Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Štefan Packa odprezentuje dve nové knihy na vernisáži výstavy koláží

Piatok trinásteho je pre niektorých ľudí deň, keď si neplánujú nič dôležité, pretože ho považujú za nešťastný.

Knihy Varíme zdravo a hravo aj druhú Erotickú kuchárku s podtitulom Jedlá a láska odprezentuje autor na vernisáži výstavy koláží s názvom Život je koláž, koláž je sen v piatok trinásteho.Knihy Varíme zdravo a hravo aj druhú Erotickú kuchárku s podtitulom Jedlá a láska odprezentuje autor na vernisáži výstavy koláží s názvom Život je koláž, koláž je sen v piatok trinásteho. (Zdroj: ARCHÍV Š. P.)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Výtvarník a spisovateľ Štefan Packa si práve naopak na 13. februára naplánoval slávnostné uvedenie svojich dvoch nových kníh. Aj vernisáž výstavy koláží. Prvá kniha má názov Varíme zdravo a hravo, druhá Erotická kuchárka s podtitulom Jedlá a láska. Výstava koláží má názov Život je koláž, koláž je sen.

Pri množstve kuchárskych kníh na trhu je ťažké si na prvý pohľad vybrať takú, ktorá je praktická a dá sa podľa receptov z nej variť. Do mnohých jedál idú originálne cudzokrajné prísady, ktoré v obchodoch nedostať a recepty sú časovo náročné a zložité. To bola výzva pre Štefana Packu, aby vydal praktickú knihu receptov s tým, že nie všetci sú vášniví a zruční kuchári.

„V knihe Varíme zdravo a hravo je pol tisícky receptov, podľa ktorých každý dokáže vytvoriť veľmi chutné jedlá. Sú usporiadané v prehľadných kapitolách, pri príprave jedál sme prihliadali na ľahko dostupné suroviny z regiónov Slovenska a naviac, ich príprava bude potešením aj pre začínajúcich kuchárov,“ povedal Š. Packa.

Recepty nie sú zákon, len inšpirácia

Autor odporúča nebáť sa pri varení experimentovať.

„Aj keď sú pri receptoch váhové množstvá surovín, nesnažte sa ich otrocky dodržiavať. Recepty nepovažujte za zákon a kuchársku knižku používajte ako prostriedok k inšpirácii a improvizáciám. Vo väčšine prípadov môžete konkrétne potraviny nahradiť podobnými. Pri dochucovaní jedál dôverujte viac svojím chuťovým kalíškom než prepočítavaniu gramáží či mililitrov,“ vysvetlil.

Varenie ako tvorivá záľuba

Prekvapivo sú v knihe sú aj celkom nové recepty jedál z obilnín, divorastúcich bylín či z kvetov a plodov rôznych kríkov, rastúcich vo voľnej prírode.

„Prekvapením budú iba do chvíle ich konzumácie, pretože sú chutné, prakticky zadarmo a sú nielen zdravé, ale priam liečivé. Pri príprave týchto jedál nemusíte mať pocit menejcennosti z toho, že varíte lacné jedlá. Dnes už aj päťhviezdičkové hotely zaraďujú na jedálne lístky podobné špeciality, napríklad zo žihľavy, pupenca, skorocelu či sedmikrások. Trend súčasnej svetovej gastronómie sa vracia k prírodným chutiam, k bylinkám,“ poznamenal Š. Packa.

Pre mnohých je varenie nutnosťou, súčasťou každodenného života a nie vždy a každému spôsobuje radosť. „V takom prípade sa pokúsme trošku zmeniť myslenie. Keď už musím variť, prečo nie s radosťou? Prečo neurobiť radosť sebe, ale najmä iným? Varenie môže byť krásny a tvorivý koníček,“ vyjadril sa na tému varenia.

Bonusom sú primátorove recepty

Pri nahliadnutí do obsahu knihy čitateľ zistí, že je v nej okrem receptov aj mnoho zaujímavého čítania o moderných trendoch v stravovaní, bludoch v kuchyni či rady a triky týkajúce sa varenia.

Recepty sú rozdelené do častí so zaujímavými názvami, napríklad: Hubové mámenie, Chlebové metamorfózy, Pizza Sofie Lorenovej a posúchy starej mamy, Gastronomický závet cisára svetovej kuchyne, Veselé gulášové putovanie a ďalšie.

V časti Liptovské pastorále dal autor priestor aj receptom primátora Liptovského Mikuláša Jána Blcháča, ktorý tiež vydal kuchársku knihu.

„V Liptove vynikajúco varia nielen profesionálni kuchári, ale aj mnohí domorodci najrôznejších profesií, vrátane primátora Blcháča, ktorý sa rád zvŕta v kuchyni za sporákom. Jeho recepty ponúkam v knihe ako bonus,“ vyjadril sa Š. Packa.

Druhá Erotická kuchárka zahalená tajomstvom

Druhá kniha, ktorú autor slávnostne odprezentuje, má názov Erotická kuchárka s podtitulom Jedlá a láska.

Pripomeňme, že Š. Packa pred časom už jednu Erotickú kuchárku vydal. O tej v poradí druhej veľa toho nechcel prezradiť.

„Deň po prezentácii bude sviatok svätého Valentína a práve táto kniha sa pri tejto príležitosti hodí ako darček. Takže, ak niekto bude chcieť svojho milého alebo milú prekvapiť, nebudem dopredu prezrádzať podrobnosti, lebo by to už nebolo pre obdarovaného prekvapenie,“ odpovedal autor.

Život je koláž, koláž je sen

O tomto druhu umenia sa v súvislosti s tvorbou Š. Packu vyjadril akademický maliar Pavol Petráš ml.: „Koláže sú obrazy, ktoré sú zostavené z rôznych materiálov, napríklad útržkov z reprodukcií obrazov, výstrižkov z novín a časopisov, cestovných lístkov... Zbavené svojich reálnych súvislostí sú priamo vlepované do obrazu, ktorého súčasťou sa stávajú. Počiatky koláže možno vybadať v papiers collées kubistov. Významnými predstaviteľmi tejto techniky boli Pablo Picasso a Georges Braque. V intenciách tohto zámeru tvorí svoje obrazy aj Štefan Packa. Hravosť, hra, ktoré sa v modernom umení tak významne uplatňujú, sú pre techniku koláže príznačné a znamenajú posilnenie práve poetických obsahov vo výtvarnom prejave.

Knihy odprezentujú a pokrstia v Dome Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši v piatok 13. februára so začiatkom o 16. hodine. Pri tejto príležitosti sa uskutoční aj vernisáž výstavy koláží Š. Packu.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Zázračná hranica kilometrov, po ktorej sa vám elektromobil neoplatí
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa mení dynamika firiem?
  5. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  5. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 23 253
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 466
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 625
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 639
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 384
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 8 747
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 004
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 493
  10. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 5 067
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Vizualizácia plánovanej štvrte.

Liptovskomikulášska mestská časť Palúdzka sa zrejme opäť rozrastie. Úrady majú na stole ďalší developerský projekt na výstavbu bytoviek a rodinných domov.


3 h

Pozrite si MY športujeme.


4 h
Medveď na paši.

Štátna ochrana prírody chce zisťovať okolnosti nešťastia.


15 h
ILUSTRAČNÉ FOTO

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


14. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


20 h

Predškoláka musel previezť vrtuľník.


2 h

Varil v michelinských reštauráciách, aj pre arabského princa. Teraz sa usadil v Nitre, v hoteli Capital na Farskej ulici, a buduje si tu kuchyňu presne podľa svojich predstáv.


re 14. jún

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


14. jún

Už ste čítali?