klimovci. Medzi návštevníkmi bol známy ako Hotel pri Štrbskom Plese (Szálloda a Csorbai Tónál, Hotel beim Csorber See). Podnik ponúkal 11 druhov vaječných jedál, 5 druhov polievok vrátane račej, veľa druhov sardiniek, ryby i raky, zeleninové jedlá, múčne pochúťky a podobne.

Z hotových jedál nájdeme na jedálnom lístku baraninu, teľacinu, husacinu, kuracinu, kačacinu a morčacinu. K mäsu podávali 13 druhov šalátov a 9 druhov kompótov, v ponuke bola tiež divina, 13 druhov zákuskov a 4 druhy syra.

Bohatý bol nápojový lístok. Ponúkal 7 druhov bieleho stolového vína, 6 značiek červeného vína, dva druhy tokajského a 6 druhov šampanského vína. Predávali tam 5 druhov minerálok, aj slatinskú a baldovskú, tiež 3 druhy piva. Kto z hostí mal chuť, mohol si objednať borovičku, slivovicu, francúzsky koňak, jamajský rum či holandský likér.

Jednotné ceny

Vzápätí po vzniku Československej republiky boli v Liptove stanovené jednotné ceny jedál a nápojov vo všetkých reštauračných zariadeniach. Doklady z roku 1919 prezrádzajú, že obed s polievkou, prívarkom, mäsom a múčnikom stál 7 korún. Večera, ktorú tvorilo mäso s prívarkom, stála 5 korún. Špeciality nepripravovali pre nedostatok surovín. Zo syrov ponúkali iba bryndzu. Z nápojov sa spomína len víno, veľké pivo a sóda.

Zaujímavý je dovetok článku S. Churého. „Nedodržiavanie cenníka malo za následok pokutu vo výške od 1000 do 5000 korún, alebo odobratie živnostenského oprávnenia i väzenie.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  3. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  5. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  8. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  1. Bim Challenge 2019
  2. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  3. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  4. Grilovacia sezóna je zahájená!
  5. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  6. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  7. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  8. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  9. Kúzlo pravidelného investovania
  10. Prieskum: Chceme kupovať čerstvé a kvalitné vajcia zo Slovenska
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 34 895
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 9 822
  3. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 7 659
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 6 777
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 489
  6. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru 4 405
  7. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 4 148
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 922
  9. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 3 883
  10. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 832

Hlavné správy z MY Liptov

Mladí lekári už nechcú pracovať vo všeobecných ambulanciách

V Žilinskom kraji chýbajú lekári a veľká časť je  v dôchodkovom veku.  Župa musela pre nezáujem o uvoľnené zdravotné obvody pacientov rozdeliť medzi ostatných lekárov. A pritom v Čechách študuje za lekárov viac ako štyritisíc Slovákov.

(ilustračné foto)

Liptovská Mara bola tak nízko, že obnažila základy zatopených domov

Raz do roka sa dá Liptovská Mara zažiť inak. Vždy po zime, predtým, ako sa začne topiť v horách sneh, hladina výrazne klesne. Niekedy až tak, že ukáže dôkazy o predošlom živote.

Aj časť Bobrovníka skončila pod vodou. Takto sa vynárajú základy.

Alexandrovci prídu na Liptov, máme lístky

Už 12. mája štartuje výročné turné ruského armádneho súboru Alexandrovci na Slovensku. Súbor si v novom programe pripomenie 90. výročie založenia.

Alexandrovci sa do Košíc vracajú pravidelne.

Pomáhať je jednoduché, stačí si kúpiť chlieb

Chlieb je na Slovensku základnou potravinou, ktorú v domácnosti kupujeme najčastejšie. Ako ukázal nedávny prieskum pre sieť supermarketov BILLA, čerstvý chlieb a pečivo konzumuje viackrát denne viac ako polovica Slovákov.

Spoločnosť BILLA sa zaviazala pravidelne podporovať rodiny v núdzi.

Lipták Tomáš Kúcik bol najlepší v pretekoch horských záchranárov

Horský záchranár z Liptova zvíťazil už tretíkrát v rade, čo sa dosiaľ podarilo len raz. Preteky nesú aj isté posolstvo ducha hôr o vzájomnej pomoci.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Jaguari bombu nenašli, hľadali ju hodiny

Výrobu museli prerušiť, ľudia čakali vonku alebo v autobusoch.

Poslednú večeru môžete vidieť tak, ako vyzerala pred 500 rokmi

Kto by sa na najslávnejšie dielo Leonarda da Vinciho aspoň nepozrel?

Archeológovia našli pri výskume v Leviciach aj kuriozitu

V jamách ležala zmeska predmetov - nálezy siahajúce do obdobia 5-tisíc rokov pred naším letopočtom a minulého storočia.

Ďalší cestný pirát takmer spôsobil tragédiu

Približne sto metrov od miesta, kde pri dopravnej nehode s Poliakom zahynul Štefan z Oravského Podzámku, nedávno riskoval ďalší pretekár. Ohrozil štvorčlennú rodinu.

Vybrali SME

Už ste čítali?