Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Hotely a reštaurácie slúžili pred sto rokmi hlavne rozmarnej smotánke

Atraktívny Liptov láka dnes čoraz viac hostí. Uplynulý rok je dôkazom narastajúcej návštevnosti regiónu pod Tatrami. Prilákal takmer pol milióna turistov. Ako to v regióne vyzeralo napríklad pred vyše sto rokmi či na prelome storočí?

V druhej polovici 19. storočia vybudovali v kúpeľnom stredisku Korytnica kúpeľné domy a hotely.V druhej polovici 19. storočia vybudovali v kúpeľnom stredisku Korytnica kúpeľné domy a hotely. (Zdroj: ARCHÍV)

LIPTOV. Rozvoj cestovného ruchu, turistiky a výstavba kúpeľných stredísk v Liptove v 19. storočí znamenala rozmach hoteliérstva, najmä v župnom sídle, Ružomberku, ale aj v Liptovskom Svätom Mikuláši, v známejších kúpeľoch - Korytnica, Lúčky, Železnô i v liptovskej časti Vysokých Tatier – v kúpeľoch na Štrbskom Plese.

Prevádzku hotelov regulovala župná vrchnosť, ktorá dbala predovšetkým na dodržiavanie cien a nápojov. Vďaka kontrolnej činnosti župy sa zachovali archívne materiály, ktoré umožňujú predstavu o úrovni pohostinských podnikov a o poskytovaní služieb. Hlásenia z obvodných notariátov liptovským úradom potvrdzujú, že lepších hostincov a hotelov bolo v župe málo. O to viac bolo krčiem. K tejto prechádzke po Liptove na prelome 19. a 20. storočia ma inšpiroval okrem iného aj článok Slavka Churého vo Vlastivednom časopise z roku 1989.

Hotely sa v podstate rozlišovali mestské, turistické a kúpeľné, ktoré patrili k najprepychovejším. Koncom 19. a začiatkom 20. storočia bol cestovný ruch ešte stále exkluzívnou záležitosťou a tomu zodpovedali aj ceny za ubytovanie, stravu a zábavu v hotelových zariadeniach, ktoré boli pre nižšie vrstvy občanov nedostupné.

Reštaurácie v Korytnici

V druhej polovici 19. storočia vybudovali v kúpeľnom stredisku Korytnica kúpeľné domy a hotely. Reštauráciu Pompeje vlastnil roku 1902 budapeštiansky podnikateľ Koloman Frankl. Konkurenčným podnikom bol Grand café - restaurant, ktorý patril hoteliérom Szuszovi a Wachtelitzovi. Jedálny lístok bol určený bohatším vrstvám spoločnosti, hoci ceny sa zdajú byť neuveriteľne nízke.

Najlacnejším predjedlom boli sardinky za 20 halierov, naj-drahším jemný mäsový zákusok za 1 zlatý. Na porovnanie cien možno ešte uviesť, že porcia pražskej šunky stála 50 halierov. Zo šalátov bolo na jedálnom lístku 5 druhov, a to hlávkový s vajcami, uhorkový, zemiakový, zelerový a miešaný v cene od 15 do 25 halierov. Podávali sa i syry, a to domáci liptovský oštiepok a dovážané: ementál, imperiál a roquefort.

Na večeru sa servírovali mäsité jedlá pripravované z hydiny a z dovezeného vykŕmeného dobytka z Viedne. Labužníci si mohli pochutiť na kačacom perkelte a zaprávanom kurčati. Drahší bol anglický biftek a ramsteak za 90 halierov až korunu. Liter bieleho stolového vína stál 70 halierov, rizling ročník 1896 sa predával za 1 korunu 20 halierov podobne ako budínske víno ročník 1894. Najdrahšia bola fľaša tramínu z viníc veľkopestovateľa Dezidera Bánffyho. Maďarské šampanské stálo 4 koruny, francúzske značky 7 až 8 korún, kým fľaše piva boli po 30 halieroch.

Služby boli na úrovni

V reštaurácii hotela v Liptovskom Svätom Mikuláši, ktorého názov sa v dokumente Churého neuvádza, boli ceny na primeranej úrovni, hoci nešlo o najprepychovejšie zariadenie.

Z jedál na objednávku bol najdrahší biftek s vajcom za 60 halierov, najlacnejší viedenský rezeň a roštenka na cibuli stáli 45 a 40 halierov. Ako špecialitu tam bolo možné dostať kotlíkový guláš a kurací i teľací perkelt od 30 do 50 halierov. Polievky mali iba dve, chlebovú s vajcom a bielu.

Na Štrbskom Plese

Na Štrbskom Plese vybudovali prvý hotel v sedemdesiatych rokoch 19. storočia. Pred 105 rokmi patril firme Súrodenci Klimovci. Medzi návštevníkmi bol známy ako Hotel pri Štrbskom Plese (Szálloda a Csorbai Tónál, Hotel beim Csorber See). Podnik ponúkal 11 druhov vaječných jedál, 5 druhov polievok vrátane račej, veľa druhov sardiniek, ryby i raky, zeleninové jedlá, múčne pochúťky a podobne.

Z hotových jedál nájdeme na jedálnom lístku baraninu, teľacinu, husacinu, kuracinu, kačacinu a morčacinu. K mäsu podávali 13 druhov šalátov a 9 druhov kompótov, v ponuke bola tiež divina, 13 druhov zákuskov a 4 druhy syra.

Bohatý bol nápojový lístok. Ponúkal 7 druhov bieleho stolového vína, 6 značiek červeného vína, dva druhy tokajského a 6 druhov šampanského vína. Predávali tam 5 druhov minerálok, aj slatinskú a baldovskú, tiež 3 druhy piva. Kto z hostí mal chuť, mohol si objednať borovičku, slivovicu, francúzsky koňak, jamajský rum či holandský likér.

Jednotné ceny

Vzápätí po vzniku Československej republiky boli v Liptove stanovené jednotné ceny jedál a nápojov vo všetkých reštauračných zariadeniach. Doklady z roku 1919 prezrádzajú, že obed s polievkou, prívarkom, mäsom a múčnikom stál 7 korún. Večera, ktorú tvorilo mäso s prívarkom, stála 5 korún. Špeciality nepripravovali pre nedostatok surovín. Zo syrov ponúkali iba bryndzu. Z nápojov sa spomína len víno, veľké pivo a sóda.

Zaujímavý je dovetok článku S. Churého. „Nedodržiavanie cenníka malo za následok pokutu vo výške od 1000 do 5000 korún, alebo odobratie živnostenského oprávnenia i väzenie.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 20 189
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 836
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 429
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 594
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 9 090
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 666
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 583
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 345
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 275
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 778
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

K nespokojným samosprávam sa pridáva aj Liptovský Mikuláš.

56m
Ilustračné foto.

Je vo vážnom stave v nemocnici.

8 h
Ilustračná fotografia.

O výsledkoch plošného skríningu informoval premiér Igor Matovič.

24 h
Búrlivé oslavy po zisku titulu pokračovali aj v šatni.

V poslednom vydaní MY Liptovských novín v roku 2020 sme uverejnili rozsiahly článok o hokejových majstroch Slovenska v doraste, ktorými sa pred 20 rokmi stali mikulášski mladíci. Článok sme boli nútení rozdeliť na dve časti. Teraz vám prinášame jeho pokračovanie.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vo štvrtok dopoludnia zaznamenali ľudia v Handlovej aj Prievidzi otrasy zeme.

7 h

Poradia sa od včera zmenili.

27. jan

Mesto pracuje na tom, aby bol v Nitre dostatočný počet mobilných odberných miest počas celého týždňa.

23 h

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

27. jan

Už ste čítali?