Pondelok, 24. september, 2018 | Meniny má Ľuboš, Ľubor

Jozef Taraba necháva kvas prejsť mrazom a slivovicu páli až ďalší rok

Destilačné technológie idú v týchto dňoch naplno. Sezóna pálenia ovocných destilátov vrcholí.

Jozef Taraba pri starom šesťstolitrovom sude.(Zdroj: LACO HÁMOR)

LIPTOV. Alkohol v Liptove poznali už dávno Kelt, aj Slovania. Vedeli, že kvalitnú pálenku vyprodukujú len z kvalitného ovocného kvasu.

Akosť pálenky závisí od zberu i úpravy ovocia, prípravy na kvasenie, ale aj od čistoty kvasných nádob, ktoré nemožno celkom zaplniť.

„V deň narodenín mojej dcéry Sone som otvoril fľašku, v ktorej starla pol storočie slivovička. Ďalšiu otvoríme v roku 2018 na synovu polstoročnicu a po osemdesiatich rokoch starnutia otvoria slivovicu moje vnúčatá v roku 2044,“ povedal Jozef Taraba, znalec spracovania sliviek, striedmy, ale náročný degustátor slivovice.

J. Taraba si myslí, že z ovocia, dozretého v Liptove, nemožno vypáliť pálenku takej kvality ako na Považí. Jeho dedo, otec i brat sa venovali nielen výrobe sudov a dieží v rodnej Beluši pri Púchove, ale aj páleniu alkoholu zo sliviek. Dedko Juraj pálil pálenku pod Tlstou horou pri Ilave v horskej osade.

„Vždy sa zišlo zopár chlapov, ale veľa pálenky málokedy vypálili. Vypili ju, pokiaľ dopálili. Jedinou kontrolou boli ženy, lebo vtedy v studničke ubudlo vody na chladenie pri pálení. Ženy nemohli prať a napájať dobytok a nadávali,“ spomenul J. Taraba.

Bohaté skúsenosti z výroby dieží po otcovi, ale aj slivovice pri pálení v belušskej pálenici pri Púchove, mu zostali. Vraví, že existujú iba tri druhy slivovice. Dobrá, zlá a nepitná. Na vypálenie dobrej slivovice treba mať kvalitný kvas.

„Majču, ako vraveli u nás. Slivky nekvasíme v kovových sudoch ani v sudoch použitých na uskladnenie chemikálií. Musia byť hygienické. Najlepšie sú dieže zo smrekového dreva. Sú lacné a ľahké. Ideálne sú sudy z duba. Výroba dieže si vyžaduje zručnosť, veď každá dúžka (časť) má 6 rozmerov. Nie je to len dĺžka, hrúbka a šírka, ale aj určité uhly a sklony. Aby presne zapadla medzi obruče. Ak už to musí byť umelá dieža, dajú sa spojiť dve do seba. Vzduch v dvojitom dne a stenách udržuje lepšie konštantnú teplotu,“ vraví J. Taraba.

Dôležitá je kvalita sliviek

Podľa neho je dôležitá kvalita sliviek. Pri viac než desiatich percentách nahnitých sliviek destilát stráca na kvalite. Ovociu treba dopriať čo najviac slnka a otriasať ich až pred prvými mrazmi. Ideálne sú slivky, na ktoré celý deň svieti slnko.

„Slivky zbavujem stoniek, do suda dávam len zdravé, všetky v jeden deň. Ak chceme dobrú slivovicu, nemôžeme miešať slivky s iným ovocím, liať do nich pokazené kompóty, pridávať cukor. Skladujem kvas 6 až 8 týždňov v odvetranej miestnosti pri teplote nad 10 stupňov Celzia,“ ozrejmil J. Taraba.

Dodal, že v roku, v ktorom slivky vykvasili, ich nepáli. Do pálenice ich odvezie až na budúci kalendárny rok, aby kvas prešiel mrazom.

Alkohol musí vytekať pomaly

Dôležitý je postup v pálenici. Pred naliatím kvasu do kotla si všíma, kto a čo predtým pálil. Kotol musí byť dôkladne čistý.

Rýchle pálenie slivovice v páleniciach, kde sa nepoužíva na kúrenie drevo, ale plyn s vyššími teplotami, je príčinou toho, že do trubiek sa dostane metanol. Teplota kotla je dôležitá, ale ešte dôležitejšie je rovnomerné, pomalé vytekanie alkoholu.

Dôležitý je pomer medzi ukapmi a dokapmi k alkoholu. „V tejto fáze pálenia sa robí najviac chýb, lebo lakomí dopaľujú na 2 až 0 percent, ale dlhoročné skúsenosti ukazujú, že ak chceme vypáliť dobrú slivovicu, mali by sme skončiť medzi 18 až 20 percentami. Zvyšok treba vyliať. Percento alkoholu upravujeme vodou, destilovanou alebo z prameňa, skontrolovanou hygienikom. Ak slivovicu pijeme hneď po vypálení, odporúčam ju riediť pod 52 percent,“ povedal J. Taraba.

Málokedy sa spýta páleničiar, či chceme destilát skladovať dlhodobo. Ak áno, musí byť obsah alkoholu nad 52 percent.

Pri uskladňovaní slivovice v dubových sudoch treba rátať s takzvanou anjelskou daňou, teda stratou najmenej troch až piatich percent z objemu za rok.

Pred uzavretím nádoby treba 4 až 5 dní slivovicu cez sitko lebo gázu vyvetrať.

„Ja vetrám až jeden mesiac a po piatich rokoch od uskladnenia sa moja belušská slivovica stáva vyhľadávaným aperitívom doma i v zahraničí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  2. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  3. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  5. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  6. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  7. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  8. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  10. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 810
  2. Najužitočnejšia appka 17 741
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 12 338
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 638
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 6 675
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 405
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 4 894
  8. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 4 442
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 073
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 406

Hlavné správy z MY Liptov

Aktualizované 12:05

Liptovské domácnosti sú pre silný vietor bez elektriky

Takmer dvetisíc domácností má problémy s elektrikou. Nočná víchrica odrezala od prúdu tri liptovské obce.

S hmyzom v okolí Liptovskej Mary by mali pomôcť aj netopiere

Chemický postrek proti komárom neprešiel, do boja s komármi nasadzujú prírodu.

Víkend prinesie silné ochladenie, vietor i dážď

Zdá sa, že krátkym rukávom aspoň na nejaký čas odzvonilo.

Vraždu pripravovali cez mobil, polícia mužov zadržala

Národná kriminálna agentúra zadržala dvoch mužov, ktorých obvinili z úkladnej vraždy a nedovoleného ozbrojovania.

Kedy ste boli naposledy u zubára?

Veľa odpovedí má často rovnaký obsah. Aspoň desať rokov, po maturite alebo ako dieťa na základnej škole ešte v časoch pred osemdesiatym deviatym...

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Aké sú príbehy ľudí, ktorí stavali Oravskú priehradu

V stavbe storočia sú mozole a osudy stoviek ľudí.

Žilinský Bulvár: Kedysi vychýrená štvrť mesta, teraz len upadá

Žilinský Bulvár je vo veľmi zlom stave. Problémom sú najmä bezdomovci.

Poslanca a kandidáta na primátora dnes zadržala protikorupčná jednotka

Politik je údajne už obvinený z nepriamej korupcie.

Vybrali SME

Už ste čítali?