LIPTOVSKÝ HRÁDOK. Móda umelých vianočných stromčekov zatienila voňavú tradíciu živých symbolov Vianoc. Ľudia sa ale opäť vracajú k živým vianočným stromčekom, hoci sú drahšie ako umelé a nemôžu ich zabaliť do igelitu, odložiť do skrine a o rok znova vytiahnuť.
Stále je viac domácností, ktorým sa bez živého stromčeka Vianoce ani nepočítajú. V konečnom dôsledku sú ekologickejšie ako tie umelé, ktoré sa vyrábajú z neobnoviteľných zdrojov a ich likvidácia je podstatne zložitejšia ako v prípade živého stromčeka, ktoré sa väčšinou zoštiepkujú.
Na slovenský trh sa stromčeky dovážali hlavne z Dánska, Nemecka, Česka či Maďarska. Zahraničným dodávateľom vianočných stromčekov ale začínajú vážne konkurovať domáci lesníci. S vysádzaním vianočných stromčekov na špecializovaných plantážach začali v roku 2006.
„Predvlani sme na trh dodali prvých 700 kusov, vlani už 3600 kusov,“ povedal hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek.
Vypestovali päťsto vianočných jedličiek
Slovenskí lesníci pestujú vianočné stromčeky na siedmich plantážach na Slovensku, jedna z nich je v lesoch na Čiernom Váhu. Starostlivosť o ne zabezpečujú pracovníci Semenolesu v Liptovskom Hrádku. Tamojšie lesy majú výborné podmienky na to, aby v nich rástol najrozšírenejší symbol Vianoc. Svahy tu majú miernejší sklon a vlhké prostredie. Lesníci sadia vianočné stromčeky v spone 130 centimetrov, aby sa mohla koruna rovnomerne rozrásť.
Uplynulý týždeň vypílili lesníci vyše 500 stromčekov a previezli ich do klimatizovaného skladu na Jochoch nad Jamníkom alebo na ústredie hrádockého Semenolesu, kde ich ponúkajú na predaj. Veľa ich už ale nezostalo, väčšina stromčekov sa rozchytala už za prvý týždeň.
Príjemná na dotyk a dlho vydrží
Na čiernovážskych plantážach pestujú hlavne jedľu normandskú. „Má jemné mäkké ihličie a príjemne vonia. Keď sa vloží do stojana s vodou, treba ju zospodu zrezať. Takto vydrží bez problémov aj do marca,“ povedal nám Miroslav Ondruš, hlavný manažér pre výrobu hrádockého Semenolesu.
Okrem toho pestujú aj ďalšie odrody stromov, ktoré vytvárajú vianočnú atmosféru. „Pestujeme aj smrek pichľavý, ale ľudia ho poznajú skôr pod názvom strieborná jedlička. Ďalej je to napríklad jedľa srienistá, balzamová alebo smrek omorikový,“ vymenoval Ondruš.
Predávajú stromčeky aj po prerezávkach
Najobľúbenejšia výška vianočného stromčeka je od 1,8 do 2,2 metra. Jedličke trvá zhruba šesť až desať rokov, kým dorastie na požadovanú výšku.
„Maloobchodná cena za jedľu normandskú v prvej triede a výške od 1,5 do dvoch metrov je 25,5 eura za kus. Najlacnejší je smrek pichľavý, ktorý v prvej triede a rovnakej výške stojí 15,5 eura,“ spresnil Ondruš.
Niektoré lesné správy predávajú aj stromčeky druhej kvalitatívnej triedy. Zostávajú po prerezávkách pod elektrickými vedeniami alebo po výchovnom reze. Ich cena je síce nižšia, ale lesníci ich predávajú len okrajovo a v malých množstvách.