Piatok, 19. apríl, 2019 | Meniny má Jela

Jozef Taraba necháva kvas prejsť mrazom a slivovicu páli až ďalší rok

Destilačné technológie idú v týchto dňoch naplno. Sezóna pálenia ovocných destilátov vrcholí.

Jozef Taraba pri starom šesťstolitrovom sude.Jozef Taraba pri starom šesťstolitrovom sude.(Zdroj: LACO HÁMOR)

LIPTOV. Alkohol v Liptove poznali už dávno Kelt, aj Slovania. Vedeli, že kvalitnú pálenku vyprodukujú len z kvalitného ovocného kvasu.

Akosť pálenky závisí od zberu i úpravy ovocia, prípravy na kvasenie, ale aj od čistoty kvasných nádob, ktoré nemožno celkom zaplniť.

„V deň narodenín mojej dcéry Sone som otvoril fľašku, v ktorej starla pol storočie slivovička. Ďalšiu otvoríme v roku 2018 na synovu polstoročnicu a po osemdesiatich rokoch starnutia otvoria slivovicu moje vnúčatá v roku 2044,“ povedal Jozef Taraba, znalec spracovania sliviek, striedmy, ale náročný degustátor slivovice.

J. Taraba si myslí, že z ovocia, dozretého v Liptove, nemožno vypáliť pálenku takej kvality ako na Považí. Jeho dedo, otec i brat sa venovali nielen výrobe sudov a dieží v rodnej Beluši pri Púchove, ale aj páleniu alkoholu zo sliviek. Dedko Juraj pálil pálenku pod Tlstou horou pri Ilave v horskej osade.

„Vždy sa zišlo zopár chlapov, ale veľa pálenky málokedy vypálili. Vypili ju, pokiaľ dopálili. Jedinou kontrolou boli ženy, lebo vtedy v studničke ubudlo vody na chladenie pri pálení. Ženy nemohli prať a napájať dobytok a nadávali,“ spomenul J. Taraba.

Bohaté skúsenosti z výroby dieží po otcovi, ale aj slivovice pri pálení v belušskej pálenici pri Púchove, mu zostali. Vraví, že existujú iba tri druhy slivovice. Dobrá, zlá a nepitná. Na vypálenie dobrej slivovice treba mať kvalitný kvas.

„Majču, ako vraveli u nás. Slivky nekvasíme v kovových sudoch ani v sudoch použitých na uskladnenie chemikálií. Musia byť hygienické. Najlepšie sú dieže zo smrekového dreva. Sú lacné a ľahké. Ideálne sú sudy z duba. Výroba dieže si vyžaduje zručnosť, veď každá dúžka (časť) má 6 rozmerov. Nie je to len dĺžka, hrúbka a šírka, ale aj určité uhly a sklony. Aby presne zapadla medzi obruče. Ak už to musí byť umelá dieža, dajú sa spojiť dve do seba. Vzduch v dvojitom dne a stenách udržuje lepšie konštantnú teplotu,“ vraví J. Taraba.

Dôležitá je kvalita sliviek

Podľa neho je dôležitá kvalita sliviek. Pri viac než desiatich percentách nahnitých sliviek destilát stráca na kvalite. Ovociu treba dopriať čo najviac slnka a otriasať ich až pred prvými mrazmi. Ideálne sú slivky, na ktoré celý deň svieti slnko.

„Slivky zbavujem stoniek, do suda dávam len zdravé, všetky v jeden deň. Ak chceme dobrú slivovicu, nemôžeme miešať slivky s iným ovocím, liať do nich pokazené kompóty, pridávať cukor. Skladujem kvas 6 až 8 týždňov v odvetranej miestnosti pri teplote nad 10 stupňov Celzia,“ ozrejmil J. Taraba.

Dodal, že v roku, v ktorom slivky vykvasili, ich nepáli. Do pálenice ich odvezie až na budúci kalendárny rok, aby kvas prešiel mrazom.

Alkohol musí vytekať pomaly

Dôležitý je postup v pálenici. Pred naliatím kvasu do kotla si všíma, kto a čo predtým pálil. Kotol musí byť dôkladne čistý.

Rýchle pálenie slivovice v páleniciach, kde sa nepoužíva na kúrenie drevo, ale plyn s vyššími teplotami, je príčinou toho, že do trubiek sa dostane metanol. Teplota kotla je dôležitá, ale ešte dôležitejšie je rovnomerné, pomalé vytekanie alkoholu.

Dôležitý je pomer medzi ukapmi a dokapmi k alkoholu. „V tejto fáze pálenia sa robí najviac chýb, lebo lakomí dopaľujú na 2 až 0 percent, ale dlhoročné skúsenosti ukazujú, že ak chceme vypáliť dobrú slivovicu, mali by sme skončiť medzi 18 až 20 percentami. Zvyšok treba vyliať. Percento alkoholu upravujeme vodou, destilovanou alebo z prameňa, skontrolovanou hygienikom. Ak slivovicu pijeme hneď po vypálení, odporúčam ju riediť pod 52 percent,“ povedal J. Taraba.

Málokedy sa spýta páleničiar, či chceme destilát skladovať dlhodobo. Ak áno, musí byť obsah alkoholu nad 52 percent.

Pri uskladňovaní slivovice v dubových sudoch treba rátať s takzvanou anjelskou daňou, teda stratou najmenej troch až piatich percent z objemu za rok.

Pred uzavretím nádoby treba 4 až 5 dní slivovicu cez sitko lebo gázu vyvetrať.

„Ja vetrám až jeden mesiac a po piatich rokoch od uskladnenia sa moja belušská slivovica stáva vyhľadávaným aperitívom doma i v zahraničí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 32 463
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 9 431
  3. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 7 262
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 144
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 648
  6. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 4 079
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 962
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 940
  9. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru 3 770
  10. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 3 639

Hlavné správy z MY Liptov

Mladí lekári už nechcú pracovať vo všeobecných ambulanciách

V Žilinskom kraji chýbajú lekári a veľká časť je  v dôchodkovom veku.  Župa musela pre nezáujem o uvoľnené zdravotné obvody pacientov rozdeliť medzi ostatných lekárov. A pritom v Čechách študuje za lekárov viac ako štyritisíc Slovákov.

(ilustračné foto)

Liptovská Mara ukázala základy zatopených domov

Raz do roka sa dá Liptovská Mara zažiť inak. Vždy po zime, predtým, ako sa začne topiť v horách sneh, hladina výrazne klesne. Niekedy až tak, že ukáže dôkazy o predošlom živote.

Aj časť Bobrovníka skončila pod vodou. Takto sa vynárajú základy.

Alexandrovci prídu na Liptov, máme lístky

Už 12. mája štartuje výročné turné ruského armádneho súboru Alexandrovci na Slovensku. Súbor si v novom programe pripomenie 90. výročie založenia.

Alexandrovci sa do Košíc vracajú pravidelne.

Pomáhať je jednoduché, stačí si kúpiť chlieb

Chlieb je na Slovensku základnou potravinou, ktorú v domácnosti kupujeme najčastejšie. Ako ukázal nedávny prieskum pre sieť supermarketov BILLA, čerstvý chlieb a pečivo konzumuje viackrát denne viac ako polovica Slovákov.

Spoločnosť BILLA sa zaviazala pravidelne podporovať rodiny v núdzi.

Lipták Tomáš Kúcik bol najlepší v pretekoch horských záchranárov

Horský záchranár z Liptova zvíťazil už tretíkrát v rade, čo sa dosiaľ podarilo len raz. Preteky nesú aj isté posolstvo ducha hôr o vzájomnej pomoci.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Jaguari bombu nenašli, hľadali ju hodiny

Výrobu museli prerušiť, ľudia čakali vonku alebo v autobusoch.

Poslednú večeru môžete vidieť tak, ako vyzerala pred 500 rokmi

Kto by sa na najslávnejšie dielo Leonarda da Vinciho aspoň nepozrel?

Polícia vypátrala nezvestnú Poltárčanku

Miriam Martišová si neželá zverejniť miesto, kde sa nachádza.

Ďalší cestný pirát takmer spôsobil tragédiu

Približne sto metrov od miesta, kde pri dopravnej nehode s Poliakom zahynul Štefan z Oravského Podzámku, nedávno riskoval ďalší pretekár. Ohrozil štvorčlennú rodinu.

Vybrali SME

Už ste čítali?