Jozef Taraba necháva kvas prejsť mrazom a slivovicu páli až ďalší rok

Destilačné technológie idú v týchto dňoch naplno. Sezóna pálenia ovocných destilátov vrcholí.

Jozef Taraba pri starom šesťstolitrovom sude.Jozef Taraba pri starom šesťstolitrovom sude. (Zdroj: LACO HÁMOR)

LIPTOV. Alkohol v Liptove poznali už dávno Kelt, aj Slovania. Vedeli, že kvalitnú pálenku vyprodukujú len z kvalitného ovocného kvasu.

Akosť pálenky závisí od zberu i úpravy ovocia, prípravy na kvasenie, ale aj od čistoty kvasných nádob, ktoré nemožno celkom zaplniť.

„V deň narodenín mojej dcéry Sone som otvoril fľašku, v ktorej starla pol storočie slivovička. Ďalšiu otvoríme v roku 2018 na synovu polstoročnicu a po osemdesiatich rokoch starnutia otvoria slivovicu moje vnúčatá v roku 2044,“ povedal Jozef Taraba, znalec spracovania sliviek, striedmy, ale náročný degustátor slivovice.

SkryťVypnúť reklamu

J. Taraba si myslí, že z ovocia, dozretého v Liptove, nemožno vypáliť pálenku takej kvality ako na Považí. Jeho dedo, otec i brat sa venovali nielen výrobe sudov a dieží v rodnej Beluši pri Púchove, ale aj páleniu alkoholu zo sliviek. Dedko Juraj pálil pálenku pod Tlstou horou pri Ilave v horskej osade.

„Vždy sa zišlo zopár chlapov, ale veľa pálenky málokedy vypálili. Vypili ju, pokiaľ dopálili. Jedinou kontrolou boli ženy, lebo vtedy v studničke ubudlo vody na chladenie pri pálení. Ženy nemohli prať a napájať dobytok a nadávali,“ spomenul J. Taraba.

Bohaté skúsenosti z výroby dieží po otcovi, ale aj slivovice pri pálení v belušskej pálenici pri Púchove, mu zostali. Vraví, že existujú iba tri druhy slivovice. Dobrá, zlá a nepitná. Na vypálenie dobrej slivovice treba mať kvalitný kvas.

SkryťVypnúť reklamu

„Majču, ako vraveli u nás. Slivky nekvasíme v kovových sudoch ani v sudoch použitých na uskladnenie chemikálií. Musia byť hygienické. Najlepšie sú dieže zo smrekového dreva. Sú lacné a ľahké. Ideálne sú sudy z duba. Výroba dieže si vyžaduje zručnosť, veď každá dúžka (časť) má 6 rozmerov. Nie je to len dĺžka, hrúbka a šírka, ale aj určité uhly a sklony. Aby presne zapadla medzi obruče. Ak už to musí byť umelá dieža, dajú sa spojiť dve do seba. Vzduch v dvojitom dne a stenách udržuje lepšie konštantnú teplotu,“ vraví J. Taraba.

Dôležitá je kvalita sliviek

Podľa neho je dôležitá kvalita sliviek. Pri viac než desiatich percentách nahnitých sliviek destilát stráca na kvalite. Ovociu treba dopriať čo najviac slnka a otriasať ich až pred prvými mrazmi. Ideálne sú slivky, na ktoré celý deň svieti slnko.

SkryťVypnúť reklamu

„Slivky zbavujem stoniek, do suda dávam len zdravé, všetky v jeden deň. Ak chceme dobrú slivovicu, nemôžeme miešať slivky s iným ovocím, liať do nich pokazené kompóty, pridávať cukor. Skladujem kvas 6 až 8 týždňov v odvetranej miestnosti pri teplote nad 10 stupňov Celzia,“ ozrejmil J. Taraba.

Dodal, že v roku, v ktorom slivky vykvasili, ich nepáli. Do pálenice ich odvezie až na budúci kalendárny rok, aby kvas prešiel mrazom.

Alkohol musí vytekať pomaly

Dôležitý je postup v pálenici. Pred naliatím kvasu do kotla si všíma, kto a čo predtým pálil. Kotol musí byť dôkladne čistý.

Rýchle pálenie slivovice v páleniciach, kde sa nepoužíva na kúrenie drevo, ale plyn s vyššími teplotami, je príčinou toho, že do trubiek sa dostane metanol. Teplota kotla je dôležitá, ale ešte dôležitejšie je rovnomerné, pomalé vytekanie alkoholu.

Dôležitý je pomer medzi ukapmi a dokapmi k alkoholu. „V tejto fáze pálenia sa robí najviac chýb, lebo lakomí dopaľujú na 2 až 0 percent, ale dlhoročné skúsenosti ukazujú, že ak chceme vypáliť dobrú slivovicu, mali by sme skončiť medzi 18 až 20 percentami. Zvyšok treba vyliať. Percento alkoholu upravujeme vodou, destilovanou alebo z prameňa, skontrolovanou hygienikom. Ak slivovicu pijeme hneď po vypálení, odporúčam ju riediť pod 52 percent,“ povedal J. Taraba.

Málokedy sa spýta páleničiar, či chceme destilát skladovať dlhodobo. Ak áno, musí byť obsah alkoholu nad 52 percent.

Pri uskladňovaní slivovice v dubových sudoch treba rátať s takzvanou anjelskou daňou, teda stratou najmenej troch až piatich percent z objemu za rok.

Pred uzavretím nádoby treba 4 až 5 dní slivovicu cez sitko lebo gázu vyvetrať.

„Ja vetrám až jeden mesiac a po piatich rokoch od uskladnenia sa moja belušská slivovica stáva vyhľadávaným aperitívom doma i v zahraničí.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  3. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  4. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  5. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  6. Čo bude toto leto in?
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  8. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  2. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  3. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  4. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 481
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 7 700
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 060
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 510
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 069
  6. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 032
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 2 812
  8. Čo bude toto leto in? 2 741
  1. Štefan Šturdzík: Šťastné manželstvo ? Áno dá sa to.
  2. Filip Tikl: Detská prostitúcia : Telo, čo nemalo byť na trhu
  3. Filip Tikl: Mužská prostitúcia: Globálny svet ticha a túžob
  4. Martin Fronk: Modrý kameň: miesto, kde si oddýchnete, zaspomínate a nadýchnete sa histórie
  5. Tadeáš Ďurica: Eurofondy ako nástroj vydierania alebo boja za hodnoty EÚ?
  6. František Kukura: Keď sa moc mení na inštinkt prežitia
  7. Viktor Pamula: 83 rokov od Operácie Anthropoid
  8. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 4
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 843
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 910
  3. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 805
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 802
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 034
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 844
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 597
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 584
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Maroš a Katarína s o synmi Krištofom a Marcelom.

Kde zlyháva štát, pomáhajú dobrodinci.


2
Priestor na lúke pod Skalkou v susedstve hradu sa dlhodobo využíva na kultúrne podujatia. Chýbalo im dôstojné zázemie.

Mesto získalo na výstavbu dotáciu.


3
Na kongres prišlo počas troch dní približne 11.tisíc ľudí.

Eucharistický kongres sa do mesta vrátil po 20 rokoch.


Konferencia ESG Communication Insights 2025.


  1. Štefan Šturdzík: Šťastné manželstvo ? Áno dá sa to.
  2. Filip Tikl: Detská prostitúcia : Telo, čo nemalo byť na trhu
  3. Filip Tikl: Mužská prostitúcia: Globálny svet ticha a túžob
  4. Martin Fronk: Modrý kameň: miesto, kde si oddýchnete, zaspomínate a nadýchnete sa histórie
  5. Tadeáš Ďurica: Eurofondy ako nástroj vydierania alebo boja za hodnoty EÚ?
  6. František Kukura: Keď sa moc mení na inštinkt prežitia
  7. Viktor Pamula: 83 rokov od Operácie Anthropoid
  8. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 4
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 843
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 910
  3. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 805
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 802
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 034
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 844
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 597
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 584
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu