LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Za netradičným nápadom stojí Marek Benikovský, ktorý sa o kávu aktívne zaujíma už päť rokov a získal certifikát baristu Európskej kávovej asociácie.
„Vďaka štúdiu som pochopil, že svet kávy nie je obyčajný. Spracovanie a príprava kávy je alchýmia, ktorú chceme Liptákom priblížiť,“ povedal.
Kávu chcú dovážať z troch kontinentov a piatich krajín. Pražiť ju budú v prevádzke na Námestí osloboditeľov. „Zastúpenie u nás nájdu kávy z Južnej Ameriky, Afriky a Ázie, konkrétnejšie od pestovateľov z Brazílie, Guatemaly, Kene, Etiópie a Indie,“ priblížil.
Kávu budú najprv mesiac testovať
V Liptove upraženú kávu pomenovali Aurelica. „Pomenovali sme ju na počesť rodáka Aurela Stodolu, ktorý je, bohužiaľ, viac rešpektovaný a uznávaný v zahraničí ako doma.“
V súčasnosti dolaďujú priestory prevádzky. Kávu budú pred oficiálnym otvorením ešte testovať.
„Čaká nás však ešte približne mesiac testovania chutí, vôní a ich kombinácií. Oficiálne otvorenie spolu s krstom a odhalením obrazu mikulášskeho umelca Pavla Petráša sme naplánovali na prvú polovicu marca,“ doplnil.
Ľudí chcú aj vzdelávať
Kávu budú záujemcovia môcť ochutnať priamo v prevádzke pražiarne, ak im ulahodí, môžu si ju zabalenú odniesť domov.
„Ak si chce človek vychutnať pravú chuť a vôňu kávy, mal by ju spotrebovať najviac dva týždne po upražení,“ vysvetlil Benikovský.
Okrem predaja čerstvej kávy chcú ľudí naučiť správnemu spôsobu prípravy obľúbeného nápoja.
„Súčasťou nášho plánu je aj vzdelávanie ľudí, ktorí kávu pijú výhradne len doma. Pokúsime sa im vysvetliť, že na prípravu kvalitnej kávy nepotrebujú drahé espresso prístroje za niekoľko sto eur, ale stačí obetovať približne dve minúty času pri príprave navyše,“ dodal.